if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e Baixos #5| Mijn Ups en Downs van December

15 januari 2020

Een rustig begin

De maand december begon voor mij lekker rustig. We hebben niet veel gekke dingen gedaan en ik merk dat ik het zo rond deze tijd vaak ook wel fijn vind om geen overvolle agenda te hebben. Ik heb vooral wat kerstreceptjes gemaakt en gekookt voor op de blog (kijk onderaan dit artikel voor een overzicht), we zijn veel samen weg geweest in het weekend en ik heb zo nu en dan met wat vrienden/familie afgesproken om bij te kletsen, te winkelen, wat leuks te doen, en lekker te eten (hierover meer bij de hotspots van deze maand!) 

Bewustzijn en voorzetje goede voornemens

Bewustzijn” is sowieso een topic dat ik wat vaker wil laten terugkomen in mijn dagen. Ik ben daarom ook bewuster bezig met het inplannen van rustmomenten, fijne momenten en dingen waar ik energie van krijg, waar ik blij van word. Iets wat ik ook noemde in de blog over 2019 en 2020. Ik heb ondertussen een aantal dingen die ik standaard iedere dag doe, waar ik me goed bij voel en wat ervoor zorgt dat ik de dingen die ik écht belangrijk vind, ook écht doe. Want soms is inplannen nodig, ook al vind je dat als het voor jou echt belangrijk is, het gewoon vanzelf zou moeten gebeuren. Door (of eigenlijk ondanks!) de drukte van alledag schiet het er dan tóch bij in.

Ik gebruik hier graag een planner voor die me hierbij verder helpt. In 2019 gebruikte ik de structuurjunkie planner van Cynthia Schultz. Voor komend jaar mag ik de purpuz planner van Clen Verkleij uitproberen, waar ik in december al een klein beetje mee begonnen was. Binnenkort meer over deze planner! Ook zal ik meer delen over het onderwerp ontspanning, plannen en ontwikkeling an sich, bijvoorbeeld over mijn avond en/of ochtend rituelen. 

Verder ben ik afgelopen maand ook bewust meer gaan wandelen, probeer ik niet meer te eten tijdens een andere activiteit (iets dat nog niet altijd lukt) en ben ik me aan het oriënteren op een fijne yogaschool in de omgeving (wat nog best moeilijk te vinden is, als je in Tiel woont kan ik je vertellen…). 

Sportieve maand

Bewust leven, of rustig aan doen betekent voor mij niet perse minder beweging of sporten. De juiste balans is hierin natuurlijk super belangrijk. Ik kan ook echt genieten van sporten en merk dat mijn energielevel juist stijgt door een rustig hardlooprondje (al is dat soms lastig te geloven van te voren). Bijna alle trainingen doe ik samen met mijn vriend en dat vind ik zó ontzettend fijn. Het maakt het sporten een stuk leuker en we kunnen gelijk even bijkletsen over onze dag. We gaan samen hardlopen, binnen fietsen en doen samen krachttraining, het liefst buiten ergens in een parkje waar ze handige toestellen hiervoor hebben. Vooral het fietsen en hardlopen doen we vaak ook lekker easy zodat we ook gewoon kunnen genieten van de omgeving en de natuur en kunnen kletsen. 

De laatste zondag van december deed ik trouwens mee aan mijn allereerste hardloopwedstrijd van 2019; Een 10 km tijdens de “oliebollenrun” in ons stadje. Ik loop eigenlijk zelden wedstrijden omdat ik hardlopen vooral fijn vind om mijn hoofd lekker leeg te maken. Maar sinds kort doen we ook geregeld intervaltrainingen, omdat Dennis wel wat serieuzer met hardlopen is. En dat werkt aanstekelijk kan ik je vertellen.Wat variatie is ook fijn en ik merk dat ik er fitter door word (in ieder geval dat mijn gemiddelde hartslag lager wordt bij dezelfde snelheid). Ik liep de 10km in 50.10 en dat was gelijk een persoonlijk record! Nu wil ik dus toch stiekem wel de volgende keer onder die 50 uitkomen…

Onze kerst en Oud en Nieuw 

Dit jaar koos ik ervoor om door te werken rondom de feestdagen. Die vrije dagen wilde ik even opsparen voor 2020, Kaapverdische eilanden, Portugal, en wie weet wat nog meer :). Maar daarmee besloot ik ook dat ik de kerst lekker relaxed wilde houden; niet teveel moeten, geen overvolle dagen en uren in de keuken. Dat kwam helemaal goed gelukkig. Kerstavond zijn Dennis en ik saampjes na het werk naar Utrecht gereden om daar van een heerlijk uitgebreid en vegetarisch kerstdiner te genieten bij Broei. Dat was super fijn, gezellig en heel erg lekker! O, en voor herhaling vatbaar! Normaal hebben we namelijk ook deze avond altijd al volgepland staan.

De eerste kerstdag vieren we altijd met mijn familie, want tja, “In Portugal is er ook maar één kerstdag” ;). We aten met de familie van mijn moeders kant bij mij tante thuis en mijn moeder en zij regelden het eten. We hadden een gezellige avond met lekker (en veel!) eten en met een boel cadeaus.

De tweede kerstdag gingen we ‘s middags langs de oma van Dennis en daarna door naar zijn ouders. Daar hadden we ook cadeaus en dit jaar had ieder voor de eerste keer een gedicht geschreven voor degene die hij/zij had getrokken met lootjes. Dat maakte het echt heel leuk en persoonlijk. Eigenlijk is zoiets nog veel leuker dan de cadeaus zelfs, toch? Hierna gingen we uit eten bij The Spot in Tiel.

Grappig eigenlijk dat het zo’n gewoonte is om met kerst cadeaus voor elkaar te kopen. Ik vind het toch altijd een beetje dubbel. Ik hoor om me heen ook veel verschillende gewoontes daarin trouwens. Het scheelt dat we lootjes doen. Minder spontaan, maar je weet wel zeker dat er bruikbare dingen tussen zitten, en vaak natuurlijk nog wat extra’s. Hoe dan ook, we kregen hele leuke en handige cadeaus! Ik kreeg onder andere een lekker luchtje, chocoladerepen (die met kokos is zo lekker!) en speculaas spread van body&fit, een vochtmeter voor in huis, twee hardloop lampen voor als we ‘s avonds van het verlichte pad af willen lopen, een backpack voor de vakantie in Kaapverdië en sportkleding van de decathlon (de enige sport BH’s die ik tot nu toe fijn én betaalbaar vind!). 

Hotspots

Een aantal zijn al in het verhaal hierboven genoemd, maar hierbij nog eens de leuke plekjes waar ik deze maand ben geweest op een rijtje. Ik zet hier trouwens niet alle restaurants/eettentjes bij waar ik ben geweest, maar deel alleen degene die ik zou aanraden! 

Oerwoud – Den Bosch | Voor het trouwjubileum van mijn schoonouders gaven wij (Dennis en ik en zijn zus en haar vriend) hen een gezellige high-tea met z’n zessen bij Oerwoud, het vegan “health café” van Den Bosch. Dat heb ik al een aantal keer eerder gedaan en steeds is het weer genieten! Ze vonden het geweldig! Ieder potje, bordje en schaaltje ging schoon op. Maar op zich is dat geen bijzonderheid. Ik voel me dus wel op m’n gemak met mijn schoonfamilie in een restaurant, zoals je zal begrijpen 😉

Veenendaal- Barista Café | Dennis had een bon van de keten “barista café” voor zijn verjaardag gekregen. Ik dacht het niet te kennen, maar toen ik er was herkende ik het concept van een andere keer in een andere stad. Heerlijke koffies, lekkere ontbijtjes en top lunches. Hier gaan we zeker vaker komen! We combineerden het met een wandeling en een training in het park. Ze hebben daar een “outdoor gym” wat super handig is.

Utrecht – Broei | Hier hebben we dus samen op kerstavond gegeten. Normaal is hun concept meer “shared dining”. Wij hadden een gangen-menu speciaal voor kerst en dat was geweldig! Heel verrassend, smaakvol, mooi en gewoon mega lekker. Ik ga zeker eens terug naar Broei op een “normale” dag. 

The Spot – Tiel | Tweede kerstdag hebben we hier gegeten.. Ik had eerder al eens geluncht, maar nog niet eerder gedineerd. Het was erg lekker! En voor zover ik weet is The Spot ook de enige plek in Tiel waar je je latte of cappuccino kunt bestellen met plantaardige melk. Je hebt zelfs keuze! 

Wat er online kwam:

Terugblik 2019 en focus voor dit jaar

Net als vorig jaar, besloot ik ook dit jaar om jullie mijn reflectie op afgelopen jaar te delen. Niet alleen omdat er weer een nieuw jaar voorbij was, maar ook omdat Saudalicious afgelopen december alweer twee jaar bestaat. In deze blog deelde ik ook mijn doelen voor het komende jaar 2020.

Recepten

En natuurlijk kwam er weer van alles lekkers voorbij afgelopen maand. De recepten stonden over het algemeen in het teken van de feestdagen. Zo zagen jullie drie lekkere voorgerechten voorbij komen; gevulde portobello met boerenkool-kastanje pesto, een geweldige vegetarische pompoen carpaccio en een prachtig voorgerechtje met wortelpuree en pulled aubergine. Ook deelde ik twee bijgerechten die trouwens niet alleen met feestdagen echte aanraders zijn; namelijk Portugese kikkererwtenpuree en geroosterde spruiten met druiven. En natuurlijk kon een lekker en feestelijk dessert niet ontbreken. Ik maakte een heerlijke romige zoete choco-kokos mousse van kastanjes met cacao en kokos! 

Dat was het weer voor deze maand. Een hele fijne januari toegewenst (ook al is deze alweer bijna voorbij…) en “Até o próximo mês”!

Heb jij al eens een recept van Saudalicious geprobeerd? Laat me weten in de comments wat je ervan vond. Of deel jouw creatie op Facebook of Instagram en tag @saudalicious om het met me te delen!


Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

  • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
  • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
  • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
  • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
  • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
  • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

  • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
  • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
  • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
  • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
  • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
  • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

  • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
  • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Altos e Baixos #6 | Mijn Ups en Downs van Januari | Saudalicious - […] zoals ik vorige maand al aangaf vind ik zo’n jaarwisseling wel een mooi moment om te reflecteren op het…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur