if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Slapen in de auto: Onze eerste ervaring met Carcamping

20 september 2023

Al een tijdje liepen we met het idee om eens uit te proberen hoe het is om in de auto te slapen. Carcamping leek ons ideaal voor een nachtje, wanneer we ergens net iets langer willen blijven, maar geen zin hadden in een duur hotel. We besloten het eerst uit te proberen dichtbij huis. In deze blog lees je onze eerste carcamping ervaring, antwoorden op de veelgestelde vragen die ik kreeg via social media én een handige to-the-point paklijst voor jouw volgende carcamping avontuur!

onze eerste keer slapen in de auto

Als in de auto slapen enigszins comfortabel (lees; te doen) zou zijn, zou het ons ideaal lijken om dit af en toe te doen wanneer we wat verder weg rijden en het liefst een nachtje blijven slapen. We vinden het super leuk om B&B’s en hotelletjes te proberen, maar als we vooral voor het ontdekken van de omgeving gaan, is het best wel duur om een goed hotel of B&B te boeken. En een middelmatig hotel, tja… daar word ik niet per se blij van. Dan misschien liever in de auto…? Dit idee is vorig jaar ontstaan, in de periode dat we ook eens een daktent uitgeprobeerd hadden.

Steeds kwam het er niet echt van, totdat we ineens dachten; “Waarom wachten tot het perfecte moment zich voordoet om dit uit te proberen?” Het leek ons eigenlijk juist wel fijn om het dichtbij huis te proberen zodat mócht het enorm tegenvallen, we altijd nog naar huis konden rijden :).

We besloten gelijk de volgende dag, een zomerachtige dag in Augustus, de daad bij het woord te voegen. We gebruikten de kussens van onze tuin loungebank als ‘matras’ (paste precies!), namen wat gaas mee tegen de muggen, legden de achterbanken plat, en maakten het verder gewoon als een normaal bed op. We reden eind van de middag naar een mooi plekje langs de rivier de Alviela, op 10 minuten van ons huis, maakten een wandeling, plukten wat verse vijgen, genoten van een lekkere picknick aan het water en kropen in de auto toen het donker werd.

Veelgestelde vragen over in de auto slapen

Ik deelde ons plan in mijn Instagram stories en achteraf in een reel. Dit leverde veel reacties en een aantal vragen op. Die vragen beantwoord ik hieronder!

Krijg je wel genoeg zuurstof als je in de auto slaapt?

Voldoende zuurstof is natuurlijk belangrijk om goed te kunnen slapen. Wij slapen thuis altijd met het raam open. Al heeft een auto in theorie wel voldoende zuurstof om de nacht door te kunnen komen, is het wel zo fijn om frisse lucht te hebben in zo’n kleine ruimte. Je raam op een kiertje kan al voldoende zijn. Dat is ook de reden dat het mij persoonlijk niet fijn lijkt om op een erg koude winternacht in de auto te slapen. De verwarming kun je namelijk beter niet aanzetten, hiervan gaat je accu leeg en de lucht wordt erg droog.

Hoe maak je het donker in de auto?

Wij maken het niet donker in de auto :). Met al die ramen is dat best een uitdaging en waarschijnlijk ook helemaal niet nodig! Als je in de natuur gaat slapen, vinden wij het veel fijner om een beetje met het dag/nachtritme mee te leven en dus naar bed als het donker is en opstaan als het licht is. Maar wat nou als er ander licht naar binnen schijnt of je een korte zomernacht hebt? Mijn vriend slaapt gewoon lekker door als het licht is, maar ik word altijd direct wakker. Daarom neem ik zelf altijd een goed slaapmasker mee. Zo eentje die niet afgaat en écht goed afsluit.

Vind je het niet eng?

Ik had eigenlijk ook verwacht dat ik het spannend zou vinden, maar dat viel erg mee! Ik vond het niet spannender dan slapen in de daktent midden in het bos. Het ligt er natuurlijk helemaal aan waar je gaat staan. Wij sliepen aan een riviertje, midden in de natuur. Een eindje verderop was nog een stel die in een daktent sliepen. Dat laatste gaf me wel een iets veiliger gevoel. Ik voel me zelf veiliger in de natuur dan bijvoorbeeld ergens langs een weg. Eenmaal donker hoorden we vrijwel geen geluiden. Het feit dat we de ramen niet bedekten gaf me ook een veiliger gevoel, omdat ik op die manier makkelijker van me af kon kijken. Toen we even buiten stonden om van de sterren te genieten en een plasje te plegen zagen we wel een redelijk groot dier op ons afkomen, dat onder de auto dook. Dat was denk ik het spannendste moment van de nacht, maar zoiets maakt het ook juist weer leuk :). 

Hoe groot moet je auto zijn om erin te kunnen slapen?

Wij hebben zelf een Mazda CX-5 SUV. Het fijne aan onze auto is dat de achterbanken bijna helemaal plat kunnen, waardoor je redelijk plat ligt. In sommige auto’s kan dit niet, waardoor je met je voeten hoger of lager ligt dan je hoofd. Dit valt op te lossen door een plaat te maken waar je matras op kan die je aan één kant verhoogt. Maar voor de eerste keer zou je het natuurlijk ook gewoon zo kunnen proberen, wie weet valt het mee :). 

Was het carcampen voor herhaling vatbaar?

Oké. Het was wat krap, maar eerlijk gezegd viel het me alles mee! Het was heerlijk stil en naast dat het een beetje spannend was, was het ergens ook juist heel rustgevend, zo midden in de natuur. Ik kwam soms met mijn knie tegen de wielkast. Voor de volgende keer gaan we daarom proberen om met ons hoofd aan de andere kant te liggen, zodat dit misschien beter uit zal komen. Het is misschien nog even zoeken, maar voor één nachtje vonden we het zeker voor herhaling vatbaar! Benieuwd naar de beelden? Ik maakte er een filmpje van die je hier kunt bekijken.

Handige paklijst voor carcamping:

Omdat we al eerder in een daktent geslapen hadden, wisten we al wel een beetje wat we fijn zouden vinden om bij ons te hebben. Toch misten we nog wel wat kleine dingen die het net iets comfortabeler zouden maken. Denk aan een een “autoraamsok” tegen de muggen en/of zon. Hieronder onze paklijst voor de volgende keren, waar jij vast ook iets aan hebt voor jouw carcamp avontuur!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur