if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Het eiland Santiago – Kaapverdië | 10 tips voor jouw rondreis

17 maart 2022

Het eiland Santiago is het grootste en dichtstbevolkte eiland van de Kaapverdiaanse eilanden. En ondanks dat is het eigenlijk helemaal nog niet zo populair als zijn buureilandjes Sal en Boa Vista onder vakantiegangers. Gek, want het eiland heeft enorm veel te bieden. Het beschikt over prachtige natuurgebieden, leuke stadjes, mooie stranden en een behoorlijke dosis cultuur en geschiedenis. Je voelt hier nog die echte Afrikaanse sferen – misschien zelfs wel dankzij het minder toeristische imago. Houd jij dus van een mix van strand, cultuur en natuur? Dan zit je op het veelzijdige eiland Santiago helemaal goed. Je leest hier de 10 leukste tips voor een geslaagde rondreis door Santiago.

1. De beste manier om jezelf te vervoeren in Santiago

De leukste manier om je te vervoeren om van A naar B te komen binnen het eiland zijn toch wel de mini busjes, oftewel ‘aluguers’. Wil je echt zeker zijn dat je er een vindt, kun je het beste naar een verzamelplaats gaan. In Praia was dit bijvoorbeeld bij de mercado Sucupira. De plek waar ze naartoe rijden staat altijd aangegeven op de bus zelf. Wil je eerder uitstappen, omdat je ergens moet zijn op de weg er naartoe? Bespreek dit dan van te voren met de chauffeur. Hij/zij waarschuwt je wanneer je er bent.

eiland santiago kaapverdie tips

Het vervoer met deze busjes gaat simpel; Het is een kwestie van het juiste busje vinden, instappen en wachten tot deze vol is. Vaak hoef je maar enkele minuten te wachten, maar als je pech hebt zit je een half uur of langer in een stilstaande (bijna) volle bus. Ze rijden pas als ze de bus zo vol mogelijk hebben :). Heb je de tijd, dan zou ik zéker voor deze optie gaan. De busjes zijn goedkoop, eigenlijk overal wel te vinden en je doet helemaal mee met de locals. Wachten is dan ook geen straf, maar juist een leuke beleving.

Heb je een strak schema en moet je ergens echt op tijd zijn? Dan kun je het beste voor een taxi kiezen. Let wel op dat je de prijs voor het ritje van te voren afspreekt. Dit voorkomt misverstanden.

2. De hoofdstad van santiago; praia

Wanneer je met het vliegtuig op Santiago land, ben je direct in de hoofdstad van het eiland; Praia. Wij brachten onze eerste dagen door in deze stad. En dat is dan ook zeker een aanrader, want er is genoeg te beleven in de hoofdstad van dit eiland. In deze blog vertel ik je er alles over!

3. De gon gon hike

In praia kun je heerlijk wandelen langs de kust en door de stad, maar voor een echte hike, moet je wat meer de natuur in. De mooiste hike die wij hebben gedaan was die helemaal in de Serra Malagueta, maar ook vanuit Praia is er veel te beleven in de natuur. Een aanrader vinden wij de Gon Gon hike. Deze hike is vernoemd naar het dorp waar de hike begint en eindigt. Wij hadden via Gon Gon Tour een hele fijne gids (twee zelfs) geregeld die met ons de Gon-Gon tour deed; een prachtige korte hike aan de voet van de Serra de Malagueta. Een hike vol prachtige utizichten, veel bijzondere bomen en dieren en verhalen over rietsuiker en andere manieren waarop de mensen vroeger en nu in leven blijven en hun brood verdienen. Met als afsluiter heerlijke cachupa.

hiken op santiago vanuit praia kaapverdië

4. Cultuur snuiven in Cidade Velha

Vanuit Praia kun je met een aluguer makkelijk bij ‘de oude stad’ komen. Want dat is wat ‘Cidade Velha’ betekent. Hier begon de slavenhandel in de 15e eeuw. Een zwart stukje Kaapverdiaanse én Portugese geschiedenis. Een must visit voor als je op Santiago bent. Bezoek de indrukwekkende slavenpaal (pelourinho) op het plein van Cidade velha, het Fort Real de São Felipe en het oudste straatje van Kaapverdië de “Rua da Banana”. We aten bij een gezellig restaurantje genaamd “Batuku”.

Ga je liever niet met de aluguer? Boek dan een trip van Praia naar Cidade Velha met een lokale gids via deze link.

cidade velha-Kaapverdië

5. Bezoek dé markt van Santiago

Woensdag en zaterdag zijn de dagen dat mensen uit alle uithoeken van het eiland hun wekelijkse boodschappen kunnen doen op deze uitgebreide, kleurrijke en populaire markt. Vanuit Tarrafal rijden hier regelmatig busjes (Aluguers) naartoe. Je hoeft alleen maar naar de parkeerplaatsen te lopen en aan te geven dat je naar Assomada wil. Als je er op woensdag of zaterdag naartoe loopt, weten ze al wat je bestemming is :).

eiland santiago kaapverdie tips

Onze eerste poging was trouwens op onze doorreis van Praia naar Tarrafal. We wilden hier een stop maken, en hier vlakbij overnachten. Eenmaal aangekomen in Assomada was er geen markt te bekennen. Het bleek een feestdag; Festa de Cinza (aswoensdag), het begin van de vastentijd. Op deze dag hebben de mensen vooral op de eilanden Santiago en Maio een sterke traditie. De dag begint vastend, met als lunch een speciale cinza lunch; een gerecht meestal met gedroogde vis, cassave, aardappels, kolen, kokos en cuzcuz. Dit werd ons verteld door een inwonder die ons zag zoeken. Hij nodigde ons uit bij hem thuis (een heel klein hutje, die zij deelden met zo’n 8 familieleden en ontelbaar veel vliegen). We hadden interessante gesprekken en aten wat hapjes van hun cinza maal mee, en gaven hen wat geld dat wij konden missen. Ongelofelijk bijzonder hoe gastvrij deze mensen waren, ondanks het weinige dat zij hadden te bieden.

Later, vertrokken wij vanuit Tarrafal met de aluguer en leek Assomada omgetoverd van een uitgestorven dorp naar een bruisende stad met een enorme markt, met marktkraampjes niet alleen in de markhal, maar ver daarbuiten. Wát een leven en kleuren!

6. De reusachtige boom bij boa entrada

Tijdens onze reis van Zuid naar Noord Santiago, kwamen we langs de grootste boom van het eiland; deze enorme kapok boom. Héél bijzonder om te zien! Wij gingen met de taxt van Assomada naar Tarrafal en vroegen de chauffeur van te voren om even te stoppen bij deze boom. Dat vond hij helemaal prima, en hij maakte zelf ook nog wat fotootjes haha :).

De Kapokboom (Ceiba pentandra), wordt in het Creools Poilão genoemd. Deze reusachtige kennen zij onder de naam Poilão de Boa Entrada en schijnt zo’n 60meter hoog te zijn, met een stamomtrek van 28(!) meter. Deze soort boom is eigenlijk vooral in Zuid-Amerika te vinden, en het is dus opmerkelijk dat deze hier in het midden van dit eiland staat. Ik heb niet kunnen vinden hoe dat komt (meegenomen door de Portugese wereldontdekkers, bijvoorbeeld uit Brazilië?). Zéker de moeite waard om langs te gaan vanuit Assomada dus!

eiland santiago kaapverdie tips

7. Lekkere beachvibes in Tarrafal

Wat mij betref het ideale plekje om je actieve rondreis door Santiago te eindigen. Tarrafal heeft een echte beach sfeer, en dus perfect om bij te komen van alle avonturen die je hebt meegemaakt. Maar het is ook een ideale uitvalsbasis voor korte tripjes zoals de markt in Assomada of om te hiken in de Serra Malagueta (zie punt 8). Wij brachten hier onze laatste dagen door (specifiek in deze geweldige B&B) en wilden eigenlijk nog wel even blijven :). In dit artikel deel ik mijn beste tips voor in Tarrafal!

8. hiken in serra malagueta

De mooiste en indrukwekkendste hike die wij op dit eiland deden was deze hike in de Serra Malagueta. Letterlijk betekent dit trouwens het chilipeper gebergte, vraag me niet waarom :). Het gebied ligt vlakbij Tarrafal, waardoor je er gemakkelijk een hike naar toe kunt boeken. Via ons verblijf B&B Villa Alegria konden wij met een gids op pad. We genoten van de mooie wandeling met prachtige uitzichten. Tijdens de wandeling werden we door een familie in de bergen uitgenodigd om cuzcuz met verse geitenboten mee te eten. Een hele bijzondere ervaring!

Deze hike doen vanuit Praia? Bespaar jezelf zoeken tijdens de vakantie en boek de hike hier alvast van te voren online.

overnachten in tarrafal B&B serra malagueta

9. Bezoek de rabelados stam

Toen we klaar waren met de hike, nam onze gids ons nog mee naar het dorp waar de “rabelados” wonen. Een community die zich verzette tegen de opgelegde leefregels van de Portugezen. Ze werden hierdoor door hun eigen landbewoners verstoten, waarna ze zich schuilhielden in de bergen en zo hun eigen dorp en voorzieningen opbouwden. Deze manier van leven houden zij nog tot de dag van vandaag stand. Maar toch waren zij heel erg gastvrij en lieten ze ons met trots zien hoe zij leefden. Hoe ze bijvoorbeeld muziek maken, kleding maken en waar zij slapen. Héél bijzonder om te zien!

Ook de hike met het bezoek aan deze stam combineren? Die combinatie boek je hier.

10. Boottocht naar andere eilanden

Vanuit Santiago kun je gemakkelijk voor één of meerdere dagen per boot naar dichtbijgelegen eilanden zoals bijvoorbeeld Maio reizen. Een ticket hiervoor kun je kopen bij een lokale winkel of boek hier een dagtrip via internet, zoals deze website.

Enthousiast geworden over Santiago?

Zoek hier je accommodatie voor tijdens je rondreis

Booking.com

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

6 Reacties

 1. June

  Wat een fantastische website met echt bruikbare info! We hebben (naar aanleiding van één van jouw tips) net Villa Alegria geboekt…we zijn zó benieuwd🤗 Bedankt!!

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Hi June,
   Wat lief en leuk om te horen! Dankjewel! Alleen maar fijn als ik goede tips kan geven 🙂
   Ben heel benieuwd hoe jullie het gaat hebben! Heel veel plezier, het is een heel bijzonder eiland!

   Antwoord
 2. Wouter

  Wat een fijne site! Wij gaan volgende maand vier weken naar Santiago en hebben daar vier verschillende airbnb’s gehuurd. We zijn van plan te reizen met de local busjes.
  We hebben veel uit je site gehaald en zullen deze daar vast ook nog wel eens openen. Heel erg bedankt.
  Hartelijke groet,
  Wouter en Marianne ( twee 75-gers)

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Hoi Wouter en Marianne,
   Wat fijn en leuk om te horen! Santiago is een heel veelzijdig eiland, dus dat gaat vast een topreis worden!
   Wat mooi dat jullie dat samen kunnen doen op jullie leeftijd. Om te koesteren! Fijn dat ik een beetje heb kunnen helpen.
   Heel veel plezier samen!

   Antwoord
  • Sabine Koopmans

   dankje!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. tips voor je vakantie op Santo Antão - het mooiste eiland van Kaapverdië - Saudalicious - […] reizen. Dat is tenminste wel wat ons zo trok aan dit eiland. Na een aantal mooie hikes op het…
 2. Vakantie op São Vicente Kaapverdië: wat is er allemaal te doen? - Saudalicious - […] bruisende deel van het eiland. Mindelo is zelfs de tweede grootste stad van Kaapverdië (Praia op Santiago is de…
 3. Wandelen en hiken in Santo Antão: Tips en routes - Saudalicious - […] waarvan dit voor ons verreweg het mooiste wandeleiland was. Op nummer twee staat het eiland Santiago, welke ook echt…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur