if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e Baixos #3| Mijn Ups en Downs van Oktober

1 november 2019

Ja ja, alweer de derde “altos e baixos”. Deze keer een kijkje in de afgelopen maand én een klein stukje van september. Dit komt omdat ik de eerste drie weken van september in Portugal ben geweest, om te klussen in ons huisje dat wij gekocht hebben daar. Hierover vertel ik jullie meer in de weekverslagen, waarvan de eerste al online staat! 

Gids en toerist in eigen land

Mijn nichtje Marina en twee vriendinnen vlogen dit jaar met ons mee terug. Al járen was Marina van plan om naar Nederland te komen, maar steeds kwam het er niet van. Ze kon weinig vakantie nemen en daarbij had ze vliegangst. Deze keer is het er dus toch van gekomen! Ze hadden het niet beter kunnen treffen: het was prachtig zonnig, warm nazomerweer. Kwamen wij lekker geloofwaardig over met “in Nederland regent het altijd en is het veel kouder”. Dat ging pas weer op toen zij op de terugweg naar huis waren ;).

Ze zijn samen naar Amsterdam en Rotterdam gegaan en bleven één dagje in Tiel om mijn oma en ouders te bezoeken en Tiel te bekijken. Nóg zo’n geluk trouwens; het was fruitcorso weekend, dus er was nog wat te beleven in Tiel ook ;). Ook voor ons was het een hele leuke dag. We kochten kaartjes om naar de wagens te kijken, aten grote, verse stroopwafels en liepen langs de grachten en kerkjes van oud-Tiel. Dingen die ik al zó lang niet gedaan had!

tiel kerkje grachten

De vragen die ze stelden en opmerkingen die ze maakten zorgden ervoor dat wij ook weer met hele andere ogen naar ons eigen stadje en landje keken. Bijv: “Waarom zijn de gebouwen hier vaak zo scheef?” en “Wat zijn Nederlanders enorm aardig en behulpzaam!” of “Wat is alles hier goed georganiseerd”. We hebben 2 avonden tot middernacht gekletst over taal, eten, cultuur en gewoonten. Het weekend voelde als een soort vakantie-verlenging! 

Genomineerd voor de Food Blog Awards

Tijdens de familiebezoekjes met mijn nichtje kreeg ik ook nog eens het bericht dat ik genomineerd was voor de Food Blog Awards in maar liefst drie categorieën! Ik denk dat, als je Saudalicious volgt, het je onmogelijk ontgaan kan zijn, gezien mijn enthousiaste spam ;). Ik deed mee voor een plekje in de finale in de categorie “beste food foto”, “beste gerecht” en “beste special interest Foodblog”. Ik had echt niet durven dromen dat ik nog geen 2 jaar nadat ik Saudalicious begon, zonder me ooit verdiept te hebben in foodblogs, websites en recepten schrijven, genomineerd zou zijn voor deze awards! Ik was vooral héél trots op de nominatie voor de categorie “beste special interest foodblog”, omdat ik het heel gaaf vind dat ik mijn enthousiasme voor Portugal op deze manier met jullie kan delen.

Ik ben uiteindelijk helaas niet door naar de volgende ronde, maar alsnog super dankbaar en blij met iedereen die op mij gestemd heeft. Super lief en geweldig om de positieve reacties te mogen ontvangen! Ik hoop jullie nog lang te mogen inspireren met heerlijke recepten, lifestyle tips en al het mooie van Portugal wat ik hierin meeneem!

Barista workshop

Dennis is deze maand weer een jaartje ouder geworden. Tijd voor een leuke verrassing dacht ik… Na 11 jaar weet ik zo ongeveer wel hoe ik hem blij kan maken. Naast alles dat met triatlons te maken heeft, is Dennis over het algemeen ook gelukkig wanneer het iets te maken heeft met koffie, eten en Portugal.. Dat laatste leek me nét iets budget-vriendelijker dan een nieuwe triatlonfiets waarvan ik weet dat hij die heel graag wil. Een barista workshop met een Portugese lunch als afsluiter was een mooi alternatief dacht ik. Bij een eerder bezoekje aan Da Silva zagen we dat zij hun eigen koffie malen en branden en ook barista workshops geven. Dát ging ‘m worden dus! 

We leerden alles over koffie, hoe je deze zet, hoe je de perfecte melkschuim maakt en hoe je deze inschenkt. Enorm interessant! Wist je bijvoorbeeld dat de instelling van de koffiemolen het belangrijkste is voor de smaak van je koffie? En dat de koffie van de boon van de ene plant al anders kan smaken dan die van dezelfde soort plant slechts één meter verderop? 

We deden ook een poging tot “latte art”, maar daar gaan we het maar niet over hebben :)… Op de foto zie je hoe lachwekkend mijn poging was. We sloten af met een heerlijke Portugees getinte lunch mét mooie cappuccino’s. Tot slot deden we nog een hardlooprondje op een nieuwe plek onderweg naar huis.

Herfstig

We hadden dan wel een prachtig weekend eind september, maar in de maand oktober is dan toch echt de herfst begonnen. Regen, regen, regen. Niet mijn favoriete seizoen zullen we maar zeggen. Maar, gelukkig zijn er ook hele mooie, fijne en lekkere kanten aan dit seizoen. Heerlijke stoofpotjes, pompoen recepten, verse walnoten en tamme kastanjes. Deze twee laatste groeien in de tuin van mijn schoonouders, waar wij dankbaar gebruik van maken! Maar ook de natuur maakt een prachtige verandering door. De bomen laten hun prachtig verkleurde bladeren vallen en de paddenstoelen poppen overal op. Oja, en de pepernoten die weer in het schap liggen (jup, guilty!)

Een periode om goed voor jezelf te zorgen met warme drankjes, lekker kruidige gerechten en de tijd en rust om, net als de bomen, los te laten wat losgelaten mag worden om plaats te maken voor nieuwe uitdagingen.

Ik kwam laatst deze zin in het Portugees tegen: “Mude as suas folhas mas guarde as suas raízes” wat betekent “Verwissel je bladeren, maar bewaar je wortels”.

bomen oktober herfst

Ik vind het prachtig om zo naar de verschillende seizoenen te kunnen kijken en hier lessen uit te trekken. Het helpt me ook te accepteren dat ik me minder optimaal voel als dat ik me in de zomer voel (lukt niet altijd hoor…). Ik probeer ervan te genieten door op de droge momenten lekker vaak naar het bos te gaan voor een hardlooprondje of wandelingetje met mijn camera en áls die zon schijnt, hier even heel bewust van te genieten! 

Hotspots

Door al die heerlijke etentjes in Lissabon en in en rondom ons dorp in Portugal, hebben we het terug in Nederland iets rustiger aan gedaan. Maar natuurlijk hebben we niet alléén maar thuis gegeten, als dat zo is mag je je zorgen gaan maken om mij ;). 

Fietsstop in de laatste zomerse zonnestralen.

Het weekend dat we terugkwamen was het prachtig weer. De dames uit Portugal waren naar Rotterdam, en wij besloten wat meer de rust op te zoeken. Ik ben een echte mooi-weer-fietser (lees: minimaal 20 graden én zon), dus dit zou ook de laatste keer zijn dat het “kon”. We installeerden de fietsendragers op het dak van de auto, namen vega burgers in onze koel-rugtas mee en reden richting Rhenen en Amerongen.

De Proloog – Amerongen |Dennis gaat regelmatig mountainbiken en wilde, voor de verandering, mij een leuk café laten zien waar ze goede koffie en lekkere taartjes hebben. We stopten bij de proloog in Amerongen en genoten op een plekje in de zon van een lekkere koffie met plantaardige melk en één taartje om te delen. De proloog is een echt fietscafé, en we zagen dan ook echt alleen maar wielrenners. Ik voelde me er wat dat betreft niet echt thuis, maar dat maakte me eigenlijk niet zo uit. Wat een leuke plek is dit!

Hotspots in eigen stad

The Spot – Tiel |Het gebeurt gek genoeg niet vaak dat ik in Tiel een hapje eet. Het weekend dat mijn nichtje uit Portugal op bezoek was, moesten we er toch weer eens aan geloven. We lunchten bij “The Spot“. Hier serveren ze vooral fusion gerechten en wij besloten om van alles kleine porties te bestellen zodat zij veel konden proberen. Niet dat het iets bijdroeg aan het opsnuiven van de Nederlandse cultuur, maar toch 😉 En trouwens, misschien ook wel, eigenlijk is het juist heel Nederlands dat je weinig plekken hebt waar je écht Nationaal kunt eten, toch? Eén van de grote verschillen met Portugal op dat gebied.

the spot tiel

Olijf – Tiel |Voor het afscheid van een collega van mijn werk in Tiel, besloten we ook om een hapje te gaan eten. Meestal word ik dan gevraagd waar we het beste kunnen eten, want tja ik heb nou eenmaal een reputatie opgebouwd én ik kom als enige van ons team uit Tiel. Helaas is er in Tiel (nog) niet heel veel spannends te beleven en liggen de prijzen ook wat hoger dan in een gemiddelde grotere stad. We kwamen uiteindelijk uit op Olijf; een leuk en lekker Italiaans tentje in het centrum van Tiel met goede kwaliteit, wat dus eigenlijk niet mis kan gaan. Als je van Italiaans houdt dan.

Dus, heb jij plannen om een leuke, hippe, goede horeca zaak op te zetten? Tiel kan jou gebruiken! 😉

Dagje Nijmegen

Voor opnieuw een bezoekje aan het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen, besloten we om er, net als in augustus, weer een dagje van te maken. Ik moest bloedprikken, wat per se in dit ziekenhuis moest. We konden dus in ieder geval zelf bepalen hoe laat en daardoor precies een lunch én diner eromheen plannen.

Stroom – Lent |Omdat we geen zin hadden om twee keer het centrum in te moeten en te parkeren, lunchten we in Lent bij Stroom. Een heel leuk pand, in de woonwijk van Lent met een leuke kaart, mooi, licht interieur en een fijne sfeer. Echte aanrader als je in de buurt bent, lekker wil eten en niet helemaal het centrum in wil!

Cali – Nijmegen | Na het ziekenhuisbezoekje wilden we eigenlijk lekker wandelen in de natuur, maar de regen gooide roet in het eten. Dan maar winkelen en in het centrum eten. Het werd Cali Nijmegen. In dit gezellige eetcafé, met een menukaart geïnspireerd op Californië, genoten we van een lekkere plank met vega lekkers en een chocolade cake met koffie na.

Wat er online kwam

Vakantie Portugal

Goed, heel veel tijd om hotspots en mooie plekken te ontdekken hebben we niet gehad in september, maar we hebben gelukkig wel een beetje genoten tussendoor! En hoe! Tips voor lekkere restaurants in Santarém en een artikel met de lekkerste healthy hotspots van Lissabon kwamen online.

Ik kreeg veel vragen over onze klusvakantie en ons huisje dat wij begin dit jaar hebben gekocht en besloot daarom afgelopen maand om hier ook wat blogs over te schrijven. Eigenlijk ook heel leuk voor onszelf, als herinnering! Zo kun je lezen over onze huizenjacht en hoe we uiteindelijk bij dit huis terecht kwamen. Verder kwam er ook een blog online over onze eerste week van de klusvakantie. De overige twee volgen nog!

Recepten

Natuurlijk heb ik ook weer wat recepten voor jullie bedacht en gemaakt afgelopen maand. Allemaal met een iets herfstig tintje. Geïnspireerd op de vakantie maakte ik Alho Francés à Brás en op Portugese wijze gebakken champignons met 10 tips hoe je ze perfect bakt.

Verder verscheen deze lekkere romige Portugese bonensoep en een puree van kastanje met appel en kaneel.

Até o próximo mês!

Heb jij al eens een recept van Saudalicious geprobeerd? Laat me weten in de comments wat je ervan vond. Of deel jouw creatie op Facebook of Instagram en tag @saudalicious (FB) of @saudalicious (IG) om het met me te delen!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)
 • Testa Omega-3: SAUDALICIOUS voor -10% op duurzame en visvrije omgea-3 supplementen

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur