if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e Baixos #12 | Mijn Ups en Downs van Juli

2 augustus 2020

Ondanks dat er afgelopen maand geen ander artikel online is gekomen, dan hierbij toch een klein teken van leven ;). Mijn “altos e baixos” van de maand juli waarin ik jullie onder andere uitleg hoe het komt dat het zo stil was afgelopen tijd.

Back to “normal”

Ondertussen hebben we alweer de vijfde maand “met corona” achter de rug… Vorige maand vertelde ik hoe alles beetje bij beetje weer wat naar het oude gaat. Wij werken beiden helemaal niet meer thuis, en daardoor betrap ik mezelf er nog wel eens op dat ik helemaal vergeet dat een doordeweekse dag voor anderen, die bijvoorbeeld nog altijd thuiswerken, nog steeds verre van “normaal” is. We hadden ons wel voorgenomen om onze weken niet meer zo dicht te laten slibben zoals nog wel eens gebeurde vóór corona. Nu we weer meer met vrienden afspreken, moet ik zeggen dat dat nog best lastig is. Want júist nu na zo’n lange periode zonder afspraken, wil je iedereen natuurlijk weer zien en komt er veel tegelijkertijd. Ik ben ook weer heel dankbaar dat het weer kan en dat ik mensen om me heen heb waarmee ik graag afspreek. Wel ben ik me veel bewuster tijdens het inplannen van afspraken; niet teveel achter elkaar.

Vorige maand vertelde ik ook over de opname van mijn oma. Zij woont nu in een verpleeghuis en deze maand is het gelukkig weer toegestaan om meer dan één vaste bezoeker te ontvangen. Fijn om haar op haar nieuwe plekje op te kunnen zoeken. Het gaat naar omstandigheden gelukkig goed met haar!

“Baixos”

Stapje terug

Balans is deze maand sowieso een thema voor mij. Als je me op Instagram volgt, heb je mogelijk wel voorbij zien komen dat ik me de laatste tijd iets minder fit voel. Dit heb ik gedeeld via mijn stories en daarna ook in een post op Instagram. Ik vind het toch prettig om het met jullie te delen, omdat ik het belangrijk vind dat ook de minder leuke kanten worden belicht. Er is al genoeg onzekerheid door social media op de wereld. Maar ook omdat het verklaart waarom het wat stiller is op Saudalicious, de afgelopen weken. 

Stress, vermoeidheid en hoofdpijn hadden deze maand een beetje de overhand. Ik was 24 uur fysiek aanwezig op mijn werk, maar in mijn hoofd draaide ik wel 5x zoveel uren. Er gebeurde in korte tijd veel op het werk en in mijzelf, wat me enorm veel energie kostte. Iets meer dan ik in eerste instantie had gedacht. Zoveel dat ik zelfs thuis geen energie over had om juist dingen te doen die me weer energie opleveren. Ondanks de aanpassingen die ik de afgelopen tijd heb gedaan om me fijner te voelen en bewuster te leven, raakte de balans zoek en ik raakte in een negatieve spiraal. Ongelofelijk te merken wat dit dan met je lichaam doet; ik kon ineens een stuk minder lang en snel hardlopen, kreeg blessures en andere lichamelijke signalen. 

Het lek dichten in plaats van dweilen

Ik ben absoluut voor preventie en voorkómen, in plaats van genezen. en dat is dan ook de reden dat ik al vroeg aan de bel ben gaan trekken op mijn werk (begin dit jaar al). Door goed mijn eigen signalen te blijven voelen en dit te blijven aangeven en is er uiteindelijk besloten dat ik een stapje terug zou doen. Tijdelijk wat minder uur en wat meer ruimte en tijd om uit die negatieve spiraal te komen. In ieder geval tot aan mijn vakantie in augustus. En waarschijnlijk (hopelijk) zijn er tegen die tijd ook wat zaken veranderd op het werk, wat me ook meer rust zal geven. 

Ik ben zo dankbaar dat ik me de laatste tijd steeds meer heb verdiept in zelfontwikkeling, bewustwording en zelf-liefde en hierdoor mezelf veel beter heb leren kennen. Ik merkte dan ook al snel heel sterk dat ik meer ruimte nodig had. Juist nu ik nog helder kan nadenken. Afstand om uit de negatieve spiraal te klimmen. Juist nu ik nog niet helemaal burn-out ben.

Want gelukkig gaat het alweer een stukje beter. Het lukt me ietsje beter om het werk los te laten, en de negativiteit soms om te buigen naar iets positiefs. Maar dit goed doen, kost energie en tijd en gelukkig heb ik die nu gekregen. Ook tijd om na te denken of deze verdeling van mijn tijd me het komende jaar gelukkig blijft maken. 

Genoeg om over na te denken de komende tijd dus! Zo’n beetje al mijn kennis over burn-out die ik heb opgedaan tijdens mijn loopbaan als psycholoog en als praktijkondersteuner GGZ, probeer ik op mijzelf toe te passen. Zoals het verzamelen van activiteiten waar ik vrolijk van word en die mij energie geven en deze ook inplannen. Hier gebruik ik mijn purpuzplanner voor, waar ik eerder al eens een artikel over schreef. Dit gebruik ik ook om mijn dag van te voren in te plannen zodat ik bewuste keuzes maak en niet te veel wil op één dag…. Dat is namelijk waar ik een handje van heb :). Daarnaast start ik mijn dag altijd rustig met een ochtendroutine, zorg ik dat ik veel buiten ben, dat ik lekker beweeg, erover praat, maar wel constructief en voldoende preventieve rustmomenten inlas. En proberen weinig van anderen aan te trekken als zij een mening hebben over hoe je dit aanpakt. Ik ben er ook open over zodat mensen er rekening mee kunnen houden Daarnaast hoop ik met mijn verhaal ook te inspireren. Ik heb namelijk echt gemerkt dat je jezelf moet kennen om op tijd te bemerken dat er een energie-lek ontstaat, dat je stevig in je schoenen moet staan om dit aan te blijven geven en dat je jezelf écht, maar dan ook écht op 1 moet zetten om er op tijd bij te zijn.

Achter de schermen

Nieuwe website

Gelukkig is mijn stemming en fitheid niet de enige reden dat het iets stiller is op de blog en social media kanalen van Saudalicious. Áls ik namelijk de tijd vind om iets aan Saudalicious te doen, dan wordt deze gestopt in mijn nieuwe website “under construction”. Ik ben heel erg benieuwd wat jullie ervan gaan vinden! Ik denk dat het nog wel even wat tijd in beslag gaat nemen, omdat ik alles helemaal zelf doe, maar des te leuker als het zo meteen af is! 

In de keuken

Verder sta ik natuurlijk ook nog wel lekker vaak in de keuken. Ik heb alleen even geen zin om nieuwe recepten te bedenken, ik ontspan namelijk juist lekker van “op gevoel” koken, zonder dat ik dit hoef op te schrijven of te onthouden. Laatst maakte ik nog geweldig lekkere koekjes, maar daar ben ik dus de aantekeningen van kwijtgeraakt… Ook maakte ik trouwens een aantal van mijn eigen favoriete receptjes zoals cenouras à Algarviá, twee keer een flinke batch oven- granola of pangranola (beide té verslavend…), tomatada en samen maken we regelmatig een aantal van de gezonde cakes, zoals die met vijgen/carobe, sinaasappel of met zoete aardappel. Nieuwe recepten komen er wel weer aan na mijn vakantie. Gelukkig staat de website al vol met lekkere recepten voor de tussentijd ;). 

Natuurlijk Natuur!

Natuurlijk zijn we ook weer lekker vaak naar een mooi stukje Nederland geweest voor een wandeling, picknich of hardloop rondje (of alle drie!) Deze maand iets minder foto’s gemaakt, omdat ik dat gewoonweg vergat. De leukste vond ik onze wandeling door het bos van Rhenen die we afsloten met een potje beach tennis op een prachtig veldje en een lekkere picknick die we meenamen in onze handige koelrugtas. Fijne momentjes!

En we hebben deze maand ook genoten van al het lekkers wat de natuur te bieden heeft. Dit weer zorgt er wel voor dat alles lekker groeit! Lekkere bramen onderweg, maar ook in mijn eigen tuin groeit het een en ander. Mijn kleine courgette plantje die ik had gekregen van een lieve vrouw, was binnen no-time uitgegroeid tot een hele grote plant met meerdere courgettes eraan! Mijn vijgenboom groeit ook erg goed, maar op één of andere manier willen de vijgen nog niet rijpen. Daar heeft mijn moeder geen last van; haar vijgenboom geeft de één na de andere enorme rijpe vijg! Zo heb ik dus toch kunnen meegenieten :). Nu maar hopen dat de vijgen niet plots allemaal rijp worden als wij op vakantie zijn..

Hotspots

Zoals ik al aangaf houd ik een lijstje bij met positieve activiteiten, dingen waar ik energie van krijg. En buiten de deur eten staat hoog op dat lijstje! Ik deel hier weer wat hotspots die ik zeker kan aanraden. Degene waar ik wel ben geweest maar niet aan zou raden noem ik dan ook niet :).

Wagamama – Utrecht | Voor de tweede keer werden we uitgenodigd bij Wagamama. Bij Wagamama serveren ze dus Aziatische gerechten, veelal gebaseerd op de Japanse keuken, maar met hun eigen twist. De vorige keer bestelden we van de vegan kaart. Dit keer gingen we voor iets meer vis. We hebben heerlijk gegeten! We namen veggie dumplings en gefrituurde garnalen vooraf en als hoofdgerecht kozen we voor de Noodles met zalm Teriyaki en kokos citrus curry met garnalen. En natuurlijk deelden we alles samen. Ik kan je oprecht niet vertellen welke lekkerder was ;).

30ML – Leidsche Rijn | Dit was een erg leuke ontdekking! Na onze lunch bij Wagamama hadden we geen zin om het centrum in te gaan. We zochten een leuk parkje om te wandelen waar we de auto gemakkelijk kwijt konden en eigenlijk hadden we beide nog wel zin in een lekker toetje. We kwamen uit op het Maxima Park. Onderweg zocht ik naar een leuk tentje in de buurt. 30 ML it was! Een superleuk tentje met heerlijke drankjes ( ik dronk een matcha-jus) en lekkere taartjes en bananenbrood.

Barista Café – Veenendaal | Omdat we zin hadden in wat lekkers te eten en een middagje wandelen besloten we naar Veenendaal te gaan. We moesten wat boodschappen halen bij de Hoogvliet voor een samenwerking die ik met hen deed en kwamen vanuit daar terecht bij Barista café. Hier zijn we al eens eerder geweest en kun je heerlijke speciale koffietjes drinken en lekkere taartjes eten. Wij namen lekkere plantaardige capuccino’s, super lekkere worteltaart en toast met avocado en ei. Die laatste vond ik wat tegenvallen omdat het niet echt op smaak was gebracht. Maar over het algemeen vind ik dit zeker een aanrader!

Café Herman – Den Bosch | Afgelopen weekend wilden we (ik en twee vriendinnen) lekker bijkletsen. We bedachten dat dat wel fijn zou zijn om het tijdens een wandeling te doen. Omdat Den Bosch zo ongeveer het midden is van onze woonplaatsen besloten we om te gaan wandelen in een natuurgebied in de buurt en ergens aan de rand van de stad te lunchen. Na een snelle search op Instagram kwam ik Café Herman tegen. Helaas zorgde de regen ervoor dat we niet meer naar het natuurgebied zijn gegaan, maar we hebben wel lekker gegeten en een korte wandeling door Den Bosch gemaakt. Café Herman heeft in 2017 de oude watertoren omgebouwd tot een heel gezellig café. Alleen voor de locatie is het al een aanrader!

Post!

Ik ontving ook nog twee leuke pakketjes deze maand:

Sunt Bananenbrood

Dit lekkere bananenbrood uit de supermarkt had ik al eens eerder ontvangen en heb ik jullie ook eerder over verteld. Ideaal als alternatief voor je zelfgemaakte bananenbrood als wat minder tijd of zin hiervoor hebt. Super lekker ook met verse vijgen trouwens 😉

Stegeman veggie burger en broodbeleg.

Van Stegeman ontving ik hun nieuwe vega producten. Twee pakjes met broodbeleg en één pakje paprika hamburgers. Het broodbeleg is voorgeproefd en komt verdomd dicht in de buurt van bijvoorbeeld kipfilet. De kruiden die ze gebruiken maakt het extra lekker. Mijn favoriet is die met kerrie kruiden. Wel moet ik zeggen dat ik het zelf niet snel zal kopen. Ik ben niet zo fan van allerlei “vleesvervangers” omdat ik het niet nodig vind om iets te eten wat op vlees lijkt. Daarbij zorgt dat ervoor dat er veel extra onnodige en niet zo gezonde ingrediënten nodig zijn om dit effect te bereiken, net als hierbij het geval is. Dat vind ik jammer, omdat peulvruchten, noten of tempeh bijvoorbeeld in mijn ogen net zo lekker en voedzaam zijn en toch natuurlijker. Mocht je juist wel iets zoeken dat lijkt op je vertrouwde kipfilet op brood, is dit qua smaak echt een goed vegetarisch alternatief.

Até a próxima!

Dit keer dus geen overzicht van wat er allemaal online kwam…

De volgende keer zal waarschijnlijk ietsje eerder dan normaal zijn (of misschien een heel stuk later;)) Want wij gaan (hopelijk) vanaf 21 augustus lekker op vakantie. We gaan 4 heerlijke weken naar… je raadt het vast al; Portugal. Tijd om weer wat te klussen aan ons huisje, maar vooral ook om te genieten! Tenminste… zolang de maatregelen in de landen tussen Nederland en Portugal niet worden aangescherpt. We willen namelijk met de auto gaan. Hier hebben we voor gekozen omdat het de vorige keer dat we dit deden enorm goede beviel! Daarbij zijn we dan lekker vrij om te gaan en staan waar en wanneer we willen, is het meer corona-proof én het is nog beter voor het milieu ook 😉

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

7 Reacties

 1. Mieke

  Fijn dat je je weer wat beter voelt. Hoe rijden jullie naar Portugal en waar overnachten jullie? Wij hebben geboekt buiten Loule en gaan vliegen, maar willen graag eens met de auto. Hoe lang denken jullie er over te doen? In ieder geval een fijne vakantie en klus niet te hard.

  Antwoord
  • Sabine

   Hi Mieke, dankjewel! Wij hebben nog geen plannen gemaakt. We willen in ieder geval lekker rustig aan doen, omdat onze vakantie begint bij het in de auto stappen 😊. We doen er denk ik zon 3 tot 4 dagen over. Vroeger reed ik met mijn ouders altijd in 2 dagen naar Portugal. Ik heb eerder een blog geschreven over onze eerdere reis met leuke tussenstops in Spanje. Al is dat nu natuurlijk allemaal wat moeilijker. Wie weet heb je er iets aan: https://www.saudalicious.com/autovakantie-portugal-2018-met-de-auto-naar-portugal/
   Heel veel plezier in Algarve dit jaar! Geweldige omgeving daar!

   Antwoord
   • Mieke

    Dank je wel Sabine. Wij hebben nog nooit gereden, wel auto’s gehuurd in de afgelopen (100!) jaren. Dol op Portugal. Ameijoas!!!!

    Antwoord
 2. Birgit

  Leuk weer te lezen Sabine. En goed te lezen dat je jezelf steeds beter begrijpt en daarna handelt. Het is een moeilijk evenwicht en jezelf op een zetten klinkt hard maar als stelregel voor mensen als jij en ik noodzakelijk. Geniet van jullie vakantie in Portugal. En eerst zie ik je pindakaas nog tegemoet toch? Of heb je besloten het toch maar niet te doen. Veel liefs en dikke 💋💋 van ons. Birgit en Chris

  Antwoord
  • Sabine

   Dankjewel Birgit! Ik denk dat het voor iedereen noodzakelijk is. Je kan pas goed voor een ander zorgen als je dat voor jezelf doet… 😊 Gaan we zeker doen! We hopen van harte dat we kunnen gaan!
   En zeker wel! Die heb ik vandaag weer gevuld 😊😊 Gaan dinsdag op de post! Kus!

   Antwoord
 3. Karin

  Veel plezier in Portugal en rust lekker uit! Ik ben onderweg naar Nederland. Een hele fijne camping vlak over de grens met Spanje (Vila Formosa) is Quinta de cegonhas. Super schoon, ruime plaatsen, heel groot zwembad en aan de voet van de Serra de Estrela. Tip!

  Antwoord
  • Sabine

   Dankjewel Karin! Zijn jullie ook met de auto gegaan? Is het goed te doen bij de grenzen? Ben benieuwd!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. (Klus)vakantie Portugal 2019 | Week 3 | Saudalicious - […] je deel 1 en deel 2 ook al gelezen? […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur