if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Alles over het openbaar vervoer in Lissabon!

14 feb, 2023

Een tripje Lissabon op de planning en wil je graag veel zien? In deze blog deelt gastblogger Annemijn, woonachtig in Lissabon, al haar beste tips over het gebruik van het openbaar vervoer in Lissabon.

Zoals je in mijn vorige gastblogs hebt kunnen lezen, heeft Lissabon prachtige plekken en uitzichtpunten om te bezoeken. Maar…hier zal je wel wat moeite voor moeten doen! De heuvels maken het namelijk niet makkelijk. Daarnaast is de afstand tussen sommige bezienswaardigheden te groot om alles lopend te doen. Gelukkig zijn er genoeg andere mogelijkheden! In deze blog ga ik het daarom hebben over één van de vele voordelen van het wonen in een grote stad zoals Lissabon: het openbaar vervoer!

Een dag of langer super goedkoop toegang tot al het openbaar vervoer met de Lisbon card

Allereerst een fijne tip wat betreft het openbaar vervoer in Lissabon: Ben je van plan om een of een aantal dagen naar Lisbon te komen en veel te zien van de stad? Dan kan het voordelig zijn om online alvast een Lisbon Card te kopen. Deze geeft na het inwisselen niet alleen direct 24 uur, 48 uur of 72 uur gratis toegang tot een hele hoop attracties in en om Lissabon, maar tot het openbaar vervoer. Het is geschikt voor de Carris metro, bussen, trams en kabelbanen, het werkt ook op CP-treinen tussen Cais do Sodré en Cascais, en treinen tussen Oriente, Rossio en Sintra. Klik hier voor de Lisbon Card en om alle attracties te zien die je ermee kunt bezoeken.

De verschillende opties openbaar vervoer in Lissabon

De trein – o comboio

De treinen in Lissabon zijn ideaal om in een korte tijd grote afstanden af te leggen. In Lissabon zijn er een hoop treinstations en een aantal treinlijnen. Hieronder vind je de drie lijnen die het meest voor de hand liggen om te volgen voor een bezoek aan Lissabon!

De drie handigste treinlijnen en stations:

Cais do sodré – Cascais
Deze lijn brengt je in zo´n veertig minuten van Lissabon naar de badplaats Cascais. Tussen het begin- en eindstation zijn er een aantal stations die bij het strand liggen. Neem bijvoorbeeld het station Caxias. Na een treinrit van nog geen twintig minuten loop je zo van het station naar het strand!

Entre Campos – Setúbal
Via deze lijn kom je aan de ´overkant´ van Lissabon. De trein gaat over de Ponte 25 de Abril (de 25 april brug) waardoor je een prachtig uitzicht hebt terwijl je in de trein zit!

Rossio – Sintra
Midden in het centrum van Lissabon vind je treinstation Rossio. Vanaf dit treinstation vertrekken de treinen richting Sintra, waar je prachtige paleizen kan bezoeken.

Andere bekende en grote treinstations in Lissabon zijn Oriente, Sete Rios, en Santa Apolonia.

treinstation lissabon rossio
Het trainstation van Rossio

Ben je in de december feestmaand in de Portugese hoofdstad te vinden? Dan rijdt er zelfs een speciale kerst trein! Lees hier alles over kerst en oud&nieuw in Lissabon.

Bus – O autocarro

Eerlijk is eerlijk: bussen (in het buitenland) staan nou niet bekend om hun betrouwbaarheid. Het is soms niet de vraag wanneer ze komen maar of ze überhaupt wel komen opdagen. Gelukkig valt dat in Lissabon mee!

Lissabon heeft meer dan 80 verschillende buslijnen dus het wordt wat veel om dit allemaal uit te zoeken én op te schrijven. Laat ik het daarom houden op één bekende buslijn: bus 728. Deze bus gaat van Portela naar Restelo en komt o.a. langs Oriente, het Oceanário, praça do comércio en Belém. Wil je een overzicht van alle buslijnen, dan kun je terecht op de officiële website van carris.

De bussen gaan naar vrijwel elke uithoek van de stad. Geregeld neem ik de bus naar plekken waar geen metro komt of als ik zin heb om wat van de stad te zien!

Vaak staan mensen hier netjes in een rij als ze aan het wachten zijn op de bus. Daar kunnen ze in Nederland nog een hoop van leren (ik heb nog lichte trauma´s van mijn tijd als student toen iedereen de bus in stormden).  Het is vaak een grappig beeld om te zien.

Naast de stads- en regionale bussen zijn er natuurlijk ook bussen die je ver buiten Lissabon brengen, zoals naar de Algarve of Porto. Deze bussen vertrekken vanaf Sete Rios en Oriente. Tickets voor deze langeafstandsbussen kun je op de stations kopen maar nog handiger is om dit online te boeken (bijvoorbeeld via de website van FlixBus of Rede Expressos).

het openbaar vervoer lissabon
Netjes in een rij aan het wachten op de bus

De Metro in Lissabon – o metro

Vanaf mijn eerste metrotrip in Lissabon was ik verkocht! Naast dat de metro je super snel naar een andere buurt brengt, zijn de meeste stations erg schoon en mooi om te zien. Mijn favoriet is metrostation Parque (blauwe lijn bij het Eduardo Park).  

Het metrostelsel van Lissabon is vrij overzichtelijk omdat er met kleuren wordt gewerkt. Elke lijn heeft zijn eigen kleur en elke kleur treft elkaar een keer in de lijn. Hierdoor is het dus makkelijk om over te stappen.

De vier metrolijnen van Lissabon:

Blauw: Santa Apolónia – Reboleira
Geel: Rato – Odivelas
Groen: Cais de Sodré – Telheiras
Rood: Aeroporto (het vliegveld) – São Sebastião

Metro station Parque

De boot – O Barco

Aangezien Lissabon aan de Taag ligt, kan het niet anders dat boten ook horen bij het openbaar vervoer. Er zijn in Lissabon drie plekken waar de (veer)boten vertrekken:  

1. Terreiro do Paço (naar Barreiro)
Naast het bekende praça do Comercio vind je niet alleen het metrostation Terreiro do Paço maar ook de veetboot naar Barreiro.

2. Belém (Naar Trafaria, met een tussenstop in Porto Brandão)
Vanaf Trafaria kun je een bus pakken naar de stranden van Costa Caparica.

3. Cais de Sodré
– naar Montijo
– naar Seixal
– naar Cacilhas

De boot naar Cacilhas is vrijwel de bekendste. In zo´n tien minuten ben je in Cacilhas, Almada waar je uitzicht hebt op Lissabon. Vanaf dit punt kan je de bus of taxi naar Cristo Rei (het bekende Christusbeeld) pakken. Kom je rond etenstijd aan in Cacilhas? Breng dan ook een bezoek aan het restaurant ´ Ponto final´ je kan hier niet alleen heerlijk Portugees eten maar het is ook een prachtige locatie zo bij het water.

het openbaar vervoer lissabon

De tram – o eléctrico

De welbekende gele tram mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje met openbaar vervoer in Lissabon. De tram (met name tram 28) wordt vaak gezien als een toeristische attractie, maar het is voor veel mensen ook een handig transportmiddel om je door de stad te verplaatsen.

Het Portugese woord voor tram is eléctrico en daarom staat er altijd de letter E voor het nummer van de tram. Wees niet verrast als er een bus tevoorschijn komt in plaats van een tram (dit is nog wel eens het geval bij tram 15). Als er bij de bus een E staat weet je dus dat het eigenlijk de tram is!

De zes tramroutes van Lissabon

E12: Martim Moniz – Martin Moniz:
Deze tramlijn maakt een rondje door het oude stadcentrum. De route is bijna hetzelfde als die van tram 28 maar is net wat korter. In mijn ogen het perfecte alternatief voor de bekende tram 28, waar vaak enorm veel mensen op zitten te wachten! Ook tram 12 gaat door de wijken Graça en Alfama.

E15: Van praça da Figueira naar Alges.
Deze tramlijn is ideaal als je Belém wil bezoeken. Op deze route rijdt vaak een ´moderne´  tram dus niet de iconische gele tram (al is de moderne tram ook geel 😉). Voordeel is wel dat er veel meer mensen in passen!

E18:  Cais do Sodré – Belém
Deze lijn is vrijwel hetzelfde als E15 maar begint wat later en stopt wat eerder.  

E24: Pç. Luis Camões – Campolide
Een wat minder toeristische route rondom de wijk Príncipe Real.

E25: Corpo Santo – Campo Ourique
Deze lijn start iets voor Cais de Sodré en brengt je in 25 minuten naar Campo Ourique.

E28: Martin Moniz – Prazeres
De meeste toeristen zullen tram 28 pakken aangezien dit de meeste bekende lijn is en de tram je meeneemt door het oude stadscentrum, zoals de wijken Alfama, Baixa, Chiado en Graça. Houd er rekening mee dat je niet de enige zal zijn die in de tram wil en de tram vaak vol zit!

het openbaar vervoer lissabon

Kaartje kopen voor het openbaar vervoer in Lissabon?

Voor de bus en tram kan je bij aankomst van het vervoersmiddel direct een kaartje kopen bij de chauffeur (alleen cash en niet een te groot biljet). Je kan vooraf ook een Viva viagem kaart bij een automaat kopen.

Voor de andere vervoermiddelen geldt dat je vooraf een ticket moet kopen. Dit kan heel makkelijk via een automaat! Je koopt bij de automaat een kaartje van 50 cent (de Viva viagem kaart) en laadt deze vervolgens via hetzelfde apparaat op. Het kaartje kan je later ook weer opnieuw opladen. Elk kaartje is voor 1 persoon!

Houd er wel rekening mee dat als je eenmaal het kaartje hebt opgeladen voor bijvoorbeeld een metrotrip, je hetzelfde kaartje pas kan gebruiken en opladen voor een ander vervoersmiddel als er helemaal geen ´metro´ saldo meer op staat. Ben je van plan om veel gebruik te maken van het OV op 1 dag? Dan kan je via de automaat ook een kaartje kopen waarmee je 24 uur onbeperkt kan reizen.

Het Openbaar vervoer van Lissabon: De keuze is reuze!

Bus, veerboot, trein, metro en tram….het openbaar vervoer van Lissabon is van alle markten thuis! Het is niet alleen een handige manier om de stad te ontdekken maar ook zeker een leuke omdat je zo op veel verschillende plekken komt. Daarnaast is het openbaar vervoer in Lissabon vrij goedkoop, zeker voor lange afstanden.

Boa viagem !

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Annemijn

Annemijn

Annemijn woont samen met haar Franse vriend in Lissabon, waar ze momenteel werkzaam is als recruiter. Op Saudalicious blogt zij met name over wat de stad Lissabon allemaal te bieden heeft. In deze blog stelt ze zich voor. Sinds dit jaar heeft zij haar eigen website die gaat over Portugal en hoe het is om in het buitenland te wonen. Neem snel een kijkje!

Ga naar alle blogs van Annemijn

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. 5 indooractiviteiten tijdens een (regenachtig) bezoek aan Lissabon - Saudalicious - […] Lisboa bevindt zich in de wijk Parque das Nações. Het is ongeveer een kwartiertje lopen vanaf metro- en treinstation…
 2. Kerst en oud & nieuw in Lissabon - Saudalicious - […] schreef ik al over de verschillende transportmiddelen in Lissabon, maar wist je ook dat er tijdens de kerstperiode een…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur