if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

7 redenen om je dag te beginnen met meditatie

5 januari 2022

Als je je dag begint en eindigt met meditatie, kan dat je leven in positieve zin veranderen. Toch kan het een uitdaging zijn om er ’s ochtends en ’s avonds voor te gaan zitten. Nog niet overtuigd van de voordelen die die paar minuten stilte per dag je kunnen opleveren? Dit zijn 7 redenen om het nu echt eens te gaan proberen.

1. Met een gelukzalig gevoel opstaan en gaan slapen

Een ochtendmeditatie zet de toon voor je hele dag en kan je een gelukzalig en tevreden gevoel geven. Het helpt je ook om te focussen en de hele dag optimistisch te blijven. Net zo goed helpt een avondmeditatie om ontspannen en met een heerlijk geluksgevoel je bed in te kruipen.

2. Vergroot bewustzijn

Als je de dag begint en eindigt met meditatie, word je je meer bewust van je gedachten. Door in stilte te zitten en je te focussen op je ademhaling, maak je je los van gedachtespinsels en kun je alles wat er door je hoofd heen gaat als het ware van een afstandje bekijken.

Dit helpt je om controle over je gedachten te krijgen en te ontspannen. Op zijn beurt helpt deze ontspannen mindset om situaties beter te overzien en er proactief op te reageren.

3. Breder perspectief

Bij meditatie trek je je even terug in jezelf en ben je stil en gefocust. Je doet als het ware een stapje terug en neemt afstand van de gebeurtenissen van alledag. Hierdoor ben je beter in staat om alles in een breder perspectief te zien.

Dit helpt om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en tot effectieve oplossingen te komen voor uitdagende situaties in je leven.

4. Minder stress en angst

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar het effect van meditatie op stress en angst. Onderzoekers denken dat mediteren het parasympatische zenuwstelsel stimuleert. Dit heeft tot gevolg dat je bloedstroom verbetert en je hartslag en ademhaling rustiger worden.

Deze fysiologische effecten zijn er waarschijnlijk de oorzaak van dat mediteren zo ontspannend werkt. Je dag beginnen en eindigen in een kalme staat van zijn kan je helpen om zowel kleine als grote frustraties het hoofd te bieden.

5. Beter welzijn

Meditatie maakt emotioneel evenwichtiger en bevordert je gevoel van welzijn. Er zijn aanwijzingen dat mediteren zelfs je immuunsysteem kan helpen versterken. Als je iedere dag mediteert, geeft dat kracht. Ook helpt meditatie om beter aanwezig te zijn bij de dingen die je doet.

6. Beter slapen

Als je een drukke dag hebt gehad, kan het zijn dat je ’s avonds in bed nog ligt na te denken. Een meditatie aan het einde van de dag helpt om tot rust te komen en je over te geven aan de slaap.

Neem een paar minuten de tijd om stil te staan bij de gebeurtenissen van de afgelopen dag. Laat alles aan je voorbijtrekken terwijl je er met een aandachtige blik naar kijkt. Op deze manier lukt het beter om tot rust te komen en te ontspannen, wat bevorderlijk is voor je nachtrust.

7. Tijd voor jezelf

Meditatie is een unieke manier om tijd voor jezelf te maken, los van afspraken, deadlines op het werk en andere verplichtingen. Gun jezelf die tijd en zet de wekker ’s ochtends een kwartiertje eerder.

Op dezelfde manier kun je ’s avonds een kwartier eerder naar bed gaan en even mediteren voordat je je bed instapt. Op deze manier heb je ook echt even tijd en aandacht voor jezelf. Zo zorg je voor jezelf en dat idee geeft al een tevreden en ontspannen gevoel.

IS mediteren nog nieuw voor jou?

Zou je graag willen starten met mediteren maar weet je niet goed hoe? Er zijn gelukkig een aantal fijne (gratis) apps die je op weg kunnen helpen zoals Headspace (Engels) of De Mindfulness app van verzekeringsmaatschappij VGZ. Wil je iets serieuzer aan de slag? Dan is een laagdrempelige online 8 daagse mindfulness training zeker aan te raden!

Dit artikel is geschreven door Annemiek van Zentana.

Bronnen

Sharma, H. (2015). Meditation: Process and effects. Ayu, 36(3): 233–237.

Rusch, H.L. et al. (2019) The effect of mindfulness meditation on sleep quality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Annals of the New York Academy of Sciences, 1445(1): 5–16.

Hoge, E.A. et al. (2013). Randomized Controlled Trial of Mindfulness Meditation for Generalized Anxiety Disorder: Effects on Anxiety and Stress Reactivity. The Journal of clinical psychiatry, 74(8): 786–792.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur