if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Emigreren naar Portugal: De voor- en nadelen

14 november 2021

“En, hoe bevalt het om in Portugal te wonen?” “Je hebt zeker altijd mooi weer daar?” “Alles is daar véél goedkoper dan in Nederland, toch?” Zomaar een aantal vragen die ik vaak gesteld krijg sinds we in Portugal wonen. Tijd om mijn bevindingen eens op te schrijven in een blog. Hoe hebben wij het tot nu toe ervaren om in Portugal te wonen? Met andere woorden: Wat zijn voor mij de voor- en nadelen van emigreren naar Portugal? Ik deel het met je in onderstaande blog.

Waarom ben ik naar Portugal verhuisd?

Wij zijn in juni 2021 verhuisd naar Centraal Portugal, het geboortedorp van mijn moeder. Een beetje het ‘platteland’ van Portugal. Een plek waar ik mijn hele leven een groot deel van de zomervakantie doorbracht. Een plek vrijwel zonder toeristen of andere immigranten, waar de tijd soms een beejte stil lijkt te staan. Waar oude mannetjes op straat klaverjassen, oude vrouwtjes elkaar op de hoogte houden van de sappigste nieuwtjes uit het dorp, de sardines op straat worden gegrild voor de ‘almoço’ (lunch), en men ieder seizoen met elkaar de vers geoogste groentes deelt. Écht Portugal. Juist dat vinden wij zo fijn hier; simpel. In de mooiste zin van het woord; puur, geen poespas. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige natuur, het heerlijke klimaat en het Portugese eten natuurlijk!

Dankzij het geluk dat mijn vriend net zo verliefd werd op dit land als ikzelf, besloten we hier een huisje te kopen. In eerste instantie om een eigen plekje te hebben tijdens de vakantie en wellicht om te verhuren. Zodat we lekker vaak konden gaan, en veel tripjes in Portugal konden maken. Maar álles wat we nog van Portugal wilden zien én het feit dat we eigenlijk nooit zin hadden om weer naar Nederland te gaan, deed ons al snel doen besluiten er helemaal te gaan wonen. Nu hebben we veel meer tijd om dit prachtige land te ontdekken en hebben we al heel veel mogen bezoeken (zie hier onze favoriete verblijfsplaatsen binnen Portugal).

We wonen hier nu een aantal maanden, met wat onderbrekingen van bezoekjes aan bijvoorbeeld Nederland. Maar al met al hebben we in deze periode en tijdens eerdere vakanties alle seizoenen in dit land meegemaakt. Ondertussen heb ik dus een aardig beeld gekregen van hoe het is om hier te wonen. Ben je nieuwsgierig hoe een gemiddelde dag hier voor ons er nu uitziet? In deze blog over onze maand januari 2022 vind je hier een overzichtje van.

In dit blog zal ik meer over vertellen over wat er voor ons kwam kijken bij emigreren en de voordelen en de nadelen die ik heb ervaren sinds ik ben geëmigreerd naar Portugal.

voordelen emigreren naar portugal Portugees huisje verhuizen

Emigreren naar Portugal, hoe pak je dat aan?

Omdat mijn moeder Portugees is, en ik daarom al vaak in dit land ben geweest is het voor ons misschien net weer wat anders als dat je de taal niet spreekt en ook nog niet zo thuis voelt in het land waar je je in thuis wil gaan voelen. Wij kochten ons huis dus met het idee om het te gebruiken als vakantiehuis. Dit deden we zonder hypotheek, van ons spaargeld. Zoiets hadden we niet hoeven proberen in Lissabon of populaire kustplekken, maar in het binnenland waar eigenlijk bijna alleen maar Portugezen komen en wonen, liggen de prijzen een stuk lager. Er zijn natuurlijk vele wegen naar Rome hoe je emigratie aan te pakken, wat samenhangt met je situatie in Nederland, je ideeën, je financiële situatie, je auto, je plek in Portugal etc. Zo ging dat bij gastblogger Claudia bijvoorbeeld weer anders. Zij schreef over haar zoektocht naar de perfecte plek in Portugal, tips over waar op te letten bij het kopen van een huis en alles over regels en kosten die komen kijken bij het kopen van een huis in Portugal.

Mijn tip is; zorg dat je je informeert via verschillende bronnen. Zo hebben wij veel gevraagd aan mensen die ons voorgingen maar praten we juist ook met de Portugezen over hoe dingen hier in zijn werk gaan. Daarnaast is er natuurlijk internet en gelukkig zijn er ook de nodige boeken geschreven over emigreren naar Portugal, en een huis kopen en emigreren in het algemeen.

boekentips

Onderstaande boeken zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een nieuw huis in Portugal.

De nadelen van wonen in Portugal

Laat ik maar met het negatieve beginnen. De nadelen van wonen in Portugal. Want natuurlijk zijn die er ook. Zoals met alles in het leven is ook wonen in Portugal niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Al helemaal als je het luxe, goed geregelde Nederland gewend bent.

1. Lage Portugese lonen

Het is dan misschien goedkoper leven in Portugal, de lonen een héél stuk lager dan in Nederland. Een gemiddeld inkomen ligt zo rond de €811,- (bron), wat minder dan de helft van bij ons in Nederland ligt. En dat terwijl het leven lang niet twee keer zo goedkoop is (bron). Relatief gezien is het in Portugal dus flink aanpoten.

Wij zijn hier niet komen wonen om vervolgens meer te moeten werken natuurlijk. Gelukkig leven we in een tijdperk waarin online werken heel normaal geworden is. Dit biedt ook de mogelijkheid om voor een Nederlands bedrijf te blijven werken en dus Nederlandse tarieven aan te houden terwijl je in het buitenland woont.

Nadeel hiervan is wel dat we minder écht ondergedompeld worden in de Portugese cultuur en hierdoor ook minder op dagelijkse basis kunnen oefenen met de Portugese taal. Gelukkig wonen we in een niet-toeristisch gebied waardoor we dit wel voor alle dagelijkse kleine dingetjes hebben (supermarkt, buurtsuper, cafétje, restaurants, de buurtjes op straat, etc.). Verder proberen we consequent tijd te steken in het leren van de Portugese taal!

We werken als ZZP’er wat natuurlijk ook niet zonder risico’s gaat. Daarom willen we ook niet afhankelijk zijn van beide inkomens. Zo zorgen we voor meerdere inkomstenbronnen, investeren we en verminderen we onze maandelijkse uitgaven door onder andere in een goedkoper huis te wonen dan dat we in Nederland deden. Meer over hoe wij ons geld verdienen vertel ik in deze blog.

2. Gratis Lesjes geduld

Als je van jezelf een wat ongeduldig tiepje bent, is Portugal the place to be. Het biedt namelijk ontelbare mogelijkheden om de vaardigheid geduld te trainen. De verhalen over het bureaucratische karakter van de Zuidelijke landen gaan hier in Portugal zeker op. Van een oneindig vormende rij door het missen van een streepjescode aan de kassa tot aan het afronden van een aankoop van een huis waar máánden overheen gaan en alles daartussenin; het gaat allemaal niet vanzelf. En al helemaal niet zonder een flinke dosis geduld.

Of dat went? Jazeker, als je het mij vraagt wel. Ik heb dan ook echt het gevoel dat ik veel geduldiger ben geworden sinds ik hier ben. Het – ironisch genoeg Nederlandse – spreekwoord luidt niet voor niets “haastige spoed is zelden goed”. Het maakt Portugal Portugal. Daarbij denk ik dat het onlosmakelijk verbonden is met het simpele, pure en rustige karakter van de typische Portugees. En met dat in ons achterhoofd, nemen we dit maar gewoon voor lief :).

Voordelen emigreren naar Portugal Tomar Portugal moinhos da pena

3. viervoeters

In Portugal zijn veel honden. En dat op zich is natuurlijk geen probleem. Maar het zit ‘m vooral in de manier waarop het volk met de honden (en dieren in het algemeen) omgaat. Dit geldt vooral voor de oudere generatie. Er lopen veel zwerfhonden op straat en vooral op het “platteland” waar veel ‘quintas’ en boerderijen zijn, houden mensen honden puur om hun land te beschermen. De honden zitten buiten, vastgeketend aan een (veel te korte lijn) met – als ze geluk hebben – een klein hok en zien er vaak mager, slecht en erg verwilderd uit. Ik vind het vreselijk om te zien. Ik ben ook verschillende keren een gesprek aangegaan met de eigenaren, maar het is lastig om hen in te laten zien dat die diertjes ook een ziel hebben…

Dit alles brengt ook vaak veel geluidsoverlast met zich mee. Regelmatig hoor je een hond blaffen, wat andere honden aansteekt waarna je een tijd lang hard geblaf hoort. We horen het in de verte, maar heel soms houdt het me nog wel eens wakker. Gelukkig hebben wij in onze eigen familie- en vriendenkring hier in Portugal alleen maar lieve hondenbezitters die goed voor hun honden zorgen, die hun honden ook binnen laten, uitlaten, goed te eten geven, en vooral veel liefde. Zoals we het in Nederland over het algemeen iets meer gewend zijn. Ik hoop dat dit inderdaad vooral een generatieding is…

4. De koude Portugese huizen

Vooral de oudere Portugese huizen zijn vaak heel goed… geventileerd zullen we maar zeggen :). Geen probleem zou je denken. Het is Portugal. altijd lekker weer! Lekkerder dan in Nederland is het zeker, maar ook hier wordt het koud in de wintermaanden en kan de temperatuur ’s nachts zelfs het vriespunt benaderen. Er wordt bij de bouw vaak niet gedacht aan goede isolatie en een goed verwarmingssysteem zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Daarbij worden veel huizen van binnen betegeld. De vloeren en de muren worden voorzien van gladde, koude tegels. Heerlijk verkoelend in de zomer, natuurlijk. Ook vocht komt gemakkelijk in de huizen. Het gevolg is dat het in de wintermaanden binnen in huis écht heel koud kan zijn. Als je hier niets tegen doet, kun je beter buiten dan binnen zitten. We zitten nu in midden november en de afgelopen dagen is het ook buiten op straat onderwerp van gesprek; “Wat is het toch koud in de huizen”, “tja, de winter komt eraan, dat kun je voelen”. En dat terwijl het overdag buiten nog boven de 20 graden uitkomt!

Ook wij zijn hier tegenaan gelopen toen we na een lange tussenperiode in Nederland geweest te zijn, hier terug kwamen begin november. Gelukkig hebben we een goede houtkachel. Ook hebben we een airco die kan verwarmen. Omdat een houtkachel niet handig is voor korte momenten en we het ook graag warm hebben in de keuken, hebben we ons de laatste tijd flink verdiept in verwarmingssystemen die het meest duurzaam en efficiënt werken in dit soort huizen. Een infrarood paneel was voor ons een ideale uitkomst. Het werkt snel, geeft geen vervelende lucht/wind, is een gezonde manier van verwarmen én is super stil. Vooral als we even een uurtje in de huiskamer willen zitten na thuiskomst gebruiken we deze eigenlijk altijd.

Maar we hebben ook gekeken naar wat we zelf konden doen om het een beetje warm te houden. De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk het huis goed isoleren. Omdat we duurzaamheid en milieu erg belangrijk vinden. Dus we doen dit voor zover mogelijk, binnen ons ‘budget’; we sporen de plekken op waar de meeste kou naar binnen komt en proberen dit op te lossen. Deuren en kozijnen vervangen en tot die tijd strips plaatsen, doeken op tochtplekken hangen gedurende de nacht, en niet te onderschatten; het huis voorzien van warme stoffen. Kleedjes, kussens en dekens. Een volgende stap is natuurlijk schone energie. Dat komt misschien ooit nog!

Nog duurzamer dan je huis isoleren is natuurlijk jezelf isoleren. Man, wat heb ik gemerkt wat goede goede kleding en sloffen kunnen doen! Ik investeerde in fijne én duurzame spullen om mezelf warm te houden.

5. Saudades

Net zo goed als dat ik steeds ‘saudades’ had voor Portugal, heb ik deze nu soms ook voor Nederland. Alhoewel, het land zelf mis ik eigenlijk niet, wel vind ik het jammer dat ik niet zomaar even langs kan gaan bij mijn vrienden en familie in Nederland. En natuurlijk wist ik dat ik hen zou gaan missen. Mede daarom vonden we het ook belangrijk om de vrijheid te hebben te kunnen gaan en staan waar en wanneer we willen. Minder én online werken helpt daar enorm mij. Wanneer we het gevoel hebben dat we nodig zijn, kunnen we er naartoe.

Wat we nu vooral merken is dat we wel degelijk minder tijd doorbrengen met familie en vrienden, maar áls wij daar zijn (of zij hier) is de tijd die we samen doorbrengen wel van extra waarde. Het voelt misschien iets meer als een moment waar je echt even bij stil moet staan. Je hebt meer tijd voor andere gesprekken, en gewoon ‘samen zijn’. Het geeft onze relaties een andere dimensie wat in sommige gevallen misschien alleen maar mooier is.

De voordelen van emigreren naar Portugal

En dan is het nu tijd om jullie te vertellen wat er dan juist zo leuk is aan het wonen hier!

1. Tranquilo en Simpel leven

Misschien wel hetgeen wat ons het meeste aanspreekt; rust en eenvoud. Het leven is simpeler, en daardoor wordt het juist veel duidelijker waar het echt om draait (ook al is dat voor iedereen anders). We merken aan onszelf dat we ons veel minder gehaast voelen als we hier zijn. En nee, niet alleen omdat we op vakantie waren. Ook nu we hier wonen er soms ook gewoon dingen ‘moeten’, blijft dit gevoel. Mensen houden niet van plannen, leven veel meer in het hier en nu en lijken minder te geven om tijd. Na het gezamenlijk lunchen in het weekend is het een gewoonte om met het gezin een koffietje te drinken in het dichtstbijzijnde café. In plaats van; “Stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog kunt doen” is het meer iets als; “Waarom zou je het vandaag doen als het ook morgen kan”?

En dat is aanstekelijk. En wij laten ons hiermee ook maar al te graag besmetten :).

2. Iedere dag vakantie gevoel!

De reden waarvan je wist dat die zou komen. Iedere dag opnieuw dat vakantiegevoel! En dat is natuurlijk voor iedereen anders, want waar denk jij aan, als ik vakantie zeg? Misschien aan strand of juist heel veel sporten en hiken? Ik denk vooral aan wandelingen, zonnige dagen, veel gezellige etentjes en koffietjes buiten de deur en het vergeten van de tijd. En dat is precies hoe ik een groot deel van ons leven nu zou beschrijven. Of dat verveelt? Nee hoor!

Daarnaast vond ik het toen ik nog in Nederland woonde altijd lastig om te kiezen waar we naartoe op vakantie zouden gaan. Ik miste Portugal, maar wilde eigenlijk ook veel van de rest van de wereld zien. Het voelde dus steeds als een “opoffering” als we niet naar Portugal gingen. Nu we hier wonen kunnen we Portugal lekker ontdekken in de weekenden en voelt het reizen naar andere plekken nog fijner :).

Over dat ontdekken gesproken… Een groot deel van het land hebben we al gezien maar er is natuurlijk altijd meer! Je kunt een paar persoonlijke reisverhalen lezen over onze trips door Portugal toen we hier nog niet woonden, of lees deze blogs vol met tips die we opdeden tijdens onze tripjes in eigen land naar Nazaré, Évora, Óbidos, Peniche en Sintra.

3. Natuur, natuur en nog meer natuur

Met een dubbele oppervlakte van Nederland en maar zo’n 10 miljoen inwoners is Portugal een dunbevolkt land. Meer ruimte voor de natuur die zijn gang kan gaan dus. En dat zie je terug in de vele grote en prachtige natuurparken die Portugal rijk is. Portugal voelt voor mij als één groot ontdekkingsparadijs waarin je nooit uitgekeken raakt. Het wemelt er van de verstopte rivierstrandjes, wandelpaden en hike routes. De natuur wisselt af tussen heuvelachtige vergezichten, bergen, uitgestrekte velden, bossen rotsen en prachtige rustige stranden.

Ook een natuur liefhebber? Misschien haal je wat inspiratie uit onderstaande blogs:

4. Goedkoper wonen en genieten

En ja, het leven is hier inderdaad goedkoper. Te beginnen bij de huizen. Deze zijn een stuk goedkoper dan in Nederland. Wel zit er ook een grotere kloof tussen dorpen en grotere steden. Een appartement in Lissabon is qua prijs veel meer te vergelijken met eentje in Amsterdam, terwijl een huis in een dorp wel een derde van een soortgelijk huis in een Nederlands dorp kan kosten. Er zijn dus grotere contrasten. houd je van rust en dorps, dan zit je wat dat betreft wel goed qua aanschafprijs. Wel is het goed om te weten dat je in Portugal 25% belasting betaalt over de winst die je op vastgoed maakt. Investeren in vastgoed voor de lange termijn is daardoor weer net iets minder interessant. Wil je meer weten over wonen en kopen in Portugal? Over dit boek hoor ik veel goede verhalen.

Verder hangt het vooral af van waar je prioriteiten liggen en waar je het meeste geld aan uitgeeft. Wanneer je minder spullen koopt, en liever je geld besteedt aan dingen ondernemen, buiten de deur eten en andere diensten afnemen, zal je merken dat je in Portugal geld overhoudt in vergelijking met Nederland. Ook tripjes of vakanties in eigen land zijn redelijk betaalbaar. Een overnachting, entree voor musea of andere bezienswaardigheden en natuurlijk uit eten is stukken goedkoper dan bij ons in Nederland en de meeste andere Europese landen. Perfect om regelmatig op vakantie in eigen land te gaan dus!

Maar geef jij graag geld uit aan spullen zoals apparatuur, gadgets en auto’s, dan ben je zelfs duurder uit dan in Nederland. Dat verklaart misschien ook gelijk waarom de Portugezen met hun lage inkomen niet zo materialistisch lijken te zijn. Ook bij het doen van boodschappen kun je behoorlijk wat geld kwijt zijn. Vooral voor niet-lokale en wat meer modernere producten zoals vleesvervangers, notenpasta’s, plantaardige yoghurt of melk betaal je soms wel twee keer zoveel als in Nederland. Tempeh bijvoorbeeld is hier lastig te verkrijgen en ook erg prijzig, meestal zelfs wel 3 tot 4 keer zo duur als bij onze appie. Koop lokaal, neem een moestuin, of tenminste wat fruitbomen (en ruil je oogst met je buren) en maak je notenpasta’s zelf; dan kun je hier heel goedkoop je eigen maaltjes maken.

5. Heerlijk eten!

Ja dit spreekt denk ik wel voor zich! Portugezen zijn heel goed met pure ingrediënten. Ze hebben niet veel nodig om een geweldig smaakvol gerecht op tafel te zetten. Hier uit eten gaan is dus niet alleen een feestje omdat het goedkoper is, maar vooral omdat het vaak héél goed is. In dit artikel lees je alles over Portugees eten en vind je talloze recepten (uiteraard met een gezondere touch ;)). En alhoewel Portugezen vooral veel koken met dierlijke ingrediënten wordt ook de gezondere en vegetarische keuken steeds meer vertegenwoordigd in Portugal.

Ga je binnenkort naar Lissabon? Dan heb je misschien iets aan deze blog met een lijstje met mijn favoriete gezondere restaurants in Lissabon (met veel vega opties).

Woon of heb je wel eens in het buitenland gewoond?

Ik ben nu ook heel benieuwd naar jouw ervaringen! Heb jij wel eens in het buitenland gewoond, of woon je daar nu nog steeds? Wat mis(te) jij aan Nederland? Of heb je misschien de droom om ooit te emigreren, maar is er iets dat je tegenhoudt? Ik ben heel benieuwd! Deel je ervaring met ons onderaan dit bericht in de reacties.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

15 Reacties

 1. Maria

  Ik heb zo’n 20 jaar geleden bijna 5 jaar in Zweden gewoond, dus aan de andere, noordkant van Europa! Natuur, dieren- en plantenwereld, het klimaat…. ik vond het er fantastisch! Ik vind het achteraf gezien erg jammer dat ik weer terug naar Nederland ben gegaan, maar door de omstandigheden toen kon het niet anders.
  Ik miste Nederland helemaal niet toen ik er woonde, op wat familie en vrienden na dan.
  Ik heb er wel over gedacht om terug te gaan, maar dat is nu voor mij helaas niet meer zo makkelijk ivm leeftijd(70), gezondheid en financiën, maar als de mogelijkheid zich zou voordoen, zou ik direct gaan, want ik mis Zweden nog altijd!

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Zweden staat zeker ook nog op mijn lijstje om eens te bezoeken. Lijkt me een heel mooi en interessant land! Dat is een mooi teken, dat je Nederland niet hebt gemist. Snap goed dat er nu bepaalde dingen zijn die je tegenhouden, maar aan de andere kant, zou het ook heel mooi zijn als je ondanks dat alles toch nog je hart volgt!

   Antwoord
 2. Pedro

  Bedankt om je ervaring te delen.
  Ik ook ik heb een droom maar zal voor later zijn.
  Zweden en Noord en Centraal Portuga binnen de Moeder Natuur zijn sterk mogelijkheden.

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Dank voor je reactie Pedro! Dat zijn beide prachtige landen… Zweden wil ik heel graag nog eens bezoeken. Wel landen met een totaal ander klimaat! Ben benieuwd, wat maakt dat je tussen die twee landen wil kiezen?

   Antwoord
 3. Anita

  Wij denken al jaren eraan om te emigreren. Heel wat landen via internet bekeken maar elk land heeft wat. Om onze kids en kleinkinderen niet te missen denken we aan Portugal. Maar zeker is het nog niet want we willen een constant temperatuurtje en als ik je blog lees kan het in de winter erg koud zijn. Maar we moeten nog enkele jaartjes werken dus we hebben nog genoeg tijd welk land het gaat worden.

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Mooie plannen! Gelukkig hebben jullie dan nog even 🙂 Mijn tip zal wel zijn om het land een aantal keer te bezoeken, in verschillende jaargetijden, zodat je dat soort dingen zelf kan ervaren en er ook zelf over kunt oordelen. Veel succes met de zoektocht!

   Antwoord
 4. Sydney

  Hoi Sabine,
  Leuk om je ervaringen te lezen. Wij wonen ook sinds een jaar in Centraal Portugal, en schrijven allebei freelance. Vooral je zoektocht naar warmte is heel herkenbaar. 😂 Wij hebben een houtkachel, een pelletkachel en nu voor de koude momenten nog een verrijdbaar gaskacheltje. Toch vind ik het wel fijn dat er echte seizoenen zijn hier. Onze tuin staat vol met fruitbomen, we hebben meer dan we kunnen eten of verwerken, dus als je in de buurt zit, kom maar op!

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Hoi Sydney,
   Wat een leuk berichtje! Gaaf dat jullie ook hier zijn gaan wonen. Waar staat jullie huis precies?
   Ja, het is inderdaad even zoeken, maar zo’n verrijdbaar kacheltje is echt ideaal voor als je het snel en kort even warm wilt hebben (zoals ik nu voor me heb staan haha). Het meemaken van en meebewegen met de seizoen heeft ook zeker wel iets!

   Antwoord
   • Sydney

    Ha Sabine,
    Wij wonen op de grens van Leiria en Castelo branco in de omgeving van Pedrogao Grande. Net een paar dagen in Nl geweest en heerlijk om
    Weer terug te zijn. Morgen beginnen met het snoeien van de druiven. Ja die verrijdbare gaskachels zijn lifesavers net als die elektrische dekens 😂

    Antwoord
    • Sabine Koopmans

     Hi Sydney,
     Dank voor je reactie!
     Klinkt als een prachtige omgeving ook! Genieten!

     Antwoord
 5. Ger

  Wat leuk om deze berichtjes te lezen van iedereen. Wij willen naar de omgeving van castelo Branco. Gaan eerst rondkijken in die omgeving en hopen ons daarna daar te vestigen als het ons bevalt. Alle tips zijn welkom

  Antwoord
 6. Raffaela Arina

  Hai Sabine ik ben half italiaans en half Nederlandse. Ik ben opgegroeid in Nl maar na m’n school heb ik 1 jaar in Rome als Au pair italiaans gestudeerd waar ik mijn man heb leren kennen. Terug in Nl heeft hij eerst 2 jaar in NL bij ons gewoond en daarna hebben wij ongeveer 30 jaar In Rome gewoond.
  Nu zijn wij ong 5 jaar terug in Nl en over 2 jaar gaat mijn man met pensioen en wij zijn nu aan het kijken waar wij ons willen vestigen en ons besluit is bijna zeker Portugal geworden . Wij zijn nu bezig met zoektochten hoe andere mensen voor ons het hebben gedaan en wat er allemaal bij komt kijken . Ik sta open voor alle hints
  en tips . Alvast bedankt

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Hoi Raffaela,

   Dank voor je berichtje! Wat leuk dat jullie voor Portugal hebben gekozen. Je maakt me wel nieuwsgierig, vanwaar Portugal?
   Jullie hebben het proces van emigreren dus vaker doorgelopen als ik het goed begrijp. Dat zal zeker gaan schelen :).
   Heel veel succes met het concretiseren van jullie plannen en veel plezier met de uitvoering ervan!

   Groetjes!

   Antwoord
   • Wendy

    Goed om te lezen en zeker herkenbaar. Wij zijn in april geëmigreerd naar Alcobaça Portugal na diverse reisen. En wat een goede zet! Ik werk online en we zijn bezig om onze B&B en tent verhuur te starten volgend jaar!

    Antwoord
    • Sabine Koopmans

     Wat gaaf! Heel veel plezier en geluk!

     Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Peniche Portugal: De 10 leukste doe, slaap en eet tips - Saudalicious - […] De voor- en nadelen van emigreren naar Portugal […]
 2. 10 Essentiële Stappen bij Verhuizen naar Portugal - Saudalicious - […] Emigreren naar Portugal: De voor- en nadelen […]
 3. Een huis kopen in Portugal: regels, kosten en tips - Saudalicious - […] De voor en nadelen van emigreren naar Portugal […]
 4. Zelf Portugees leren met deze 10 handige tips (geen duolingo) - Saudalicious - […] maar niet tweetalig opgevoed. Of misschien ben je van plan om hier (overigens ook net als ik ;)) te…
 5. Hoe wij ons geld online verdienen vanuit Portugal (of waar dan ook) - Saudalicious - […] dit jaar (2021) wonen wij voor een groot deel van tijd in Portugal. In een eerdere blog over de…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur