Heb jij ook last van moe wakker worden? In een eerder blogartikel deelde ik 10 tips om makkelijker in slaap te vallen. Maar wat als je wel in slaap kunt vallen, maar je alsnog vermoeid wakker wordt? In dit artikel lees je 10 tips om energieker wakker te worden.
Moe wakker worden
Herken je dat? Je hebt in de avond geen zin om naar bed te gaan en in de ochtend juist geen zin om op te staan. Of misschien heb je geen probleem met op tijd je bed in duiken, maar merk je toch dat je de volgende dag moe wakker wordt. Hoe kan dat toch? Je hebt toch voldoende geslapen? En je hoort toch juist uit te rusten van slaap?
Dit is iets dat ik mezelf vaak genoeg afvroeg. Ik had vooral veel last van hoofdpijn na een minder goede nachtrust. Spanning, te veel prikkels, te weinig slaap maar dus ook een minder goede nachtrust zorgt bij mij voor hoofdpijn. Ik ben een echt avondmens en ga dan ook vaak net iets te laat naar bed. Toch, ook wanneer ik voldoende sliep en ondanks dat ik geen moeite heb met inslapen, werd ik ’s ochtends vaak genoeg met hoofdpijn en vermoeidheid wakker. Nadat ik me meer ben gaan verdiepen in dit onderwerp, kwam ik erachter dat deze klachten alles te maken konden hebben met de kwaliteit van mijn nachtrust.
slaapkwaliteit vs -kwantiteit
Een kwalitatief goede nachtrust helpt je enorm om je vermoeidheid in de ochtend zoveel mogelijk te verminderen. Een goede nachtrust is de basis van een fijn, gezond en gelukkig leven. Als je je energiek voelt, en dus goed bent uitgeslapen presteer je gedurende de gehele dag een stuk beter. Je voelt je gelukkiger en je kunt gewoon meer aan. Wat uiteindelijk weer voor een betere nachtrust zorgt. Een “opwaartse” spiraal dus eigenlijk. Andersom is dus ook het geval; hoe slechter je nachtrust, hoe minder makkelijk je dag verloopt, dit werkt als een soort sneeuwbaleffect.
Nu ik hier een tijdje bewust mee bezig ben merk ik dat ik voor een groot deel zelf invloed heb op hoe energiek ik wakker word. Ik wilde gewoon niet meer steeds zo moe wakker worden! Daarom ben ik alles wat ik leerde en ook dingen die ik eigenlijk al wist (en zelfs adviseerde aan cliënten in mijn rol als psycholoog) eindelijk echt zelf goed gaan toepassen, en met succes! Dat kan jij natuurlijk ook!
Niet meer moe wakker worden?
10 tips om energieker wakker te worden:
Naast het regelmatig vervangen van je matras en een goed kussen én rustiger en sneller in slaap vallen, kun je zelf nog veel meer doen. Pas tegelijk ook onderstaande tips toe en je zult zien dat je uitgeruster wakker wordt!
Disclaimer: Er zijn natuurlijk enorm veel factoren die invloed hebben op je slaapkwaliteit. Ik heb me beperkt tot de minder voor de hand liggende tips waar ik zelf baat bij heb. Sommige tips zijn daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen, andere tips zijn meer gebaseerd op ervaring.
1. Let op wat je eet en drinkt vlak voor het slapen gaan
Ga niet met honger naar bed, beperk cafeïne, nicotine en suiker minimaal 4 uur voor het slapen gaan en zorg dat je genoeg drinkt gedurende de dag. Zo voorkom je dat je wakker blijft liggen, je onrustig slaapt, of dat je wakker wordt om te plassen of te snacken. Toch nog honger voor het slapen gaan? Neem dan een snack dat makkelijk verteerbaar is en wat snelle suikers bevat, zoals bijvoorbeeld fruit.
2. Vermijd alcohol (Sorry!)
Ja deze valt misschien ook onder eten en drinken, maar toch noem ik deze apart. Veel mensen denken dat één glaasje de slaap juist bevordert. Want inderdaad, je slaapt er sneller van in, ook ik spreek uit ervaring ;), máár je slaapt minder diep. Vooral de tweede helft van je slaap moet hieronder lijden. Hier ben je je vaak niet bewust van, maar kan wel één van de redenen zijn dat je in de ochtend minder fris wakker wordt. Jup, ook na één wijntje, biertje of Portugees sangríaatje. Toch een lekker drankje doen in de avond? Kies dan voor bijvoorbeeld deze gezonde frisdrankjes zonder suiker (die je met code SAUDALICIOUS bestelt met €5,- korting).
3. Neem afscheid van je telefoon (nog een keer; sorry!)
Rustig maar, je ziet hem morgenochtend weer. Dit doe ik al jaren en sinds ik hiermee gestart ben wilde ik gelijk niet meer anders. Het voorkomt dat ik hem pak als ik niet kan slapen (want blauw licht is funest voor je nachtrust!). Het licht én hetgeen wat je ziet of leest kan je namelijk gelijk in de wakker-stand zetten. Daarbij zorgt het ook dat het per definitie niet het eerste is wat je in de ochtend doet of ziet.
4. To snooze or not to snooze?
Een snoozer… Ben jij er zo een? Ik beken… ik ben een ras-echte snoozer. Maar sinds ik vorige punt heb toegepast, gaat snoozen ook niet meer. Mijn wekker zet ik op mijn telefoon en kan ik dus alleen uitzetten door op te staan. Ik blijf vaak nog wel even liggen, maar opnieuw in slaap vallen doe ik niet meer. Snoozen gooit je bioritme in de war. Als je opnieuw in slaap valt begin je vooraf aan in je slaap cyclus en word je steeds opnieuw op een verkeerd moment van die cyclus wakker.
5. Word wakker op het juiste moment
Simpel klinkt dat hè? Dat is het natuurlijk niet. Nu we het toch over cyclussen hebben; het allerfijnste wakker worden is als je geen verplichtingen hebt en je uit jezelf wakker wordt. Gewoon, omdat je uitgeslapen bent. Dit kan helaas niet altijd. Onze slaap bestaat uit cycli en ons lichaam wil het liefst steeds één hele cyclus afgewerkt hebben voordat het wakker wordt. Als je uit jezelf wakker wordt, ben je waarschijnlijk aan het einde van een cyclus beland. Je slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten, dus het kan zijn dat jij op het moment dat je wekker gaat nét in een diepe slaap zit. In praktijk zou het dus kunnen dat je je meer vermoeid voelt als je wakker wordt na 8 uur slaap dan na 7 uur en drie kwartier slaap. Je zou hiervoor kunnen experimenteren met een kwartiertje langer of korter slaap, al is dat wel lastig omdat het natuurlijk nooit helemaal hetzelfde is. Nog makkelijker misschien: gebruik de app ‘Sleep Cycle’. Deze app schijnt je slaap te analyseren en je op het juiste moment wakker te maken. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ben benieuwd, kende jij hem al?
6. Denk na over het licht in je slaapkamer
De meeste mensen slapen het best als het in de nacht donker is. Ik gebruik hiervoor verduisterende gordijnen, en als ik eens ergens anders slaap gebruik ik een oogmasker. In de ochtend kan het juist helpen om al wat meer licht in je kamer te hebben, zodat je minder moe wakker wordt. Natuurlijk licht is dan het fijnst, maar als je verduisterende gordijnen hebt, is dat soms lastig. Een wake-up light kan een mooie oplossing zijn!
7. Zorg voor voldoende slaapuren
Inkoppertje misschien, maar tóch blijft dit lastig. Goed plannen en prioriteit geven aan je eigen gezondheid helpt. Maar dan is het wel fijn dat je weet hoeveel tijd je moet inplannen, vooral voor iets belangrijks zoals je nachtrust, toch? We hebben ongeveer tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. Jup, ook jij! Uit onderzoek blijkt dat mensen die te weinig slapen, daadwerkelijk minder goed cognitief functioneren, zónder dat zij dit door hebben! Ook al heb je dus het idee dat je makkelijk met minder slaap wegkomt, is de kans groot dat je toch meer fouten maakt gedurende de dag na een korte nachtrust.
8. Zorg voor een goede temperatuur en frisse lucht
Zorg ervoor dat het niet te warm (en niet te koud) is. Zo’n 16 tot 18 graden schijnt de perfecte temperatuur te zijn. Slaap het liefst met het raam open. Als het erg koud is buiten, kun je je raam overdag dicht houden en alleen op een klein kiertje zetten als je gaat slapen. Te koud is natuurlijk ook niet handig. Is het juist te warm buiten, zorg dan voor een koelsysteem.
9. Neem het geklaag van je partner serieus!
Nee, niet altijd natuurlijk ;). Maar klaagt je partner dat je snurkt, tandenknarst, of dat je benen onrustig zijn tijdens je slaap? Dan is het misschien wel een goed idee om dit serieus te nemen. Heb je het gevoel dat één van deze dingen bij jou spelen én word je vaak vermoeid of met hoofdpijn, kaakpijn of een hele droge mond wakker? Ga dan vooral langs de huisarts en benoem deze klachten ook. Deze klachten kunnen wijzen op aandoeningen die een goede slaap in de weg zitten en misschien wel heel makkelijk te verhelpen zijn! Dit boekt geeft je ook goede tips m.b.t. snurken.
10. Overweeg het slikken van supplementen
Het beste is natuurlijk als je zonder kunt, maar het kan mogelijk wel helpen wanneer je bijvoorbeeld te kort komt van een bepaalde stof. Sommige supplementen (ik heb het dus niet over slaapmedicatie) kunnen de slaap namelijk ook bevorderen. Ikzelf gebruik vitaily, waar onder andere magnesium in zit waarvan ik al eerder ontdekte dat ik hierdoor geen spierkrampen meer heb, maar ik merk ook dat het mijn slaap bevordert. Hier zijn ook verschillende onderzoeken naar gedaan (zoals deze, deze en deze). Als lezer van Saudalicious ontvang je met code “saudalicious” €7,50 euro korting op je aankoop bij vitaily.
Daarnaast zijn er meer supplementen die een goede nachtrust kunnen bevorderen zoals valeriaan en l-theanine, maar ook de geur van lavendel bijvoorbeeld. Heb je geen idee of dit voor jou kan werken? Laat je dan adviseren door iemand die hier verstand van heeft.
En, hoe zit het met jouw nachtrust? Heb je ook last van moe wakker worden? Komen de tips je bekend voor, maar voer je ze ook echt allemaal al uit? Iets om over na te denken (maar niet ‘s nachts hoor 😉 ) Laat het weten in de comments, en deel ook jouw persoonlijke tips!
Heb je moeite met in slaap komen of word je vaak wakker? Dan heb je misschien ook wat aan deze 10 tips om sneller in te slapen.
Heb je wat aan dit artikel gehad en/of ken je iemand die ook last heeft van moe wakker worden? Deel het artikel met behulp van de buttons onderaan dit artikel.
Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!
*Dit artikel bevat affiliate links
*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Club 9.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks