if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Zittend werk: Hoe voorkom je te lang zitten? 5 tips

25 mei 2019

Een aantal jaar geleden was ik nog helemaal niet bezig met mijn gezondheid. Ik was altijd al gek op eten, maar was nog niet zo bezig met de gezondheidsvoordelen ervan. Ik bewoog vooral als ik ergens naartoe moest. Voor mijn plezier sporten deed ik al helemaal niet. Het scheelde dat ik een redelijk actief leven had zonder veel zittend werk, ik overal met de fiets naartoe ging en weinig “verplichte” zit-uren had.

Te lang zitten

Ondertussen zijn die verplichte zit-uren toegenomen.Tegenwoordig werk ik part-time als psycholoog waarbij ik veel zittend werk doe. Daarnaast breng ik thuis ook veel uurtjes voor Saudalicious achter de laptop door; om te bloggen, foto’s te bewerken, posts te schrijven en ga zo maar door.

Een groot deel van onze dag zittend doorbrengen is enorm slecht voor je gezondheid en verhoogt de kans op verschillende ziektes zoals kanker en hart- en vaataandoeningen fors. Toch is het niet puur het aantal uren dat wij zitten, wat onze gezondheid in gevaar brengt. Er is namelijk gebleken dat het vooral gaat om het aantal minuten dat wij aaneengesloten in eenzelfde houding zitten of staan. Veel staan is dus niet zozeer de oplossing. Wel kan dus de mogelijkheid tot staan bijdragen aan de kans dat je vaker van houding verwisselt.

Wat vaker staan mij heeft opgeleverd

Steeds meer ben ik me gaan verdiepen in gezond leven; meer bewegen, bewuster eten en een gezonde mindset. Ik kreeg plezier in sporten en voelde me na een dag met veel stappen en beweging zoveel fijner en energieker dan een dag bankhangen of zittend werken. Wat mij betreft heeft veel zitten zonder afwisseling dus ook echt een negatief korte termijn effect.

upstaa review

Bewustwording

Het begint allemaal bij bewustwording; bewustwording van hoe slecht te weinig afwisseling e te lang zittend werk verrichten is. Maar ook bewustwording van hoeveel jij zelf nu eigenlijk zit op een dag, of beter nog; hoe lang zit jij achter elkaar zonder tussendoor even uit de zithouding te komen en te bewegen?

Door dit inzicht heb ik gepleit voor een zit-stabureau op mijn werk. Hiermee ben ik bewust regelmatig gaan afwisselen tussen zitten en staan. Daarnaast maakte ik ook meer bewuste keuzes om even ergens naartoe te lopen, of überhaupt uit de statische houding te komen. Aan het staand werken moest ik even wennen. Je moet ook dan bewust zijn van je houding; ik heb nogal de neiging om in elkaar te zakken, te gaan hangen of op één been te steunen. In het begin pakte ik daarom ook korte momentjes; 10 minuten staan en daarna weer zitten. Ongemerkt breidde zich dit uit tot soms wel een uur staan. Langer is ook helemaal niet nodig. Sterker nog; na een uur staan is het juist beter om weer even te lopen of te gaan zitten.

Mijn voordelen van zittend werk naar afwisseling in houding

Het effect van deze veranderingen overtrof mijn verwachtingen. Ik heb een tijd een hoofdpijndagboek bijgehouden omdat ik hier veel last van had. En wat bleek? Ik had aanzienlijk minder vaak hoofdpijn dan voorheen, aan het einde van de dag. Dit is in ieder geval iets wat ik zelf heb ervaren, of dit onderzocht is weet ik niet.

Maar wat als je thuis zittend werk doet?

Goed, op mijn werk had ik dus zo mijn gewoontes gecreëerd dat ik minder vaak zat en me beter voelde na een lange werkdag. Ik merkte juist door die verandering, dat ik thuis eigenlijk ook heel veel zit. Vooral op van die dagen dat ik geen plannen buitenshuis heb, een hoop privé en zakelijke dingen moet regelen en aan mijn blog wil werken. Thuis vind ik het extra lastig om toch even een wandelingetje te maken. Alles is binnen handbereik; eten, koffie, het toilet. Ook mijn telefoon is ineens een stuk interessanter dan in een andere omgeving. Maar om nou een zit-stabureau te bestellen voor in de huiskamer, leek mij ook geen strak plan.

Meer staan met de upstaa

Kennismaking met de upstaa

Tijdens het scrollen op Instagram, stuitte ik op een foto van de upstaa . Dit is een slim standaard waarmee super makkelijk kunt wisselen tussen zitten en staan. De standaard viel mij vooral op omdat hij er ook nog eens uitziet als een designstuk! Omdat ik vaak in de huiskamer werk, vind ik dat een echte meerwaarde. Daarnaast is hij super makkelijk in- en uit elkaar te zetten. Er komen geen schroeven of lijm aan te pas. De drie losse elementen kun je makkelijk opbergen; ideaal.

Ik was direct fan! Het enige waar ik over twijfelde was de grootte. Ik ben zo iemand die graag alles uitstalt. Lekker chaotisch dus (alhoewel ik het liever “creatief overzicht creeëren” noem). Toen ik op hun site keek kwam ik erachter dat de upstaa in meerdere formaten verkrijgbaar is. De XL is ideaal voor als je iets meer kwijt wil of tegelijkertijd iets wil opschrijven en typen.

Mijn ervaring met de upstaa

Ik ontving een super mooie XL standaard in het wit. De eerste verrassing was al bij het openen van de doos. Gewoon helemaal geen plastic! Op de site vermelden ze daarnaast ook dat het hout gekeurd uit gecontroleerde bosbouw is. Niet alleen goed voor ons, maar ook voor de natuur dus. Een hele belangrijke, vind ik.

Nu kan ik dus eindelijk ook thuis gemakkelijk afwisselen tussen zitten en staan. Ik heb even moeten zoeken wat de beste hoogte van de plankjes voor mij is. Daarbij heb ik ook een los keyboard aangeschaft wat een heel stuk scheelt. Nu kan de laptop op ooghoogte staan en kan ik met ontspannen schouders typen. Je zet hem gemakkelijk even aan de kant als je weer wil gaan zitten en bergt hem snel op als je klaar bent. Soms laat ik hem wel eens even staan, als ik weet dat ik er de volgende ochtend weer gebruik van wil maken bijvoorbeeld. En dat is niet eens erg; hij past gewoon nog mooi bij ons interieur ook!

5 Tips om meer in beweging te komen tijdens zittend werk

Merk jij ook dat je stiekem eigenlijk toch best wat uurtjes achter elkaar zittend doorbrengt? Onthoud dan; alle kleine beetjes helpen. Voor je gezondheid is het belangrijkste dat je regelmatig afwisselt van houding, dus niet te lang achter elkaar zitten. Misschien heb je wat aan de volgende tips:

1. Wissel staan en zitten regelmatig met elkaar af tijdens je werk

Ga op je werk het gesprek hierover aan. Er worden steeds meer zit-sta bureaus ingezet in bedrijven. Weinig budget? Wie weet is de upstaa ook een idee voor op jouw werk?

2. Maak een wandeling.

Maak tijdens de pauze een wandeling of combineer een loopje tijdens je werk met iets nuttigs en belonends; je kunt ondertussen bijvoorbeeld een telefoontje plegen. Als je thuis bent kun je ook even naar de supermarkt wandelen om iets lekkers (gezonds) te halen.

3. Vergader staand of wandelend

Stel je collega’s voor om staand of wandelend te overleggen. In het begin zal dat even wennen zijn, maar je zult zien dat als je het een tijdje hebt gedaan je het vaker wil doen!

4. Begin de dag goed

Fiets jij naar je werk? Mooi, dan ben jij je dag al energiek begonnen. Werk jij ook thuis thuis of stap jij direct in je auto om hem vervolgens te parkeren op de dichtbijzijnste plek bij je werk? Probeer eens een kwartiertje eerder op te staan. Als ik thuis werk, begin ik de dag met bijvoorbeeld wat oefeningen of een wandeling. Wandel eerst een blokje om voor je in je auto stapt bijvoorbeeld, of parkeer je auto een stukje verder weg en loop het laatste stukje naar je werk.

5. Combineer het met je mentale pauzes

Veel werk te doen en helemaal geen tijd om een aantal keer een aantal minuten bewegings-pauzes te nemen? Think twice! Sterker nog; je kunt een bewegings-pauze zelfs inzetten om nóg productiever te zijn. Het schijnt namelijk dat je productiever bent als je preventief pauzes van enkele minuten inplant. Hier is de pomodoro techniek een voorbeeld van. Nu is het natuurlijk verleidelijk om je telefoon te pakken, maar gebruik (een gedeelte van) die minuten bijvoorbeeld eens om in ieder geval even op te staan uit je stoel, wat rek- en of springoefeningen of triplings te doen of even wat te drinken te pakken. In de grotere pauzes kun je bijv. een wandelingetje maken. Word je gelijk minder verleid om die telefoon te pakken 😉

Daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk dat je ook buiten je werktijden voldoende beweegt in de vorm van matige beweging én sporten. Om je gezonde leefstijl compleet te maken, is een gezond voedingspatroon absoluut onmisbaar. Neem bijvoorbeeld ook gezonde tussendoortjes en lunches mee naar het werk

Heb jij ook zittend werk? Ben jij je ervan bewust hoeveel uur per dag jij zittend doorbrengt? En zorg jij dat je elk half uurtje even wisselt van houding? Heb je misschien nog meer tips? Laat het ons weten in de comments.

Vind je dit onderwerp interessant? Of ken jij mensen die dit ook moeten weten? Deel dit bericht op Facebook. Heb jij ook een upstaa of een ander goed idee? Laat het ons zien op Instagram en tag @saudalicious in je post. Jouw post zullen wij met jouw toetemming delen! Laten we samen de wereld een stukje gezonder maken!

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Upstaa.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Review: JouwBox 5 de favorieten van Ralph Moorman | Saudalicious - […] of wanneer je lang staat als je bijvoorbeeld in een winkel werkt. Lees hier trouwens meer over zitten VS…
 2. Altos e Baixos #8 | Mijn Ups en Downs van Maart | Saudalicious - […] Ik vind het wel heel erg fijn dat ik mijn eigen dag kan indelen en tussendoor lekker kan lunchen.…
 3. De voordelen van een ochtendroutine + mijn voorbeeld | Saudalicious - […] Zittend werk: Hoe voorkom je te lang zitten? 5 tips […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur