Ben je ook zo gek op champignons? Je bent niet de enige. Deze schimmels zijn nu eenmaal heerlijk in verschillende gerechten, zoals soep, hapjes en paté. In dit artikel ontdek je wat champignons voor je gezondheid kunnen betekenen en welke fantastische recepten je ermee kunt maken.
5 gezondheidsvoordelen van champignons
champignons bevatten vitamine D
Champignons zijn één van de weinige niet-dierlijke voedingsmiddelen die vitamine D leveren. Als ze in zonlicht of onder een Uv-lamp groeien, producten ze vitamine D onder invloed van dit licht.
Champignons bevatten vooral vitamine D2 en ook wat vitamine D3. Beide vormen zijn werkzaam in je lichaam, alleen kan je lijf vitamine D3 gemakkelijker opnemen en heeft deze een iets sterker effect.
Je kunt thuis de hoeveelheid vitamine D in champignons veilig stellen door de ‘tenminste houdbaar tot’ datum aan te houden. Wat daarnaast kan helpen, is de champignons een kwartier tot twee uur lang in direct zonlicht te plaatsen.
Door de champignons aan Uv-licht bloot te stellen, zou de hoeveelheid vitamine D per 100 gram verse champignons zeker 10 microgram bedragen. Het beste is het om de champignons eerst te snijden. Dat blijkt ook uit onderzoek.
Toen de onderzoekers gesneden champignons op een zomerse middag 15 minuten in de zon legden, bedroeg het vitamine D-gehalte maar liefst 17,5 microgram per 100 gram. Na een uur was dit gehalte zelfs gestegen tot 32,5 microgram.
Het kan dus een goed idee zijn om de champignons voor deze vegan sardine paté eerst te snijden en in de zon te leggen, voordat je ze verder gaat verwerken.
Goed voor je weerstand
De vitamine D in champignons is goed voor je weerstand, maar dat is niet de enige manier waarop de schimmel je immuunsysteem ondersteunt. Champignons bevatten namelijk ook vitamine C en B-vitamines, die eveneens meehelpen om je weerstand op peil te houden.
Vooral vitamine B6, B12 en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur) hebben een heilzaam effect op het vermogen van je lichaam om ziekteverwekkers buiten de deur te houden.
Daarnaast bevatten champignons nog andere stoffen die goed zijn voor je weerstand. Denk aan mineralen als selenium, koper, ijzer en zink. Ook krachtige antioxidanten als bèta-glucanen doen een duit in het zakje.
Bèta-glucanen hebben het vermogen om bepaalde delen van ons immuunsysteem te activeren. Met deze perfect gebakken champignons ondersteun je dus actief je gezondheid.
champignons Beschermen je cellen
Net als andere wilde en gekweekte paddenstoelen hebben champignons het vermogen om je cellen te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Dat komt doordat ze veel verschillende stoffen bevatten met antioxiderende eigenschappen. Denk aan polyfenolen, polysachariden, vitamines, carotenoïden en mineralen.
Volgens wetenschappers kunnen eetbare paddenstoelen dankzij deze stoffen het niveau van oxidatieve stress in ons lichaam helpen verlagen. Ze noemen het eten van eetbare paddenstoelen zelfs een krachtig instrument voor het behoud van gezondheid, levensduur en levenskwaliteit. Geniet dus vooral lekker vaak van deze kastanjesoep met champignons.
Goed voor je gewicht
Uit onderzoek blijkt dat de vezels en eiwitten in champignons goed zijn voor je gewicht. Beide voedingsstoffen geven je namelijk lange tijd een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.
Daar komt bij dat zowel vezels als eiwitten helpen om je suikerspiegel stabiel te houden. Ook dat is gunstig voor je gewicht. Hoe dat werkt, kun je hier lezen. Voor een gezond gewicht trakteer je jezelf dus op een heerlijke bacalhau met kikkererwtenpuree en champignon-tapenade.
champignons zijn Gunstig voor het hart
Net als andere eetbare paddenstoelen kunnen champignons een gunstig effect hebben op ons cholesterol en andere vetten in ons bloed. Dat is goed nieuws voor ons hart.
Wetenschappers vonden ook bewijs dat het eten van paddenstoelen samengaat met een verlaging van de gemiddelde bloeddruk. Ook dat is gunstig voor de gezondheid van ons hart. Je doet dit belangrijke orgaan dus zeker een plezier met deze champignon hapjes met vijgen en geitenkaas of deze champignonburger met olijven.
Bronnen
Black, L.J. et al. (2017). In Pursuit of Vitamin D in Plants. Nutrients, 9(2), 136.
Cardwell, G. et al. (2018). A Review of Mushrooms as a Potential Source of Dietary Vitamin D. Nutrients, 10(10), 1498.
Jayachandran, M. et al. (2017). A Critical Review on Health Promoting Benefits of Edible Mushrooms through Gut Microbiota. International journal of molecular sciences, 18(9), 1934.
Ashraf, A. et al. (2018). Biological and pharmaceutical activities of mushroom β-glucan discussed as a potential functional food ingredient. Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre, 16, 1-13.
Ganesan, K. et al. (2018). Anti-Obesity Effects of Medicinal and Edible Mushrooms. Molecules, 23(11), 2880.
Krittanawong, C. et al. (2021). Mushroom Consumption and Cardiovascular Health: A Systematic Review. The American journal of medicine, 134(5):637-642.e2.
Valverde, M.E. et al. (2015). Edible Mushrooms: Improving Human Health and Promoting Quality Life. International journal of microbiology, 2015, 376387.
Kozarski, M. et al. (2015). Antioxidants of Edible Mushrooms. Molecules, 20(10), 19489–19525.
Dit artikel is geschreven door Annemiek van Puur Figuur.
Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!
Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!
0 reacties