if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Kennismaken met gastblogger #1: Pieter

21 jan, 2021

Het nieuwe jaar 2021 begint onder andere met drie hele leuke samenwerkingen met gastbloggers. Zij zullen vanuit hun eigen oogpunt leuke, interessante en verrassende content gaan delen, met name op het gebied van lifestyle en Portugal. Maar vóórdat we je hiermee gaan verblijden is het wel op z’n plaats om eerst even kennis te maken. Want ieder heeft zo zijn of haar eigen inspirerende verhaal en connectie met bewust leven en Portugal. We trappen af met Pieter.

Wie ben je, waar kom je vandaan en waar woon je nu?

Ik ben Pieter van Lierop en ik woon sinds september 2018 in Portugal. Ik ben geboren in Haarlem (NL) en heb daar het grootste deel van mijn leven doorgebracht. Voordat we naar Portugal verhuisden hebben we ook nog een aantal leuke jaren in Zaltbommel gewoond.

Waarmee en met wie vul je je tijd het allerliefste?

Met wie? Dat kan er maar één zijn: mijn vrouw Jeannette! Inmiddels ruim 21 jaar getrouwd en nog iedere dag een feestje! En uiteraard ook onze twee honden Yara en Dymo.

En waarmee? Natuurlijk met het onderhoud van onze Quinta dos Pernobes. Dit was een oude wijnboerderij, die we in 2019/2020 hebben laten renoveren tot woonhuis voor onszelf en drie appartementen voor gasten. En ik doe veel met fotografie. In Nederland was ik zelfstandig trouwfotograaf en foto-editor en dat doe ik nu (op beperkte schaal) nog steeds.

Wat betekent een “bewuste leefstijl” voor jou en (in) hoe(verre) uit zich dat in jouw leven?

Onze bewuste leefstijl uit zich met name in het feit dat we weinig vlees eten. We zijn geen fulltime vegetariërs, maar kijken wel bewust naar wat we eten en ook kopen we zo veel mogelijk lokaal. Daarnaast hebben we bij de verbouwing van onze Quinta ook een aantal duurzame keuzes gemaakt. Zo werken we met warmtepompen en gebruiken we ecologische schoonmaak- en wasmiddelen.

Wat is je relatie met Portugal?

Ik woon er met heel veel plezier! Ik houd van het land, het eten en de levensstijl van de Portugezen.

Wanneer, waar en hoe was je eerste kennismaking met Portugal?

Onze eerste kennismaking was in 2002, toen we een reis van drie weken maakten, waarin we het gebied tussen Lissabon en Braga ontdekten. Wat een land! We logeerden veel in Pousada’s: historische gebouwen omgebouwd tot hotel. En we genoten van het landschap, het eten en het klimaat.

Wat vind je het leukste aan Portugal?

Twee dingen: het klimaat en de mensen. Waar wij wonen (aan de kust bij Óbidos, 90 km ten noorden van Lissabon) is het klimaat heerlijk. Veel zon en aangename temperaturen: in de winter nooit kouder dan 10 graden, in de zomer vrijwel nooit warmer dan 30 graden. Ideaal toch?

En dan de bewoners van Portugal. Over het algemeen zijn de Portugezen rustig, vriendelijk, bescheiden en behulpzaam. Eigenschappen waarbij wij ons prima thuis voelen!

Wat vind je minder leuk aan Portugal?

Portugezen zijn nogal slordig met afval. Alles wordt gescheiden ingezameld, maar als ik met de hond aan het wandelen ben, kom ik toch regelmatig gedumpt afval tegen. Hele bankstellen, bouwafval: het wordt soms gewoon ergens achtergelaten.

Wat is je favoriete plek in Portugal en waarom?

Ik ben 5 km van de Nederlandse kust geboren en opgegroeid en dat blijft er altijd in zitten. Gelukig wonen we nu in Portugal ook vlakbij het strand en de zee. Dus daar kom ik graag!

Wat is je favoriete Portugese gerecht?

Arroz de Marisco, de Portugese variant van de Spaanse paella of de Italiaanse seafood risotto. Erg lekker en makkelijk zelf te maken! Met een beetje piri-piri wordt het iets pittiger, iets waar de Portugezen zelf niet zo van houden, maar wij wel!

Wat is het gekste Portugese gerecht dat je ooit hebt gegeten?

Ik houd erg van de Portugese petiscos, de kleine gerechtjes vergelijkbaar met tapas. Maar één keer was dat niet zo’n succes, toen er een salade van kleine slakjes op tafel kwam. Maar goed, het voordeel van petiscos: er waren nog genoeg andere lekkere gerechtjes!

Waar kunnen mensen meer over jou of jullie Quinta vinden?

Onze Quinta heeft een site: www.quintadospernobes.com en een Youtube-kanaal: www.youtube.com/quintadospernobes.

Benieuwd naar de content die Pieter voor jullie gaat maken?

Volgende week zal het eerste blog van Pieter online komen. Pieter zal leuke tips en weetjes gaan delen over het land, duurzaamheid en verhuizen naar Portugal. Heel erg leuk, ik heb er zin in! Zijn jullie ook benieuwd?

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Pieter

Pieter

Pieter is samen met zijn vrouw Jeanette eigenaar van Quinta dos Pernobes, een kleinschalige turismo rural vlakbij Óbidos in de streek Costa de Prata. Hij is tekstschrijver en fotograaf. Voor Saudalicious schrijft Pieter blogs met tips en leuke weetjes over Portugal. In deze blog stelt Pieter zich aan ons voor. Meer lezen over Quinta dos Pernobes en de avonturen van Pieter en Jeannette in Portugal? Neem dan een kijke op hun eigen website.
Ga naar alle blogs van Pieter

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Korting met code SAUDALICIOUS bij:

 • Iron roots-10% op mijn favo duurzame sportkleding (Wereldwijd)
 • Vitaily– €7,50 op kwalitatieve, duurzame supplementen (Europa)
 • Common & Sense-15% op mijn favo duurzaam Nederlands kledingmerk (NL)
 • Koro-5% op mijn favo food webshop waar ik een groot deel van mijn houdbare boodschappen koop (PT & NL)
 • Olie van Olivia: -10% Lekkerste eerlijke olijfolies (NL)
 • Botanical Beauty-10% op 100% natuurlijke skincare (NL)
 • Aard’g€5,- korting op suikervrije kombucha en waterkefir! (NL + BE)
 • Mister Nata: -10% op Pastel de nata uit Lissabon (NL)

  Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun je het platform Saudalicious, omdat wij dan een kleine commissie ontvangen. Kost jou niets extra’s!

  3 Reacties

  1. Henny Bos Kalkman

   Leuk! Ik ben benieuwd!

   Antwoord
  2. Erna van Lierop

   Héél leuk dit verhaal te lezen. Ben een achternicht van Pieter en ook verliefd op Portugal. Helaas voor mij, blijven mijn man en ik, wonen in Haarlem en zijn jaarlijks ca 10 weken in Portugal, het zuiden.
   Veel succes!

   Antwoord
   • Sabine Koopmans

    Wat leuk Erna! 10 weken per jaar in Portugal klinkt ook al als een feestje :). Dank voor je berichtje!

    Antwoord

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over Sabine

  saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

  Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

  Volg Saudalicious op social media

  Meer inspiratie in je mailbox?

  Portugal autohuur

  Pin It on Pinterest

  Share This