if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Over Sabine

door

saudalicious over sabine

Olá! Wat leuk dat je een kijkje komt nemen om erachter te komen wie er achter dit platform zit. Ik vertel je graag iets over mezelf en vooral ook hoe Saudalicious tot stand is gekomen. Voor degenen die van kort en bondig houden begin ik met een korte bio en wat je op Saudalicious kunt vinden. Verderop vertel ik wat uitgebreider over wat mij drijft om steeds weer nieuwe content te bedenken, recepten te ontwikkelen en mijn lezers en volgers te enthousiasmeren voor een gezonde, bewuste leefstijl en natuurlijk het prachtige Portugal. 

Een korte bio

 • Ik ben geboren in 1992, half Portugees, half Nederlands, in 2014 afgestudeerd als psycholoog en al jaren gelukkig samen met Dennis.
 • Ik heb een passie voor lekker eten en ben enorm gefascineerd door de kracht van een positieve mindset, voeding en een bewuste leefstijl op gezondheid en geluk.
 • Ik ervaar altijd een onbeschrijfelijk gevoel van “thuiskomen” en vrijheid zodra ik de grens van Portugal over ben.
 • De liefde voor Portugal, eten en een bewuste leefstijl in combinatie met de passie om anderen te helpen door te inspireren, vertaalden zich in 2018 naar “Saudalicious”.
 • Ik ben super dankbaar dat ik in 2019 één van mijn dromen heb waargemaakt: Een tweede huisje in Portugal.
 • Maar ik ben nóg dankbaarder dat ik samen met mijn grote liefde ook mijn tweede droom heb kunnen waarmaken in juni 2021. We hebben de spannende maar héle leuke stap gezet om ons leven in Nederland te verruilen voor een nieuw leven in Portugal. We verkochten ons huis en ik heb mijn vaste baan als psycholoog ingeruild voor een vrije manier van werken als online ZZP-er. We gaan voor een leven met minder werken, meer tijd voor zelfontwikkeling, elkaar, anderen en onze gezondheid. Maar daarnaast willen we dolgraag inspiratie en kennis blijven delen met anderen. Niet vanuit noodzaak, maar vanuit passie.
 • Met liefde deel ik mijn lessen, inzichten en tips voor een gezonde en bewuste leefstijl waarin je bewustwording over de kracht van jouw eigen handelen en denken voorop staat. Dit zodat jij ook geïnspireerd raakt om bewuste keuzes te maken en om jouw eigen geluk op nummer één te zetten.
 • En dit alles met een heerlijke “tranquilo”, positieve, Portugese vibe!

 

Wat vind je op Saudalicious?

 

 1. Recepten: Gezonde(re) recepten, vaak (maar niet altijd) met invloeden uit de Portugese keuken wat betreft ingrediënten, smaken of bereidingswijzen.
 2. Bewuste leefstijl: Tips voor een bewuste leefstijl: artikelen over gezondheid, mindset, duurzaamheid, persoonlijke verhalen en reizen.
 3. Portugal: Portugal inspiratie op het gebied van eten, verblijven, ontdekken en de taal.
 4. Portugal in Nederland: Heb jij ook Saudades de Portugal? Of lijkt het je juist leuk om op een makkelijke en leuke manier kennis te maken met dit land? Op Saudalicious vind je overzichten en reviews van Portugese restaurants, shops en andere leuke Portugese belevenissen in ons kikkerlandje.
 5. Persoonlijke blogsIedere maand deel ik een overzichtje van mijn ups en downs van de afgelopen maand, inclusief hotspot tips en leuke plaatjes. Ook andere persoonlijke blogs vind je onder deze noemer. Mijn eigen manier om mijn hoofd soms even leeg te schrijven en tegelijkertijd hopelijk ook een inspiratiebron voor jou.

 

Saudalicious staat voor; Saudável (Portugees voor gezond) Saudades (Een onvertaalbaar Portugees woord voor de mengeling van gevoelens van verlies, gemis, afstand en liefde) en Delicious.

Iets uitgebreider over mij:

Lissabon

Portugal

Omdat mijn moeder in Portugal is geboren, kom ik van kleins af aan veel in Portugal. Hoe lang we er ook bleven, ik wilde nooit naar huis. Natuurlijk is vakantie altijd fijn, maar Portugal deed iets speciaals met me. Tot op de dag van vandaag. 

We gingen altijd naar het dorp waar mijn moeder is geboren, en waar nu ook ons eigen huisje staat. In het prachtige, ongerepte Portugese binnenland. Op de één of andere manier voelt alsof alles op zijn plek valt als ik daar ben. Het klimaat, de natuur, de geweldige smaken van de Portugese keuken, de mensen en de manier van leven die zij daar hebben. Zo puur en ergens ook heel “simpel”, in de mooiste zin van het woord. Mensen leven meer op straat, helpen elkaar, delen hun eten en bezittingen en ze plannen minder. Kan het niet vandaag?  Dan doen we het toch morgen? “Tranquilo!” “Sem stress!” Deze mentaliteit heeft me altijd geïnspireerd. En grappig genoeg heeft dit veel raakvlakken met alle theorieën, ideeën en onderzoeken die gaan over “gelukkiger” leven met minder stress. 

De liefde voor Portugal is altijd gebleven, en misschien wel versterkt, sinds ik deze passie mag delen met mijn vriend. Samen ontdekken we meer en meer van dit prachtige land; van Noord naar Zuid. We zoeken dan het liefst naar de mooiste onontdekte plekjes. We zijn gek op wandelen, natuur en natuurlijk de lekkerste gerechten en leukste restaurants.

En als klap op de vuurpijl hebben we kort geleden besloten om het roer om te gooien, ons huis te verkopen, vaste banen op te zeggen en vanaf juni een nieuw leven op te gaan bouwen in dit geweldige land!

Bewuste leefstijl

Wat is nou écht belangrijk in het leven? Een vraag die ik mezelf vaak stel. Volgens onderzoek worden wij als mensen veel gelukkiger van belevenissen en verbinding met anderen en onszelf dan van spullen of geld. Tja, om dat te weten hebben we natuurlijk helemaal geen onderzoek nodig.

Het begint in mijn ogen allemaal bij bewustzijn. Bewust zijn van wat voor jou belangrijk is. Waar jij energie van krijgt. Wat jou écht jou maakt en hoe je daar dichtbij kunt blijven. Maar ook bewust zijn van de consequenties van jouw gedrag op je eigen gezondheid, op anderen en ons klimaat. Het gaat erom hier uiteindelijk steeds bewuste keuzes in te maken. Ik ben er van overtuigd dat als wij bewuste keuzes vanuit liefde voor onszelf maken, we beter in ons vel zitten. En we daardoor automatisch ook liefdevoller zijn voor de mensen en de wereld om ons heen. En ook, of misschien wel juist ik vind dit lastig. Dat is misschien wel dé reden dat de accepterende en meer simpele en minimalistische manier van leven in Portugal mij zo fascineert. Deze richting lonkt me om naartoe te varen.

Concreet vertaalt zich het keuzes maken voor liefde vanuit je zelf voor mij in goed voor mezelf zorgen. Dit begint bij ontspanning en geniet momentjes hoog op mijn prioriteiten lijstje zetten. Maar ook voldoende bewegen, lekker sporten, bewust connecties maken met anderen, mezelf blijven ontwikkelen en gezond en lekker eten. Vaak zijn dit dus hele gezonde keuzes, maar dit is niet per definitie het geval. Soms betekent het ook afwegingen maken en juist voor iets kiezen dat net iets minder “gezond” of “verstandig” is. Maar op dat moment wel fijn of belangrijk. Een keer lang uitslapen of iets minder gezond maar wel heel lekker eten. Zolang je de keus maar bewust maakt met oog op het grotere plaatje. Ik geloof dat een leefstijl een ongoing process is zonder eindbestemming.

Mijn weg

Omdat mensen en hun gedrag mij altijd gefascineerd hebben, ben ik psychologie gaan studeren. Ik wilde vooral mensen helpen omdat ik sterk geloof in de onderschatte kracht van onze gedachten, manier van leven en overtuigingen. Ik ben in de ouderenpsychologie terecht gekomen en hield me o.a. bezig met het behandelen van ouderen met dementie en/of andere psychische problemen. Super veelzijdige problematiek en een hele interessante doelgroep. Vooral het samenwerken met andere disciplines sprak me aan. Het “probleem” van meerdere kanten kunnen bekijken en daarvan als puzzelstukje deel uit van mogen maken. Maar toch begon er steeds meer en meer iets aan me te knagen.

Ondertussen is mijn interesse in “positieve gezondheid” en een holistische manier van denken over gezondheid sterk gegroeid. Want waarom helpen we doorgaans mensen pas op het moment dat er iets “mis” is? Dit voelt voor mij soms als eindeloos dweilen, terwijl we het lek in het dak zouden moeten dichten. 

Iedere dag lees of luister ik over onderwerpen als voeding, mindset, persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit, zelf-liefde en ga zo maar door. Stap voor stap pas ik stukjes die mij aanspreken hieruit toe in mijn eigen leven. Dit neem ik onbewust en bewust ook mee in mijn eigen leven, werk en contact met anderen. 

Tijdens mijn werk maar vooral ook daarbuiten, in mijn privé leven heb ik ervaren dat het bekijken vanuit verschillende (para) medische disciplines niet “holistisch” genoeg is om iemand écht goed te kunnen helpen. Maar ook dat het geen zin heeft om mensen te vertellen wat ze beter zouden kunnen doen, om mensen over te halen gezonder te leven of hun gedrag te veranderen. Met hoeveel liefde en goede bedoelingen je dit ook doet, als je er niet voor open staat of het juiste moment er niet voor is, dan zal het ook niet resoneren. Juist door het te laten zien, ons enthousiasme te uiten en anderen hun succeservaringen op eigen tempo te laten ervaren, bereiken we doorgaans veel en veel meer. Iedereen kan dan aanhaken op zijn of haar moment. Een mooi voorbeeld hierbij is ervaring met mindfulness tijdens mijn Master psychologie:

sabine saudalicious

Voor mijn scriptie mocht ik een top 3 onderwerpkeuze opgeven, welke ik met alle zorgvuldigheid en overpeinzingen had samengesteld. Ik kon ermee leven als het niet de eerste keuze zou worden, en vooruit; zelfs die derde was prima geweest. Tot ik te horen kreeg dat ik werd ingedeeld bij een totaal ander onderwerp. Ik baalde en was teleurgesteld. Het onderwerp waar ik onderzoek naar mocht doen was “mindfulness”. Ik kende het, maar had er vooral negatieve, saaie en zweverige associaties bij. Het was niet anders… Ik ging er toch voor, besloot mijn vooroordelen opzij te zetten en ik deed mee met een hele interessante 8 daagse mindfulness training. Uiteindelijk vond ik het heel interessant om me erin te verdiepen, de training te volgen én ik studeerde zelfs cum laude af. Toch bleef de overtuiging dat dit niet bij mij past. Na mijn afstuderen heb ik dan ook geen minuut meer aan mindfulness gedaan. Totdat ik er enkele jaren geleden opnieuw mee in aanraking kwam. Dit keer vanuit mijn eigen zoektocht en groeiende interesse naar alternatieve vormen van psychologie en mindset groei. Ik besloot het een tweede kans te geven. Ik vond het enorm fijn om te doen, en merkte zoveel positieve effect die ik eerder niet ervoer. Vandaag de dag gaat er (bijna) geen dag voorbij zonder dat ik bewust een momentje neem voor meditatie of mindfulness. Het zaadje was destijds misschien gepland, maar vanuit een externe motivator en in het verkeerde “seizoen” waardoor het gewoon niet direct groeide. Ik stond er niet voor open. Ik zag het niet. En nu is de grond vruchtbaar genoeg. Toeval, of misschien had het zijn tijd nodig…

En zo dacht ik enkele jaren geleden ook dat het niet mogelijk was om minder te gaan werken, toen ik die behoefte kreeg. En had ik het nooit geloofd als iemand mij zou vertellen dat ik een huis in Portugal zou kopen op 26e jarige leeftijd, laat staan dat ik er zou gaan wonen en het zou aandurven om op 29 jarige leeftijd bijna al mijn bezittingen weg te doen en vrienden en familie achter te laten om te proeven hoe het is om te doen waar we al zo lang van dromen. Pas toen ik mijn mindset ben gaan veranderen, ben gaan geloven in de kracht van mijn eigen overtuigingen en meer en meer in mezelf ging vertrouwen, veranderde dit. Waarom zou het niet kunnen? Als je iets écht wil, vind je een weg. Of beter misschien; dan pas zie je de weg die er misschien altijd al voor je was. Ik heb echt moeten leren dat mindset, overtuiging en openheid me veel verder brengt dan wat dan ook. En als ik dat kan… Kan jij dat ook! Op het moment dat jij daar klaar voor bent natuurlijk.

Saudalicious geeft mij de geweldige mogelijkheid om de weg die ik bewandel met jou te delen. En dat met respect voor iedereens pad. Ik laat zien wat bij mij werkt, hoe ik dingen aanpak, wat ik kook, waar ik blij van word, welke producten ik gebruik etc. Zowel op het gebied van reizen in mijn favoriete land, als van recepten, mindset en bredere gezondheidsonderwerpen. Dit zodat jij kunt aanhaken bij de onderwerpen en op het moment dat dat voor jou goed voelt.

Op de hoogte blijven?

Wil je…

 • graag op de hoogte blijven als er een nieuwe blog online komt? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
 • daarnaast ook een kijkje in mijn leven en meer van mijn hersenkronkels en inspiratie lezen? Volg mij dan ook op Instagram.
 • naast de blogs lezen, ook mee kijken met het leuks dat ik over Portugal tegenkom en deel? Volg mij dan ook op Facebook.