if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Zo gezond zijn champignons (+ 5 x lekkerste recepten)

16 november 2021

Ben je ook zo gek op champignons? Je bent niet de enige. Deze schimmels zijn nu eenmaal heerlijk in verschillende gerechten, zoals soep, hapjes en paté. In dit artikel ontdek je wat champignons voor je gezondheid kunnen betekenen en welke fantastische recepten je ermee kunt maken.

5 gezondheidsvoordelen van champignons

champignons bevatten vitamine D

Champignons zijn één van de weinige niet-dierlijke voedingsmiddelen die vitamine D leveren. Als ze in zonlicht of onder een Uv-lamp groeien, producten ze vitamine D onder invloed van dit licht.

Champignons bevatten vooral vitamine D2 en ook wat vitamine D3. Beide vormen zijn werkzaam in je lichaam, alleen kan je lijf vitamine D3 gemakkelijker opnemen en heeft deze een iets sterker effect.

Je kunt thuis de hoeveelheid vitamine D in champignons veilig stellen door de ‘tenminste houdbaar tot’ datum aan te houden. Wat daarnaast kan helpen, is de champignons een kwartier tot twee uur lang in direct zonlicht te plaatsen.

Door de champignons aan Uv-licht bloot te stellen, zou de hoeveelheid vitamine D per 100 gram verse champignons zeker 10 microgram bedragen. Het beste is het om de champignons eerst te snijden. Dat blijkt ook uit onderzoek.

Toen de onderzoekers gesneden champignons op een zomerse middag 15 minuten in de zon legden, bedroeg het vitamine D-gehalte maar liefst 17,5 microgram per 100 gram. Na een uur was dit gehalte zelfs gestegen tot 32,5 microgram.

Het kan dus een goed idee zijn om de champignons voor deze vegan sardine paté eerst te snijden en in de zon te leggen, voordat je ze verder gaat verwerken.

vegan sardine paté

Goed voor je weerstand

De vitamine D in champignons is goed voor je weerstand, maar dat is niet de enige manier waarop de schimmel je immuunsysteem ondersteunt. Champignons bevatten namelijk ook vitamine C en B-vitamines, die eveneens meehelpen om je weerstand op peil te houden.

Vooral vitamine B6, B12 en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur) hebben een heilzaam effect op het vermogen van je lichaam om ziekteverwekkers buiten de deur te houden.

Daarnaast bevatten champignons nog andere stoffen die goed zijn voor je weerstand. Denk aan mineralen als selenium, koper, ijzer en zink. Ook krachtige antioxidanten als bèta-glucanen doen een duit in het zakje.

Bèta-glucanen hebben het vermogen om bepaalde delen van ons immuunsysteem te activeren. Met deze perfect gebakken champignons ondersteun je dus actief je gezondheid.

perfect gebakken champignons portugees

champignons Beschermen je cellen

Net als andere wilde en gekweekte paddenstoelen hebben champignons het vermogen om je cellen te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Dat komt doordat ze veel verschillende stoffen bevatten met antioxiderende eigenschappen. Denk aan polyfenolen, polysachariden, vitamines, carotenoïden en mineralen.

Volgens wetenschappers kunnen eetbare paddenstoelen dankzij deze stoffen het niveau van oxidatieve stress in ons lichaam helpen verlagen. Ze noemen het eten van eetbare paddenstoelen zelfs een krachtig instrument voor het behoud van gezondheid, levensduur en levenskwaliteit. Geniet dus vooral lekker vaak van deze kastanjesoep met champignons.

kastanjesoep met champignons

Goed voor je gewicht

Uit onderzoek blijkt dat de vezels en eiwitten in champignons goed zijn voor je gewicht. Beide voedingsstoffen geven je namelijk lange tijd een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.

Daar komt bij dat zowel vezels als eiwitten helpen om je suikerspiegel stabiel te houden. Ook dat is gunstig voor je gewicht. Hoe dat werkt, kun je hier lezen. Voor een gezond gewicht trakteer je jezelf dus op een heerlijke bacalhau met kikkererwtenpuree en champignon-tapenade.

bacalhau met kikkererwtenpuree en champignon olijf tapenade

champignons zijn Gunstig voor het hart

Net als andere eetbare paddenstoelen kunnen champignons een gunstig effect hebben op ons cholesterol en andere vetten in ons bloed. Dat is goed nieuws voor ons hart.

Wetenschappers vonden ook bewijs dat het eten van paddenstoelen samengaat met een verlaging van de gemiddelde bloeddruk. Ook dat is gunstig voor de gezondheid van ons hart. Je doet dit belangrijke orgaan dus zeker een plezier met deze champignon hapjes met vijgen en geitenkaas of deze champignonburger met olijven.

hapjes met geitenkaas, champignons en vijgen

Bronnen

Black, L.J. et al. (2017). In Pursuit of Vitamin D in Plants. Nutrients, 9(2), 136.

Cardwell, G. et al. (2018). A Review of Mushrooms as a Potential Source of Dietary Vitamin D. Nutrients, 10(10), 1498.

Jayachandran, M. et al. (2017). A Critical Review on Health Promoting Benefits of Edible Mushrooms through Gut Microbiota. International journal of molecular sciences, 18(9), 1934.

Ashraf, A. et al. (2018). Biological and pharmaceutical activities of mushroom β-glucan discussed as a potential functional food ingredient. Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre, 16, 1-13.

Ganesan, K. et al. (2018). Anti-Obesity Effects of Medicinal and Edible Mushrooms. Molecules, 23(11), 2880.

Krittanawong, C. et al. (2021). Mushroom Consumption and Cardiovascular Health: A Systematic Review. The American journal of medicine, 134(5):637-642.e2.

Valverde, M.E. et al. (2015). Edible Mushrooms: Improving Human Health and Promoting Quality Life. International journal of microbiology, 2015, 376387.

Kozarski, M. et al. (2015). Antioxidants of Edible Mushrooms. Molecules, 20(10), 19489–19525.

Dit artikel is geschreven door Annemiek van Puur Figuur.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Korting met code SAUDALICIOUS bij:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar via een berichtje naar mij op social media! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)
 • Testa Omega-3: SAUDALICIOUS voor -10% op duurzame en visvrije omgea-3 supplementen

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

Saudalicious steunen?

Geniet je van de content van Saudalicious via Social Media en de blog? Wil je iets bijdragen aan het platform Saudalicious zodat ik gratis content over Portugal, eten en gezondheid kan blijven maken? Dat vind ik super lief! Je kunt via deze link gemakkelijk een zelf te kiezen bedrag doneren. Alle kleine beetjes helpen :). Oh, en let me know, zodat ik je kan bedanken!

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  korting vitaily
  koffie pastel de nata portugal

  Over mij

  Olá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

  Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

  Mijn favoriete Portugese kookboek

  Lees hier mijn review of koop direct via onderstaande knop:

  Een boek vol geweldige plaatjes, verhalen en de lekkerste recepten. Van authentiek tot hedendaags.
  Het enthousiasme en de liefde van Nuno Mendes voor deze stad en de Portugese gastronomie spat van dit boek af.

  Meer kook inspiratie

  KokenKoken