if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Emigreren naar Portugal: De voor- en nadelen

14 november 2021

“En, hoe bevalt het om in Portugal te wonen?” “Je hebt zeker altijd mooi weer daar?” “Alles is daar véél goedkoper dan in Nederland, toch?” Zomaar een aantal vragen die ik vaak gesteld krijg sinds we in Portugal zijn gaan wonen. Tijd om mijn bevindingen eens op te schrijven in een blog. Hoe hebben wij het tot nu toe ervaren om in Portugal te wonen? Met andere woorden: Wat zijn voor mij de voor- en nadelen van emigreren naar Portugal? Ik deel het met je in onderstaande blog.

Waarom ben ik naar Portugal verhuisd?

Wij zijn in juni 2021 verhuisd naar Centraal Portugal, het geboortedorp van mijn moeder. Een beetje het ‘platteland’ van Portugal. Een plek waar ik mijn hele leven een groot deel van de zomervakantie doorbracht. Een plek vrijwel zonder toeristen of andere immigranten, waar de tijd soms een beejte stil lijkt te staan. Waar oude mannetjes op straat klaverjassen, oude vrouwtjes elkaar op de hoogte houden van de sappigste nieuwtjes uit het dorp, de sardines op straat worden gegrild voor de ‘almoço’ (lunch), en men ieder seizoen met elkaar de vers geoogste groentes deelt. Écht Portugal. Juist dat vinden wij zo fijn hier; de natuur en de mensen zijn simpel. In de mooiste zin van het woord; puur, geen poespas. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het klimaat en het Portugese eten natuurlijk!

Dankzij het geluk dat mijn vriend net zo verliefd werd op dit land als ikzelf, besloten we hier een huisje te kopen. In eerste instantie om een eigen plekje te hebben tijdens de vakantie en wellicht om te verhuren. Maar gezien onze plannen voor andere landen en het feit dat we eigenlijk nooit zin hadden om weer naar Nederland te gaan, deed ons al snel doen besluiten er helemaal te gaan wonen.

We wonen hier nu een aantal maanden, met wat onderbrekingen van bezoekjes aan bijvoorbeeld Nederland. Maar al met al hebben we in deze periode en tijdens eerdere vakanties alle seizoenen in dit land meegemaakt. Ondertussen heb ik dus een aardig beeld gekregen van hoe het is om hier te wonen. In dit blog zal ik meer over vertellen over de voordelen en de nadelen die ik heb ervaren sinds ik ben geëmigreerd naar Portugal.

voordelen emigreren naar portugal Portugees huisje verhuizen

De voordelen van emigreren naar Portugal:

Tranquilo en Simpel leven

Misschien wel hetgeen wat ons het meeste aanspreekt; rust en eenvoud. Het leven is simpeler, en daardoor wordt het juist veel duidelijker waar het echt om draait (ook al is dat voor iedereen anders). We merken aan onszelf dat we ons veel minder gehaast voelen als we hier zijn. En nee, niet alleen omdat we op vakantie waren. Ook nu we hier wonen er soms ook gewoon dingen ‘moeten’, blijft dit gevoel. Mensen houden niet van plannen, leven veel meer in het hier en nu en lijken minder te geven om tijd. Na het gezamenlijk lunchen in het weekend is het een gewoonte om met het gezin een koffietje te drinken in het dichtstbijzijnde café. In plaats van; “Stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog kunt doen” is het meer iets als; “Waarom zou je het vandaag doen als het ook morgen kan”?

En dat is aanstekelijk. En wij laten ons hiermee ook maar al te graag besmetten :).

IEdere dag vakantie gevoel!

De reden waarvan je wist dat die zou komen. Iedere dag opnieuw dat vakantiegevoel! En dat is natuurlijk voor iedereen anders, want waar denk jij aan, als ik vakantie zeg? Misschien aan strand of juist heel veel sporten en hiken? Ik denk vooral aan wandelingen, zonnige dagen, veel gezellige etentjes en koffietjes buiten de deur en het vergeten van de tijd. En dat is precies hoe ik een groot deel van ons leven nu zou beschrijven. Of dat verveelt? Nee hoor!

Natuur, natuur en nog meer natuur

Met een dubbele oppervlakte van Nederland en maar zo’n 10 miljoen inwoners is Portugal een dunbevolkt land. Meer ruimte voor de natuur die zijn gang kan gaan dus. En dat zie je terug in de vele grote en prachtige natuurparken die Portugal rijk is. Portugal voelt voor mij als één groot ontdekkingsparadijs waarin je nooit uitgekeken raakt. Het wemelt er van de verstopte rivierstrandjes, wandelpaden en hike routes. De natuur wisselt af tussen heuvelachtige vergezichten, bergen, uitgestrekte velden, bossen rotsen en prachtige rustige stranden.

Ook een natuur liefhebber? Misschien haal je wat inspiratie uit onderstaande blogs:

Goedkoper wonen en genieten

En ja, het leven is hier inderdaad goedkoper. Te beginnen bij de huizen. Deze zijn een stuk goedkoper dan in Nederland. Wel zit er ook een grotere kloof tussen dorpen en grotere steden. Een appartement in Lissabon is qua prijs veel meer te vergelijken met eentje in Amsterdam, terwijl een huis in een dorp wel een derde van een soortgelijk huis in een Nederlands dorp kan kosten. Er zijn dus grotere contrasten. houd je van rust en dorps, dan zit je wat dat betreft wel goed qua aanschafprijs. Wel is het goed om te weten dat je in Portugal 25% belasting betaalt over de winst die je op vastgoed maakt. Investeren in vastgoed voor de lange termijn is daardoor weer net iets minder interessant.

Verder hangt het vooral af van waar je prioriteiten liggen en waar je het meeste geld aan uitgeeft. Wanneer je minder spullen koopt, en liever je geld besteedt aan dingen ondernemen, buiten de deur eten en andere diensten afnemen, zal je merken dat je in Portugal geld overhoudt in vergelijking met Nederland. Ook tripjes of vakanties in eigen land zijn redelijk betaalbaar. Een overnachting, entree voor musea of andere bezienswaardigheden en natuurlijk uit eten is stukken goedkoper dan bij ons in Nederland en de meeste andere Europese landen. Perfect om regelmatig op vakantie in eigen land te gaan dus! Zo deden we dat laatst naar Peniche, Nazaré en Sintra.

Maar geef jij graag geld uit aan spullen zoals apparatuur, gadgets en auto’s, dan ben je zelfs duurder uit dan in Nederland. Dat verklaart misschien ook gelijk waarom de Portugezen met hun lage inkomen niet zo materialistisch lijken te zijn. Ook bij het doen van boodschappen kun je behoorlijk wat geld kwijt zijn. Vooral voor niet-lokale en wat meer modernere producten zoals vleesvervangers, notenpasta’s, plantaardige yoghurt of melk betaal je soms wel twee keer zoveel als in Nederland. Tempeh bijvoorbeeld is hier lastig te verkrijgen en ook erg prijzig, meestal zelfs wel 3 tot 4 keer zo duur als bij onze appie. Koop lokaal, neem een moestuin (en ruil je oogst met je buren) en maak je notenpasta’s zelf; dan kun je hier heel goedkoop je eigen maaltjes maken.

Heerlijk eten!

Ja dit spreekt denk ik wel voor zich! Portugezen zijn heel goed met pure ingrediënten. Ze hebben niet veel nodig om een geweldig smaakvol gerecht op tafel te zetten. Hier uit eten gaan is dus niet alleen een feestje omdat het goedkoper is, maar vooral omdat het vaak héél goed is. In dit artikel lees je alles over Portugees eten en vind je talloze recepten (uiteraard met een gezondere touch ;)). En alhoewel Portugezen vooral veel koken met dierlijke ingrediënten wordt ook de gezondere en vegetarische keuken steeds meer vertegenwoordigd in Portugal.

Ga je binnenkort naar Lissabon? Dan heb je misschien iets aan deze blog met een lijstje met mijn favoriete gezondere restaurants in Lissabon (met veel vega opties).

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan emigreren naar Portugal?

Er zijn ook vast nadelen te bedenken aan verhuizen naar Portugal. Toch? Ja, natuurlijk! Zoals met alles in het leven is ook wonen in Portugal niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Al helemaal als je het luxe, goed geregelde Nederland gewend bent.

Lage lonen

Het is dan misschien goedkoper leven in Portugal, de lonen een héél stuk lager dan in Nederland. Een gemiddeld inkomen ligt zo rond de €811,- (bron), wat minder dan de helft van bij ons in Nederland ligt. En dat terwijl het leven lang niet twee keer zo goedkoop is (bron). Relatief gezien is het in Portugal dus flink aanpoten.

Wij zijn hier niet komen wonen om vervolgens meer te moeten werken natuurlijk. Gelukkig leven we in een tijdperk waarin online werken heel normaal geworden is. Dit biedt ook de mogelijkheid om voor een Nederlands bedrijf te blijven werken en dus Nederlandse tarieven aan te houden terwijl je in het buitenland woont. We werken als ZZP’er wat natuurlijk ook niet zonder risico’s gaat. Daarom willen we ook niet afhankelijk zijn van beide inkomens. Zo zorgen we voor meerdere inkomstenbronnen, investeren we en verminderen we onze maandelijkse uitgaven door onder andere in een goedkoper huis te wonen dan dat we in Nederland deden. Meer over hoe wij ons geld verdienen vertel ik in deze blog.

Gratis Lesjes geduld

Als je van jezelf een wat ongeduldig tiepje bent, is Portugal the place to be. Het biedt namelijk ontelbare mogelijkheden om de vaardigheid geduld te trainen. De verhalen over het bureaucratische karakter van de Zuidelijke landen gaan hier in Portugal zeker op. Van een oneindig vormende rij door het missen van een streepjescode aan de kassa tot aan het afronden van een aankoop van een huis waar máánden overheen gaan en alles daartussenin; het gaat allemaal niet vanzelf. En al helemaal niet zonder een flinke dosis geduld.

Of dat went? Jazeker, als je het mij vraagt wel. Ik heb dan ook echt het gevoel dat ik veel geduldiger ben geworden sinds ik hier ben. Het – ironisch genoeg Nederlandse – spreekwoord luidt niet voor niets “haastige spoed is zelden goed”. Het maakt Portugal Portugal. Daarbij denk ik dat het onlosmakelijk verbonden is met het simpele, pure en rustige karakter van de typische Portugees. En met dat in ons achterhoofd, nemen we dit maar gewoon voor lief :).

Voordelen emigreren naar Portugal Tomar Portugal moinhos da pena

Koukleunen in huis

Warm van buiten, koud van binnen

Vooral de oudere Portugese huizen zijn vaak heel goed… geventileerd zullen we maar zeggen :). Geen probleem zou je denken. Het is Portugal. altijd lekker weer! Lekkerder dan in Nederland is het zeker, maar ook hier wordt het koud in de wintermaanden en kan de temperatuur ’s nachts zelfs het vriespunt benaderen. Er wordt bij de bouw vaak niet gedacht aan goede isolatie en een goed verwarmingssysteem zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Daarbij worden veel huizen van binnen betegeld. De vloeren en de muren worden voorzien van gladde, koude tegels. Heerlijk verkoelend in de zomer, natuurlijk. Ook vocht komt gemakkelijk in de huizen. Het gevolg is dat het in de wintermaanden binnen in huis écht heel koud kan zijn. Als je hier niets tegen doet, kun je beter buiten dan binnen zitten. We zitten nu in midden november en de afgelopen dagen is het ook buiten op straat onderwerp van gesprek; “Wat is het toch koud in de huizen”, “tja, de winter komt eraan, dat kun je voelen”. En dat terwijl het overdag buiten nog boven de 20 graden uitkomt!

Ook wij zijn hier tegenaan gelopen toen we na een lange tussenperiode in Nederland geweest te zijn, hier terug kwamen begin november. Gelukkig hebben we een goede houtkachel. Omdat we het ook graag warm hebben in de keuken en de badkamer hebben we ons de laatste tijd flink verdiept in verwarmingssystemen die het meest duurzaam en efficiënt werken in dit soort huizen; het wordt een infrarood paneel. Maar we hebben ook gekeken naar wat we zelf konden doen om het een beetje warm te houden.

De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk het huis goed isoleren. We willen niet teveel in het huis investeren aangezien we niet weten hoe lang we hier nog in blijven wonen. Maar ergens voelt dit ook niet heel fijn, omdat we duurzaamheid en milieu erg belangrijk vinden. Dus we doen dit voor zover mogelijk, binnen ons ‘budget’; we sporen de plekken op waar de meeste kou naar binnen komt en proberen dit op te lossen. Deuren en kozijnen checken, strips plaatsen, misschien het glas voor dubbel glas vervangen en niet te onderschatten; het huis voorzien van warme stoffen. Kleedjes, kussens en dekens.

Jezelf isoleren

Maar nog duurzamer dan je huis isoleren is natuurlijk jezelf isoleren. Man, wat heb ik gemerkt wat goede goede kleding en sloffen kunnen doen! Ik investeerde in fijne én duurzame spullen om mezelf warm te houden. Ik verdiepte me in welke stoffen goed zijn om je lichaam warm te houden en kwam uit op onder andere op het temperatuur regulerende merinowol. Het fijnst en warmst voel ik me in de sweatpants en meriwool trui van Colorful standard. Een kledingmerk dat duurzame basic kleding produceert in Portugal (10% korting met code SAUDALICIOUSCS10). Omdat vooral de vloer ook erg koud is (fijn, die tegels!) werkt het om sloffen te nemen met een rubberen ‘zool’. Ik gebruikte eerst mijn stoffen sloffen die ik meenam uit Nederland, maar dat was alsnog veel te koud! Ik kocht sloffen van het duurzame merk Giesswein. Deze sloffen zijn van virgin wol hebben een zool van natuurrubber en houden mijn voeten écht warm. Ook sloffen of duurzame schoenen bij Giesswein bestellen? Met code SAUDALICIOUS krijg je 25% korting op je bestelling.

Saudades

Net zo goed als dat ik steeds ‘saudades’ had voor Portugal, heb ik deze nu soms ook voor Nederland. Alhoewel, het land zelf mis ik eigenlijk niet, wel vind ik het jammer dat ik niet zomaar even langs kan gaan bij mijn vrienden en familie in Nederland. En natuurlijk wist ik dat ik hen zou gaan missen. Mede daarom vonden we het ook belangrijk om de vrijheid te hebben te kunnen gaan en staan waar en wanneer we willen. Minder én online werken helpt daar enorm mij. Wanneer we het gevoel hebben dat we nodig zijn, kunnen we er naartoe.

Wat we nu vooral merken is dat we wel degelijk minder tijd doorbrengen met familie en vrienden, maar áls wij daar zijn (of zij hier) is de tijd die we samen doorbrengen wel van extra waarde. Het voelt misschien iets meer als een moment waar je echt even bij stil moet staan. Met familie merken we dat we nu juist vaker meerdere dagen bij elkaar, en niet alleen even ‘op de koffie’. Je hebt meer tijd voor andere gesprekken, en gewoon ‘samen zijn’. Het geeft onze relaties een andere dimensie wat in sommige gevallen misschien alleen maar mooier is.

Woon of heb je wel eens in het buitenland gewoond?

Ik ben nu ook heel benieuwd naar jouw ervaringen! Heb jij wel eens in het buitenland gewoond, of woon je daar nu nog steeds? Wat mis(te) jij aan Nederland? Of heb je misschien de droom om ooit te emigreren, maar is er iets dat je tegenhoudt? Ik ben heel benieuwd! Deel je ervaring met ons onderaan dit bericht in de reacties.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Bestel met kortingscode SAUDALICIOUS bij:

 • Piece of Joy (gezonde, vegan taartjes)
 • Mister Nata (pastel de nata uit Lissabon)
 • Iron roots (Mijn favo duurzame sportkleding)
 • Vitaily (Mijn favo supplementen met duurzaam randje)
 • Body & Fit (Hier koop in mijn plantaardige eiwitrepen, steviadrops en eiwitpoeder)

7 Reacties

 1. Maria

  Ik heb zo’n 20 jaar geleden bijna 5 jaar in Zweden gewoond, dus aan de andere, noordkant van Europa! Natuur, dieren- en plantenwereld, het klimaat…. ik vond het er fantastisch! Ik vind het achteraf gezien erg jammer dat ik weer terug naar Nederland ben gegaan, maar door de omstandigheden toen kon het niet anders.
  Ik miste Nederland helemaal niet toen ik er woonde, op wat familie en vrienden na dan.
  Ik heb er wel over gedacht om terug te gaan, maar dat is nu voor mij helaas niet meer zo makkelijk ivm leeftijd(70), gezondheid en financiën, maar als de mogelijkheid zich zou voordoen, zou ik direct gaan, want ik mis Zweden nog altijd!

  Antwoord
 2. Pedro

  Bedankt om je ervaring te delen.
  Ik ook ik heb een droom maar zal voor later zijn.
  Zweden en Noord en Centraal Portuga binnen de Moeder Natuur zijn sterk mogelijkheden.

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Dank voor je reactie Pedro! Dat zijn beide prachtige landen… Zweden wil ik heel graag nog eens bezoeken. Wel landen met een totaal ander klimaat! Ben benieuwd, wat maakt dat je tussen die twee landen wil kiezen?

   Antwoord
 3. Anita

  Wij denken al jaren eraan om te emigreren. Heel wat landen via internet bekeken maar elk land heeft wat. Om onze kids en kleinkinderen niet te missen denken we aan Portugal. Maar zeker is het nog niet want we willen een constant temperatuurtje en als ik je blog lees kan het in de winter erg koud zijn. Maar we moeten nog enkele jaartjes werken dus we hebben nog genoeg tijd welk land het gaat worden.

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Mooie plannen! Gelukkig hebben jullie dan nog even 🙂 Mijn tip zal wel zijn om het land een aantal keer te bezoeken, in verschillende jaargetijden, zodat je dat soort dingen zelf kan ervaren en er ook zelf over kunt oordelen. Veel succes met de zoektocht!

   Antwoord
 4. Sydney

  Hoi Sabine,
  Leuk om je ervaringen te lezen. Wij wonen ook sinds een jaar in Centraal Portugal, en schrijven allebei freelance. Vooral je zoektocht naar warmte is heel herkenbaar. 😂 Wij hebben een houtkachel, een pelletkachel en nu voor de koude momenten nog een verrijdbaar gaskacheltje. Toch vind ik het wel fijn dat er echte seizoenen zijn hier. Onze tuin staat vol met fruitbomen, we hebben meer dan we kunnen eten of verwerken, dus als je in de buurt zit, kom maar op!

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Hoi Sydney,
   Wat een leuk berichtje! Gaaf dat jullie ook hier zijn gaan wonen. Waar staat jullie huis precies?
   Ja, het is inderdaad even zoeken, maar zo’n verrijdbaar kacheltje is echt ideaal voor als je het snel en kort even warm wilt hebben (zoals ik nu voor me heb staan haha). Het meemaken van en meebewegen met de seizoen heeft ook zeker wel iets!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This