if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Miradouros in Maderia: 13 prachtige uitzichtpunten

23 september 2022

Binnenkort een tripje naar Madeira op de planning? Dit eiland is een ware uitzicht-walhalla! Bewaar deze blog, want deze dertien prachtige uitzichtpunten, oftewel miradouros wil je niet missen tijdens je rondreis op dit bloemeneiland.

13 geweldige miradouros op Madeira – Portugal

Als je van miradouros (Portugees voor uitzichtpunten) houdt, dan zit je helemaal goed op dit ruige, bergachtige eiland. Er zijn eindeloos veel en machtig mooie uitzichtpunten. We hebben ze tijdens de twee weken dat wij hier hebben rondgereden natuurlijk niet allemaal kunnen zien, maar wel een hele hoop. We hebben op veel momenten geluk gehad met het weer. Soms begint of eindigt de dag wat mistig waardoor je op sommige hoge plekken geen zicht meer in de verte hebt. Een beetje geluk en goede timing is dus wel welkom.

In dit artikel staan de meest spectaculaire en uiteenlopende uitzichtpunten op een rijtje. Sommige zijn erg bekend, andere hebben we per toeval ontdekt. De meeste zijn ook ‘officiële’ miradouros, andere heb ik tóch toegevoegd omdat ik jullie zo’n prachtig vergezicht niet kon onthouden. Ze bevatten allemaal een makkelijke doorklik link naar Google Maps zodat je er zeker van bent dat je ze niet voorbij rijdt!

#1 Miradouro Ponta do Furado

Een hele bijzondere miradouro is dit punt aan het einde van de wandeling Ponta de São Lourenço (PR8). Dit is het schiereiland aan de meest Oostelijke kant van Madeira. Het landschap hier is, in tegenstelling tot de rest van het eiland, erg vulkanisch en kaal. Maar eigenlijk maakt dat het juist heel bijzonder en zelfs een beetje mysterieus! De wandeling is van zichzelf al een echte aanrader, met dit uitzicht als spectaculair eindpunt. Met deze reel op Instagram die ik maakte met bewegende beelden krijg je een goede indruk van hoe de wandeling eruit ziet! Er zijn ook mogelijkheden om deze wandeling met een gids te bewandelen, zodat je wat meer uitleg krijgt en je transfer vanuit Funchal geregeld is.

#2 Ponta do Bode

Op één van onze werkdagen dat we in Machico verbleven, zochten we iets leuks om te doen wat niet teveel tijd in beslag zou nemen, omdat we die middag moesten werken. We besloten de auto in te hoppen en naar het Noord-Oosten te kijken om hier de kust te bewonderen. Eenmaal daar kwamen we uit op deze prachtige plek. Je kunt vanuit hier prachtig uitkijken naar het Oosten en en verderop richting het Westen kun je wat hoger op klimmen. De moeite waard om even een kijkje te nemen of te stoppen en te genieten als je hier in de buurt bent! Je vindt de locatie hier.

#3 Miradouro da Portela

Dit was onze eerste stop tijdens onze eerste rit door Madeira op onze eerste dag waarop we in de middag aankwamen. We verbleven in Machico en reden naar het Noorden richting Porto da Cruz. Op de kaart kwam ik deze miradouro tegen en besloten we om even uit te stappen. Je hebt hier een prachtig uitzicht over Porto da Cruz. Dat was een hele mooie aftrap!

Madeira uitzichtpunten miradouros

#4 Een Stop onderweg naar de 25 fontes trail

Kom je voor de wandeling naar de 25 fontes vanuit het Oosten, dan wil ik je zeker aanraden om even bij dit punt te stoppen. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over het dal, op de Risco waterval én kun je, als je geluk hebt aan de andere kant een andere waterval van dichtbij zien; de Cascata Lombo do Mouro.

Madeira uitzichtpunten miradouros
Madeira uitzichtpunten miradouros

#5 Miradouro Lombo do Mouro

Onderweg naar diezelfde trail (25 fontes) kwamen we ook langs dit uitzichtpunt. Op dat moment was hier net een bus gestopt en stond het bezaaid met mensen 🙂 Niet te missen dus. We sloegen de stop even over en besloten op de terugweg nog eens te kijken. Toen was er verder niemand en konden we ongestoord erachter komen waarom de buschauffeur besloot hier te stoppen. Want zodra je hier omhoog loopt is dat direct duidelijk. Wat een plaatje toch!? Klik hier voor de locatie.

Miradouro Lombo do Mouro Madeira uitzichtpunten miradouros

#6 Miradouro Bica da Cana in Paul da Serra

En dan de laatste, in de buurt van de start van de bekende 25 fontes trail, in Paul da Serra. Een stuk minder makkelijk bereikbaar en daardoor minder bekend dan de vorige twee, maar stiekem wel echt de mooiste van de drie. Misschien wel de mooiste van alle 13… Wij reden hier voorbij op zoek naar de vorig genoemde miradouro, maar het parkje waar je doorheen moet om hier te komen trok ons aan en we besloten even een kijkje te nemen. Het is even zoeken via Google Maps, maar echt een prachtig uitzicht! Dit is de locatie.

Miradouro Bica da Cana in Paul da Serra Madeira uitzichtpunten miradouros
Miradouro Bica da Cana in Paul da Serra Madeira uitzichtpunten miradouros

#7 Miradouro do Ponta da Ladeira

Nog zo’n hidden gem, maar dit keer meer naar het Noord-Westen; Miradouro do ponta da Ladeira. Ook zo’n plekje dat we per toeval tegenkwamen tijdens een onze verhuizing van een prachtige B&B in São Jorge in het Noorden naar ons nieuwe nóg mooiere verblijf in Camara de Lobos (boek dit geweldige verblijf via hun eigen website www.quintadasaraiva.com met code SAUDALICIOUS en ontvang €50 korting op een verblijf vanaf 3 nachten).

Dit uitzichtpunt is te bereiken vanaf Santa Maria Madalena, vlakbij het bekendere kustplaatsje Porto Moniz.

#8 Miradouro da Garganta Funda

Als je vanuit de vorige miradouro wat verder afdaalt naar het Zuid-Westen kom je in de buurt van dit prachtige plekje; Miradouro da Garganta Funda. Wat letterlijk “diepe keel” betekent. Een klein stukje wandelen, met weer een bijzonder mooi eindpunt!

#9 Miradouro Cabo Girão

Cabo Girão kon natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met mooiste miradouros van Madeira. Dit is één van de bekendste uitzichtpunten, met name zo door de glazen ondergrond, wat een extra bijzondere dimensie geeft. Het was dan ook wel de meest druk bezochte miradouro van onze trip. Het punt bevindt zich op 580 meter boven zeeniveau. Wij hadden een minder beste timing, omdat het erg bewolkt was tijdens ons bezoekje. Ergens had dat ook wel weer iets magisch :). Een mooie foto van het uitzicht vooruit was dus niet het plaatsen waard :).

#10 Miradouro de Ponta do Sol

Wat een schilderij-achtig plaatje, toch? Één van onze lievelingsstadjes (na Santa Cruz) van het eiland; Ponta do sol. Misschien kwam het door de naam, dat letterlijk ‘puntje van de zon’ betekent ;), maar eerlijk is eerlijk; dit stadje straalt ook gewoon! Het schijnt ook de stad met de meeste zonne-uren van Madeira te zijn. Dit uitzichtpunt geeft een prachtig vergezicht over het stadje en de zee en de Portugese tegeltjes maken het gewoon helemaal af :). Tip om even langs te lopen als je aan het slenteren bent door dit mooie stadje dus!

Miradouro de Ponta do Sol Madeira uitzichtpunten miradouros

#11 Miradouro do Pico Redondo

Onderweg naar startpunt van de wandeling naar de Pico de Ruivo, via Santana, deden we per toeval deze prachtige ontdekking! Deze miradouro do Pico Redondo was vooral bijzonder door de weg er naartoe; een prachtige kronkelende, lange trap die over de berg die naar dit geweldige uitzichtpunt leidt. De moeite waard als voorproefje voor je hike naar de “echte” pico!

Miradouro do Pico Redondo Miradouro das Empenas Madeira uitzichtpunten miradouros

#12 Miradouro das Empenas

Nog geen twee kilometer verderop op diezelfde weg, onderweg naar het begin van Pico Ruivo kom je langs de weg nog dit mooie picknickplekje tegen. Je moet geluk hebben, want er is plek voor slechts één auto om langs de weg te parkeren. Wij hadden het plekje weten te bemachtigen en genoten van een lekkere lunch with a view zodat we vol energie de pico konden gaan beklimmen.

 Miradouro das Empenas Madeira uitzichtpunten miradouros

#13 Miradouros bij de Pico Ruivo

En tot slot kan natuurlijk dé wandeling met hét uizicht van Madeira niet ontbreken: Pico Ruivo. Je komt hier met een kleine hike van 5,6 km vanuit Achada do Teixeira. Dit is route PR 1.2. Tijdens deze wandeling stikt het van de (onofficiële) uitzichtpunten trouwens, en die vanaf de Pico Ruivo zelf is misschien niet eens de mooiste! Vooral de langere en uitdagendere route PR 1.1 die loopt van de Pico Ruivo naar Pico Arieiro stikt van de prachtige uitzichten!

Wij hebben met name de eerste helft van deze laatste wandeling gedaan, omdat ons toen werd afgeraden deze te lopen in verband met aardschuivingen. Wil je zeker zijn dat je de veilige neemt, dan kun je er ook voor kiezen om deze wandeling met een gids te doen. Je hoeft dan niet diezelfde weg weer helemaal terug te lopen (omdat de wandeling niet circulair is), want je wordt vervoerd naar Pico Arieiro, wandelt naar Pico Ruivo en uiteindelijk wordt weer terug gebracht naar je hotel vanuit Achada do Teixeira. Ideaal!

Miradouros bij de Pico Ruivo
Miradouros bij de Pico Ruivo Madeira uitzichtpunten miradouros
Miradouros bij de Pico Ruivo Madeira uitzichtpunten miradouros

Vervoer naar deze prachtige miradouros

Een auto huren

Zoals je misschien al wel door had, is het handig om een auto te hebben om al deze prachtige uitzichtpunten te ontdekken. Ze bevinden zich vaak midden in de natuur en op hoogte. Dat is iets lastiger te bereiken met het openbaar vervoer en een taxi is misschien ook wat onhandig en daarbij ook prijzig. wel handig om een huurauto te hebben.

Vind je het fijn om achteraf niet voor verrassingen komen te staan, dan raden wij aan om via Sunny Cars je auto te huren. Hierbij is alles lekker transparant en heb je dus gelijk een all-in prijs. Geen gedoe met extra verzekeringen, andere talen of niet meer kunnen wijzigen of annuleren. De service is in het Nederlands, alles is gedekt en annuleren kan tot 1 uur van te voren.

TIP: Ik krijg vaak de vraag of het nodig is om een extra sterke auto te huren. Dit is in onze ogen niet nodig. Wij hebben in Madeira een auto via vrienden geleend, dit was een erg oude auto met weinig kracht, maar zelfs met deze auto kwamen we werkelijk overal. Het is bergachtig, maar prima te doen. Wel zou ik het zelf fijn vinden om goed te verzekeren. Er wordt soms niet zo nauw gekeken met parkeren etc. Sunny Cars is daarom ideaal voor Madeira!

Met losse tours

Liever geen auto huren, maar toch een aantal van deze prachtige uitzichten op Madeira willen zien? Dan is het een goed idee om in Funchal te verblijven en vanuit daar leuke losse tours te boeken. Hieronder staan een paar opties die Get Your Guide te boeken zijn.

LEes ook dit over Madeira…

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)
 • Testa Omega-3: SAUDALICIOUS voor -10% op duurzame en visvrije omgea-3 supplementen

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Wat te doen in Funchal, 8 tips voor Madeira's hoofdstad - Saudalicious - […] is Funchal, de hoofdstad van Madeira, natuurlijk een must-visit. Wissel Madeira’s prachtige uitzichtpunten, hoge bergtoppen, bloemen en bossen af…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur