if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e Baixos #8 | Mijn Ups en Downs van Maart

1 april 2020

Het is begin april, en dat betekent dat er weer een maand voorbij is. En wát voor één. Voor mij een maand met uitersten, een record aan afwisselende emoties en een hoop nieuwe ervaringen en inzichten. Lees je weer mee? 

Van ultieme vrijheid naar zo min mogelijk uit huis

Toen ik terug in de tijd aan het kijken was om deze blog te schrijven, kon ik bijna niet geloven dat we in het begin van deze maand nog in het mooie, zonnige Kaapverdië zaten. Het corona virus was zich toen al aan het verspreiden, maar het was nog zo abstract, onecht en ver weg voor ons gevoel. In Kaapverdië, Portugal en Nederland waren er geen besmettingen en er was geen sprake van twijfel over reizen. 

Dat de “tranquilo” vibe van het eiland ons wel lag, werd nog maar eens bevestigd, toen wij op 3 maart – met wat zomerkleding laagjes over elkaar – aankwamen op Schiphol, vervolgens uitstapten in Utrecht en op Hoog Catharijne op zoek gingen naar wat te eten. Het krioelde er van de mensen. Mensen met haast, mensen die langs ons liepen zonder oogcontact, laat staan een groet of een “tudo fixe?” (alles goed?). Dat was even wennen… 

We merkten dat we de mensenmassa in Nederland het liefst even vermeden. En nu, slechts enkele weken later deelt zo ongeveer heel de wereld die mening met ons, maar dan wel om een andere reden. Wat is dat snel gegaan; in korte tijd is het Coronavirus zó angstaanjagend dichtbij gekomen… 

Van zeven verschillende slaapplekken in twee weken, vele nieuwe, mooie sociale ontmoetingen en veel reizen in busjes waar je ongeveer bij elkaar op schoot zit, naar zoveel mogelijk binnen blijven in ons eigen huis in ons eigen land. En dat dus in slechts enkele weken tijd. Wat een contrast!

Corona crisis: angst, onzekerheid maar ook…

Wat de verspreiding van dit virus en wat daarbij komt kijken met mij persoonlijk doet…? Ja, met momenten voel ik me verdrietig, machteloos, angstig of zorgelijk. Zowel door de verhalen wat dit virus kan aanrichten als door sommige reacties van mensen op de maatregelen als poging om dit zo goed mogelijk in banen te leiden. Gelukkig is er in mijn directe omgeving nog niemand erg ziek geworden. Ik leef enorm mee met de mensen die hier wel mee te maken hebben (gehad). 

Maar naast deze negatieve kant heeft deze periode in mijn ogen meer kanten en gevolgen.

Bewustwording en positieve inzichten

Tegelijkertijd gebeuren er namelijk ook veel mooie dingen. Mensen die de handen in één slaan, elkaar helpen, creatieve ideeën hebben, tips delen, hun diensten gratis beschikbaar stellen, alles om maar een steentje bij te kunnen dragen. Dat is mooi om te zien. 

Aan de andere kant kunnen sommige van deze enthousiaste ideeën ons misschien ook verlammen. De lijstjes met tips over “hoe kun je zo productief mogelijk zijn in deze tijd”, “wat kun je allemaal aanpakken in je huishouden”, workouts voor thuis en “hoe je immuunsysteem te boosten” vliegen ons om de oren. Het laat zien dat we geneigd zijn altijd vooruitgang te willen boeken. Zelfs in crisisperiodes zoals deze.

En begrijp me niet verkeerd, ik vind het ook heerlijk als ik iets “nuttigs” gedaan heb in de tijd dat ik normaal afspreek met vrienden of familie. En toch merk ik dat het me allemaal net iets meer moeite kost. En dat is precies het punt dat ik wil maken; iedereen is anders. Iedereen interpreteert situaties anders, iedereen reageert anders op (stressvolle) situaties en iedereen heeft iets anders nodig. Wat van belang is, is dus vooral reflectie om erachter te komen wat jou gaat helpen. Probeer dus vooral naar jezelf en je lichaam te luisteren en laat je niet teveel leiden door wat anderen doen of zeggen.

Mij helpt het bijvoorbeeld juist om even stil te staan. Niet allerlei extra dingen te gaan doen, maar juist bewust worden van hoe ik leefde en wat me dit bracht. Die rust en het gemis van wat niet meer kan, geeft ruimte voor waardering voor de kleine dingen die nog (of nu ineens) wel kunnen. Wandelen of sporten in de buitenlucht, op een andere manier contact houden met dierbaren, lekker eten maken, je eigen (werk)dag indelen… Hoe ga jij om met deze situatie?

Nieuwe leefstijl?

Waar veel mensen al snel thuis gingen werken en zelf besloten niet meer de sportschool te bezoeken, gingen wij in het begin beiden nog naar ons werk en veranderde er niets aan onze sportgewoontes. Hardlopen en krachttraining deden we altijd al buiten. In het begin was er voor ons niet zoveel anders dan anders. Ik ben ook niet perse gezonder gaan leven. Ik sportte al regelmatig en eet over het algemeen redelijk gezond. Ik ben wel wat extra vitamine C gaan slikken en zorg ook dat ik goed slaap. Vooral nu we meer thuis zijn vind ik dit belangrijk. Afzondering en stress kan namelijk leiden tot verminderde slaapkwaliteit en moeilijker in slaap vallen. Het scheelt dat we ook iets langer kunnen uitslapen nu we beide thuiswerken… 

Verder zoeken we de natuur op, voor een wandeling of een hardloop rondje. Even opladen. Ik ben heel dankbaar dat dit nog is toegestaan in Nederland. Natuurlijk zorgen we ervoor dat we plekken opzoeken waar vrijwel niemand is. En dat lukt gelukkig nog aardig.

Het grootste verschil zit hem vooral in de sociale afspraken. We hebben alle afspraken die stonden afgezegd en dat is natuurlijk jammer, maar eigenlijk niet meer dan logisch. We hebben nu het beeldbellen uitgevonden en hebben op die manier contact met onze vrienden en familie. Eigenlijk best leuk ook! Ondertussen is bij een vriendinnengroep zelfs al het idee ontstaan om er een maandelijkse vaste prik van te maken, zo’n video-bel-sessie. Grappig, hoe soms de leukste ideeën ontstaan toch?

Thuiswerken

De eerste vier dagen in de week ben ik werkzaam als psycholoog in een verpleeghuis. Na de aanscherping van de maatregelen moesten ook wij beide toch zoveel mogelijk thuiswerken. Dit is even wennen, en soms wat behelpen. Ik kan de bewoners niet meer zien of spreken en heb minder contact met de verzorgenden.

We proberen ons normale werk zoveel mogelijk voort te zetten via beeldbellen, video en rapportages en hebben daarnaast veel nagedacht over het opvangen en ondersteunen van mensen die direct met de gevolgen van het virus te maken krijgen. Degenen die de bewoners met het corona virus moeten helpen. Heel heftig, en aan de andere kant ook uitdagend en interessant om hierin mee te denken.

Ik vind het wel heel erg fijn dat ik mijn eigen dag kan indelen en tussendoor lekker kan lunchen. Ik zorg wel dat ik mijn lunch (gedeeltelijk) voorbereid heb zodat het bereiden me geen tijd kost, maar zo kan ik het wel lekker opwarmen of upgraden met wat er in de koelkast ligt. Verder probeer ik veel af te wisselen tussen zitten en staan.

Hotspots

Tja, de horeca zitten al een tijdje dicht dus de lijst is klein maar fijn. Begin deze maand heb ik toch nog twee hotspots bezocht. 

SLA – Organic Salad Bar – Utrecht | Na een goede ervaring vorige maand, besloten we onze vakantie in Nederland met een middagje te verlengen en nog één keer lekker uit lunchen te gaan bij SLA op Hoog Catharijne. Achteraf extra blij mee dat we dat gedaan hebben. We aten heerlijke bordjes vol lekkers en gezonds! 

Bij Moeke – Rhenen | Mijn laatste Portugese les zit er alweer op. Omdat Rhenen mooi in het midden van onze woonplaatsen ligt, spraken we vaak af bij “bij Moeke”. Een fijne lunchroom op een prachtige locatie. We besloten na de les nog even bij te kletsen en wat te eten. Ik kan niet wachten tot we weer lekker uit luchen kunnen met zomerse temperaturen. Dit is namelijk de ideale uitvalsbasis na een tochtje door de bossen van Rhenen. 

Wat er online kwam

Het bloggen is door de vakantie en deze crisis op een iets lager pitje komen te staan, maar toch is er nog het één en ander aan lees- en kookvoer online gekomen.

Speciaal voor de week zonder vlees die 9 maart begon heb ik mijn 10 favoriete vegetarische hoofdmaaltijden met een Portugese tint op een rij gezet. Naar aanleiding van ons backpack avontuur in Kaapverdië verschenen twee artikelen over backpacken met alleen handbagage. Waarom zou je dat doen en welke tips heb ik voor jou als jij dat ook wil doen? Tot slot deelde ik nog een heerlijk recept voor mijn favoriete Portugese taartje; de amandeltaart. Zoals je gewend bent makkelijk te maken en met een gezonde twist!

Até a próxima!

Heb jij al eens een recept van Saudalicious geprobeerd? Laat me weten in de comments wat je ervan vond. Of deel jouw creatie op Facebook of Instagram en tag @saudalicious om het met me te delen!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur