if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Niet meer moe wakker worden? 10+ tips!

12 augustus 2019

Heb jij ook last van moe wakker worden? In een eerder blogartikel deelde ik 10 tips om makkelijker in slaap te vallen. Maar wat als je wel in slaap kunt vallen, maar je alsnog vermoeid wakker wordt? In dit artikel lees je 10 tips om energieker wakker te worden.

Moe wakker worden

Herken je dat? Je hebt in de avond geen zin om naar bed te gaan en in de ochtend juist geen zin om op te staan. Of misschien heb je geen probleem met op tijd je bed in duiken en snel in slaap vallen, maar merk je toch dat je de volgende dag moe wakker wordt. Hoe kan dat toch? Je hebt toch voldoende geslapen? En je hoort toch juist uit te rusten van slaap?

Dit is iets dat ik mezelf vaak genoeg afvroeg. Ik had vooral veel last van hoofdpijn na een minder goede nachtrust. Spanning, te veel prikkels, te weinig slaap maar dus ook een minder goede nachtrust zorgt bij mij voor hoofdpijn. Ik ben een echt avondmens en ga dan ook vaak net iets te laat naar bed. Toch, ook wanneer ik voldoende sliep en ondanks dat ik geen moeite heb met inslapen, werd ik ’s ochtends vaak genoeg met hoofdpijn en vermoeidheid wakker. Nadat ik me meer ben gaan verdiepen in dit onderwerp, kwam ik erachter dat deze klachten alles te maken konden hebben met de kwaliteit van mijn nachtrust.

slaapkwaliteit vs -kwantiteit

Een kwalitatief goede nachtrust helpt je enorm om je vermoeidheid in de ochtend zoveel mogelijk te verminderen. Een goede nachtrust is de basis van een fijn, gezond en gelukkig leven. Als je je energiek voelt, en dus goed bent uitgeslapen presteer je gedurende de gehele dag een stuk beter. Je voelt je gelukkiger en je kunt gewoon meer aan. Wat uiteindelijk weer voor een betere nachtrust zorgt. Een “opwaartse” spiraal dus eigenlijk. Andersom is dus ook het geval; hoe slechter je nachtrust, hoe minder makkelijk je dag verloopt, dit werkt als een soort sneeuwbaleffect. 

Nu ik hier een tijdje bewust mee bezig ben merk ik dat ik voor een groot deel zelf invloed heb op hoe energiek ik wakker word. Ik wilde gewoon niet meer steeds zo moe wakker worden! Daarom ben ik alles wat ik leerde en ook dingen die ik eigenlijk al wist (en zelfs adviseerde aan cliënten in mijn rol als psycholoog) eindelijk echt zelf goed gaan toepassen, en met succes! Dat kan jij natuurlijk ook!

Niet meer moe wakker worden?

10 tips om energieker wakker te worden:

Naast het regelmatig vervangen van je matras en een goed kussen én rustiger en sneller in slaap vallen, kun je zelf nog veel meer doen. Pas tegelijk ook onderstaande tips toe en je zult zien dat je uitgeruster wakker wordt

Disclaimer: Er zijn natuurlijk enorm veel factoren die invloed hebben op je slaapkwaliteit. Ik heb me beperkt tot de minder voor de hand liggende tips waar ik zelf baat bij heb. Sommige tips zijn daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen, andere tips zijn meer gebaseerd op ervaring.

1. Let op wat je eet en drinkt vlak voor het slapen gaan

Ga niet met honger naar bed, beperk cafeïne, nicotine en suiker minimaal 4 uur voor het slapen gaan en zorg dat je genoeg drinkt gedurende de dag. Zo voorkom je dat je wakker blijft liggen, je onrustig slaapt, of dat je wakker wordt om te plassen of te snacken. Toch nog honger voor het slapen gaan? Neem dan een snack dat makkelijk verteerbaar is en wat snelle suikers bevat, zoals bijvoorbeeld fruit. In deze blog lees je hier meer over!

2. Vermijd alcohol (Sorry!)

Ja deze valt misschien ook onder eten en drinken, maar toch noem ik deze apart. Veel mensen denken dat één glaasje de slaap juist bevordert. Want inderdaad, je slaapt er sneller van in, ook ik spreek uit ervaring ;), máár je slaapt minder diep. Vooral de tweede helft van je slaap moet hieronder lijden. Hier ben je je vaak niet bewust van, maar kan wel één van de redenen zijn dat je in de ochtend minder fris wakker wordt. Jup, ook na één wijntje, biertje of Portugees sangríaatjeToch een lekker drankje doen in de avond? Kies dan voor bijvoorbeeld deze gezonde frisdrankjes zonder suiker (die je met code SAUDALICIOUS bestelt met €5,- korting).

3. Neem afscheid van je telefoon (nog een keer; sorry!)

Dus, je telefoon uit de slaapkamer, of spreek met jezelf af dat deze in vliegtuigstand staat gedurende de hele nacht. Rustig maar, je ziet hem morgenochtend weer. Dit doe ik al jaren en sinds ik hiermee gestart ben wilde ik gelijk niet meer anders. Het voorkomt dat ik hem pak als ik niet kan slapen (want blauw licht is funest voor je nachtrust!). Het licht én hetgeen wat je ziet of leest kan je namelijk gelijk in de wakker-stand zetten. Daarbij zorgt het ook dat het per definitie niet het eerste is wat je in de ochtend doet of ziet. 

moe wakker worden

4. To snooze or not to snooze?

Een snoozer… Ben jij er zo een? Ik beken… ik ben een ras-echte snoozer. Maar sinds ik vorige punt heb toegepast, gaat snoozen ook niet meer. Mijn wekker zet ik op mijn telefoon en kan ik dus alleen uitzetten door op te staan. Ik blijf vaak nog wel even liggen, maar opnieuw in slaap vallen doe ik niet meer. Snoozen gooit je bioritme in de war. Als je opnieuw in slaap valt begin je vooraf aan in je slaap cyclus en word je steeds opnieuw op een verkeerd moment van die cyclus wakker.

wekker opstaan wakker worden

5. Word wakker op het juiste moment

Simpel klinkt dat hè? Dat is het natuurlijk niet. Nu we het toch over cyclussen hebben; het allerfijnste wakker worden is als je geen verplichtingen hebt en je uit jezelf wakker wordt. Gewoon, omdat je uitgeslapen bent. Dit kan helaas niet altijd. Onze slaap bestaat uit cycli en ons lichaam wil het liefst steeds één hele cyclus afgewerkt hebben voordat het wakker wordt. Als je uit jezelf wakker wordt, ben je waarschijnlijk aan het einde van een cyclus beland. Je slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten, dus het kan zijn dat jij op het moment dat je wekker gaat nét in een diepe slaap zit. In praktijk zou het dus kunnen dat je je meer vermoeid voelt als je wakker wordt na 8 uur slaap dan na 7 uur en drie kwartier slaap. Je zou hiervoor kunnen experimenteren met een kwartiertje langer of korter slaap, al is dat wel lastig omdat het natuurlijk nooit helemaal hetzelfde is. Nog makkelijker misschien: gebruik de app ‘Sleep Cycle’. Deze app schijnt je slaap te analyseren en je op het juiste moment wakker te maken. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ben benieuwd, kende jij hem al?

6. Denk na over het licht in je slaapkamer

De meeste mensen slapen het best als het in de nacht donker is. Ik gebruik hiervoor een goed slaapmasker. Zo eentje die niet afgaat en écht goed afsluit (deze is fantastisch en gaat overal met me mee naartoe als ik ergens anders slaap!) In de ochtend kan het juist helpen om al wat meer licht in je kamer te hebben, zodat je minder moe wakker wordt. Natuurlijk licht is dan het fijnst, maar als je verduisterende gordijnen hebt of je moet vroeg op in de winter, is dat soms lastig. Een wake-up light kan een mooie oplossing zijn!

licht in slaapkamer voor energieker wakker worden

7. Zorg voor voldoende slaapuren

Inkoppertje misschien, maar tóch blijft dit lastig. Goed plannen en prioriteit geven aan je eigen gezondheid helpt. Maar dan is het wel fijn dat je weet hoeveel tijd je moet inplannen, vooral voor iets belangrijks zoals je nachtrust, toch? We hebben ongeveer tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. Jup, ook jij! En vrouwen gemiddeld meer dan mannen! Uit onderzoek blijkt dat mensen die te weinig slapen, daadwerkelijk minder goed cognitief functioneren, zónder dat zij dit door hebben! Ook al heb je dus het idee dat je makkelijk met minder slaap wegkomt, is de kans groot dat je toch meer fouten maakt gedurende de dag na een korte nachtrust.

8. Zorg voor een goede temperatuur en frisse lucht

Zorg ervoor dat het niet te warm (en niet te koud) is. Zo’n 16 tot 18 graden schijnt de perfecte temperatuur te zijn. Slaap het liefst met het raam open. Als het erg koud is buiten, kun je je raam overdag dicht houden en alleen op een klein kiertje zetten als je gaat slapen. Te koud is natuurlijk ook niet handig. Is het echt te warm buiten, zorg dan voor een koelsysteem. Ook je beddengoed speelt hierbij een grote rol. Kies voor natuurlijke stoffen zoals linnen, bamboe of katoen, dat ademt goed! Een (echt) zijden kussensloop heeft naast de voordelen voor je huid en haar ook het voordeel dat het verkoelend aanvoelt voor je gezicht.

9. Neem het geklaag van je partner serieus!

Nee, niet altijd natuurlijk ;). Maar klaagt je partner dat je snurkt, tandenknarst, of dat je benen onrustig zijn tijdens je slaap? Dan is het misschien wel een goed idee om dit serieus te nemen. Heb je het gevoel dat één van deze dingen bij jou spelen én word je vaak vermoeid of met hoofdpijn, kaakpijn of een hele droge mond wakker? Ga dan vooral langs de huisarts en benoem deze klachten ook. Deze klachten kunnen wijzen op aandoeningen die een goede slaap in de weg zitten en misschien wel heel makkelijk te verhelpen zijn! Dit boek geeft je ook goede tips m.b.t. snurken.

10. Overweeg het slikken van supplementen

Tegenwoordig is het eigenlijk niet meer te doen om écht alles uit je gezondheid te halen zonder supplementen. Helaas is onze bodem namelijk behoorlijk uitgeput en veel vitamines en mineralen komen we gewoonweg tekort om op en top te kunnen functioneren in de huidige maatschappij. Sommige supplementen (ik heb het dus niet over slaapmedicatie) kunnen ook de slaap enorm bevorderen. Ikzelf gebruik vitaily. Dit is een zakje met supplementen speciaal gemaakt voor mensen die al gezond leven en dus nét die extra mineralen en vitamines die de meeste mensen ondanks dat tóch tekort komen. Hier zit onder andere magnesium in, waarvan ik al eerder ontdekte dat het enorm helpt tegen spierkrampen. Maar ik merk ook dat het mijn slaap bevordert. Hier zijn ook verschillende onderzoeken naar gedaan (zoals deze, deze en deze). Als lezer van Saudalicious ontvang je met code “saudalicious” €10,00 korting op je aankoop bij vitaily.

Daarnaast zijn er meer supplementen die een goede nachtrust kunnen bevorderen zoals valeriaan en l-theanine, maar ook de geur van lavendel bijvoorbeeld. Heb je geen idee of dit voor jou kan werken? Laat je dan adviseren door iemand die hier verstand van heeft.

korting vitaily supplementen

En, hoe zit het met jouw nachtrust? Heb je ook last van moe wakker worden? Komen de tips je bekend voor, maar voer je ze ook echt allemaal al uit? Iets om over na te denken (maar niet ‘s nachts hoor 😉 ) Laat het weten in de comments, en deel ook jouw persoonlijke tips!

Heb je moeite met in slaap komen of word je vaak wakker? Dan heb je misschien ook wat aan deze 10 tips om sneller in te slapen

Heb je wat aan dit artikel gehad en/of ken je iemand die ook last heeft van moe wakker worden? Deel het artikel met behulp van de buttons onderaan dit artikel.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

*Dit artikel bevat affiliate links

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Terugblik 2019 | Twee jaar Saudalicious | Saudalicious - […] lees en luister over zelfontwikkeling en schrijf op waar ik dankbaar voor ben (wat o.a. mijn slaapkwaliteit enorm heeft…
 2. Purpuz Planner Review | Doelen behalen & bewuster leven | Saudalicious - […] gold in ieder geval voor mij. Ik ben vaak met van alles tegelijkertijd bezig. Het helpt me om te…
 3. Altos e Baixos #8 | Mijn Ups en Downs van Maart | Saudalicious - […] Vooral nu we meer thuis zijn vind ik dit belangrijk. Afzondering en stress kan namelijk leiden tot verminderde slaapkwaliteit…
 4. Moeite met in slaap vallen? 10 tips tegen slapeloze nachten | Saudalicious - […] Lees ook 10 tips om niet meer moe wakker te worden! […]
 5. Zelf Portugees leren? Deze 10 tips helpen je op weg | Saudalicious - […] maximaal beloond wordt? Zorg dan goed voor jezelf. Eet gezond en gevarieerd, beweeg voldoende en slaap goed. Ongelofelijk belangrijk…
 6. Wat je (niet) moet eten voor het slapen + lekker decaf recept | Saudalicious - […] ->>Niet meer moe wakker worden? 10+ tips!<<- […]
 7. Kortingcodes voor fijne producten en diensten | Saudalicious - […] je dat dit schadelijk kan zijn voor je gezondheid? Zowel comfort als hygiëne heeft invloed op onze slaapkwaliteit. Het…
 8. De voordelen van een ochtendroutine + mijn voorbeeld | Saudalicious - […] of vrije dag is. Dit omdat regelmaat en ritme in je slaappatroon positief effect heeft op je slaapkwaliteit en…
 9. Zelf Portugees leren met deze 10 handige tips (geen duolingo) - Saudalicious - […] maximaal beloond wordt? Zorg dan goed voor jezelf. Eet gezond en gevarieerd, beweeg voldoende en slaap goed. Ongelofelijk belangrijk…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur