if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e Baixos #16| Mijn ups en downs van december

4 januari 2021

De laatste Altos e Baixos van 2020 alweer. Wat vliegt de tijd… Deze maand een iets korter overzichtje dan normaal. Gewoonweg omdat er niet zo heel veel is gebeurd deze maand. 

Natuurlijk Natuur

Deze maand was een rustige maand. We hebben niet veel dingen ondernomen, maar zijn natuurlijk wel af en toe de natuur en het bos op gaan zoeken. Ik vind het een heerlijk idee dat we weer richting de lange dagen gaan sinds 21 december. We konden maar niet wennen aan de vroege donkere avonden, en belandden iedere keer weer in het donker midden in het bos :). Alhoewel, dit ging de afgelopen week beter. Ach, beter te laat dan nooit toch? 

Deze maand zijn we met name naar de omgeving van Rhenen geweest om lekker te wandelen of te rennen. Ik maak graag foto’s in het bos. De eerste keer vergat ik het SD-kaartje, en de tweede keer dat ik met mijn zus en neefje naar het bos zou gaan lag de camera in de auto waar Dennis mee weg was. Typisch heerlijke Sabine-acties :). Ach, er komen nog genoeg momenten en ook zonder camera is het heel fijn om lekker mindful rond te lopen of fijne gesprekken te voeren in de natuur. 

Rustige kerst

De dagen rondom kerst waren iets minder rustig, maar wel heel erg gezellig!

Op eerste kerstdag zijn we naar mijn ouders geweest. Normaal gesproken komt dan de hele familie, maar dit jaar was dat natuurlijk anders. In de middag hadden we cadeautjes en gezelligheid met mijn zus en mijn neefje. In de avond hebben we lekker met z’n vieren gegeten, waarbij ik het 4-gangen diner verzorgde. Ik maakte vooraf een klein torentje van deze bacalhau à Brás met een salsa van avocado en gedroogde tomaat, daarna een kruidige pastinaak curry soep, gevolgd door het hoofdgerecht; gevulde zalm met olijven/spinazie vulling, spruitjes met druiven uit de oven en pompoen/zoete aardappel fritters. Als afsluiter maakte ik de kastanje kokos chocolade mousse. Gelukkig helemaal geslaagd en erg gezellig! We hebben die avond nog leuke herinneringen opgehaald door oude vakantiefilms te bekijken. Waaronder de eerste en den tweede keer dat Dennis met mij en mijn ouders mee naar Portugal is geweest in 2009 en 2011. Wat waren we toen jong! Zo leuk om dit soort dingen terug te kunnen zien. Herinnert mij er ook aan dat het leuk is om af en toe een filmpje te maken, dat zegt toch zoveel meer dan foto’s.

Tweede kerstdag vierden we bij mijn schoonouders, zoals eigenlijk ieder jaar. We hadden 4 kleine gangen, waarvan ik er 2 maakte en we eindigden met een proeverij van heerlijke glutenvrije en vegan taartjes van a piece of joy. In de avond speelden we het altijd-leuke 30 seconds. Ondanks de maatregelen was het een gezellige, geslaagde kerst dus! 

Enerverende oudjaarsdag

Dit jaar had een groot deel van de mensen toch wel de gekste oudjaarsdag ooit. Onze dag begon met een lange wandeling naar het notariskantoor in het centrum van Tiel. De overdracht van ons huis stond op de planning. We zagen het helemaal voor ons als een officieel moment, maar dat viel behoorlijk tegen. Wegens corona moesten zowel wij als de kopers een volmacht tekenen, en was het moment dus veel minder speciaal dan we hadden gehoopt. We zaten in de wachtkamer en kregen daar ter plaatse het papiertje om te ondertekenen. Daar zaten we dan, in een wachtkamer naast andere mensen een krabbeltje te zetten. Eén minuut later stonden we een beetje beduusd weer buiten. Nou, leuk dit… Dan moesten we er zelf maar een klein feestje van maken :). Voor de opvallende lezer; yes, we verhuizen pas in juni, maar we hebben ons huis nu alvast verkocht.

Tijdens onze wandeling naar huis keken we terug naar de positieve momenten van het afgelopen jaar en herinnerden we onszelf en elkaar eraan wat we allemaal bereikt hebben dit jaar en hoe we apart én samen gegroeid zijn. Thuis maakten we samen “gezondere” appelbeignets, wat niet helemaal soepel verliep, maar gelukkig waren ze wel lekker geworden :). Daarna maakten we samen lekkere hapjes om onze verkoop te vieren met een lekkere uitgebreide gezonde lunch. We maakten cenouras a Algarvia, gevulde paprika’s, verschillende spreads en pesto met toastjes en gebakken champignons. Tijdens de lunch maakten we nieuwe doelen voor het komende jaar, net zoals we vorig jaar deden. Zo fijn om zo samen bewust het jaar af te kunnen sluiten.

De jaarwisseling brachten we door bij mijn ouders thuis, met z’n viertjes. Heel gek, want normaal gesproken is dit altijd één grote gezellige chaos met de hele familie van mijn moeders kant en soms nog wat vrienden / kennissen. Maar goed, we hebben niet te klagen… Mijn tante, oom en neef hebben op dit moment alle drie corona, en hadden dus helemaal een andere jaarwisseling dan gehoopt. Maar overal is iets op te bedenken natuurlijk. We hebben alsnog met z’n allen kunnen proosten op het nieuwe jaar via videobellen. Multi tasking ten top, want rond 12 uur moet natuurlijk ook de champagne gepopt worden én moeten er 12 rozijntjes gegeten worden volgens Portugese traditie; één voor iedere maand van het komende jaar. Nu maar hopen dat ze inderdaad voor gelukt gaan zorgen en dat het een beter jaar wordt dan 2020. Tja, er zijn dingen die we niet kunnen veranderen, maar waar we gelukkig altijd toegang tot hebben is onze eigen mindset. En die is van ons allen afgelopen jaar behoorlijk getraind op flexibiliteit, innovatie en reflectie dus dat nemen we maar mooi mee naar dit gloednieuwe jaar! 

Puntjes op de i van de nieuwe website

Deze maand heb ik ook de laatste puntjes op de i gezet voor de nieuwe website, welke dan ein-de-lijk live gaat op a.s. dinsdag 5 januari. Er zullen altijd i’tjes zonder puntjes blijven, maar ach dat hoort erbij :). Ben benieuwd wat je ervan zult vinden! Houd die dag dus zeker even mijn socials in de gaten!

Post! 

Ja, ook weinig post deze maand. Maar wel één hele leuke! 

Mister NATA

“Everyone in the world has the right to become addicted to one of the 7 wonders of Portuguese gastronomy” – José Cruz van Mister Nata. Tja… verslavend lekker zijn ze zéker en al helemaal nu we niet meer naar Portugal hoeven om er regelmatig van te kunnen genieten! Mister NATA bezorgt sinds kort niet alleen in Amsterdam maar door héél de Benelux! (Onze verhuisplannen zijn dus maar opgedoekt ;)). Zo bezorgd aan je voordeur. Eventjes opwarmen in de oven… Ondertussen zet je vast wat verse koffie… De geur verspreidt zich al over je keuken… Klaar? Wacht! Voordat je aanvalt nog éven een klein snufje kaneel… En genieten maar! We mochten een paar pastéis de nata proberen en José vroeg mij om mijn mening met jullie via Instagram te delen. Nou, vooruit dan maar!

Hotspots

Opnieuw weinig hotspots, omdat…. tja dat ja. 

De Proloog – Amerongen | Om onze wandeling in het bos af te sluiten gaan we altijd graag ergens een kopje koffie drinken en een taartje eten. Gelukkig kan dit nog steeds in de lockdown bij de Proloog in Amerongen. Ik bestelde een lekkere decaf met havermelk en we deelden samen deze lekkere taartjes. Anders (niet zo lekker warm), maar toch fijn!

Até a próxima!

Dat was ‘m alweer! Nadat de nieuwe website online is, zal ik een mooi overzichtje van het afgelopen jaar online zetten.

Hoe was jouw laatste maand? Deel het met me in de comments of stuur me een mailtje, vind ik altijd leuk!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur