if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e baixos #43 | december ’23

8 februari 2024

Dit keer een schandalig late update van onze maand… Eigenlijk ben ik zelfs laat voor de maand Januari, maar omdat December een héle gezellige maand was wilde ik deze jullie (en mezelf) niet onthouden :). Deze December vierden wij voor het allereerst Kerstmis en Oud & Nieuw in ons nieuwe thuisland Portugal, kregen we bezoek uit Nederland en maakten we veel leuke tripjes!

–> Lees hier alle Altos e Baixos

Ons dagelijks leventje thuis

Deze maand begon lekker rustig thuis. Als we zo’n periode van veel thuis zijn hebben, vullen we onze tijd – naast werken – vooral met veel buiten zijn, sporten, wandelen en eten (koken). Heerlijk vinden we dat! Gewoon lekker bezig zijn met goed voor onszelf zorgen en genieten van dit soort ‘normale’ dingen, die als we ze bewust doen, juist mooie kleine geluksmomentjes voor ons zijn. Genieten van een zelfgemaakt cakeje met koffie in de ochtend, verse citroenen en sinaasappels plukken, een wandeling in de winterzon, en ontdekken van nieuwe plekjes rondom huis. Genieten!

Verder hebben we nog wat gesocialized en met vrienden uit Santarém afgesproken in de stad om daar wat te eten en een wandeling door de stad te maken. We komen vaak in Santarém voor wat aankopen, een etentje of een wandeling, maar wanneer je er rondloopt met locals leer je toch weer nieuwe plekken én verhalen over de stad kennen. Ook zijn er vrienden uit Nederland die ook in Portugal wonen langsgekomen voor een lekkere lunch en een wandeling bij ons in de buurt, langs de rivier Alviela. Dat waren fijne, rustige dagen voor de échte drukte begon!

Keuken klusjes en stopcontact probleem

Aan het huis wordt nog steeds beetje bij beetje geklust :). Op het moment is de keuken aan de beurt. De tuin is nog lang niet af, maar met dit weertje is het prima om dat even te laten voor wat het is. De keuken had al een nieuw kleurtje gekregen (tenminste, twee eerste laagjes), maar we waren nog niet helemaal tevreden. We hebben deze maand een beginnetje gemaakt met nieuwe leuke tegeltjes aan de keukenwand. De komende dagen maken we deze af. Het geeft nu al zo’n ander gezicht! Verder komt er nog een inbouwkast waar ik vorige maand ook over vertelde. De wandjes waar de kast ingebouwd zal worden, staan. Nu de kast nog :). Dat is een kwestie van afwachten. Als we vragen “hoe lang dat ongeveer duurt” krijgen we niet echt een duidelijk antwoord, dus we geven ons er maar aan over :). We zijn het gewend! Verder hebben we wat nieuwe spulletjes hier en daar gekocht om het steeds een beetje gezelliger te maken. Een update (met foto’s uiteraard) over de kast + tegeltjes komt binnenkort 🙂

Verder hebben we een nieuwe voordeur laten plaatsen. De oude deur was van aluminium en vooral slecht geïsoleerd waardoor er veel kou doorheen naar binnen kwam. Daarbij vonden we hem ook niet mooi. Dus een nieuwe Portugese witte deur is het geworden! Daarna moesten we trouwens snel op zoek naar een brievenbus voor aan de muur, zodat onze postbode niet meer iedere keer hoefde aan te bellen voor post :).

Bezoek uit Nederland

Halverwege de maand kwam mijn moeder op bezoek om samen met ons kerst en Oud & Nieuw te vieren. Op 17 december kwam ze aan en haalden we haar op van het vliegveld. We maakten er gelijk een gezellig middagje Lissabon (in Parque das Naçoẽs) van met natuurlijk een lekkere lunch bij onze favoriet daar: Honest Greens.

De dagen tussen de feestdagen door hebben we met z’n drietjes gevuld met mooie wandelingen, lekkere etentjes, en leuke stedentrips waar ik hieronder meer over vertel!

Tripje Zilverkust (+ hotel tip!)

Omdat mijn moeder zo’n 3 weken hier zou komen leek het ons leuk om een tripje tussendoor te plannen. Dennis en ik hadden een tijdje geleden Noah Hotel ontdekt en het leek ons leuk om daar een keertje naartoe te gaan. Vooral de huisjes, locatie en het concept spraken ons erg aan. We waren er nog niet eerder geweest omdat we het in het hoogseizoen wat prijzig vonden. We zagen dat ze ook bungalows voor 3 tot 4 personen hadden, wat het net ietsje goedkoper per persoon maakte. Mijn moeder zag het ook zitten, dus we besloten te boeken.

We hebben het heel erg leuk gehad en achteraf vonden we de prijs eigenlijk enorm meevallen. Je mag namelijk gratis gebruik maken van hun fietsen, en je kunt tot 2 sport- of yoga lessen bijwonen. Er is ook mogelijkheid om verschillende workshops bij te wonen (o.a. ook leuke voor kids!). Er is een prachtig zwembad, een lekker verwarmde jacuzzi en verder voorzien ze je van gefilterd water, flessen, handdoeken, etc. Het ontbijt is origineel (o.a. een honinggraat zoals je hieronder kan zien), heel erg lekker en uitgebreid en het personeel is ontzettend aardig. Ervan uitgaande dat je van veel van deze faciliteiten gebruikmaakt, vonden wij het het geld echt meer dan waard! Deze komt dus ook zeker nog op de lijst met favoriete accommodaties!

Check hier meer over dit hotel.

Dag 1: Ericeira

De eerste dag van deze trip begon in Ericeira waar we wat rond gewandeld hebben, een lekker koffietje gedronken hebben bij Terco do Meio en heerlijk hebben geluncht bij Balagan (hier maakte ik eerder ook een reel van, die zie je hier!) Het waaide flink maar de zon scheen echt heerlijk gedurende de drie dagen.

Dag 2: Sportieve start en Torres Vedras

De tweede dag begon met een lesje yoga, een lekker ontbijtje, een strandwandeling in Santa Cruz zelf, gevolgd door een goede HIIT workout bij Noah en natuurlijk een relax momentje in de jacuzzi.

Daarna vertrokken we naar Torres Vedras waar we het kasteel bezochten (aanrader!). en de stad in kerstsfeer bewonderden. We zijn hier één keer eerder geweest, maar konden ons niet herinneren dat het zo’n leuk stadje was! We hebben lekker geslenterd, wat winkeltjes bekeken, lekker thee gedronken bij een leuke pastelaria “Casa Torta” en de kerstversiering bewonderd. We eindigden met een lekker diner bij Roots, een restaurant waar we al vaker zijn geweest en altijd goed is bevallen!

Dag 3: ziekjes door kerstachtig Óbidos

De derde dag begon iets minder lekker, ik voelde me ziek, Dennis was ook niet topfit en mijn moeder was al langer ziek. Om die reden hebben we de sportles bij Noah helaas moeten afzeggen. We hebben die dag wat langs de kust gereden en hier en daar gewandeld. Zo ook nog bij het meer van Óbidos.

Eigenlijk wilde ik het liefst naar huis en in bed liggen, maar het lukte me toch nog net om wat energie bij elkaar te schrapen voor een rondje Óbidos centrum. We waren nu zo dichtbij en ik wilde Óbidos graag bewonderen in kerstsfeer, aangezien ik er veel over gehoord had. De lichtjes, geluiden enz. waren super gezellig maar ook heel overweldigend als je flinke hoofdpijn hebt…. Toch blij dat we geweest zijn en ik het volhield tot de lichtjes allemaal aangingen :). We hebben een beetje rondgelopen, een heerlijke bacalhau pastel met Portugese kaas gegeten (er zit nu ook een casa Portuguesa do pastel de bacalhau in Óbidos! €5 per stuk, maar als je van rauwe schapenkaas én bacalhau pastéis houdt, is het het waard ) en zijn daarna op tijd naar huis gegaan. 

Eerste keer kerst en oud&nieuw in Portugal

Dit jaar was voor ons de allereerste keer dat wij kerst en oud en nieuw niet in Nederland vieren. Sterker nog; de eerste keer dat we het niet in onze geboortestad vierden! De vorige twee kerstperiodes sinds we hier in Portugal wonen, hebben we met onze familie en vrienden in Nederland doorgebracht. Dit jaar vonden we het tijd om hier verandering in te brengen en eens te zien hoe het zou zijn om deze maand in ons “eigen” land te blijven. Het is tenslotte ons nieuwe thuis en we waren nieuwsgierig hoe het er hier aan toe zou gaan. Toch wel gek, deze dagen vieren zonder familie, voor het eerst in 31 jaar. Maar gelukkig waren we niet helemaal ‘alleen’, en kwam mijn moeder ons dus vergezellen.

Onze kerstdagen

In Portugal is er maar één officiële kerstdag; 25 december. En natuurlijk is er kerstavond. Op deze twee avonden zijn over het algemeen alle winkels en restaurants gesloten. 24 december was de dag na onze trip naar Noah in Santa Cruz. De laatste dag was ik dus behoorlijk ziek geworden en dit zette de dag daarna nog goed door. Ik was van plan om te koken en octopus met zoete aardappel te maken, maar ik had totaal geen puf om te koken (of om fatsoenlijke foto’s te maken zoals je ziet). Ik ben eigenlijk nooit zo ziek dat ik op bed lig, dus dit was behoorlijk balen! Mijn ontbijt/lunch bestond uit een paar stukjes fruit :). Gelukkig waren mijn moeder en Dennis wel op de been en kookten zij samen voor ons drietjes dit gerecht, met wat aanwijzingen van mij :). Vlak voor etenstijd kwam ik uit bed en hebben we heerlijk samen gegeten. In de avond keken we samen een mooie film, die ik met je deel in de nieuwsbrief! (Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief ontvang je iedere maand dit soort kleine, persoonlijke tips!).

Eerste kerstdag voelde ik me al ietsje beter. Eigenlijk kwam het dus heel goed uit dat we wat rustigere kerstdagen hier in Portugal hadden. We maakten een wandeling door de natuur met z’n drietjes en kookten daarna een lekker iets uitgebreider diner samen. Daarna pakten we wat cadeautjes uit (van elkaar én van familie uit Nederland die mijn moeder had meegenomen:)) en keken we opnieuw een mooie film. Anders dan anders, en balen dat ik me niet goed voelde, maar toch hele fijne dagen gehad!

Portugese steden in kerstsfeer

Eigenlijk staat heel december en begin januari in het teken van kerst in Portugal. Daar hebben we natuurlijk, naast het tripje naar de zilverkust, wel het één en ander van proberen mee te pikken. Zo zijn we een dagje naar Leiria geweest en kon een bezoek aan een prachtig verlicht Lissabon natuurlijk niet ontbreken.

Leiria blijft één van onze favoriete steden op redelijke afstand voor ons. De sfeer is er altijd heel fijn en nu met kerst waren de normaal al zo leuke straatjes en pleinen nog een extra gezellig versierd met verlichting.

In Lissabon hadden we heerlijk geluncht bij één van onze favoriete Midden Oosterse restaurants Farés en heel lekker avond gegeten bij Casa Graviola. Een Braziliaanse keten met erg lekker en origineel eten. Check deze korte reel voor wat beelden van Lissabon in kerstfeer!

Oud en Nieuw

Thuisblijven met de feestdagen betekende dus ook dat we voor het eerst in ons nieuwe thuisland het nieuwe jaar instapten. Het is grappig om de verschillen in cultuur tussen Portugal en Nederland te zien. Wij zijn in Nederland gewend dat restaurants tijdens de kerstdagen kerstmenu’s aanbieden voor degenen die liever uit eten gaan dan zelf koken. Dit zijn meestal net wat chiquere menu’s dan gewoonlijk. En op oudejaarsdag is het juist minder gebruikelijk om uit eten te gaan. Dat is in Portugal anders. De meeste restaurants zijn met kerst gesloten en hebben wel kerstmenu’s rondom de kerstdagen, maar die zijn juist meer gericht op grote groepen zoals vriendengroepen en teamuitjes. De menu’s bestaan dan juist vaak uit wat simpelere gerechten die op één schaal of in één pan voor meerdere personen worden geserveerd. Tijdens Oudjaarsavond is het dan weer wel gebruikelijk om uit eten te gaan en dan bieden veel restaurants ook een veel luxer en chiquer menu. Er worden ook veel feestjes georganiseerd. Wij schrokken van de prijzen die echt enorm veel hoger liggen dan bij chique etentje op een ‘gewone’ dag in Portugal. Als er dan ook een feestje bij zat, liep dit helemaal op naar honderden euro’s. Maar gezien wat er allemaal bij zat was dat misschien ook niet gek: x-gangen diner, onbeperkt gratis drank, live muziek, en na 00:00 nog eens een tafel vol eten wat ze in Portugal “ceia” noemen. Dit vonden wij iets te veel van het goede.

Uiteindelijk hadden we samen met wat vrienden uit het dorp een mooie middenweg gevonden; een lekker diner bij een restaurant in Torres Novas, met aansluitend een vuurwerkshow en een concert dat zich beide plaatsvonden op het plein waaraan het restaurant zich bevond. We hebben een hele gezellige avond gehad :).

Het ging natuurlijk wel allemaal op z’n Portugees; de avond startte een half uur later dan gepland en uiteindelijk stond er om kwart voor 12 nog een rij voor het dessert buffet. Oja, én rond dat tijdstip werden ook nog even snel rozijnen uitgedeeld om te verdelen onder alle mensen 🙂 (wist je dat we in Portugal om 00:00 12 rozijnen eten, voor 12 gelukkige maanden in het nieuwe jaar?).

Op naar een mooi 2024!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Altos e Baixos #44 | Januari '24 - Saudalicious - […] de blog van vorige maand vertelde ik dat we bezig zijn geweest met het “pimpen” van de keuken. De…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur