if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

De mooiste wandelroutes van Terceira – Azoren

26 juli 2023

Zin om tijdens je verblijf op Terceira (de Azoren) een mooie wandeling te maken? Het eiland Terceira, staat bekend om zijn vele circulaire wandelroutes! Wandelen of hiken op Terceira is dus zeker aan te raden. In dit artikel laten we je drie prachtige en aan te raden officiële wandelroutes zien.

Circulaire wandelroutes op de Azoren

Op veel eilanden van de Azoren zijn er vooral veel lineaire wandelingen te vinden. Dit komt onder andere doordat het, dankzij de grote hoogteverschillen, lastig is om mooie rondjes te maken van behapbare afstanden. Net zoals in Madeira trouwens. Een lineaire wandeling houdt in dat je dezelfde weg ook weer terug moet lopen (of je vervoer moet regelen om terug bij je startpunt te komen). Het eiland Terceira staat echter juist bekend om haar vele circulaire wandelroutes. En daar hebben we zeker gebruik van gemaakt tijdens onze trip naar dit prachtige en bijzondere eiland.

We hebben drie hele mooie circulaire wandelingen gemaakt die ik met jullie hieronder zal delen.

Mistérios Negros – PRC01 TER

Onze favoriete hike was de wandeling genaamd Mistérios Negros. Deze vindt plaats in het natuurreservaat Serra de Santa Bárbara e Mistérios Negros. We wilden deze wandeling in eerste instantie overslaan omdat hij nog geen 5 km lang is en we juist een langere wandeling zochten die wat meer tijd in beslag zou nemen. Echter, toen we de aangegeven tijdsduur (2.5uur) en moeilijkheidsgraad (“moeilijk”) zagen, werden we toch nieuwsgierig. Daarbij was deze wandeling een aanbeveling van beide hosts van twee plekken waar we sliepen (zowel bij Casas do Morgadio als Casa dos Romeiros). We besloten er dus toch voor te gaan, en dat was een hele goede keuze. Wat een geweldige wandeling was dit!

Het begin van de wandelroute bevindt zich naast Lagoa do Negro en vlak bij de Gruta do Natal (één van de te bezoeken grotten op het eiland, dus eventueel gelijk een mooie combinatie met de wandeling). De wandeling was geweldig mooi en heel veelzijdig. Van weidse weilanden tot super smalle paden en van indrukwekkende bossen tot prachtige heide en idyllische meren. Het was erg rustig onderweg (ook een voordeel van circulaire wandelingen, je komt minder mensen tegen). Het enige dat we gedurende bijna 3,5 uur hoorden waren vooral de geluiden van onze eigen voetstappen en de natuur (wind, gekraak van de takken, vogelgezang en andere dieren). En ja, je leest het goed, we hebben er langer over gedaan dan dat er eigenlijk voor stond. Dat gebeurt ons in Portugal niet zo vaak :). De wandeling kan zeker in 2.5 uur als je echt goed doorstapt. Wij hebben hier en daar wat foto’s gemaakt, genoten van de stilte en lekker rustig aan gedaan. We waren ook echt een stuk trager omdat de ondergrond nogal glad en modderig was en we geen zin hadden in natte sokken. Dat is een keuze natuurlijk. We zagen namelijk ook mensen die tot hun knieën onder de blub zaten, dus als je dat prima vindt, ben je vast ook een stukje sneller :). Houd daar dus zeker rekening mee!

Het was tijdens onze hike best mistig, wat in sommige gevallen jammer was. Zo hadden we natuurlijk veel minder plezier van vergezichten. Aan de andere kant had het mistige ook juist wel iets bijzonders en mysterieus tijdens het lopen in de hoge bossen en over smalle paadjes.

Wil je een korte impressie van deze wandeling? Kijk dan vooral even naar deze reel die ik maakte tijdens deze hike! Check hier de Visit Azores pagina voor deze wandeling inclusief te downloaden GPS en kaart.

Deze wandeling is ook van te voren te boeken met een gids. Je wordt dan opgehaald en weer thuisgebracht bij je accommodatie in Angra do Heroísmo (de hoofdstad).

Serreta Lagoinha – PRC03 TER

Deze hike was onze laatste wandeling van de vakantie. Weer eentje met eindeloos veel prachtige groene natuur. Het – letterlijke en figuurlijke – hoogtepunt van de wandeling is de lange klim omhoog naar een uitzichtpunt over het meer “lagoinha” (welke je vervolgens ook weer dezelfde weg terug naar beneden moet nemen). Helaas kan ik je niet vertellen hoe prachtig het uitzicht is wanneer je boven bent, omdat we bovenaan niks konden zien door de dichte mist van die dag :). Wel vond ik de klim zelfs zonder uitzicht de moeite waard! De paden zijn goed onderhouden en de weg naar boven is voorzien van houten planken en trappetjes. Wanneer het vochtig weer is kan dit wel glad worden, dus vooral naar beneden is het even opletten geblazen.

Op de borden bij het begin van de trail en ook op de pagina over deze wandeling op website van visit Azores, staat aangegeven dat deze hike 6.8 km is. Mijn horloge maakte er 7.2 km van. Er staat 2.5 uur voor de hike, wij deden rustig aan en kwamen na 3 uur en 20 minuten weer bij de auto aan. We haalden onderweg nog wel wat mensen in, dus houd er rekening mee dat ook deze hike iets langer kan duren dan dat ervoor staat aangegeven als je onderweg graag geniet van wat je tegenkomt en bijvoorbeeld ook foto’s maakt. Het begin van de route is het saaiste stuk. Natuurlijk is de natuur prachtig, maar met de PRC01 in ons achterhoofd vonden we het wat tegenvallen. Halverwege de route kun je ervoor kiezen de klim naar het uitkijkpunt te pakken (wat ik zeker zou aanraden, maar omdat het een technisch stukje is, kun je er juist ook voor kiezen om deze over te slaan wanneer je twijfelt of je fit genoeg bent). Vanaf dit punt wordt de route leuker en afwisselender; zowel de klim zelf als de tweede helft van de wandeling. En uiteindelijk was de hike dus toch echt heel erg mooi en zeker de moeite waard!

Monte Brasil – PRC04 TER

Deze wandeling is een echte aanrader voor tijdens je verblijf of bezoek in de hoofdstad van Terceira; Angra do Heroísmo. Wij sliepen twee nachten in deze stad en planden deze wandeling precies in het midden van onze tijd hier, wat perfect was! Tijdens ons fijne verblijf in Angra hadden we trouwens vanaf onze slaapkamer een prachtig uitzicht, precies op deze mooie groene berg waar de wandeling doorheen loopt; de Monte Brazil.

Een bijzonder en natuurrijk oud vulkaanlandschap, dat later als een schiereiland verbonden raakte aan de stad Angra do Heroísmo. Iets wat je natuurlijk niet mag missen tijdens je reis door Terceira. Deze wandeling is de ideale manier om dit gebied te ontdekken. Hoe bijzonder is het dat je je binnen een paar minuten wandelen vanuit een levendige stad ineens in zo’n groene en natuurrijke omgeving kunt bevinden?

Je kunt vanuit het centrum lopen naar het begin van de hike, maar je kunt er ook je auto gratis parkeren bij het parque do Relvão. Je loopt dan richting het fort en volgt vanaf daar de bordjes. Wij vonden dit een hele leuke, veelzijdige en bijzondere wandeling van zo’n 7.4 km. Met deze route kom je op verschillende bergen en prachtige uitkijkpunten. Als je het mooie uitzicht over Angra niet zou hebben, zou je even volkomen vergeten dat je er net nog vandaan kwam.

Check hier de Visit Azores pagina voor deze wandeling inclusief te downloaden GPS en kaart.

Andere wandeltips op Terceira:

Via deze link vind je alle tien de bestaande wandelingen op Terceira, inclusief uitleg en kaartje.

Je kunt verschillende hoogtepunten van het eiland combineren met wandelingen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde uitzichtpunten of bijvoorbeeld het bekende Algar do Carvão, de vulkaan waar je in kunt lopen en het gebied met de kraters met zwavelgassen. Deze laatste twee kom je tegen tijdens de wandeling van PRC10 TER maar kun je ook zelf met de auto bezoeken of, als je wat meer uitleg leuk lijkt, een rondleiding boeken.

Verder lenen de bossen op Terceira zich perfect om er zelf op uit te trekken, zonder gids of een bestaande bewegwijzerde wandeling te volgen. Je kunt bijvoorbeeld eindeloos wandelen door het mooie Reserva Florestal da Mata da Serreta. Dit park is bijvoorbeeld erg mooi als startpunt!

Honger gekregen van het hiken?

Al dat wandelen zorgt natuurlijk ook voor trek! In deze blog lees je onze 9 favoriete restaurants van eiland Terceira. Geniet ervan!

ALLE BLOGS OVER TERCEIRA OP EEN RIJ

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. 7x Dít moet je zien en doen in Angra do Heroísmo - Saudalicious - […] om piraten te bevechten. Je kunt hier een prachtige wandeling maken waar je meer over leest in deze blog…
 2. Bij deze restaurants wil je eten op Terceira Azoren! - Saudalicious - […] zijn vele circulaire wandelroutes! Wandelen of hiken op Terceira is dus zeker aan te raden. In dit artikel laten we…
 3. Wat te doen op Terceira - Azoren? Niet te missen tips! - Saudalicious - […] onze kamer hadden we een heel mooi uitzicht op de Monte Brazil (waar je trouwens een prachtige wandeling kunt…
 4. Wat te doen en zien op Madeira: 15 tips voor je rondreis - Saudalicious - […] een Portugees eiland met meer circulaire wandelingen, dan is Terceira met haar circulaire wandelroutes (de Azoren) een […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur