if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Van Burn-out naar Burn on! Hoe voorkom je erger?

3 november 2022

Een half jaar voordat ik verhuisde naar Portugal, zat ik niet goed in mijn vel. Ik werkte in loondienst als psycholoog bij een verpleeghuis, waar de ene na de andere collega uitviel. Er gingen veel dingen niet naar mijn zin en ik had het gevoel niet gehoord te worden. Ik had het idee dat mijn energie letterlijk wegvloeide en kwam dan ook steeds vaker helemaal uitgeblust thuis. Al snel had ik door; “dit begint op een burn-out te lijken”. En dat was het laatste wat ik wilde. Ik besloot actie te ondernemen. Ik melde me gedeeltelijk ziek, deed meer dingen die me energie opleverden en maakte, via mijn werk, een online afspraak bij een leefstijl coach; Ingrid. Ingrid heeft me destijds veel inzichten gegeven. Ze was doortastend, soms een beetje confronterend en tegelijkertijd heel vriendelijk en grappig. Mede dankzij haar heb ik uiteindelijk, een poos na ons traject, de stap genomen om te stoppen met mijn baan. Ik had nog niets anders, maar ik vóelde; ik moet nu stoppen.

Ik leerde meer te voelen en minder te denken. Nu, twee jaar later, woon ik alweer een poos in Portugal en ben ik enorm blij die stap destijds genomen te hebben. We hebben nog steeds wel eens contact en we volgen elkaar o.a. via Instagram (dit is haar Instagram account). Ze heeft onlangs een boek uitgebracht over het voorkomen van een burn-out. En dat verdient een plekje op mijn blog dacht ik zo! In dit blog geeft Ingrid je een tipje van de sluier. En mocht jouw vuurtje – of die van iemand om wie je geeft- ook wat minder enthousiast vlammen, dan weet ik zeker dat dit boek heel waardevol gaat zijn!

Houd je vlam brandend en voorkom erger!

Je voelt je moe en je hebt een kort lontje. De laatste tijd huil je ook vaker en langer dan je van jezelf gewend bent. Het lijkt er een beetje op dat je steeds minder aankunt, dat je minder kunt onthouden en dat je energie stiekem wegstroomt. Allemaal tekenen die erop wijzen dat je vuurtje steeds flauwer flakkert en niet zo lekker meer brandt… Pas op en voorkom dat je helemaal uitgeblust raakt! Houd je vlam brandend met Burn On!

Wat doe je tegen zware stressklachten of zelfs een burn-out?

Je krijgt geen zware stressklachten of een burn-out van het ene op het andere moment. Waarschijnlijk is je balans al een tijdje zoek en merk je al een tijdje dat je last hebt van allerlei vervelende symptomen. Dan is het nu tijd om in te grijpen en te voorkomen dat het erger wordt. Want helemaal tot stilstand komen, dat wil je niet.

Er zijn vijf stappen die je kunt zetten om je vlam brandend te houden. Je werkt aan je fysieke balans, zingeving, sociaal-emotionele balans, mentale kracht en zelfregie. Dus aan je hoofd, hart en lijf; het hele plaatje komt aan bod. Die vijf stappen staan duidelijk beschreven in het boek Burn On! met allerlei tips en oefeningen. In dit blog krijg je alvast een voorproefje.

Burn On! – Stap 1.      Uit het hoofd, in het lijf

Deze stap gaat over je fysieke balans, dus over je energie, slaapkwaliteit, gezonde voeding en voldoende beweging. Een makkelijke oefening die je kunt doen en die je inzicht geeft in hoe het er bij jou voor staat, is een lijstje maken van je energiegevers en -vreters. Je kunt er eventueel dit mooie schema voor gebruiken. Hoe kun je meer van je energiegevers in je leven halen en minder van je energievreters?

Burn On! – Stap 2.      Zin in het leven

Deze stap gaat over zin hebben in het leven, over ‘zingeving’ dus. Dat betekent dat je weet waar je voor opstaat ’s ochtends, dat je weet waar je het voor doet, waar je blij van wordt. Een leuke oefening die je kunt doen is een dankbaarheidsdagboek bijhouden. Dat helpt je te focussen op het positieve en geeft je inzicht in jouw happy’s. Wat is de rode draad in dit alles waar jij blij van wordt?

Burn On! – Stap 3.      Zet jezelf op 1

Deze stap gaat over je sociaal-emotionele balans, dus over hoe goed jij voor jezelf zorgt én voor anderen. En wat daarin je grenzen zijn. Je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt en daarnaast is zorgen voor een ander heel fijn om te doen. Je bent nu eenmaal een sociaal dier, maar daarin kun je soms ook te ver gaan. Weet jij wie jouw ‘warme relaties’ zijn en wat je aan ze hebt? Geef je niet te veel aan te veel anderen?

Burn On! – Stap 4.      Kalmeer je drukke geest

Deze stap gaat over het stil krijgen van jouw drukke brein, met dat kritische stemmetje van jezelf dat steeds zegt dat het beter moet, of anders. Over het loslaten van gedachten die je niet helpen, maar juist in de weg zitten. Een uitdagende stap, dus hierbij alvast een oefening: als je merkt dat je negatief denkt, vraag jezelf dan ‘Is dit waar? Is dit 100% zeker echt waar? En wat doet deze gedachte met me?’. Meestal kun je er dan een positieve draai aan geven.

Burn On! – Stap 5.      Je doelen bereiken

Deze stap gaat over haalbare doelen stellen, zodat je ze ook kunt bereiken. Over het stellen van prioriteiten, zodat je al jouw ballen in de lucht kunt houden, want dat zijn er waarschijnlijk best veel. Zorg ervoor dat je jouw tijd besteedt aan wat voor jou echt belangrijk is (zin geeft) en wat echt prioriteit heeft en doe dat dan met al je aandacht. Check eens: hoe vaak laat je je afleiden, bijvoorbeeld door social media? Kan dat ook minder?

Burn on! kopen

Als je, met behulp van het boek, praktisch aan de slag gaat met deze vijf Burn On! stappen, houd je jouw vlam brandend. Zo zorg je ervoor dat jouw vlam niet dooft, maar vrolijk flakkert. Je koopt het boek hier via ManagementBoek en hier via Bol.com en de auteur Ingrid helpt je ook graag persoonlijk!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur