if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e Baixos #15 | Mijn Ups en Downs van November

8 december 2020

Iets later dan normaal, maar daar is hij dan toch. De op één-na-laatste Altos e Baixos van het gekke jaar 2020. Het was een bewogen November maand voor mij. Ik heb een aantal knopen doorgehakt en we hebben eindelijk ons geweldig nieuwtje, waar ik vorige maand nog een beetje geheimzinnig over deed, de wereld in kunnen slingeren! Maar natuurlijk deel ik ook weer onze natuur momentjes en leuke producten inclusief fijne kortingscodes met je.

Doorgehakte knopen

Portugal here we come!

Als volger van Saudalicious kun je het denk ik bijna niet gemist hebben; ons filmpje waarmee we naar buiten brachten dat we gaan emigreren naar Portugal. Niet pas als we met pensioen zijn, niet pas over een paar jaar, maar komende maand juni al. 

“Ooit gaan we er wonen” dachten we altijd al. Maar dat “ooit” kwam steeds een stapje dichterbij. We kochten er een huisje met het idee een eigen plekje voor de vakantie te hebben en de mogelijkheid het te verhuren. Maar dat we er zelf eerder in zouden gaan wonen dan dat we het zouden gaan verhuren hadden we zelf niet gedacht 2 jaar geleden. 

Ik vergelijk een mens soms met een plant. Een plant die prachtig bloeit en groeit in het juiste klimaat, maar extra zorg en aandacht nodig heeft als je deze in een andere omgeving plant. Als je je niet goed voelt, vind ik dat je altijd eerst naar binnen moet kijken. Wat heb je nodig wat je jezelf nu niet genoeg geeft? Hier heb ik de laatste jaren hard aan gewerkt. Ik heb boeken, coaches, cursussen en podcasts op het gebied van ontwikkeling, zelfliefde, geluk en mindset verslonden en ben hierdoor enorm gegroeid.

Nu is het tijd om van binnen naar buiten te kijken. Als ik in Portugal ben voel ik mezelf zoveel meer “bloeien”. Afgelopen zomer in Portugal zaten we op ons dakterras in de zon en keken we elkaar aan… “Waarom wachten?” Daar is altijd wel een reden voor te bedenken. Het is lekker comfortabel, zoiets groots voor je uitschuiven. Maar we besloten het gewoon te doen. Juni it is!

Spannend? Zeker! Maar het voelt goed! En als ik iets geleerd heb in de afgelopen jaren is het wel om iets meer op mijn gevoel te vertrouwen en de standaarden van de maatschappij iets meer los te laten. “Turn your can’ts into cans and you dreams into plans!” 

Ik stopte met mijn vaste baan

Loslaten

Misschien wat zweverig voor je, maar ik vind het mooi om de herfst te zien als een moment van om los te laten. Een periode om knopen door te hakken. En als je iets loslaat, maak je automatisch ruimte. Ruimte voor nieuwe dingen of juist ruimte voor meer overzicht, rust en een gevoel van vrijheid. We hebben niet alleen besloten volgend jaar ons leven in Nederland los te laten, maar ik heb ook besloten om vroegtijdig te stoppen met mijn vaste baan. Deze maand was mijn laatste werkdag in het verpleeghuis waar ik als psycholoog werkte. 

Al een tijdje merkte ik dat ik uitgeput thuiskwam. Ik had het gevoel steeds te moeten strijden. Dat gevoel had onder andere te maken met de druk die ik daar ervoer en de match die er gewoon steeds minder was. Ik had veel plezier in het geven en ontwikkelen van workshops en trainingen, die allemaal zijn stopgezet door Covid. Daarnaast had ik veel andere ideeën over hoe dingen anders en fijner zouden kunnen verlopen, maar hier was geen ruimte voor. De manier van werken en de werkdruk pasten niet meer bij mij en dat vrat energie. Dit was ook de reden dat ik in juli een stapje terug nam.

Nu al? of nu pas?

Het idee dat ik in juni zou stoppen voelde als een enorme opluchting. Dat gevoel was voor mij genoeg om te besluiten dat ik dit gewoon nu al moest loslaten. Natuurlijk waren er ook veel leuke dingen; gezelligheid met collega’s, de kleine verbeterstapjes die we nog wél kunnen behalen bij de ouderen en hun naasten, het feit dat ik bevoorrecht was dat ik lopend naar mijn werk kon en natuurlijk de zekerheid van een inkomen… Dat alles maakte ook dat ik deze stap niet eerder heb gezet.

Maar nu de knoop is doorgehakt voelt het als het juiste moment. De meest voorkomende reacties die ik van mijn omgeving ontving was: “wat? Waarom nu al?” “Nu heb je toch geen zekerheid van inkomen meer?” “In deze tijd zo’n beslissing?” Ja, minder financiële zekerheid en nog niet “noodzakelijk”. Maar van de mensen die wisten en zagen hoeveel energie mij het werk vaak kostte, kreeg ik gelukkig wel andere reacties.

Hoe nu verder

Het helpt mij om te beseffen dat keuzes niet voor eeuwig zijn. Je laat één ding achter je, maar je kunt er ontelbaar dingen voor in de plaats zetten. Zo heb ik komende weken dus iets meer tijd om me voor te bereiden op de verhuizing, te werken aan de nieuwe website, me te verdiepen in mijn nieuwe functies als ZZP’er en dit uit te breiden en natuurlijk ook om het jaar gewoon even rustig en fijn af te sluiten. 

Aan de slag als ZZP’er

Natuurlijk heb ik nog Saudalicious wat vaak als een drukke baan voelt, en zich vooral uitbetaalt in veel enthousiaste lezers en volgers, maar financieel niet (ik mag in mijn handen knijpen als ik de kosten die ik maak eruit krijg:)). PS: Wil jij mij sponsoren? En moet je nog wat kerst aankopen doen? Als je dit via de links naar bijvoorbeeld bol.com op deze website doet, ontvang ik een kleine commissie van enkele procenten en jij betaalt niets exta’s :). Dan kan ik leuke content blijven maken.

Terug naar mijn nieuwe rol als ZZP-er. Ik heb twee hele leuke opdrachtgevers waarbij ik werk als psycholoog en coach. Beide functies zijn geheel online en kan ik dus blijven doen als ik in Portugal woon! Bij Faculty of Skills ben ik soft-skill coach en voorzie ik deelnemers van bedrijfstrainingen van feedback en advies (schriftelijk en live één-op-één middels coach-calls), betreffende verschillende competenties. Bij WeQuit help ik mensen met hun doel om te stoppen met roken. Beide super leerzaam, leuk en dankbaar werk.

En we verkochten ook alvast ons huis

Tot slot hebben we afgelopen maand ook al ons huis verkocht. We blijven er nog in wonen tot onze verhuizing, maar het is heel fijn dat dit al geregeld is. Het is ons voor ons beide ons eerste koophuis en überhaupt ons eerst echte eigen plekje vanaf ons ouderlijk huis. Een beetje gek voelt het dus wel, maar ook als we in Nederland zouden blijven zouden we waarschijnlijk niet lang meer op deze plek gebleven zijn.

Een hoop veranderingen dus, maar allemaal positief en een stapje dichterbij onze droom!

Natuurlijk natuur!

Ondanks dat het steeds donkerder, grauwer en kouder wordt en zelfs mijn aller-dikste handschoenen niet genoeg zijn om mijn handen warm te houden buiten, gaan we nog steeds graag naar buiten. Ik maak nu ik meer thuiszit, regelmatig een ommetje en samen pakken we in het weekend altijd nog minstens een keer de auto om een mooi stukje natuur op te zoeken voor een run of wandeling. De laatste tijd is dat vooral in Rhenen en, iets dichterbij huis voor ons, in het bos, de uiterwaarden en op de dijk van Neerijnen. 

We moeten enorm wennen aan het feit dat het zo super snel donker wordt. Op de één of andere manier lukt het ons altijd om net te laat te vertrekken en toch nog midden in het bos te staan als het gevoelsmatig binnen enkele minuten van licht naar schemerig, naar zo ongeveer pikdonker verandert… Voordeel is wel dat je de mooiste zonsondergangen ziet! 

Hotspots

Tja, als ik iets mis in deze corona tijd is het toch wel de horeca! We vinden het vooral leuk om ergens wat te eten en bestellen daarom niet zo vaak. Het lijstje is deze maand dus weer een stukje korter.

Rhodos – Tiel |  We bestelden met mijn ouders laatst een Griekse maaltijd bij Rhodos in Tiel. Als je hier in de buurt woont en van Grieks eten houdt is dit toch wel een aanrader! Een icoon in Tiel, en terecht. Goed authentiek Grieks eten, fijne service en goede porties. 

Poke and more – Tilburg | Deze maand was ik op bezoek bij mijn vriendinnen in Tilburg. Een stad waar oneindig veel bezorg-opties zijn, in tegenstelling tot mijn eigen kleine stadje. Dan vind ik het ook altijd wel leuk om iets nieuws uit te proberen. We besloten te bestellen bij poké en more. Ik heb één keer eerder een poké bowl besteld wat me erg tegenviel. Er zat weinig smaak aan en dan heb ik al snel het idee dat ik net zo goed zelf de koelkast kon opentrekken en wat bij elkaar kan gooien in een bakje… Maar mijn vriendinnen verzekerden me dat dat hier niet het geval zou zijn. En ze hadden gelijk hoor :). Je kunt hier je eigen bowl samenstellen en ze hebben ook verrassende ingrediënten zoals vegan zalm, tempeh, nachos etc. Ik ging voor de zoodles, tempeh, zeewier, bietjes en nog meer lekkers met een dressing van ras el hanout. Heerlijk! 

Post!

Ekobites (+Kortingscode)

Vorige maand schreef ik al over de box die ik van Ekobites ontving. Nu nog een keertje, alleen om jou te vertellen dat de kortingscode beschikbaar is gesteld voor alle Saudalicious-volgers en lezers. Met de code “sauda5” ontvang je dus vanaf nu 5% korting op al je bestellingen in de webshop van ekobites. Ze hebben naast brownies, ook andere cakes, geweldige taarten en koekjes. Veel vegan, suikervrije en glutenvrije opties en allemaal 100% biologisch. En dat zonder in te leveren op smaak. Ik hou ervan!

Purpuz planner 2021

Deze maand ontving ik een nieuwe versie van de Purpuz planner die ik in 2021 weer met plezier ga gebruiken. Dit keer heb ik de zwarte. As we speak ligt mijn roze 2020 versie voor mijn neus. Ik gebruik de planner echt iedere dag en vind het heel fijn. Helemaal nu ik meer thuiswerk en mijn eigen uren min of meer zelf kan indelen vind ik het ideaal. Maar ook toen ik nog werkte, maakte ik er gebruik van voor mijn persoonlijke doelen en afspraken en de taken voor Saudalicious. Ik schreef er eerder al eens dit artikel over.

purpuz planner 2021

Clipper tea met hennep

Ik ontving deze maand een leuk pakketje met de nieuwe smaken van Clipper en een potje met de supergezonde hennepzaadjes. Een gekke combi zou je misschien denken, maar dat had te maken met het nieuwe ingrediënt dat ze in de thee gebruiken: hennep. De twee nieuwe smaken met hennep heten “karma mama” en “groovy ginger”. Beide zijn het subtiele rustgevende theetjes. Die met gember is mijn favoriet door de lichtpittige smaak.

Zonnatura Oer crackers en Groente spread

Nog een pakketje. Dit keer met de nieuwe oer crackers van Zonnatura. De crackers zijn gemaakt met amaranth. Dit is geen zaad (geen graan) dat rijk is aan eiwitten, vezels, calcium, ijzer en magnesium en een nootachtige smaak heeft. Amaranth is glutenvrij, maar omdat er in de andere ingrediënten (roggemeel) wel gluten zaten heb ik even overgeslagen, omdat ik tijdelijk geen gluten eet, om te zien of mijn opgeblazen buik-klachten hiervan verminderen. Alhoewel, ik heb wel een hapje geproefd toen Dennis er lekker van aan het smullen was. Ik vond ze heel lekker en ook heel knapperig. Dennis vond ze ook lekker, dus ze waren binnen enkele dagen foetsie, inclusief de lekkere groentespread die erbij zat :).

Taadaa – haarband (+Kortingscode)

Van de geweldige duurzame webshop Taadaa ontving ik een hele fijne haarbaanden, waaronder deze winter-haarband. Sowieso vind ik haarbanden erg leuk, maar omdat ik ook altijd snel last heb van koude oren met dit weer, was dit een geweldige win-win! Heerlijk warm en zacht van binnen en een hele mooie rib-stof, natuurlijk in mijn favo herfstkleurtje!

Met code “saudalicious” ontvang je 10% op het hele assortiment van deze shop. Bij Taadaa vind je ook duurzame kleding, mondneusmaskers, sieraden en meer. Wie denkt dat duurzame mode saai is moet écht even een kijkje nemen in hun webshop!

Een heel stuk rustiger…

Zoals je misschien hebt gemerkt is het verder op de blog een heel stuk rustiger dan normaal. Er is zelfs helemaal geen nieuwe blog online gekomen deze maand. Wil je mij nu toch een beetje volgen of content voorbij zien komen? Dan kun je me gewoon volgen via social media. Met name op Instagram ben ik meer aanwezig, maar ook op Facebook deel ik zo nu en dan nog eens een nieuwtje of iets een oude blog.

Hoe het komt dat er zo weinig online komt? Ik ben de laatste tijd veel bezig geweest met andere dingen zoals je hierboven ook hebt kunnen lezen. Een moment van overlap met mijn baan in loondienst en twee nieuwe functies als ZZP-er, het verkopen van het huis etc. Maar ook de nieuwe website…

Lange adem…

Ook deze maand ben ik weer druk bezig geweest achter de schermen met de nieuwe website. Er is het een en ander misgegaan met het omzetten van de afbeeldingen. Hierdoor ben ik nu noodgedwongen álle blogs aan het langsgaan om te controleren of de afbeeldingen erbij staan en of het de juiste zijn. En dan kan ik het niet laten om ook gelijk even op foutjes en andere dingen te checken. Je kunt je voorstellen dat daar heel wat uren werk in gaan zitten en dat had ik niet helemaal voorzien… Nog even geduld dus!

Gastbloggers

Ook heb wat nieuwe ideeën voor de website en één daarvan was het werken met gastbloggers. Mensen die bij Saudalicious passen, gek zijn op Portugal en/of eten en bewust leven en hier graag over schrijven. Mijn hoofd loopt altijd over van leuke ideeën voor content en blogs, maar de tijd ervoor vinden is wat lastiger. Daarnaast zijn er veel plekken in Portugal waar ik bijvoorbeeld niet zo vaak kom, maar waar veel volgers/lezers van Saudalicious wel komen of naartoe willen. Het is natuurlijk geweldig als andere leuke enthousiaste mensen hier iets over kunnen schrijven en zo deze gap op de website kunnen vullen. Ik heb een hoop super leuke enthousiaste reacties mogen ontvangen en heb drie hele leuke gastbloggers uitgekozen die af en toe een blog met jullie zullen delen. Volgend jaar kun je ze leren kennen en meer over hen te weten komen! 🙂

Boas Festas!

Bij deze wil ik jullie allemaal alvast hele fijne feestdagen wensen! Ik hoop dat we er, ondanks alle maatregelen en zorgen rondom corona, toch nog fijne, warme, gezellige dagen van kunnen maken. Doe dit jaar extra je best op een kaartje, bel iemand op die je nu even niet kan zien of stuur een klein lief cadeautje.

En ga je nog lekker koken deze kerst? Ter compensatie van het uitblijven van nieuwe recepten kan ik je misschien nog wel verblijden met een aantal feestelijke vleesloze kerstrecepten van eerder:

Vleesloze kerst voorgerechten

Vleesloze kerst Hoofdgerechten

Kerst bijgerechten

Kerst desserts

Een hele fijne december gewenst en… Até a Próxima!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

4 Reacties

 1. Marga

  Geweldig dat jullie nu al voor Portugal kiezen. Ik wens jullie heel veel geluk en denk dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Het leven is hier zo relaxed weet ik sinds 2 1/2 jaar. Geniet van alle voorbereiding 🍾🥂

  Antwoord
  • Sabine

   Hoi Marga,

   Dank voor je leuke reactie en je gelukswensen. Ik denk ook dat het een goede keuze is 😉 We zullen zien hoe het ons vergaat! Goed om te horen dat jullie het naar jullie zin hebben in dat prachtige land!!

   Antwoord
 2. Lianne

  Hey Sabine, wat een leuk stukje! En wat een veranderingen zeg, heel veel succes met het regelen van alles en geniet er ook van. Ik ga gelijk even op de website van de haarbanden kijken. Ziet er zo leuk uit!

  Antwoord
  • Sabine

   Hee Lianne!

   Wat leuk om een reactie van jou te zien 🙂 Dankjewel! Ja, genieten ga ik zeker ook doen! Inderdaad een hele leuke webshop van taadaa! Fijne december voor jou!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur