if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Emigreren naar Portugal: fiscaal nummer (NIF) en belastingen

24 okt, 2023

Wil jij emigreren naar Portugal? Één van de eerste taken die hierbij komt kijken is het regelen van een fiscaal nummer (NIF) in Portugal. In deze blog legt Dorothea uit hoe dit in zijn werk gaat, en met welke andere belastingzaken je van doen krijgt. Ook lees je de voor- en nadelen van het aanvragen van residentie in Portugal.

–> Bekijk hier alle 10 essentiële stappen voor succesvol emigreren naar Portugal.

Één van de eerst stappen is een fiscaal nummer (NIF) aanvragen. Ik val maar meteen met de deur in huis – dit is de minst leuke blog om te lezen, dus helaas geen leuk, sexy, gezellig onderwerp voor een blog. Nee 😉, maar het is wel belangrijk. Samen slaan we ons er wel doorheen. Ferm en duidelijk waar het moet, luchtig waar het kan.

Dus tja.. veel leesplezier kan ik je denk ik niet wensen maar nogmaals, je wilt het toch wel weten allemaal.

Het fiscale nummer: Número de Identificação Fiscal (NIF)

We beginnen met uitleg over het aanvragen van het NIF nummer. Verderop alles wat je nog meer wilt weten over de Finanças en afwegingen die je kunt maken als resident of als niet inwoner van Portugal.

In Portugal heb je bijna voor alles wat “officieel” is een fiscaal nummer NIF (Número de Identificação Fiscal) nodig. Het is daarom het belangrijkste om te verkrijgen. Het fiscale nummer in Portugal wordt aangeduid als een Número de Contribuinte (of gewoon “Contribuinte”).

Het “Número de Identificação Fiscal” is van cruciaal belang voor allerlei financiële transacties, zoals het openen van een bankrekening, het kopen van onroerend goed en het betalen van belastingen.

Hoe vraag je een Fiscaal nummer (NIF) in Portugal aan?

Van alle documenten die je nodig hebt in Portugal is het fiscale nummer het gemakkelijkst te verkrijgen. Je hebt niet eens een Portugees adres nodig. Dit betekent dat je er één kunt krijgen terwijl je op vakantie bent of een bezichtiging doet, met behulp van je adres in je land van afkomst.

Maar pas op, je moet het adres wel tijdig wijzigen wanneer je een adres in Portugal hebt.

Hoe pak je het aan? Het enige dat je hoeft te doen is je dichtstbijzijnde kantoor van de Finanças bezoeken met je paspoort en bewijs van adres. Bij sommige Finanças kantoren heb je wel een afspraak nodig, bij andere niet. Dus zoek even uit wat voor jouw Finanças kantoor van toepassing is.

De Finanças zijn overheidskantoren (vergelijkbaar met de belastingdienst) waar je terecht kan voor belastingen, waaronder het verkrijgen van je NIF. In elke redelijk stadje zit een Finanças kantoor.

Waarom winkels om je NIF-nummer vragen in Portugal

Als je in Portugal bij winkels afrekent, zul je merken dat ze vrijwel altijd om je NIF-nummer vragen. Dit kan voor nieuwkomers en toeristen wat verwarrend lijken, maar er is een goede reden achter deze gewoonte. Waarom doen ze dat eigenlijk?

Het NIF-nummer, jouw unieke fiscale identificatienummer in Portugal, is de sleutel tot transparante financiële transacties. Winkels vragen hier om, omdat het helpt bij het toepassen van belastingen, facturatie en terugvorderen van belasting. Dit proces stimuleert eerlijke handel, voorkomt belastingontduiking en waarborgt nauwkeurige financiële verslagen.

Dus, de volgende keer dat je bij een winkel in Portugal je NIF-nummer wordt gevraagd, begrijp dan dat dit een normale procedure is om transparante financiële transacties en belastingaangifte te waarborgen.

Voor meer informatie over het NIF-nummer en belastingzaken in Portugal, kun je de officiële website van de Portugese belastingdienst (Autoridade Tributária e Aduaneira) raadplegen: www.portaldasfinancas.gov.pt.

Alles wat je nog meer wilt weten over de Finanças

Je hebt stap 1 gedaan, het NIF nummer heb je, gefeliciteerd! Er spelen ook nog andere belastingzaken waar misschien mee te maken krijgt, hieronder zullen we je begeleiden door het complexe maar cruciale domein van de Portugese financiën.

Belastingregistratie en Residência

Het is van groot belang om je officieel te laten registreren als resident (Residência) in Portugal, als je gaat emigreren. Als je alleen een tweede huis koopt en inwoner blijft van Nederland gelden er weer andere regels, hierover verderop meer informatie.

Resident worden heeft invloed op je belastingverplichtingen en op welk belastingstelsel op jou van toepassing is. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, zoals je inkomen en of je met pensioen bent, zal je worden onderworpen aan verschillende belastingtarieven. Het is raadzaam om je te laten adviseren door een professional om er zeker van te zijn dat je op de juiste wijze wordt belast.

Inkomstenbelasting en Onroerend Goed Belasting

In Portugal wordt de inkomstenbelasting (IRS) in verschillende schijven berekend, afhankelijk van je inkomen. Deze belasting wordt ingehouden op je loon of pensioen. Daarnaast is er de onroerend goed belasting (IMI), die jaarlijks wordt geheven op basis van de waarde van je eigendom. Het is van belang om op de hoogte te zijn van de specifieke regels en deadlines voor deze belastingen.

Zorg voor Volledige Documentatie

Bij het behandelen van financiële zaken in Portugal is nauwkeurigheid en volledigheid essentieel. Zorg ervoor dat je alle relevante documenten en bewijzen van inkomsten, eigendommen en uitgaven bij de hand hebt wanneer je belastingaangifte doet. Dit zal ervoor zorgen dat je aan alle vereisten voldoet en eventuele vertragingen of complicaties voorkomen.

Overweeg Deskundig Advies

Met de complexiteit van het Portugese belastingstelsel en de financiële regelgeving, kan het zeer voordelig zijn om professioneel advies in te winnen. Een fiscale adviseur of boekhouder met kennis van de Portugese wetgeving kan je begeleiden bij het optimaliseren van je belastingverplichtingen en ervoor zorgen dat je volledig voldoet aan alle vereisten.

In het prachtige Portugal zijn financiële zaken een cruciaal onderdeel van een succesvolle emigratie. Van het verkrijgen van een NIF-nummer tot het navigeren door de verschillende belastingen, het begrijpen van deze aspecten zal je helpen om op een vlotte en geïnformeerde manier je nieuwe leven in dit mooie land te leiden.

Onthoud dat het altijd verstandig is om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je aan alle financiële verplichtingen voldoet en optimaal kunt genieten van je nieuwe avontuur in Portugal.

Voor algemene informatie over wonen, werken en reizen in Portugal kun je de officiële website van de Portugese overheid raadplegen: www.portugal.gov.pt.

Resident worden of Nederlander blijven met een tweede Huis?

Wanneer de lokroep van Portugal je trekt, sta je voor een belangrijke beslissing: emigreren en inwoner worden of kiezen voor het aankopen van een tweede huis zonder je Nederlandse status op te geven? Beide opties hebben financiële gevolgen die het waard zijn om te overwegen. We werpen licht op het verschil in financiële aspecten (kosten en belastingvoordelen) tussen het worden van een inwoner en het bezitten van een tweede huis in Portugal maar wel Nederlander blijven.

Inwoner van Portugal worden

Wanneer je ervoor kiest om inwoner van Portugal te worden, word je onderworpen aan het Portugese belastingstelsel. Dit betekent dat je moet voldoen aan de regels voor inkomstenbelasting, onroerendgoedbelasting en andere belastingen. Er zijn echter ook aantrekkelijke belastingvoordelen voor inwoners, zoals het Non-Habitual Resident (NHR)-programma, dat mogelijk lagere belastingtarieven voor bepaalde inkomsten biedt.

Enkel een tweede huis in Portugal bezitten

Als je ervoor kiest om een tweede huis in Portugal te bezitten zonder je Nederlandse residentiestatus op te geven, blijf je onderworpen aan het Nederlandse belastingstelsel. Je betaalt vermogensbelasting over je buitenlandse bezittingen, waaronder je Portugese huis. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke regels en tarieven die van toepassing zijn.

De overwegingen:

Financiële Planning:

Bij het nemen van deze beslissing is het verstandig om deskundig financieel advies in te winnen. Een professional kan je helpen om de financiële implicaties van beide opties te begrijpen en de beste keuze te maken op basis van jouw persoonlijke situatie en doelen.

Residentie Voordelen:

Het worden van een inwoner kan voordelig zijn als je van plan bent om langer in Portugal te verblijven. Je kunt profiteren van belastingvoordelen en toegang krijgen tot het uitgebreide socialezekerheidsstelsel van Portugal.

Tweede Huis Flexibiliteit:

Als je ervoor kiest om geen inwoner te worden, behoud je je Nederlandse status en blijft je belastbaarheid in Nederland. Dit kan voordelig zijn als je van plan bent om regelmatig tussen Nederland en Portugal te pendelen.

De keuze tussen het worden van een inwoner of het bezitten van een tweede huis in Portugal heeft aanzienlijke financiële gevolgen. Het is van vitaal belang om zorgvuldig te onderzoeken welke optie het beste past bij jouw financiële situatie en levensstijl.

Ongeacht je keuze – ik blijf het maar herhalen – het raadplegen van professioneel financieel advies zal je helpen om weloverwogen beslissingen te nemen en optimaal te genieten van je tijd in het prachtige Portugal.

Als je meer wilt weten over emigreren naar Portugal en de bijbehorende praktische zaken, kun je terecht op de website van Suasduas, waar je mogelijk uitgebreidere informatie vindt: www.suasduas.com.

BOEKENTIPS

Onderstaande boeken zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een nieuw huis in Portugal.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Dorothea

Dorothea

Dorothea is een ontdekkingsreiziger van twee werelden. Ze vervult de rol van
projectmanager voor Natuurbegraafplaatsen in Nederland en is ook mede-eigenaar van
Suasduas.com, een onderneming die opereert vanuit zowel Nederland als Portugal. Hier
werken ze samen om mensen praktisch en empathisch te begeleiden bij succesvol emigreren
naar het hart van Portugal. En niet te vergeten; ze heeft zelf ook een knusse “Casa” in Centraal Portugal op de berg,
omringd door schaapjes. Plus een verhuurhuis.
Benieuwd geworden? Duik in hun wereld via: www.suasduas.com!

Ga naar alle blogs van Dorothea

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)
 • Testa Omega-3: SAUDALICIOUS voor -10% op duurzame en visvrije omgea-3 supplementen

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. 10 Essentiële Stappen bij Verhuizen naar Portugal - Saudalicious - […] Verkrijg een Portugees fiscaal nummer (NIF) bij de lokale belastingdienst. Dit fiscaal nummer heb je nodig voor een heleboel…
 2. Altos e Baixos #41 | Oktober '23 - Saudalicious - […] Emigreren naar Portugal: Fiscaal nummer (NIF) en belastingen […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur