if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e Baixos #14 | Mijn Ups en Downs van Oktober

1 november 2020

Yes, we zitten alweer midden in de herfst. De maand oktober is alweer voorbij en we hebben dus nog maar 2 maanden over van dit gekke jaar 2020. Voor de oplettende lezer; ik heb de maand september inderdaad overgeslagen omdat we een groot deel van deze maand lekker in Portugal zaten. En daar deel ik wat over in aparte blogs. Dit keer dus een overzichtje van mijn ups en downs van oktober én een klein stukje van september, vanaf dat we weer thuis gekomen zijn. Let’s go.

Acclimatiseren

In de avond van 20 september reden wij ons landje, onze stad en onze straat weer binnen na 4 volle weken genieten onderweg naar en in Portugal. En zoals iedere keer is dat weer enorm wennen. Wennen aan de andere cultuur, andere mensen, de structuur en natuurlijk het klimaat.

Ik had bewust wat extra daagjes vrij gepland zodat ik niet direct aan het werk hoefde. Iets wat ik eerder nooit zou doen (want; zonde van mijn vakantie-uren), maar waar ik nu heel blij mee was. En eigenlijk waren die “vrije dagen” ook zo weer om. Ondertussen kwam er namelijk ook een grote taarten-bestelling binnen en had ik wat andere belangrijke en leuke dingen te regelen… Iets wat ik heel graag met jullie deel, maar waar ik nog éventjes mee moet wachten. Lekker geheimzinnig zo he;) Ik zou zeggen, houd mijn social kanalen in de gaten want ik ga het – als het goed is – komende maand met je delen. 

Natuurlijk Natuur

De eerste dagen nadat wij thuis kwamen, verzachtte het mooie zonnige weertje de overgang. We gingen zelfs van regen in Portugal, Spanje en Frankrijk naar zon in Nederland! Maar al snel kwam daar een einde aan. Hoewel ik liever met zon naar buiten ga, blijven wij gewoon lekker genieten van de natuur, ook in de herfst. Geen picknicken in het gras, maar wel fijne wandelingen, hardlooprondjes en ook onze work-outs in het park hebben we tot nu toe doorgezet. De prachtig veranderende natuur deze dagen vind ik geweldig en maakt veel goed! Zowel om te zien als om de boodschap die we eruit kunnen halen; laat los wat niet meer nodig is en neem de tijd om te rusten, even stil te staan. Dan kun je later weer extra mooi bloeien :).

Oh, en natuurlijk de oogst die bij dit jaargetijde hoort. We kregen van mijn schoonouders een flinke voorraad walnoten en kastanjes. Heerlijk! Ik verwerkte de walnoten in de zoete aardappelcake en van de kastanjes maakte ik gelijk wat herfstige pesto. De rest pofte ik in de oven en kookte ik met heerlijke specerijen volgens dit recept. Die laatste vroor ik in zodat we er later nog van kunnen genieten. Misschien maak ik er nog wel wat nieuwe mee als ik er de tijd voor vindt 🙂

Meer recepten met kastanjes:

Twee gekke verjaardagen

In oktober waren zowel mijn oma als mijn vriend jarig. En zoals bij iedereen deze periode, waren dit geen “normale” verjaardagen. Net voordat Dennis jarig werd, werden de regels aangescherpt en werd er nadrukkelijk geadviseerd om geen “blokken” verjaardag te houden. Dat werden dus meerdere dagen “feestjes” en extra vaak taart maken 😉 Dennis wilde graag mijn worteltaart en ik maakte voor de afwisseling ook de mini kokos cheesecakes. Zijn ouders, mijn ouders en zijn zusje met vriend kwamen dus allemaal een andere dag. Een groter feest met vrienden komt de volgende keer dan maar weer… Ach, als dat het ergste is.. 😉

De verjaardag van mijn Portugese oma was om meerdere redenen gek. Nu was het ook maar de vraag of ze zelf wel wist dat ze jarig was. Ze is dementerend en gaat steeds verder achteruit. Ik weet nog heel goed hoe ik onder de indruk was als zij verhalen vertelde van vroeger en precies nog wist wat op welke datum gebeurde. En hoe jaloers ik was dat zij altijd van iedereen de verjaardag kon onthouden (dat heb ik duidelijk niet geërfd :)). Zelf zei ze ook altijd “Ik ben nog wel koppie-koppie”. En dat laatste, dat zei ze zelfs gisteren nog toen ik bij haar was. Een paar minuten nadat we haar naar haar kamer moesten navigeren, ik aan haar zelf gehaakte kussen en Portugese bedsprei kon laten zien dat dit toch echt haar spulletjes zijn die hier in de kamer staan en ik af en toe moest uitleggen van wie ik ook alweer de dochter was… Ook al werk ik er al 6 jaar mee (ik werk als psycholoog in het verpleeghuis), het doet iets onbeschrijfelijks om je eigen sterke, lieve oma zo te zien. 

Vlak voor haar verjaardag heeft ze een enorme dip in haar gezondheid gehad. Haar lichaam gaf het op, zo leek het. Ze kon niks meer en had ook mentaal heel erg ingeleverd. Op veel momenten konden we niet echt contact met haar krijgen.  Zo sterk dat we dachten dat ze het niet zou halen en zelfs meerdere keren zijn langs geweest, rekening houdend dat het de laatste keer zou kunnen zijn. Totdat, ze vlak voor haar verjaardag plots beetje bij beetje leek op te knappen. Ze stapte zelf uit bed en kreeg weer praatjes. 

Op het moment dat zij jarig was, lag er in de kamer naast haar al enkele dagen een mevrouw die positief getest was op covid-19. Normaal gesproken mogen er twee mensen op bezoek komen in deze tijd. Maar in deze situatie was zelfs dat niet mogelijk. We besloten dus om haar met al haar kleinkinderen op te zoeken bij haar raam en het Portugese “Parabéns à vôce” te zingen. Ze begreep het niet goed en vond ons maar gek, dat we niet gewoon even binnen kwamen. Maar gelukkig vond ze het ook fijn en bleef ze uiteindelijk roepen hoe lief ze ons vond. Mooi en schrijnend tegelijk…

Ochtend Leeslessen

In de vorige Altos e Baixos schreef ik al over mijn nieuwe ochtendroutine. Nu moet ik zeggen dat het lezen er een beetje bij ingeschoten is. Het lukt me niet meer iedere ochtend, maar lezen doe ik gelukkig nog wel. Op het moment ben ik bezig in het bekende boek van “goeroe” Anthony Robbins over NLP: “Je Ongekende Vermogens”. Dennis, mijn vriend, heeft de NLP opleiding gehad en ik vond het rete-interessant om er steeds over te horen als hij weer een lesdag gehad had. Hij kocht toen ook dit boek en daarom wist ik dat ik het graag wilde lezen. 

Veel kwam me al bekend voor, maar het blijft inspirerend om te lezen. Om je te beseffen hoe krachtig onze wil en onze overtuigingen kunnen zijn. En hoe deze kunnen veranderen en hoe we ons lichaam en houding kunnen inzetten om dichterbij onze doelen te komen. En alhoewel het enorm Amerikaans is, en ik alles met een korrel zout neem, vind ik het een mooie manier van denken. Super interessant, niet alleen als je zelf coach of psycholoog bent. Juist ook als je zelf van persoonlijke ontwikkeling houdt en open staat voor een flinke dosis zelfreflectie. 

Hotspots

Tja, na het zien van een héle hoop hotspots in Portugal, konden we het toch niet laten om bij terugkomst ook nog even te genieten. Want de horeca was toen nog open en we wisten natuurlijk niet voor hoe lang. 

Woodz – Beekhuizen | Voordat we het bos en de heide op gingen zoeken, hadden we zin in een lekker warm drankje. Ik vond op internet het restaurantje Woodz. De foto’s waren veelbelovend. Het is een klein pop-up achtig restaurantje dat bestaat uit een soort gepimpte container en een prachtig mooi buitenterras. We moesten eventjes wachten, omdat er maar 40 man buiten mochten zitten, maar uiteindelijk kwam er een plekje vrij buiten op het terras. Het was droog en niet al té koud, dus prima! We bestelden een lekker kopje soep met brood en een cappuccino. Je zit er echt super gezellig. Midden in de natuur met een heel relaxed sfeertje. We zijn later nog naar binnen verhuisd omdat het toch wel fris was in onze dunne hardloopkleding. Ook binnen is het super knus en leuk gedaan. Zodra ze weer open zijn gaan wij zeker terug! 

Meraqi – Beneden Leeuwen | Een tijdje geleden kwam ik via Instgram in contact met Christel van @casasimplicity. We kwamen erachter dat we beide de droom hebben om in Portugal te wonen en merkten dat we veel gemeen hadden. En toen bleek ook nog eens dat we heel dicht bij elkaar wonen. Het leek ons leuk om eens af te spreken met z’n 4en. Christel stelde voor om bij Meraqi te gaan eten, en toevallig volgde ik Meraqi al een tijdje op Instagram, omdat ik er graag eens naartoe wilde. Als je hun Instagram bekijkt snap je waarschijnlijk wel waarom ;). We hebben hier echt heerlijk geluncht met heel gezellig gezelschap. Dennis nam de pita met kip en ik ging uiteindelijk voor de salade burrata. Ik neem niet vaak een salade, omdat ik ze vaak erg karig gevuld vind. Maar gelukkig zag ik al wat salades voorbij komen en wist ik dat dit wel goed zat :). Hij was inderdaad goed gevuld en super lekker.

De Proloog – Amerongen | En toen ging de horeca dicht… Maar gelukkig zijn er nog altijd fijne to-go’s :). Ons genietmomentje is toch wel een lunch of koffie (uiteraard met taartje) aansluitend op een paar uurtjes in de natuur. En gelukkig zijn ze bij de Proloog zo creatief om dit alsnog mogelijk te maken. De Proloog is een echt wielercafé, maar gelukkig ben je ook meer dan welkom zonder tenuetje. Ze hebben er heerlijke koffies, veel keuze aan plantaardige melk en de lekkerste taartjes.

Post!

vitaily (+korting)

Ik ontving een tijdje terug een eerste box vitaily, het nieuwe product van Richard de Leth van Oersterk. Het is een “dagzakje”, waarbij alle essentiële vitmines en mineralen zijn verdeeld is over 2 tabletten en één capsule: Vitaily. Hier zit naast vitamine D3, ook vitamine K, magnesium, selenium, jodium en omega 3 in. Ik nam al jaren bijna alle door Richard genoemde supplementen, en had dus 6 potjes in mijn badkamerkastje staan. Maar ik had nooit één vast merk waarvan ik wist dat het betrouwbaar zou zijn. Er is zo’n groot aanbod waarvan het maar de vraag is of de stoffen goed opneembaar zijn, of het van goede kwaliteit is en of het de juiste dosering bevat, dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Met Vitaily weet ik in ieder geval zeker dat dat goed zit. We nemen ze allebei en zijn dus nu al door onze maand-box heen. Ik heb daarom maar meteen een abonnement aangeschaft. Als dit voor jou herkenbaar is, kan ik je blij maken met een kortingscode waarmee je €7,50 korting hebt op een éénmalige aankoop of op een abonnement. Lees hier meer over via deze link. (code = saudalicious).

SIP drankje

SIP nam contact met me op, of ik hun drankjes zou willen proberen. Een drankje dat zou helpen om beter te slapen… Hmm ik ben altijd een beetje sceptisch bij dat soort dingen. Ik geloof namelijk dat het allemaal begint bij onszelf. Er zijn zoveel dingen die wij kunnen doen, veranderen of proberen om ons beter te voelen en om een betere nachtrust te krijgen. Denk aan het duidelijk afbouwen van de avond (geen blauw licht, rustige overgang), de temperatuur, luchtkwaliteit, comfort van je bed/matras in je slaapkamer, hetgeen wat je eet of drinkt in de avond (en zelfs gedurende de hele dag!) en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan… Een snel pilletje of drankje kan mogelijk de aandacht op je eigen aandeel verzwakken (externe locus of control).

Ook kan het zijn dat je een slaapstoornis hebt en dan is het belangrijk om professionele hulp te zoeken bij bijvoorbeeld je huisarts en/of een psycholoog. Ik denk dat het belangrijk is om eerst bij jezelf te starten, je echte slaapproblemen serieus te nemen en dan pas eventueel te kijken of je een externe hulpmiddelen zijn die je kunt inzetten ter ondersteuning. Als je bijvoorbeeld toch een drukke avond hebt gehad, of je moet de volgende dag heel vroeg op en je zou graag iets eerder gaan slapen etc. Dat soort momenten zijn natuurlijk lastiger zelf op te lossen en kan het misschien wel fijn zijn. Wel belangrijk om te weten zijn de ingrediënten: magnesium, valeriaan, vitamine B6, glycine en passiebloem. Vooral magnesium en vitamine B6 worden door veel mensen misschien al gesuppleerd. Goed om eens naar je dosis hiervan te kijken als je langdurig slaapproblemen hebt,

Ik wilde zelf ook op zo’n moment wachten, dus ik heb ze nog niet kunnen testen. Mocht je geïnteresseerd zijn in wat ik ervan vond, stuur me dan een mailtje of berichtje. 

Brownie box van Ekobites (+korting)

Ik kreeg de geweldige brownie box van Ekobites toegestuurd. Ekobites maakt gebak en taart met uitsluitend biologische én duurzaam verkregen ingrediënten. En deze brownie box werd dus gewoon door de brievenbus geleverd. Ideaal! Ik vond ze echt heel lekker van smaak en textuur. Je merkt aan alles de passie die zij hebben voor goed, gezond en eerlijk genieten. Als lezer van Saudalicious.com ontvang je met code “Sauda5” ook nog eens 5% korting! Neem dus vooral een kijkje op de website. Oh en leuk, klein detail; één van de eigenaressen van Ekobites is toevallig ook een half Portugese dame!

Wat er online kwam

De afgelopen weken deelde ik met jullie de eerste blog van onze autovakantie in september. Hierin neem ik je mee in onze route tot en met een groot deel van Spanje. Eerder deelde ik een stukje over mijn visie op Corona en natuurlijk kwam er ook nog een receptje online: Een lekker comfort-food gerechtje: ovos rotos.

Até a Próxima!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur