if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e Baixos #9 | Mijn Ups en Downs van April

2 mei 2020

Corona-tijdperk: hoe gaat het ermee?

Nog steeds zoveel mogelijk vanuit huis

Vorige maand schreef ik al dat deze gekke corona-periode, naast veel negatieve, angstige en verdrietige kanten, óók positieve kanten had voor mij. Ondertussen zijn we dus alweer een maand verder. Ongelofelijk hoe snel het gaat, en ik moet ook zeggen; ongelofelijk hoe snel het went ook. al vrij snel hadden wij samen thuis een fijne manier gevonden waarop we beide goed konden werken. Dennis beneden op de bank of aan de statafel, ik met de “upstaa” boven in ons kantoortje of buiten als ik geen calls had en het lekker weer was. Tussendoor samen lunchen of wandelen en na half 4 even bijkletsen, daarna samen sporten en tot slot lekker koken en eten en evt. nog een wandelingetje. In de weekenden en vrije dagen waren de dagen anders ingedeeld  (gelukkig maar, want dat zou saai zijn, iedere dag hetzelfde…). 

Onafhankelijk

Ik schreef vorige maand dat deze tijd me ook bewustwording bracht. En dat doet het nog steeds. Ik besef me steeds meer dat ik het heerlijk vind om me onafhankelijk te voelen. Vrijheid is sowieso één van mijn belangrijke waarden in mijn leven. En daaronder versta ik onafhankelijk zijn in de breedste zin van het woord. Ik vind het vervelend als ik merk dat iets waar ik geen invloed op heb, effect heeft op hoe ik me voel. Dat is ook de reden dat ik bijvoorbeeld het liefst zo min mogelijk medicatie slik. Maar ook in mijn werk vind ik het fijn als ik mijn eigen tijd in kan delen, zoals bijvoorbeeld iets later kunnen beginnen zodat ik wat langer kan slapen, omdat ik echt een avondmens ben. De afgelopen jaren ben ik hier op steeds meer vlakken naartoe aan het werken. Natuurlijk lukt dit niet altijd. Denk bijvoorbeeld aan het weer. Als het koud is en het regent heeft dat toch meer effect op mijn stemming dan dat ik zou willen… 😉 En zo zijn er natuurlijk nog enorm veel voorbeelden te bedenken. Ach, ik geniet ervan om ermee bezig te zijn en mezelf op dit soort gedachten te betrappen zodat ik bewust de keuze kan maken om eraan werken, of juist niet.

Wat dat te maken heeft met deze periode? Best veel; wij merken dat, ondanks er veel is weggevallen, we ons prima redden. Geen kapper? Dan doen we het zelf (heeft nog wel wat oefening nodig haha). Geen restaurants en terrasjes? Dan gaan we extra veel picknicken en samen koken. Geen sportschool? Sporten deden we altijd al lekker buiten of op zolder/in de tuin.

Bezoekjes aan vrienden en familie is hierin een hele grote uitzondering natuurlijk. En die leuke “hotspots” gaan wij echt wel weer opzoeken zodra dat weer kan. Ik deel niet voor niets iedere maand mijn favoriete plekjes. Heerlijk om plekjes uit te proberen, te genieten van lekkere gerechtjes en me te laten inspireren door leuke concepten. Wij wachten geduldig tot dat weer verantwoord is 🙂

Zorgen

Maar ook de negatieve aspecten hebben wij de laatste maand meer en meer gemerkt. 

Financieel

Het brengt beperkingen met zich mee voor ons werk. Gelukkig kan ik al mijn uren nog maken en werk ik bovendien in loondienst, maar bij Dennis is dit anders. Hij is mede-eigenaar van een fysiotherapiepraktijk, en ondanks dat zij via videobellen heel goed kunnen helpen, merken zij dat de aanmeldingen fors zijn afgenomen in de afgelopen maand. Dat houdt dus ook een vermindering van inkomsten in. Gelukkig is er komende maand meer hoop, ze mogen weer enkele mensen op locatie behandelen.

Werkgerelateerd

Voor mij als psycholoog in de ouderenzorg, is het vooral lastig om evenveel kwaliteit te leveren op afstand. Helemaal omdat mijn cliënten zelf niet kunnen beeldbellen en ik dus afhankelijk ben van informatie die ik verkrijg middels zorgpersoneel, familie etc. Normaal loop ik zo nu en dan even binnen om sfeer te proeven, te zien wat er gebeurt en gericht te observeren. Nu is ons gevraagd om echt alleen bij noodzaak naar binnen gaan. Niet fijn, net als het feit dat de bewoners al tijden geen bezoek meer mogen ontvangen… Je moet er niet aan denken, toch? Toevallig staat mijn oma op de wachtlijst om opgenomen te worden in een verpleeghuis (afdeling voor mensen met dementie). Wij hebben het plekje dat vrij kwam met veel twijfel afgewezen, vlak voordat dit gebeurde. Achteraf een extra goede keuze, je moet er niet aan denken dat zij direct na verhuizing geen bekend gezicht meer zou zien. Een geluk bij een ongeluk zou je kunnen zeggen. 

Gezondheid

Verder gaf ik vorige maand nog aan dat ik dankbaar was dat de mensen om mij heen nog allemaal gezond zijn. Helaas is ook dat deze maand veranderd, mijn schoonmoeder is een tijdje flink ziek geweest en uiteindelijk ook positief getest op corona. Dat was even schrikken, vooral omdat ze tot de risicogroep behoort. Maar gelukkig is zij weer goed aan het opknappen.

Het uitje van de maand: Natuur, natuur en nog meer natuur

Zoals je misschien in eerdere maand blogs hebt kunnen zien en lezen was dit al een hobby van ons; hardlopen en/of wandelen in mooie, rustige natuurgebieden. Nu is het een extra uitdaging om mooie plekjes te vinden waar weinig mensen komen én om op tijden te gaan dat de meeste mensen bijvoorbeeld werken of eten. We zijn naar veel mooie plekjes gereden waar vaak maar een handjevol mensen waren.

Maar ook dichtbij huis hebben we genoten! Zo zijn er een aantal plekken waar we wel eens kwamen, maar nu nog beter hebben leren kennen. Het gebied tussen de dijk en de waal achter ons huis bijvoorbeeld is zo mooi! We proberen voornamelijk door de weeks te gaan. Op vrijdag zijn we beide vrij, maar soms gaan we ook na werktijd als we lekker vroeg klaar zijn (iets met vrijheid van uren indelen ;)).

We nemen dan soms ook wat lekkers te eten mee als avondeten. Met de temperaturen van afgelopen maand kon dit prima! Een tijdje geleden kochten we hiervoor een hele handige koel rugtas voor twee tientjes, en die gaat nu overal mee naartoe. Ideaal! En na zo’n zonnige middag en avond ben ik weer even helemaal vergeten dat ik 6 uur gewerkt heb. Heerlijk!

Verjaardag

Afgelopen dinsdag, 28 april was mijn verjaardag. Gek, je verjaardag vieren zonder groot feest, maar ondertussen gingen ontelbaar mensen me al voor :). Normaal gesproken sta ik flink wat uren in de keuken om taarten te bakken en hapjes te maken en is er in de avond een feestje voor vrienden en familie. Dit jaar was het anders. En eigenlijk vond ik het wel prima, een keer een rustige verjaardag. Ik zag het al helemaal voor me; lekker picknicken aan de waal en eindeloos wandelen en van de zon genieten. Maar helaas was dit ook precies de dag dat het weer besloot om te slaan :). Dat picknicken deden we dus een paar dagen eerder, ook goed!

Mijn schoonzusje had 12 dagen van te voren 12 heerlijke “gezonde” bounty-balletjes langs gebracht dus ik kon op een lekkere manier aftellen. Hoe lief! De maandag ervoor heb ik toch nog een lekker pruimentaartje gebakken (recept heeft de blog niet gehaald, maar dat komt nog na wat perfectie!) En die avond kwamen mijn ouders langs, op afstand, in de tuin mét cadeaus en voetkusjes.

Op de dag zelf hebben we beide de ochtend gewerkt en zijn we wandelend (jup, in de regen) naar het centrum van Tiel gelopen om wat lekkere hapjes te halen voor een fijne en romantische tapas-avond saampjes. Ik ben ook nog toegezongen door mijn kleine neefje “hoera!” en kreeg nog een leuke verassing van mijn zus, inclusief toetje en thee voor na de tapas.

Iets wat op het eerste oog een beetje een sombere verjaardag leek te worden werd uiteindelijk een dag vol genietmomentjes. 

Post !

Geen hotspots, maar wel wat hele leuke (food)post mogen ontvangen deze maand! Leuke nieuwe en bekende merken en producten waar ik jullie graag mijn eerlijke mening over geef. 

Fijne producten van Bio today

Dit vind ik een heel fijn merk! Ik kreeg een pakketje van hen toegestuurd met daarin vier producten.

Mini snackers – Bio Today | Hele lekkere mini crackers in de smaak carrot & chili peper en poppy seed & turmeric. Bomvol gezonde ingrediënten, veel eiwitten, vezels en juist weinig verzadigd vet. Qua smaak zijn ze lekker, maar zou ik ze niet zo “puur” eten. Ik vind ze ideaal als mini-toastjes om lekker mee te dippen. We hebben ze dan ook twee keer bij een lekkere borrelplank gebruikt. 

Avocado olie– Bio Today | Een gezonde, milde olie, ideaal om  mee te bakken doordat het een hoog rookpunt heeft!

MCT olie– Bio Today | Dit is het deel van kokosolie dat vloeibaar blijft bij kamertemperatuur. Hierdoor is in sommige gevallen makkelijker te gebruiken; schenken in plaats van scheppen, en met name als je het met bakken gebruikt vind ik het handig. Je kunt er gemakkelijk bijvoorbeeld één eetlepel mee afmeten. 

Choco bar – Bio Today | Een lekkere reep van chocolade en kokos; deed me een beetje aan bounty denken. Lekker!

Koffie van de de koffiejongens:

Ik mocht van de koffiejongens mijn eigen proefpakket bestaande uit 60 cups samenstellen. Sindsdien zijn wij fan en hebben we voor onszelf een abonnement afgesloten zodat we iedere dag voorzien zijn van de nodig koffie. Wij zijn vooral fan van de ristretto en decaf. Naast dat het lekker is, en de cups in brievenbuspakketjes gratis worden geleverd, is het ook nog eens een bewust product: de koffiecups van de Koffiejongens worden gemaakt van duurzaam geteelde koffiebonen, kunnen weggegooid worden bij het GFT én worden verpakt in gerecycled papier door mensen met afstand van de arbeidsmarkt. 

Benieuwd geworden? Via deze link mag ik je een korting geven van €3 euro op een zelf samengesteld proefpakket van 60 cups. Dan betaal je dus €10,95 in plaats van €13,95! De korting wordt automatisch berekend bij het afrekenen.

Met de decaf maakte ik al dit lekkere sleep-proof receptje

“Feel Good Pakket”

Gelinkt aan het corona tijdperk kreeg ik ook een heel leuk “Feel Good pakket” toegestuurd, in het kader van “Support your locals & immune system”

Bananenbrood – Sunt |Voor de tweede keer ontving ik deze lekkere kant-en-klare bananenbrood van Sunt. In Januari schreef ik hier al eens eerder over: Ik vind deze vooral lekker als ik de plakjes kort grill en dan lekker met fruit, yoghurt en granola. Makkelijk en lekker genieten!

Granola cashew wortel- Yespers |Nog zo’n fijn en “bewust” product. Yespers staat voor het zoveel mogelijk tegengaan van voedselverspilling. Bij de granola gebruiken ze bijvoorbeeld overgebleven groente en fruit en sap om hun havervlokken mee te roosteren waardoor ze knapperig worden en een lekkere smaak krijgen. Er zitten helemaal nul toegevoegde suikers in wat ik echt top vind. De smaak en textuur is ook heerlijk van deze variant.

Green peas borrel ”nootjes” – Bites we love | Borrelnootjes gemaakt van erwtjes dus! Jeetje wat waren deze lekker, en daardoor ook zó op… Een hele fijne vervanger voor de “ouderwetse” borrelnoot (en misschien zelfs nog wel lekkerder) Ik mocht de smaken zeezout zwarte peper en smoked paprika proberen. Een kan eerlijk gezegd niet kiezen welke lekkerder was! De nootjes zijn te koop bij Albert Heijn, easy does it!

Cafeïne vrije sleep tea – TEAmwork |Ook deze heerlijke thee zat in het feel good pakket. En toevallig nu ik net wat meer bezig ben met het optimaliseren van mijn slaap. Nu drink ik in de avond eigenlijk altijd cafeïne vrije kruidenthee, dus dit was een fijne aanvulling. De thee speciaal ontwikkeld om je lekkerder te laten slapen met kurkuma, kamille en citroengras. Ik vind hem heel lekker. En een fijn detail is dat hun zakjes 100% biologisch afbreekbaar zijn!

multi plus gums – yummy gums | Snoepjes met vitamines. Nog nooit is het innemen van vitamines zo lekker geweest. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik wat sceptisch was. Ik slik al een tijdje supplementen en vind het eigenlijk geen probleem dit gewoon met water in te nemen. Ik vind de toegevoegde suikers en stoffen dan ook onnodig. Daarbij is de inhoud voor mij niet volledig waardoor ik alsnog bij moet slikken. Mijn vriend daarentegen is er heel blij mee en neemt er nu iedere dag 4 zoals wordt aanbevolen. Ik denk dat het vooral een meerwaarde is als je moeite hebt met pilletjes doorslikken of je het bijvoorbeeld vies vind. Want lekker zijn ze zeker!

Pindakazen van Whole earth food

Dat ik gek ben op pindakaas is voor mijn trouwe volger misschien wel bekend. Stiekem vind ik mijn eigen pindakaas het lekkerst, maar soms heb ik even geen zin om het te maken en ben ik ook gewoon heel benieuwd naar andere merken, smaken en soorten. Deze zijn dan ook zeer welkom. De pindakaaspotjes van Whole Earth Food kwamen heel stijlvol binnen in een mooie houten kistje. 

De verpakking en de naam doen al vermoeden dat het gaat om pindakaas met bewuste ingrediënten. Ze geven op hun website aan dat ze staan voor biologisch en natuurlijk. Ik had hierdoor eigenlijk verwacht dat er 100% pinda’s in zouden zitten, maar dat is niet het geval (97%). Er zit een kleine hoeveelheid “duurzame”  palmolie in. Iets dat je bij meer pindakaas merken ziet. Het zorgt ervoor dat de pindakaas minder vloeibaar wordt. En in dit geval maakt het de pindakaas erg hard en een tikkeltje droog, naar mijn mening. Ik zelf vind het juist lekker als je een beetje kunt “drizzlen” met de pindakaas. Dat kan hier absoluut niet mee. Ieder zijn smaak natuurlijk, als jij houdt van een erg stevige pindakaas is dit wel iets voor jou! Ik gebruik ze nu voor door smoothies, of bijvoorbeeld als ingrediënt voor een taartbodem.

Wat er online kwam

En ook afgelopen maand kwam er natuurlijk weer het één en ander online. Ik maakte vier totaal verschillende recepten voor jullie; een Portugese vegetarische eenpanspasta, een heerlijk noten en zadenbrood met vijgen, vegan “sardine” paté met champignons en zeewier en een lekkere chocolade-achtige koffie, maar dan helemaal sleep-proof en dus zonder cafeïne. 

In de laatstgenoemde blog kun je trouwens ook een hele hoop tips lezen over voedingsstoffen en slaap; wat kun je het beste wel of niet eten voor het slapen gaan? 

Daarnaast deelde ik jullie mijn 10 praktische tips om zelf Portugees te leren. Misschien leuk voor deze periode nu we allemaal wat meer thuis zitten. Kunnen we ons extra verheugen en voorbereiden voor als we weer kunnen en mogen…

Até a próxima!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur