if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

7 redenen om je dag te beginnen met meditatie

5 januari 2022

Als je je dag begint en eindigt met meditatie, kan dat je leven in positieve zin veranderen. Toch kan het een uitdaging zijn om er ’s ochtends en ’s avonds voor te gaan zitten. Nog niet overtuigd van de voordelen die die paar minuten stilte per dag je kunnen opleveren? Dit zijn 7 redenen om het nu echt eens te gaan proberen.

1. Met een gelukzalig gevoel opstaan en gaan slapen

Een ochtendmeditatie zet de toon voor je hele dag en kan je een gelukzalig en tevreden gevoel geven. Het helpt je ook om te focussen en de hele dag optimistisch te blijven. Net zo goed helpt een avondmeditatie om ontspannen en met een heerlijk geluksgevoel je bed in te kruipen.

2. Vergroot bewustzijn

Als je de dag begint en eindigt met meditatie, word je je meer bewust van je gedachten. Door in stilte te zitten en je te focussen op je ademhaling, maak je je los van gedachtespinsels en kun je alles wat er door je hoofd heen gaat als het ware van een afstandje bekijken.

Dit helpt je om controle over je gedachten te krijgen en te ontspannen. Op zijn beurt helpt deze ontspannen mindset om situaties beter te overzien en er proactief op te reageren.

3. Breder perspectief

Bij meditatie trek je je even terug in jezelf en ben je stil en gefocust. Je doet als het ware een stapje terug en neemt afstand van de gebeurtenissen van alledag. Hierdoor ben je beter in staat om alles in een breder perspectief te zien.

Dit helpt om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en tot effectieve oplossingen te komen voor uitdagende situaties in je leven.

4. Minder stress en angst

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar het effect van meditatie op stress en angst. Onderzoekers denken dat mediteren het parasympatische zenuwstelsel stimuleert. Dit heeft tot gevolg dat je bloedstroom verbetert en je hartslag en ademhaling rustiger worden.

Deze fysiologische effecten zijn er waarschijnlijk de oorzaak van dat mediteren zo ontspannend werkt. Je dag beginnen en eindigen in een kalme staat van zijn kan je helpen om zowel kleine als grote frustraties het hoofd te bieden.

5. Beter welzijn

Meditatie maakt emotioneel evenwichtiger en bevordert je gevoel van welzijn. Er zijn aanwijzingen dat mediteren zelfs je immuunsysteem kan helpen versterken. Als je iedere dag mediteert, geeft dat kracht. Ook helpt meditatie om beter aanwezig te zijn bij de dingen die je doet.

6. Beter slapen

Als je een drukke dag hebt gehad, kan het zijn dat je ’s avonds in bed nog ligt na te denken. Een meditatie aan het einde van de dag helpt om tot rust te komen en je over te geven aan de slaap.

Neem een paar minuten de tijd om stil te staan bij de gebeurtenissen van de afgelopen dag. Laat alles aan je voorbijtrekken terwijl je er met een aandachtige blik naar kijkt. Op deze manier lukt het beter om tot rust te komen en te ontspannen, wat bevorderlijk is voor je nachtrust.

7. Tijd voor jezelf

Meditatie is een unieke manier om tijd voor jezelf te maken, los van afspraken, deadlines op het werk en andere verplichtingen. Gun jezelf die tijd en zet de wekker ’s ochtends een kwartiertje eerder.

Op dezelfde manier kun je ’s avonds een kwartier eerder naar bed gaan en even mediteren voordat je je bed instapt. Op deze manier heb je ook echt even tijd en aandacht voor jezelf. Zo zorg je voor jezelf en dat idee geeft al een tevreden en ontspannen gevoel.

IS mediteren nog nieuw voor jou?

Zou je graag willen starten met mediteren maar weet je niet goed hoe? Er zijn gelukkig een aantal fijne (gratis) apps die je op weg kunnen helpen zoals Headspace (Engels) of De Mindfulness app van verzekeringsmaatschappij VGZ. Wil je iets serieuzer aan de slag? Dan is een laagdrempelige online 8 daagse mindfulness training zeker aan te raden!

Dit artikel is geschreven door Annemiek van Zentana.

Bronnen

Sharma, H. (2015). Meditation: Process and effects. Ayu, 36(3): 233–237.

Rusch, H.L. et al. (2019) The effect of mindfulness meditation on sleep quality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Annals of the New York Academy of Sciences, 1445(1): 5–16.

Hoge, E.A. et al. (2013). Randomized Controlled Trial of Mindfulness Meditation for Generalized Anxiety Disorder: Effects on Anxiety and Stress Reactivity. The Journal of clinical psychiatry, 74(8): 786–792.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Korting met code SAUDALICIOUS bij:

  • Iron roots: -10% op mijn favo duurzame sportkleding (Wereldwijd)
  • Vitaily: – €7,50 op kwalitatieve, duurzame supplementen (Europa)
  • Common & Sense: -15% op mijn favo duurzaam Nederlands kledingmerk (NL)
  • Koro: -5% op mijn favo food webshop waar ik een groot deel van mijn houdbare boodschappen koop (PT & NL)
  • Olie van Olivia: -10% Lekkerste eerlijke olijfolies (NL)
  • Botanical Beauty: -10% op 100% natuurlijke skincare (NL)
  • Aard’g: €5,- korting op suikervrije kombucha en waterkefir! (NL + BE)
  • Mister Nata: -10% op Pastel de nata uit Lissabon (NL)

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun je het platform Saudalicious, omdat wij dan een kleine commissie ontvangen. Kost jou niets extra’s!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Volg Saudalicious op social media

Meer inspiratie in je mailbox?

Portugal autohuur

Pin It on Pinterest

Share This