if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Europees Portugees leren? 10 (gratis) tips

18 april 2020

Wil je graag Portugees leren spreken, schrijven en/of verstaan? En ben je op zoek naar leuke, makkelijke en vaak gratis manieren op Portugees te leren, zonder dat je direct een dure cursus hoeft te nemen? Met deze tien verschillende tips kun jij de komende tijd even vooruit! Van Podcast tot muziek en van boeken tot online platforms om je Portugees onder de knie te krijgen. Kies wat bij jou past, en vooral waar jij plezier aan zal beleven! Want, ook al is Portugees best moeilijk, leren moet ook gewoon leuk zijn, toch?

De Europees Portugese taal leren

Waarom Portugees leren?

Tja, waarom zou je Portugees willen leren spreken? Misschien ben je, net als ik, gezegend met Portugees bloed maar niet tweetalig opgevoed. Of misschien ben je van plan om hier (overigens ook net als ik ;)) te gaan wonen? Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat Portugal op je to-go lijstje staat, en dat je het leuk vindt als je een woordje met de lokale bevolking kunt spreken.

Auto-didactisch Portugees leren zonder cursus

Ik ben dus helaas niet tweetalig opgevoed, maar zou wel écht graag vloeiend Portugees spreken. Verschillende keren heb ik een poging gedaan om intensief te oefenen met de Portugese taal. Vroeger vroeg ik vaak aan mijn moeder of we een hele dag Portugees met elkaar konden praten, maar na een paar zinnen gingen we dan toch automatisch weer over naar het Nederlands. Dit gebeurde ook met andere voornemens, het kwam er uiteindelijk toch niet meer van. De weken dat ik in Portugal ben leer ik eigenlijk nog het meest, maar helaas zijn twee á drie weken toch echt te kort. Eenmaal weer thuis zakte dat dus weer weg. En toch, aan mijn motivatie ligt het niet… Herkenbaar?

Omdat ik het leuk vind om auto-didactisch aan het werk te gaan en mezelf dingen aan te leren ben ik op zoek gegaan naar laagdrempelige manieren om me de taal meer eigen te maken. Iedereen heeft andere leervoorkeuren en -gewoontes. Ik ben er nog niet helemaal over uit welke het beste bij mij past. Soms is het ook een mix van verschillende leerstijlen en manieren wat goed kan werken. Om die reden heb ik breed gezocht naar mogelijkheden om te oefenen met de Portugese taal. En die ga ik natuurlijk niet voor mezelf houden.

10 Tips om gemakkelijk en snel Europees Portugees te leren

Hieruit zijn uiteindelijk 10 handige tips ontstaan die jou verder helpen met het leren van de Portugese taal. Veel van deze tips zijn manieren om gratis Portugees te leren. Wil je iets meer stok achter de deur of écht goed leren, dan kost het natuurlijk wel wat, maar altijd minder dan een dure cursus! Deze tips gaan over het algemeen specifiek over de Portugese taal van Portugal; Europees Portugees. Maar ook in Kaapverdië, Brazilië en andere gebieden waar ze Portugees spreken, zullen ze je je nieuw geleerde woorden en zinnen begrijpen!

1. Doe een online cursus Portugees bij Mia Esmeriz Academy (+korting!)

Ik heb me ingeschreven voor de online cursus van Mia Esmeriz van Learn European Portuguese Online. Mia leerde ik kennen via Instagram. Ik heb me ingeschreven voor de cursus ‘A2 individual‘. Je krijgt hierbij in 12 lessen waarin ze met leuke voorbeelden de stof doorloopt. Ik vind deze cursus een hele fijne toevoeging aan het oefenen met podcasts, apps en andere meer actieve manieren van leren. Juist omdat je hierbij het filmpje aanzet, en je aandacht wordt getrokken door Mia. Het is makkelijker je ertoe te zetten en moeilijk om afgeleid te raken. Daarbij werkt het voor mij ook dat het in duidelijke lessen is verdeeld, waardoor je het voor jezelf in kan plannen en je toch een soort stok achter de deur hebt en ook een duidelijk eindpunt.

Mia heeft een breed aanbod, van cursussen per niveau, tot een hele uitgebreide cursus waarin je vloeiend Portugees leert spreken vanaf niveau nul en van een cursus speciaal gericht op uitspraak tot aan aan combinatie cursussen. Neem vooral een kijkje op haar website voor alle mogelijkheden.

Liever gratis starten? Dan kun je je inschrijven voor haar gratis programma via deze link!

En extra leuk; ik mag jou als Saudalicious lezer 15% korting aanbieden op al haar cursussen! Gebruik deze link i.c.m. code SABINE15 bij de check-out om hier gebruik van te maken.

Gratis opties bij Mia:

 • Begin met een gratis kickstart cursus.
 • Volg haar op Instagram, daar geeft ze ook al hele fijne tips!
 • Luister haar podcasts: Mia heeft in 2019 en 2020 een aantal podcasts opgenomen in het Portugees. Ze vertelt hierin over alledaagse dingen in fijn, rustig Portugees! Fijn om bekend te raken met Portugese klanken en uitspraken.

2. Leer Portugees met “Practice Portuguese

Luister of kijk naar deze twee jonge mannen die leuke video’s en podcasts hebben opgenomen en je, naast de taal, gelijk ook iets bijleren over de cultuur en gewoontes van de Portugezen. Als niet-abonnee kun je de podcasts of films bekijken en beluisteren en meelezen met de ondertiteling. Als premium member kun je ook een pdf per aflevering printen om mee te lezen en een quiz doen of je het goed hebt begrepen. Maar daarnaast heb je op hun website talloze mogelijkheden en toegang tot oneindig veel leermateriaal. Woorden, zinnen, alle grammatica en een leeromgeving waarin je oefeningen vindt en je kunt oefenen met luisteren, herkennen, schrijven en zelfs spreken (je neemt je eigen stem op en er wordt aangegeven of je het goed hebt uitgesproken of niet). Erg leerzaam! Voor €15 per maand of €153 per jaar ben je premium lid en heb je, als je jezelf kunt motiveren, geen lessen meer nodig 🙂

3. Gebruik een handige app om Portugees te leren. 

Veel apps die ik tot nu toe heb gebruikt ondersteunen alleen het Braziliaans Portugees of leren je Portugees van uit het Engels (bijv. memorize en duolingo). Uiteindelijk stuitte ik op de talen app “drops”. Eindelijk een app die ook Portugees van Europa ondersteunt, het leren mogelijk maakt vanuit zo ongeveer elk gewenste taal én heel fijn ondersteunt in je uitspraak. Met deze app kun je effectief je Portugese woordenschat vergroten. Je hebt met de gratis versie 5 minuten per dag om te oefenen. Je kunt de woorden die je al kent “wegswipen”. Maar dat kan wel vervelend worden als je dit vaak wil doen.

In dat geval kun je, net als ik, een premium account overwegen. Voor €2,92 per maand heb je direct toegang tot alle categorieën en niveaus, je kunt extra moeilijke woorden beter oefenen en je zit niet meer vast van de 5 minuten per dag. Ik vind het absoluut de moeite waard! Klik daarvoor hier.

zelf portugees leren

4. Leer Portugees met deze handige zelf-studie boeken

Sommige mensen leren het liefst door het ook echt te zien, door regeltjes te leren kennen en door te oefenen en te herhalen. Voor deze mensen kan het handig zijn om (ook) gebruik te maken van een zelf-studie boek. Ik raad zeker wel aan om dit als basis te gebruiken, maar om zeker ook de taal te gaan voelen, beleven en te ervaren!

Het boek Snel en vlot Portugees leren spreken en begrijpen is een handig boek voor beginners. Ik heb deze zelf niet, maar wel positieve reacties van gehoord.

Het boek Portugees voor zelfstudie – Prisma Taalcursus bevat ook audio, waardoor je ook je luister en spreek vaardigheid tegelijkertijd kunt oefenen.

Wil je juist meer leren over grammatica? Kijk dan eens bij Prisma basisgrammatica Portugees.

5. Luister Portugese muziek

Door het luisteren naar de Portugese radio, de vakanties in Portugal (en Kaapverdië) heb ik verschillende nummers voorbij zien komen. De meeste vergeet ik op te slaan of te onthouden, maar gelukkig is me dat met sommige wel gelukt. Ik heb er aantal fijne nummers verzameld in mijn spotify lijst die helemaal open staat om te volgen, mocht je het ook mooi vinden. Het zijn allemaal nummers in het Portugees of talen die afstammen van Portugees, zoals Creools (Kaapverdisch), Braziliaans en natuurlijk gewoon Europees Portugees. Ik ben altijd op zoek naar leuke aanvullingen dus tips zie ik graag tegemoet  in de comments onder dit artikel 🙂

Als je dan toch Portugese muziek aan het ontdekken bent, heb ik nog een andere héle fijne tip voor je. De gratis app Musixmatch zoekt automatisch lyrics mét vertaling bij de liedjes die je bijvoorbeeld via spotify luistert. Lekker meezingen dus! Echt ideaal om je uitspraak te oefenen. Houd wel een beetje rekening met je huisgenoten 😉

Als ik geen eigen lijst op heb staan, luister ik nog wel eens naar de Portugese radio, gewoon via de browser. Zoals bijvoorbeeld Cidade FM of Radiocommercial. Je leert er nieuwe liedjes door kennen en het geklets tussendoor, wat ik bij Nederlandse radiozenders juist irritant vind, is hierbij ook weer handig om je luistervaardigheden te oefenen. Oja, en het geeft je soms gewoon het gevoel alsof je even in Portugal ben. Ook niet verkeerd :). 

6. Meer Podcasts en video’s om Portugees te leren

Ook via jouw favoriete Podcast kanaal kun je Portugees leren! Naast de Podcasts van Practice Portuguese (punt5) en Mia Esmeriz (punt4) zijn er nog meer leuke en leerzame podcasts te beluisteren die speciaal gemaakt zijn om jou Europees Portugees te leren!

 • Portuguese with Carla: Carla en haar echtgenoot hebben samen een flink aantal fijne, en gezellige podcasts opgenomen. Hierin wordt steeds een scène nagespeeld waarna ze deze vertalen in het Engels en vervolgens rustig met je doornemen in het Portugees. Er wordt extra aandacht besteed aan de uitspraak wat heel fijn is voor beginnende sprekers! Op hun website kun je ook meelezen met de dialogen die besproken worden. Helaas komen er al een tijdje geen nieuwe afleveringen meer uit, maar gelukkig staat er heel wat luisterplezier online!
 • Portuguese Lab Podcast | Learn European Portuguese: Ook hier wordt je meegenomen vanuit het Engels naar het Portugees.
 • Portuguese with Leo: Ideaal voor als je tegelijkertijd de taal wil leren én iets over de cultuur en geschiedenis van Portugal wil leren. Leo maakt hele gezellige podcasts, waarin hij begrijpelijk, duidelijk en rustig Portugees praat. De voertaal is ook hier Engels zodat iedereen het kan begrijpen. Hij heeft ook een eigen youtube kanaal, te vinden via de website.

7. Kijk Portugese series via internet

Via tvi.pt of sic.pt (episódios completos) kun je verschillende TV programma’s en ook series terugkijken. Het acteerwerk en de verhaallijnen zijn vaak om te huilen, maar het is een grappige en ontspannende manier om weer even met de taal in aanmerking te komen. 

8. Lees voor jou relevante artikelen in het Portugees

Zoek naar Portugese recepten of andere artikelen om te lezen. Zoek iets waar je interesse naar uitgaat, als je het echt nodig hebt of graag wil weten wat er staat, zal je merken dat het leuker en makkelijker wordt om het te vertalen. Sinds ik Saudalicious ben begonnen en me meer ben gaan verdiepen in de Portugese keuken, heb ik al veel nieuwe woorden geleerd op het gebied van koken en ingrediënten. Soms kan ik zelfs mijn moeder helpen met een vertaling wanneer het over kruiden of groenten gaat ;). En kom je er niet uit? Google translate is your best friend. Kopiëren – plakken et voilá.

Voorbeelden van leuke sites zijn bijvoorbeeld nit.pt en vidaativa.pt waar je leest over gezondheid fitness, nieuwtjes en recepten.

9. Lees Portugese boeken

Dit is een tip voor als je al een beetje Portugees kunt; lees een Portugeestalig tijdschrift of boek. Houd er wel rekening mee dat het lezen ervan waarschijnlijk niet zo ontspannend is als je gewend bent wanneer je een boek in je eigen taal leest. Qua keuze is het slim om rekening te houden met niveau en interesse. Vaak moet je dan, net als ik, een compromis sluiten; óf iets makkelijker maar iets kinderlijk en/of minder interessant , óf iets moeilijker maar waarschijnlijk boeiender. Ik lees nu bijvoorbeeld “Miúda, Deixa-te de M*rdas”. Een leuk boek over persoonlijke ontwikkeling en niet ál te moeilijk geschreven.

10. Portugees leren? LAat je helpen door de Portugese overheid

Naast de websites van bovengenoemde podcast (bij punt 5) is er nog een andere website die je misschien kan helpen bij het leren van de Portugese taal. De website pptonline.acm.gov.pt is in het leven geroepen door de Portugese overheid. Ook als je niet in Portugal woont kun je hier een account aanmaken. Je hebt vervolgens toegang tot een hele hoop “hoofdstukken” waarbij je plaatjes ziet met het bijbehorende woord. Een nadeel is echter wel, dat er geen vertaling bij staat waardoor er makkelijk misinterpretaties kunnen ontstaan van wat er bedoeld wordt met een afbeelding en je dus mogelijk een onjuiste vertaling leert. Ik gebruik het om die reden niet, maar zoals eerder vermeld; ieder zijn voorkeur. Ga je ermee aan de slag en spreek je nog geen Portugees? Zorg dan dat je rechts bovenin de taal even op “Engels” zet, zodat je de hulpknoppen wel kunt begrijpen.

Europees Portugees leren niet moeilijk

Extra tip: Durven, doen en aangeven

Ja, en dan tot slot de beste tip van het rijtje. Oefenen. hardop spreken, nazeggen, meezingen en ga zo maar door. Pas als je het echt dóet leer je het beste. Wanneer je op vakantie gaat, geef dan ook aan bij de Portugezen dat je graag oefent. Portugezen oefenen zelf ook graag met andere talen en zijn snel geneigd om over te stappen op bijvoorbeeld Engels als ze merken dat jouw Portugees niet perfect is. Zie dit niet als demotivatie. Geef aan dat dat juist de reden is dat je graag in het Portugees spreekt en vraag hen ook Portugees te spreken en jou te helpen wanneer je fouten maakt. De meesten zullen dan ook hun snelheid aanpassen en meer gebaren gebruiken om je te helpen het te begrijpen. Onze ervaring is dat ze het juist enorm waarderen als je hun taal spreekt of probeer te spreken.

Ook handig; verander de taal van je telefoon, horloge, laptop, of wat dan ook, naar Portugees. Waarschijnlijk gebruik je deze apparaten iedere dag waardoor je onoverkomelijk wordt blootgesteld aan de taal je jezelf leert wennen aan bepaalde woorden. Ik heb vaak op het punt gestaan om hem toch weer om te zetten, maar juist op dat moment is het goed om het toch te proberen. Want ook hier geldt weer; hoe hoger de noodzaak, hoe groter de kans dat het lukt en je het beter onthoudt.

Wel handig om te weten als je spijt hebt; zoek naar “idioma” in de instellingen om terug naar de oorspronkelijke taal te kunnen gaan.

En wil je dat je inzet maximaal beloond wordt? Zorg dan goed voor jezelf. Eet gezond en gevarieerd, beweeg voldoende en slaap goed. Ongelofelijk belangrijk voor je hersenen en het duurzaam opslaan van nieuw geleerde informatie zoals een nieuwe taal!

Toch liever op Portugese cursus voor die stok achter de deur ?

Ik heb enkele lessen bij Da Mota gehad. Elzelien is een heel fijn persoon die haar lessen helemaal op jouw niveau aanpast. Ik kan haar dus zeker aanraden.

Meer over Portugal?

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Heb jij deze iets aan deze tips om Portugees te leren gehad?! Laat het me weten door dit te delen op Facebook of Instagram en @saudalicious te taggen in de posts.

*Dit artikel bevat affiliate links

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

12 Reacties

 1. Lisanne Zwart

  Grappig om te lezen, ik ben zelf ook half Portugees-half Nederlands, en we hebben bijna dezelfde Portugese liedjes in onze afspeellijst staan. Zelf luister ik altijd naar Portugese radio (cidadefm), ben je gelijk op de hoogte van wat nieuwtjes!

  Antwoord
  • Sabine

   Hee Lisanne, wat leuk! Dat radiostation ken ik niet. Ga ik vandaag gelijk even naar kijken en wie weet toevoegen aan dit artikel. Bedankt!

   Antwoord
 2. Jean -Marie

  Olá! Eu estou a seguir um curso de português há quase quatro anos. É uma língua muito difícil, mas vale a pena, porque é a língua mais bonita do mundo! Todos os que querem aprender a falar portugês devem ouvir PractisePortuguese, come disseste na tua dica 9!!!

  Antwoord
  • Sabine

   Olá! Concordo completamente! Obrigada pela mensagem 😊. Espero que eu poderia ajudar um pouco assim!

   Antwoord
 3. Lucy

  Wát een leuke site is dit. Geweldige leuk geschreven en zó blij met de verschillende linkjes zodat mij een hoop gezoek gespaard blijft. Ik blijf volgen ❤️❤️❤️

  Antwoord
  • Sabine

   En wát een leuke, lieve reactie! Dankjewel! Fijn om te lezen, daar doe ik het voor! 😄

   Antwoord
 4. Monique

  Wat leuk Sabine! Wat een heerlijke muziek. Ik ben zelf een grote Portugal en Mariza fan. Dank je!

  Antwoord
  • Sabine

   Olá Monique, wat leuk om te horen! Ik ben ook gek op Mariza! Als je nog tips hebt, altijd welkom! 🙂

   Antwoord
 5. Rosita Geuens

  Beste
  Ik ben een Portugal fan en doe reeds menige jaren om te taal onder de knie te krijgen. Ik heb je voorstel om de taal te leren via ‘Drops app’ opgevolgd maar ik versta er de jota van. D.w.z. de oefeningen om de woorden te ‘schrijven’, lees typen, zijn totaal een miskleun. De keuze die je kan aanknlikken staan gedeeltelijk in het Nederlands en gedeeltelijk in het Portugees, probeer dan maar Portugees te leren schrijven.
  Het kan natuurlijk ook zijn dat ik iets verkeerd doe maar ik zou niet weten wat.
  Ik geraak via mijn computer bijv. vaak niet op de app en kan dus niet oefenen.
  Kan jij mij misschien een optie geven om dit op te lossen aub. ?
  Vriendelijke groeten
  Rosita

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Olá Rosita,

   Wat leuk dat je ook Portugal liefhebber bent en dat je graag de taal wil leren!
   Dat is gek, ik herken helemaal niet wat je zegt over de app drops. Ik krijg gewoon de oefeningen voor de Portugese woorden met een Nederlandse vertaling. Bijzonder.. Ik weet ook niet of de app het wel doet voor op de computer. Je kunt eens kijken of het op je telefoon beter werkt. Bij mij werkt hij naar behoren, waarbij ik gewoon de Portugese woorden en zinnen kan leren met een Nederlandse vertaling. Dit is ook zo bij anderen die ik ken en deze app gebruiken. Het is voor mij vanuit hier natuurlijk lastig te bepalen of je misschien iets anders kunt doen, omdat ik niet met je mee kan kijken.
   Mocht je er toch echt niet uit komen kun je ook altijd even contact opnemen met de help desk van Drops zelf. Het zijn aardige mensen die je graag verder helpen!
   Succes!

   Antwoord
 6. João Marcelino

  Elfde tip.
  Zoek een Portugees vriend of vriendien.

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Dat is een héle goede!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Gezond uit eten in Lissabon? 10 healthy restaurants | Saudalicious - […] >>Zelf Portugees leren? Deze 10 tips helpen je op weg<< […]
 2. De lekkerste Portugese recepten op een rij | Saudalicious - […] >>Zelf Portugees leren? Deze 10 tips helpen je op weg
 3. Rondreis door Portugal| Van Porto naar Faro | Saudalicious - […] Lees ook: Zelf Portugees leren? Deze 10 tips helpen je op weg […]
 4. Altos e Baixos #9 | Mijn Ups en Downs van April | Saudalicious - […] deelde ik jullie mijn 10 praktische tips om zelf Portugees te leren. Misschien leuk voor deze periode nu we…
 5. Met de auto naar Portugal - Autovakantie Portugal | Saudalicious - […] Leer in de tussentijd Portugees zonder cursus. Lees de blog Zelf Portugees leren? Deze 10 tips helpen je op…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This