if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

10 Essentiële Stappen bij Verhuizen naar Portugal

25 sep, 2023

Een veel gestelde vraag: “Bestaat er een standaard stappenplan voor emigratie naar Portugal?” Het antwoord is “nee”. Er bestaat geen vast plan, omdat ieders vertrekpunt anders is. Om je toch wat houvast en richting te geven deelt Dorothea 10 stappen die jouw plan om te verhuizen naar Portugal wel een stuk overzichtelijker en gemakkelijker maken.

Wonen in het buitenland is vaak een weloverwogen keuze voor een ander – en voor de meesten – een beter leven. Het is ongetwijfeld een verrijkende ervaring die je blikveld verruimt en je persoonlijke ontwikkeling stimuleert in lijn met jouw gewenste levensstijl.

Tegelijkertijd is het soms ook pittig, je weet letterlijk en figuurlijk de weg niet, je spreekt de taal niet of nog onvoldoende. Jouw avontuur gaat hoe dan ook gepaard met uitdagingen en aanpassingen die tijd vergen. Je wordt geconfronteerd met culturele verschuivingen, een nieuwe taal en een onbekende omgeving. Je zult waarschijnlijk meer ups en downs ervaren dan je gewend bent, dus enige veerkracht is vereist.

Haast moet je zeker niet hebben, alles heeft z’n tijd (nodig in Portugal).

Ongeacht dit alles is het vooral een prachtig avontuur – laat je niet te snel ontmoedigen. Velen zijn jou voorgegaan en genieten en zijn gelukkig in Portugal.

Een Steuntje in de Rug

Af en toe kan iedereen wel wat aanmoediging gebruiken. Iemand die je met raad en daad bijstaat. Ik hoop dat deze en komende blogs als dat broodnodige steuntje in de rug fungeren.

Je hebt waarschijnlijk al een lijstje gemaakt met dingen die je bij aankomst wilt doen. Het uitproberen van lokale restaurants, het ontdekken van markten en het verkennen van prachtige (rivier)stranden en andere beeldschone plekken staan ongetwijfeld op je lijstje.

Hoewel het aanlokkelijk is om meteen mee te gaan in het “Portugal-tempo,” is het verstandig om eerst enkele praktische essentiële zaken te regelen.

En geen zorgen, je hebt nog steeds voldoende tijd voor ontspannende wandelingen en uitgebreide lunches terwijl je onderstaande stappen doorloopt.

Een Standaard Stappenplan voor Emigratie naar Portugal

Vaak wordt de vraag gesteld: “Bestaat er een standaard stappenplan voor emigratie naar Portugal?” Het antwoord is nee. Elk individu of gezin heeft een uniek startpunt, wat betekent dat er geen vast stappenplan is.

De stappen die hieronder worden beschreven, worden echter door de meeste nieuwkomers doorlopen, al dan niet in deze volgorde. Deze 10 praktische stappen helpen je om goed voorbereid te zijn op je nieuwe leven in Portugal.

Stap 1. Oriëntatie en Planning

 • Onderzoek en informeer jezelf over het leven in Portugal, inclusief de cultuur, taal en diverse regio’s. Maak van deze onderzoekfase een feestje. Het doel bereiken is leuk maar vergeet niet te genieten van de reis er naartoe. Lees je alvast in met deze blogs!
 • Stel een emigratieplan op waarin je jouw doelen, financiën en verwachtingen op een rijtje zet. Het resultaat zal waarschijnlijk aan het einde van de rit een totaal andere aankomst hebben maar “een plan” geeft wel richting, structuur en zet je in de actiestand.

Stap 2. Juridische en Administratieve Zaken

 • Zorg dat je een geldig paspoort hebt.
 • Regel de vereiste verblijfsvergunning of visum, afhankelijk van je nationaliteit en verblijfsdoel.
 • Verkrijg een Portugees fiscaal nummer (NIF) bij de lokale belastingdienst. Dit fiscaal nummer heb je nodig voor een heleboel volgende stappen, ik leg hier meer over uit in deze blog.

Stap 3. Huisvesting

 • Zoek geschikte huisvesting, of je nu van plan bent te huren of kopen.
 • Onderzoek de vastgoedmarkt in jouw gekozen regio. Prijzen kunnen sterk variëren, dus zorg ervoor dat je een realistisch beeld hebt van de kosten.
 • Overweeg locatie, voorzieningen en kosten van levensonderhoud.
 • Overweeg of je gebruik wilt maken van een makelaar/jurist bij je zoektocht naar een huis. In mijn opvolgende blogs leg ik uit welke keuze je kunt maken en wat de voor- en nadelen zijn. In Portugal werkt het kopen/huren van een huis allemaal net even anders als in Nederland.
 • Voor een uitgebreide uitleg van deze stap, bekijk deze blog: “Huisvesting in Portugal: net even anders!
 • Extra tip: Dit boek over wonen en kopen in Portugal.

Stap 4. Financiën en Zorgverzekering

 • Open een bankrekening in Portugal en regel je financiële zaken.
 • Maak jezelf vertrouwd met het Multibanco-systeem.
 • Sluit een zorgverzekering af om medische kosten te dekken. Zorg ervoor dat je een ziektekostenverzekering hebt die geldig is in Portugal. Afhankelijk van je situatie kun je kiezen voor een openbare of particuliere zorgverzekering.
 • Schrijf je in bij de Centro de Saúde in jouw dorp of stad. Een Centro de Saúde is een gezondheidscentrum of gezondheidskliniek. Over het algemeen vervullen “Centros de Saúde” een cruciale rol in het Portugese gezondheidszorgsysteem, met name voor routinematige en niet-dringende medische zorg. Bij ernstige of specialistische gezondheidsproblemen worden patiënten vaak doorverwezen naar ziekenhuizen of specialisten buiten het centrum.

Stap 5. Verplaatsen van Bezittingen

 • Verhuizing: Organiseer de verhuizing van je bezittingen, overweeg welke verhuisoptie het beste bij je past. Dit kan variëren van het huren van een verhuiswagen, zelf verhuizen tot het inschakelen van een professioneel verhuisbedrijf.
 • Verzekering: Overweeg het afsluiten van een verhuisverzekering om je bezittingen te beschermen tegen schade, verlies of diefstal tijdens de verhuizing.
 • Douanevoorschriften: Informeer jezelf over de douanevoorschriften en invoerrechten die van toepassing zijn op goederen die je naar Portugal wilt verplaatsen.
 • Papierwerk: Verzamel alle benodigde documentatie, waaronder douaneformulieren, vrachtbrieven en eventuele vergunningen die nodig kunnen zijn voor specifieke items.

Stap 6. De taal leren en Integratie

stappen emigreren portugal verhuizen tips stappenplan

Stap 7. Werk en Inkomen

 • Indien je gaat werken, zorg dan voor de juiste vergunningen om in Portugal te werken.
 • Ontdek carrièremogelijkheden en bouw een professioneel netwerk op.

Stap 8. Registratie en Documenten

 • Schrijf je in bij de lokale gemeente om officieel in Portugal te wonen.
 • Zorg ervoor dat al je documenten, zoals geboorteakten, huwelijksakten en diploma’s, indien nodig, zijn vertaald en gelegaliseerd.

Stap 9. Verzekeringen en Nutsvoorzieningen

 • Regel je auto- en woningverzekering en andere relevante verzekeringen.
 • Sluit nutsvoorzieningen aan, zoals elektriciteit, water en internet.

Stap 10. Sociale Integratie en Cultuur

 • Leer de lokale cultuur kennen en neem deel aan sociale activiteiten.
 • Bouw relaties op met lokale bewoners en andere expats (on- en offline).

Nog een paar emigreer tips

stappen emigreren portugal verhuizen tips stappenplan

Onthoud dat dit stappenplan slechts een algemene richtlijn is en dat specifieke omstandigheden en vereisten kunnen variëren op basis van jouw persoonlijke situatie en nationaliteit. Grondig onderzoek doen, samenwerken met deskundige adviseurs zoals SuasDuas en mogelijk juridisch advies inwinnen voordat je de stap zet om naar Portugal te emigreren, wordt wel aanbevolen.

Het is ook een optie om lid te worden van NCA Portugal. De NCA is een vereniging voor Nederlandstaligen geïnteresseerd in Portugal.

Ook al is deze vereniging gefocust op Algarve kan het toch leuk en fijn zijn om hun tips en trucs te lezen. En als je in Algarve zit eens aan te sluiten bij hun activiteiten.

Deze vereniging stelt zich tot taak:

 • leden te informeren rond wonen, werken en leven in Portugal;
 • leden met elkaar in contact te brengen en te verbinden, met een focus op de Algarve.

Daarnaast zijn veel Facebook-groepen gewijd aan expats die naar Portugal verhuizen. Zoek op termen als “Expats in Portugal,” “Living in Portugal,” of “Emigrating to Portugal” om relevante groepen te vinden.

Er zijn ook regionale groepen zoals expats in Algarve en ook groepen speciaal voor inwoners in centraal en het noorden van Portugal. De meeste groepen zijn Engelstalig, sommigen zijn specifiek gericht op Nederlandstaligen. Het is maar net wat jij prettig vindt.

In mijn volgende blogs zal ik dieper op de genoemde 10 stappen ingaan. Ik zal ze nader toelichten en praktische tips met je delen, inclusief de do’s en don’ts die je onderweg kunt tegenkomen.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Dorothea

Dorothea

Dorothea is een ontdekkingsreiziger van twee werelden. Ze vervult de rol van
projectmanager voor Natuurbegraafplaatsen in Nederland en is ook mede-eigenaar van
Suasduas.com, een onderneming die opereert vanuit zowel Nederland als Portugal. Hier
werken ze samen om mensen praktisch en empathisch te begeleiden bij succesvol emigreren
naar het hart van Portugal. En niet te vergeten; ze heeft zelf ook een knusse “Casa” in Centraal Portugal op de berg,
omringd door schaapjes. Plus een verhuurhuis.
Benieuwd geworden? Duik in hun wereld via: www.suasduas.com!

Ga naar alle blogs van Dorothea

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

1 Reactie

Trackbacks/Pingbacks

 1. Een huis kopen in Portugal: regels, kosten en tips - Saudalicious - […] Tien essentiële stappen bij Verhuizen naar Portugal […]
 2. Altos e Baixos #40 | September '23 - Saudalicious - […] 10 essentiële stappen bij verhuizen naar Portugal […]
 3. Emigreren naar Portugal: fiscaal nummer (NIF) en belastingen - Saudalicious - […] –> Bekijk hier alle 10 essentiële stappen voor succesvol emigreren naar Portugal. […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur