if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Wandelen en hiken in Santo Antão: Tips en routes

25 maart 2024

Het wandelparadijs van Kaapverdië? Dat is met stipt Santo Antão. Dit eiland is prachtig groen, bergachtig, en vol met fantastische routes en prachtige verrassingen onderweg. Wij hebben hier een aantal van onze mooiste wandelingen gemaakt. In deze blog lees je onze favoriete wandelingen van dit eiland, inclusief tips en uitleg over de officiële en alternatieve routes.

-> Wil je mee lezen over Santo Antão en weten wat er naast hiken allemaal nog meer op dit prachtige eiland te doen is? Lees dan deze blog met alle tips voor Santo Antão.

Hiken in Santo Antão

Santo Antão is een eiland dat zich heel goed leent om te hiken. Tot nu toe zijn we op vier eilanden van Kaapverdië geweest, waarvan dit voor ons verreweg het mooiste wandeleiland was. Op nummer twee staat het eiland Santiago, welke ook echt een aanrader is als je houdt van de combinatie natuur/hiken en cultuur.

Je bezoekt Santo Antão via het eiland São Vicente, omdat dit het dichtstbijzijnde eiland is met een vliegveld. Vanuit São Vicente is het nog geen uurtje overvaren naar Santo Antão. De mooiste plekjes en hikes op Santo Antão vind je in het noordoosten van het eiland. Niet gek, want dit is dan ook het groenste en meest vruchtbare deel van het eiland. Je vindt er qua vegetatie van alles. Bomen met alle soorten vruchten en noten die je je maar kunt bedenken. Van mango, bananen en papaya tot aan amandel, vijgen en broodvrucht (fruta de pão). Maar het vochtige en groene gebied leent zich ook geweldig voor de inwoners om hun groenten in te verbouwen. De inhame (yamswortel) wordt hier bijvoorbeeld veel geteeld in de riviertjes. Het is een prachtig gezicht om de mensen hier aan het werk te zien, de yam te zien telen, de suikerriet op hun hoofd te zien tillen of amandelen te zien rapen en pellen.

Omdat het eiland bekendstaat om haar prachtige hikes, zijn de wandelingen vaak redelijk goed uitgestippeld waardoor je lastig kunt verdwalen. De wandelingen zijn vaak goed te bereiken vanaf de stadjes waar de meeste accommodaties zijn. Mocht je liever direct aan de start beginnen, kun je een aluguer / collectief of taxi nemen. Dit is ook goed te doen voor de lineaire wandelingen als je weer terug naar je accommodatie wilt en niet op doorreis bent. Als je er bent, wijst dit zich vanzelf :).

Onze favoriete hikes op Santo Antão

Vale do Paúl

Onze eerste kennismaking met hiken op dit eiland was tijdens ons verblijf bij Kasa d’Vizin in de Paúl Vallei. Wát een prachtig begin was dat! Ik denk dat deze vallei gelijk ook mijn lievelingsplek om te hiken is geweest. We hebben hier meerdere keren gehiked, met z’n tweeën met een groep. Lopen in de vallei is alsof je in een sprookje bent beland! Overal prachtige groene begroeiing, stromende riviertjes, en fantastische vergezichten. Adembenemend.

We hebben niet de gehele bewegwijzerde hike gedaan, maar stukjes hiervan. Mijn favoriete rondje was het rondje dat we maakten met de app maps.me. We liepen vanuit ons verblijf Kasa d’Vizin de vallei in, over de straat, waarbij we links aanhielden. Vanuit deze weg kom je vanzelf in de natuurlijke vallei terecht. In deze wandeling zitten een aantal klimmetjes en afdalingen, met op één bergtop een mini dorpje van een paar huizen waarvan een aantal hun eigen mini tuintje hebben omgetoverd tot ‘café’ en de wandelaars een kopje koffie en wat lekkers bieden.

Uiteindelijk zijn we naar het restaurantje “Ady et Juju” gelopen. Hier hebben we een heerlijk bordje met tonijn en groenten gegeten, waarna we via de stenen weg terug naar ons verblijf liepen. Dit was in totaal zo’n 4 uur lopen. Drie uur heen, en een uurtje over de weg terug. Deze vonden we een echte aanrader en kun je gemakkelijk invoeren in de app maps.me.

Liever een officiële route lopen? Deze is lineair en begint bij de krater van Paúl (Cova de Paúl), waarna je vanuit daar kunt afdalen. Deze wandeling is zo’n 10km. Wanneer je deze heen en weer wilt doen ben je dus een behoorlijk tijd onderweg. Je kunt je ook bovenaan de krater laten afzetten en de route dan one-way naar beneden, terug naar de vallei van Paúl lopen. Je kunt dan het beste van tevoren een taxi regelen die je vroeg in de ochtend daar afzet.

Deze wandeling is ook vooraf met een gids te boeken. Dit is inclusief vervoer en een bezoek aan een distilleerderij. Bekijk deze excursie hier.

Officiële (enkele lineaire) route:

Startpunt: Vulkaankrater Cova
Afstand:10 km
Duur: +/- 5u

Onze route (circulair):

Startpunt: Kasa d’Vizin
Afstand: 12 km
Duur: +/- 5u

Van Ponta do sol via Fontainhas naar Cruzinha

Deze wandeling tussen Ponta do Sol en Cruzinha is er eentje die je zeker niet mag overslaan tijdens je hike vakantie in Santo Antão. Het is een heel andere hike dan de hikes in de groene valleien, en daarom juist ook heel bijzonder en een echte aanrader.

Wij zijn deze route vanuit Ponta do Sol begonnen. De route begint voorbij de begraafplaats en vanuit daar is de route tot aan het einde heel duidelijk.

Je loopt hier gedurende de gehele hike langs de zee, over kronkelige paden, langs prachtige diepe valleien. Onderweg kom je een aantal schattige pittoreske dorpjes tegen, zoals het bekende Fontainhas. Dit is 1 van de 10 dorpen met het beste uitzicht ter wereld volgens National Geographic. Hierna loop je door en kom je uit bij het volgende dorpje Formiguinhas. Hier zijn wij toen ook even gestopt voor een lekkere koffiepauze bij een vriendelijke dame die een café / restaurant had op de looproute.

Eenmaal in Cruzinha aangekomen besloten we nog een lekkere late lunch te nemen bij Bar Crustacio Ladi, wat overigens ook het enige restaurantje was dat we daar vonden. Voordat we daar gingen zitten, kwamen we iemand met een busje tegen die ons vroeg of we terug naar Ponta do Sol wilden. Omdat we eerst wat wilden lunchen, heeft hij op ons gewacht.

Mocht je net als wij, in Ponta do Sol blijven slapen dus ook weer terug moeten, dan heb je vier opties: 

 1. De route van Cruzinha naar Ponta do Sol weer teruglopen. Dat is een behoorlijk wandeling, maar we hebben mensen gesproken die dit hebben gedaan en het heel normaal vonden :).
 2. Slechts tot en met het dorpje Formiguinhas gaan (ongeveer op 1/3 van de hike) en dan omkeren. Wat misschien wel zonde is, want de wandeling is eigenlijk van begin tot eind de moeite waard!
 3. Zoals wij deden; erop gokken dat je in Cruzinha een taxi of aluguer vindt die je weer terugbrengt in Ponta do Sol. De tocht met de auto door de bergen terug naar Ponta do Sol is een avontuur op zich!
 4. Van tevoren vervoer regelen, bijvoorbeeld in Ponta do Sol met je hotel of een taxi chauffeur of in de vorm van een georganiseerde wandeling waarbij je bijvoorbeeld samen met een groep of alleen met een gids gaat en het vervoer direct geregeld is. Bekijk deze optie hier.
Officiële (enkele) route:

Startpunt: Ponta do Sol
Afstand:15 km
Duur: +/- 5u

Vale de XôXô / Ribeira de torre

Vanuit Ribeira Grande besloten we een hike in Ribeira de Torre te doen. Opnieuw een prachtige vallei vol groene natuur en een hele bijzondere, hoge, smalle berg. De hike routes hier zijn wat onduidelijker en de mensen die wij tegenkwamen leken ook allemaal net een wat andere route gelopen te hebben.

We kregen de tip om een bepaalde route te nemen waarbij je rondom de prachtige hoge berg loopt, een schattig dorpje doorkruist en een heel leuk cafeetje midden in de natuur passeert. Dat klonk ons goed in de oren! We lieten ons met een taxi afzetten in Xôxô en liepen vanuit daar over stenen weggetjes naar het dorpje Rabo Curto. In dit dorpje vind je een verstopt weggetje dat je helemaal terug naar beneden de vallei Ribeira de Torre in leidt. Wij liepen er eerst voorbij, maar het staat aangegeven met een pijn én de mensen in het dorp hielpen ons een handje toen ze ons wat zoekend zagen langslopen :). Vanuit daar heb je een prachtig gezicht over de tropische velden.

Aan de andere kant van de vallei klim je weer omhoog en spreekt de route weer voor zich. Uiteindelijk kwamen we inderdaad het natuur cafeetje genaamd “Relax Montanha” tegen. Dit was een perfecte gelegenheid voor een verfrissende pauze. We werden warm verwelkomd door de apetrotse eigenaar wie ons direct in zijn beste Frans aansprak, maar helemaal verrast was toen wij Portugees terug praatten ;). Hij vertelde over zijn toekomst droom, om een hotel te maken op deze plek midden in de natuur en zijn liefde voor gezond en natuurlijk eten. Zijn ‘signature dish’ is een gevulde papaya met banaan, verse kokos en verse suikerriet honing. Natuurlijk vergezeld van kokoswater uit dezelfde kokosnoot en vers geplukte kruiden voor de thee. Fantastisch!

We vervolgden onze weg met meer groen, kleine huisjes en locals die bezig waren met het oogsten van voedsel. Dit keer zagen we een man met een groot kapmes. Ik werd nieuwsgierig en zag dat hij een soort noten aan het openen was. Hij vertelde dat het amandelen zijn en wees naar de boom achter mij. Deze amandelen zijn heel anders dan hoe wij ze in Nederland en Portugal kennen, zowel de noot als de boom. Heel bijzonder! Hij stond erop dat ik ze proefde dus ik nam heel bescheiden één amandel waarna hij lachte en mij een hele hand gaf 🙂 Ze waren heerlijk!

Eenmaal terug bij waar we startten, zochten we vervoer terug (dat hadden we niet geregeld), maar dat viel nog niet mee. We besloten lopend te gaan en onderweg kwamen we nog een route tegen die naar een waterval zou leiden. We waren eigenlijk klaar met hiken, maar tóch nieuwsgierig en namen nog even het startpunt van deze route mee, welke leidde naar dit bijzondere dorpje: Vinha – Ribeira da Torre. Daar bleven we hangen, wat dronebeelden maken en kletsen met de bewoners. Uiteindelijk wilden we naar de waterval lopen, maar dat zou nog een beste wandeling zijn waar we op dat moment niet zoveel zin meer in hadden. 

Met deze georganiseerde wandeling kom je langs deze waterval én de plekken waar wij zijn geweest met de wandeling. Bekijk deze wandeling hier.

Officiële (enkele, lineaire) route:

Startpunt: Faja da Cima
Afstand:7,5 km
Duur: +/- 3u

Onze route (circulair)

Helaas heb ik de wandeling hoe wij hem zelf hebben gedaan niet bijgehouden, maar hij duurde niet erg lang. Ik schat zo’n 3 uur, inclusief de lunch bij het cafeetje, exclusief ons extra klimmetje naar Vinha. Ideaal dus voor als je een rondje wilt hiken! Startpunt is waar de weg ophoudt die langs Bar Melicia gaat (maar je kunt je taxi chauffeur gewoon vragen om je naar “vale de Xôxô om te hiken te brengen, zoals wij deden).

Corda – Coculi

Onze laatste hike was de officiële lineaire wandeling van Corda naar Coculi. We lieten ons door een taxi afzetten bij het begin van de route in Corda om vervolgens af te gaan dalen. In het begin hadden we het idee dat de route niet zo heel speciaal was (of waren we ondertussen al die schoonheid een klein beetje gewend aan het raken?). Echter, naarmate we meer afdaalden kwam het ene na het andere prachtige uitzicht en werden we verrast met prachtige uitzichten, uitgestrekte cassave velden, en bijzondere kleine verlaten dorpjes.

Wij probeerden de route te volgen, maar dat ging niet helemaal soepel omdat het niet overal perfect stond aangegeven. Toen we het idee hadden dat we van de route af waren, besloten we maar gewoon het ‘meest logische’ pad te volgen en kwamen uiteindelijk weer terug op de officiële route. Het kan dus eigenlijk niet echt mis gaan als je gewoon naar beneden loopt en het pad neemt dat er het meest logisch uit ziet 🙂

santo antão kaapverdië wat te doen hiken

Eenmaal aangekomen in Coculi, besloten we om nog een uurtje terug te lopen naar ons verblijf in Ribeira Grande. Maar vanaf hier zou je ook een taxi kunnen regelen (wel handig om dit van te voren te doen, want wij zijn er geen één tegen gekomen).

Ook deze wandeling kun je met een gids doen, privé of met een groep, waarbij je opgehaald en terug naar je hotel gebracht wordt. Bekijk deze wandeling hier.

Officiële (enkele, lineaire) route:

Startpunt: Corda
Afstand: 5 km 
Duur: +/- 2 u

Waar verblijven tijdens de hike vakantie op Santo Antão?

Wij zijn in totaal 9 dagen op Santo Antão geweest, en verbleven in totaal op drie verschillende plekken. Om ons heen hoorden we dat sommige mensen een trekking tocht deden waarbij hun bagage voor hen werd meegenomen in een auto. Wij deden de wandelingen vanuit een vaste basis, wat ons eigenlijk prima beviel en zo konden we onze spullen veilig thuislaten. Je kunt natuurlijk ook een combinatie van deze twee manieren pakken. Hoe je het ook wil gaan aanpakken, hieronder vind je een aantal leuke accommodaties als vertrekpunt of uitvalsbasis.

Kasa d’Vizin

Dit was ons favoriete verblijf van dit eiland. We verbleven in het appartement, met balkon en eigen keuken. Het appartement is modern, schoon en kleurrijk en voorzien van alles wat je nodig hebt. Iedere ochtend was het weer een feestje met een heerlijk uitgebreid ontbijt op het prachtige dakterras. En dat uitzicht is geweldig! Ook heerlijk om thuis te komen en even lekker uit te rusten met een boekje en dit uitzicht. Absoluut één van onze favoriete accommodaties!

Ideale uitvalsbasis voor de wandelingen in de Paúl vallei. Bekijk ‘m hier!

Kasa Tambla

Deze leuke accommodatie bevindt zich in Ponta do Sol en scoort qua reviews erg goed op Booking.com. Leuk ingericht, beachvibe-achtig en een leuk balkon met prachtig uitzicht.

Ideale uitvalsbasis voor de wandeling van Ponta do Sol naar Cruzinha. Bekijk ‘m hier!

Palmeira da Cruz – Ecolodge

Wat ons hieraan aansprak was vooral het duurzame aspect en de bijzondere architectuur! Het bevindt zich in Chã de Igreja, bij Cruzinha in de buurt. Mocht je de wandeling van Ponta do Sol naar Cruzinha willen lopen, en dan liever niet meer te voet of per taxi terug willen, is het een leuk idee om dit als vervolg verblijf te boeken.

Ideale uitvalsbasis voor de wandeling van Ponta do Sol naar Cruzinha. Bekijk ‘m hier!

Casa Santa Barbara Deluxe

Deze kreeg ik getipt door een volger. En ja, dit ziet er inderdaad prachtig uit! Één van de weinige accommodaties met een zwembad. En check vooral even dat uitzicht bij het zwembad! 

Ideale uitvalsbasis voor de wandelingen bij Xôxô en Corda-Coculi. Bekijk ‘m hier!

Kaza Ladera

De hierboven genoemde hikes bevinden zich in het groene gedeelte van het eiland (Noordoosten). Er is echter één bekende wandeling (die van Tarrafal naar Monte Trigo) die in het westen van het eiland bevindt. Daarvoor is Kaza Ladera een goede optie! keuze. Een accommodatie met mooi uitzicht en goed ontbijt. Ideaal voor een goede start voor de wandeling

Ideale uitvalsbasis voor de wandelingen van Tarrafal naar Monte Trigo. Bekijk ‘m hier!

Overige tips voor hiken op Santo Antão

De wandelpaden op Santo Antão

De wandelpaden op Santo Antão zijn goed te belopen. Uiteraard is het van belang dat je goed ter been bent (en in sommige gevallen geen hoogtevrees hebt). Over het algemeen zijn de paden goed bijgehouden en begaanbaar, mede omdat de inwoners hier zelf ook heel veel gebruik van maken. Je komt altijd wel een local tegen die je passeert of voorbij loopt met ezels of verse oogst op hun hoofd :).

De wegbewijzering van de wandelingen

Deze is in veel gevallen goed, maar soms ook niet helemaal duidelijk. Toch hebben wij gemerkt dat verdwalen niet snel kan gebeuren. Er zijn niet heel veel weggetjes, en wanneer er meerdere zijn, loopt er één of al snel dood, of ze komen uiteindelijk weer op dezelfde plek uit. En mocht je het toch even niet weten, de inwoners zijn zoekende toeristen gewend en helpen je graag een handje :). Vind je dit toch spannend, kun je altijd een gids boeken of met een groep mee gaan.

Wat neem je mee tijdens je hike?

Wij reizen zelf het liefst met alleen handbagage (zie in deze blogs tips hiervoor!) en nemen daarom zo min mogelijk maar wel genoeg spullen mee. Zorg in ieder geval voor goede wandelschoenen. Vooral de wandelingen waarbij je veel afdaalt zijn ook de sokken belangrijk. Ikzelf vind dan wat stroevere sportsokken het fijnst omdat daarmee niet zo ver naar voren glijdt. Verder is het belangrijk water mee te nemen.

Denk ook aan eventuele andere benodigdheden zoals een pet, snacks, wandelstokken en zonnebrandcrème. De travel-versie van deze zonnebrandcrème van Botanical Beauty heb ik altijd in mijn handbagage zitten (met natuurlijke filter op basis van mineralen).

De beste periode voor je wandelvakantie in Santo Antão

Wij waren hier in Januari, wat voor ons perfect uitpakte. We hadden prachtig wandelweer. Niet te warm, niet te koud. Denk aan zo’n 22-26 graden overdag. ‘S nachts koelt het niet heel hard af, maar wel net genoeg om lekker te kunnen slapen. Wij hebben amper regen gehad (één buitje als ik het me goed herinner). Over het algemeen is het van oktober tot mei de ideale periode om Santo Antão te bezoeken. Hoe eerder in deze periode, hoe groener en voller begroeid. Je zit dan namelijk net na het regenseizoen. En nog mooier; in Europa is het dan precies zulk weer dat we liever skippen, toch?

Hoeveel dagen trek je uit voor Santo Antão?

Wij zijn in totaal 9 dagen op Santo Antão geweest en geloof me, ik kon er nog wel even blijven! Ik hou dan ook niet van snel alles aftikken, maar écht genieten en de sfeer van een plek in me opnemen. Als je van hiken houdt, maar het ook leuk vind om dit wat af te wisselen met andere activiteiten en het verkennen van de rest van het eiland, dan biedt Santo Antão volgens ons genoeg om 4 dagen tot twee weken te vertoeven.

Georganiseerde wandelvakantie op Santo Antão

Wil je liever een compleet georganiseerde wandelvakantie naar dit prachtige eiland? bij ons verblijf Kasa d’Vizin zijn we een aantal mensen tegengekomen die de rondreis met Voja Travel geboekt hadden en heel enthousiast waren. Alles is voor je geregeld; leuke B&B’s, de mooist wandelingen met vervoer en steeds een nieuwe plek om te verblijven na de wandeling, afwisseling met rust en actie, bezoekjes aan steden en natuurlijk ook tijd om het eiland waar je vakantie start en eindigt te ontdekken; São Vicente.

Handige boeken over reizen door Kaapverdië

Meer lezen over Kaapverdië?

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)
 • Testa Omega-3: SAUDALICIOUS voor -10% op duurzame en visvrije omgea-3 supplementen

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur