if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Kennismaken met gastblogger #1: Pieter

21 jan, 2021

Het nieuwe jaar 2021 begint onder andere met drie hele leuke samenwerkingen met gastbloggers. Zij zullen vanuit hun eigen oogpunt leuke, interessante en verrassende content gaan delen, met name op het gebied van lifestyle en Portugal. Maar vóórdat we je hiermee gaan verblijden is het wel op z’n plaats om eerst even kennis te maken. Want ieder heeft zo zijn of haar eigen inspirerende verhaal en connectie met bewust leven en Portugal. We trappen af met Pieter.

Wie ben je, waar kom je vandaan en waar woon je nu?

Ik ben Pieter van Lierop en ik woon sinds september 2018 in Portugal. Ik ben geboren in Haarlem (NL) en heb daar het grootste deel van mijn leven doorgebracht. Voordat we naar Portugal verhuisden hebben we ook nog een aantal leuke jaren in Zaltbommel gewoond.

Waarmee en met wie vul je je tijd het allerliefste?

Met wie? Dat kan er maar één zijn: mijn vrouw Jeannette! Inmiddels ruim 21 jaar getrouwd en nog iedere dag een feestje! En uiteraard ook onze twee honden Yara en Dymo.

En waarmee? Natuurlijk met het onderhoud van onze Quinta dos Pernobes. Dit was een oude wijnboerderij, die we in 2019/2020 hebben laten renoveren tot woonhuis voor onszelf en drie appartementen voor gasten. En ik doe veel met fotografie. In Nederland was ik zelfstandig trouwfotograaf en foto-editor en dat doe ik nu (op beperkte schaal) nog steeds.

Wat betekent een “bewuste leefstijl” voor jou en (in) hoe(verre) uit zich dat in jouw leven?

Onze bewuste leefstijl uit zich met name in het feit dat we weinig vlees eten. We zijn geen fulltime vegetariërs, maar kijken wel bewust naar wat we eten en ook kopen we zo veel mogelijk lokaal. Daarnaast hebben we bij de verbouwing van onze Quinta ook een aantal duurzame keuzes gemaakt. Zo werken we met warmtepompen en gebruiken we ecologische schoonmaak- en wasmiddelen.

Wat is je relatie met Portugal?

Ik woon er met heel veel plezier! Ik houd van het land, het eten en de levensstijl van de Portugezen.

Wanneer, waar en hoe was je eerste kennismaking met Portugal?

Onze eerste kennismaking was in 2002, toen we een reis van drie weken maakten, waarin we het gebied tussen Lissabon en Braga ontdekten. Wat een land! We logeerden veel in Pousada’s: historische gebouwen omgebouwd tot hotel. En we genoten van het landschap, het eten en het klimaat.

Wat vind je het leukste aan Portugal?

Twee dingen: het klimaat en de mensen. Waar wij wonen (aan de kust bij Óbidos, 90 km ten noorden van Lissabon) is het klimaat heerlijk. Veel zon en aangename temperaturen: in de winter nooit kouder dan 10 graden, in de zomer vrijwel nooit warmer dan 30 graden. Ideaal toch?

En dan de bewoners van Portugal. Over het algemeen zijn de Portugezen rustig, vriendelijk, bescheiden en behulpzaam. Eigenschappen waarbij wij ons prima thuis voelen!

Wat vind je minder leuk aan Portugal?

Portugezen zijn nogal slordig met afval. Alles wordt gescheiden ingezameld, maar als ik met de hond aan het wandelen ben, kom ik toch regelmatig gedumpt afval tegen. Hele bankstellen, bouwafval: het wordt soms gewoon ergens achtergelaten.

Wat is je favoriete plek in Portugal en waarom?

Ik ben 5 km van de Nederlandse kust geboren en opgegroeid en dat blijft er altijd in zitten. Gelukig wonen we nu in Portugal ook vlakbij het strand en de zee. Dus daar kom ik graag!

Wat is je favoriete Portugese gerecht?

Arroz de Marisco, de Portugese variant van de Spaanse paella of de Italiaanse seafood risotto. Erg lekker en makkelijk zelf te maken! Met een beetje piri-piri wordt het iets pittiger, iets waar de Portugezen zelf niet zo van houden, maar wij wel!

Wat is het gekste Portugese gerecht dat je ooit hebt gegeten?

Ik houd erg van de Portugese petiscos, de kleine gerechtjes vergelijkbaar met tapas. Maar één keer was dat niet zo’n succes, toen er een salade van kleine slakjes op tafel kwam. Maar goed, het voordeel van petiscos: er waren nog genoeg andere lekkere gerechtjes!

Waar kunnen mensen meer over jou of jullie Quinta vinden?

Onze Quinta heeft een site: www.quintadospernobes.com en een Youtube-kanaal: www.youtube.com/quintadospernobes.

Benieuwd naar de content die Pieter voor jullie gaat maken?

Volgende week zal het eerste blog van Pieter online komen. Pieter zal leuke tips en weetjes gaan delen over het land, duurzaamheid en verhuizen naar Portugal. Heel erg leuk, ik heb er zin in! Zijn jullie ook benieuwd?

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Pieter

Pieter

Pieter is samen met zijn vrouw Jeanette eigenaar van Quinta dos Pernobes, een kleinschalige turismo rural vlakbij Óbidos in de streek Costa de Prata. Hij is tekstschrijver en fotograaf. Voor Saudalicious schrijft Pieter blogs met tips en leuke weetjes over Portugal. In deze blog stelt Pieter zich aan ons voor. Meer lezen over Quinta dos Pernobes en de avonturen van Pieter en Jeannette in Portugal? Neem dan een kijke op hun eigen website.
Ga naar alle blogs van Pieter

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

3 Reacties

 1. Henny Bos Kalkman

  Leuk! Ik ben benieuwd!

  Antwoord
 2. Erna van Lierop

  Héél leuk dit verhaal te lezen. Ben een achternicht van Pieter en ook verliefd op Portugal. Helaas voor mij, blijven mijn man en ik, wonen in Haarlem en zijn jaarlijks ca 10 weken in Portugal, het zuiden.
  Veel succes!

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Wat leuk Erna! 10 weken per jaar in Portugal klinkt ook al als een feestje :). Dank voor je berichtje!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur