if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e Baixos #41 | Oktober ’23

1 november 2023

Oktober 2023, de maand waarin de herfst even op zich liet wachten, maar het volledige toneel inpikte toen het daar eenmaal was. Voor ons een maand van meer binnen zijn, wennen aan de omslag, to-do’s oppakken en natuurlijk de verjaardag van Dennis vieren. Lees je weer mee?

–> Lees hier alle Altos e Baixos

Ons dagelijks leventje thuis

Van zomer naar herfst

In het begin van deze maand leek de zomer voor eeuwig te duren! Alsof er geen herfst bestond. We konden merken dat het herfst werd door de pompoenen die we overal zagen groeien (waarvan we een joekel van de buren kregen waar we heerlijke soep mee maakten), en natuurlijk door de herfstige kleuren, warme drankjes en dikke sokken die ik voorbij zag komen op Nederlandse social media… Maar zodra ik opkeek, keek ik recht in de zon, chillend in mijn bikinitopje :). We hebben het in de eerste twee weken van oktober nog heerlijk 35 graden gehad en zelf nog heerlijk gebarbecued en heerlijk gerend, gewandeld en gepadeld in de zon. Als het aan mij ligt, mocht dat nog wel even zo doorgaan!

Maar ook hier in Portugal heeft de zomer niet het eeuwige leven. Want plots was daar ineens de regen. Van de één op de andere dag voelde het letterlijk alsof de zomer aan de kant werd gebeukt door de herfst. Na de eerste regendag, is er ongeveer twee weken lang bijna geen enkele dag voorbij gegaan zonder regen. Dat was even slikken en vergde even schakelen. Workouts en ochtend yoga voornamelijk binnen en wandelingen met regenjas. Gelukkig hadden we vlak voordat de regen en kou intraden, nét een airco aangeschaft die gelijk goed van pas kwam. Klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar we kochten deze juist om te ontvochtigen en verwarmen in ons huisje. We hebben nu twee keer herfst en winter in ons huis in Portugal meegemaakt, en steeds zitten we er weer iets warmer en droger bij :).

Wanneer de zon dan toch nog een aantal keer doorbrak tussen de buien door is het wel weer gelijk super lekker trouwens :). Oja, en die kastanjes! Nog zo’n voordeel van herfst in Portugal 🙂

Klusjes en lesjes geduld

De regen zorgde ervoor dat we deze maand wat meer binnen zijn gebleven. Voor de verandering een keer een maandje zonder (mini-)tripjes! Jammer, maar aan de andere kant gaf dat ons ook weer tijd om wat meer te doen in huis.

We zijn begonnen aan het opknappen van de keuken. Een deel van de bestaande tegels gaan we verven, over het andere deel plakken we nieuwe tegeltjes heen. We hebben daarnaast ein-de-lijk de inbouwkast besproken en besteld. Hier komt een extra vriezer in. Zowel de kast als de vriezer zijn hard nodig voor wat extra comfort, overzicht en opslag :). We koken graag voor meerdere keren, vooral omdat we vaak tussen 17:00 en 21:00 werken waardoor we dus geen tijd en zin hebben om zo laat nog te koken. Dan zijn kant-en-klare maaltijden wel fijn! En omdat we graag gezond eten, koken we altijd zelf. We komen soms wat vriezer ruimte te kort, nu we slechts één klein vakje boven onze koelkast hebben. Daarnaast hebben we ook een nieuwe voordeur besteld. Ook dat was hoognodig en zal nog iets meer bijdragen aan de warmte in huis. Er komt nu behoorlijk wat kou doorheen :).

Dit alles duurt allemaal een stuk langer dan dat we gewend zijn in Nederland. Het aanvragen van een offerte kost op de één of andere manier meer tijd, en ik moet er continu achteraan, herinneringen sturen, etc. Dat merken we bij meer dingen, en ondertussen zijn wij zelf ook zeer geduldig geworden, waardoor het allemaal wat langer duurt 🙂 En dat is in de meeste gevallen prima, tot het iets betreft dat je toch wel graag een keer af wilt hebben haha :). Nu dus afwachten hoe lang het gaat duren voordat het allemaal écht gerealiseerd gaat worden! Ik zal jullie op de hoogte houden via @casaboanova

Dennis verjaardag!

20 oktober is Dennis (mijn vriend) jarig :). Ondanks dat de meeste van onze vrienden en familie ver weg zijn, vieren we onze verjaardagen samen nog net zo hard. Want het leven moet je vieren vinden we. We vieren onze verjaardagen altijd met een leuke dag, lekker eten, wandelen, en doen lekker waar de jarige zin in heeft :). Mijn verjaardag vierden we lekker decadent met een weekendje Lissabon. Ik wilde voor Dennis ook een leuke trip uitzoeken, maar hij zei dat als hij eerlijk was, zijn allermooiste dag rondom huis was. Lekker samen slow opstaan, mijn chocolade proteïne cakeje als ontbijt, wandelen in de natuur van het natuurpark waar we aan wonen, lunchen bij een restaurantje daar vlakbij, en ‘s avonds samen één van zijn lievelingsgerechten koken; polvo com batata doce ao murro (octopus met crunchy zoete aardappel). Nou, als je meest ultieme dag niet veel afwijkt van een ‘normale’ dag, dan heb je het best goed voor elkaar toch? Een tevreden man heb ik dus!

Tijdens de wandeling bezochten we ook Fórnea, een bijzondere vallei, vlak nadat het al een week lang flink geregend had. We zijn hier in September ook geweest (toen we deze reel maakten!) toen de zon nog flink scheen en er geen water te bekennen was. Dat was nu wel anders. Eens in de zoveel tijd, na periodes van veel regen, ontstaat er hier een waterval. We hadden die dag het geluk dat we deze gespot hadden. De eerste keer dat we hem zo groot gezien hebben. Prachtig, toch?! In deze post schreef ik nog een stukje over de natuur en dit fenomeen. We hadden gelukkig tijdens de wandeling ook mooi weer (op een klein buitje na). Ik nam nog wat verse tijm mee (dit groeit hier in overvloed in de natuur!) wat het gerecht dat we ‘s avonds kookten extra smakelijk maakte. Voor mij nét zo’n feestje als voor hem, deze dag! 😉

Kleine uitstapjes

We hadden wat minder tijd om lange dagen weg te gaan omdat we meer werkuurtjes hadden dankzij Stoptober (we zijn beide Psycholoog/Coach voor een bedrijf waarbij we mensen helpen te stoppen met roken). Maar we zijn natuurlijk niet alléén maar thuis geweest deze maand. Buiten onze dagelijkse wandelingen – regen of niet – hebben we een aantal keer de auto gepakt voor wat leuke afspraken met anderen en een winkeldagje.

Zo hadden we 7 oktober een etentje gepland staan in Tomar bij Insensato café. Dit was een soort pop-up idee waarbij een Indiase chef (uit Engeland) een Indiaas drie gangen menu kwam koken. We vinden het leuk om te profiteren van dit soort uitstapjes door het gelijk te combineren met andere ontdekkingen. We zijn daarom die dag in de ochtend vertrokken om een kijkje te nemen bij het strandje en omgeving van Castelo de Bode, een water met een dam vlakbij Tomar. We waren hier al eens eerder geweest, maar konden het ons niet heel goed meer herinneren. Helaas viel het een beetje tegen. Het was wat verlaten, en weinig mogelijkheden om te wandelen. We zijn daarna iets verder weg gereden naar een ander plekje aan het water, Vila Nova Praia Fluvial, waar we lekker hebben gepicknickt en toch nog een kleine wandeling hebben kunnen doen.

Daarna zijn we naar Tomar centrum gereden waar we lekker door de stad en het park gewandeld hebben. Het etentje leek ons trouwens ook gelijk de uitgelezen kans om Debby en Domi van @debby_en_domi te ontmoeten. Zij wonen namelijk vlakbij Tomar en we hebben al een tijd leuk contact via Instagram. Zij waren ook van plan om te gaan dus we besloten een tafel voor vier te reserveren. Het eten was heerlijk en het gezelschap super gezellig 🙂 We bleven als allerlaatsten over en zijn uiteindelijk maar weggegaan omdat we het idee hadden dat het personeel misschien ook wel naar huis zou willen ;).

Halverwege de maand reden we opnieuw richting Tomar, en daar voorbij, omdat we uitgenodigd waren voor een lunch bij Corrina en Martijn van Quinta das Flores. We maakten vorige maand voor het eerst kennis tijdens een etentje in Abrantes. Ze vierden deze middag dat ze een jaar geleden de sleutel van hun huis in Portugal kregen. En natúúrlijk willen wij dat wel met hen mee vieren! Op de heenweg stopten we nog even in Torres Novas om wat lekkers voor onszelf én Corrina en Martijn te kopen bij het winkeltje Parque dos Sabores. Hier haal ik altijd heerlijke vijgen azijn en gedroogde vijgen. Ze hebben er ook heerlijke Portugese kaasjes. Allemaal lokaal! De lunch was heel gezellig en erg lekker. Corrina had behoorlijk uitgepakt en heerlijk Indonesisch gekookt en we hebben met veel leuke lieve mensen kennis gemaakt :). 

Tot slot zijn we eind oktober nog een dagje naar Leiria geweest. We hadden wat dingen nodig in verband met de verbouwing/klusjes in de keuken. We houden beiden niet van winkelen, maar soms is het nodig 🙂 En het ideale moment is dan natuurlijk wel een regenachtige, vrije dag. Dus we pakten onze kans en besteedden het begin van de middag in de shopping van Leiria. Daarna was het gelukkig droog en deden we nog wat sightseeing in de stad. Vooral in de avond (en op zaterdag) heeft deze stad zo’n fijne vibe! We besloten lekker uit eten te gaan en kozen voor een restaurantje dat we nog niet kenden. Indiaas bij Everest Inn. De recensies waren positief en de foto’s zagen er goed uit, en dat was helemaal terecht. We hebben heerlijke curry’s gegeten, waaronder eentje met bacalhau (leuk om eens een alternatieve curry op de kaart te zien staan!). Aanradertje dus ook :).

Wat er nog meer online kwam in Oktober

Over reizen en Portugal

Over leefstijl

Over lekker eten

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Altos e baixos #42 | November '23 - Saudalicious - […] maken we deze af. Het geeft nu al zo’n ander gezicht! Verder komt er nog een inbouwkast waar ik…
 2. Altos e baixos #43 | december '23 - Saudalicious - […] maken we deze af. Het geeft nu al zo’n ander gezicht! Verder komt er nog een inbouwkast waar ik…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur