if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Lagoa de Óbidos: een parel voor natuurliefhebbers én actieve watersporters

8 dec, 2021

Bij een rondreis door Portugal bezoeken veel mensen Óbidos, ongeveer een uur boven Lissabon. Logisch: dit historische vestingstadje heeft veel charme, leuke winkeltjes en lekkere restaurants. Maar de reiziger die Óbidos na één of twee dagen weer verlaat, mist toch een kans: een bezoek aan de Lagoa de Óbidos. Deze lagune biedt namelijk van alles: heerlijke stranden, prachtige natuur en veel mogelijkheden om lekker actief te zijn!

Waarom is Lagoa de Óbidos een uniek natuurgebied?

een ideale uitvalsbasis voor strandgangers

De Lagoa de Óbidos is een grote binnenzee, die met een nauwe doorgang in contact staat met de Atlantische Oceaan. Vlakbij deze doorgang vind je mooie brede stranden in Foz de Arelho en Bom Sucesso. Daarover schreef ik al eerder in het artikel ‘een rustig dagje strand in Portugal, kan dat nog? Zeker!’

Een Geweldige plek voor vogelspotters

De Lagoa de Óbidos is in ieder geval de grootste zoutwater lagune van Portugal. En door de combinatie van het zoute water uit de oceaan en diverse zoetwaterbronnen landinwaarts, heeft zich in de loop der tijd een unieke ecologische omgeving gevormd, waar veel vogelsoorten hun plek hebben gevonden. Er zijn diverse schuilhutten en uitzichttorens voor de liefhebbers en spotters van watervogels. Wat dacht je van de flamingo? Zeker, deze prachtige watervogel vind je in de zomer en herfst aan de oevers van de lagune!

Uitdagingen voor wandelaars en fietsers

De afgelopen jaren is er veel gebeurd om het gebied rond de lagune beter toegankelijk te maken, zonder het ecologische evenwicht te verstoren. Zo is er aan de zuidkant van de lagune een natuurlijk grindpad aangelegd, dat via houten bruggetjes prachtige vergezichten biedt over de lagune en de oceaan. Hier kan je heerlijk wandelen langs de waterkant, waarbij je niet alleen van de natuur geniet, maar ook een paar restaurantjes tegenkomt voor een kopje koffie of een lunch.

Voor de échte fanatieke wandelaar is er de mogelijkheid om een tocht helemaal rond de lagune te maken van ongeveer 30 kilometer. Bij dit rondje kom je wel één uitdaging tegen: waar de lagune in verbinding staat met de oceaan moet je een stukje zwemmen of (als het eb is) waden door het ondiepe water. Een unieke ervaring!

Het natuurlijke grindpad is ook toegankelijk voor fietsers, dus ook zij kunnen hun hart ophalen. Want vind je een wandeling van 30 kilometer rond de lagune een te grote uitdaging? Pak dan de fiets! Een groot deel van het rondje is prima te doen over goede wegen. En voor de tocht over de lagune is een bootje te regelen, dat je met fiets naar de overkant brengt!

Een paradijs voor watersporters

Genoeg uitdagingen dus voor wandelaars en fietsers, maar de lagune is uiteraard ook een paradijs voor watersporters. Aan de noordkant van de lagune (bij Nadadouro) is een zeilschool, waar onder meer surfplanken en sup-planken te huur zijn en waar je een begeleide trip over de lagune kunt boeken.

En niet te vergeten: onder watersporters staat de Lagoa de Óbidos bekend als de beste kitesurfspot van Portugal! Zowel beginners als gevorderden kunnen hier terecht, omdat de omstandigheden ideaal zijn. De lagune is voor het grootste deel ondiep, zodat het oefenen met de kite zonder plank makkelijker is. Daarnaast is de wind (een belangrijke factor bij kitesurfen!) vaak optimaal: ’s ochtends wat rustiger voor de beginners, ’s middags lekker fel voor de gevorderden. Niet verwonderlijk dus dat je aan het strand van Bom Sucesso (aan de zuidkant van de lagune) het hele jaar door kitesurfers uit heel Europa kunt ontmoeten!

En het mooie van Lagoa de Óbidos: al deze activiteiten en hun beoefenaars (de strandgangers, de vogelspotters, de wandelaars, de fietsers, de watersporters) zitten elkaar niet in de weg. Ieder heeft zijn eigen plek en geniet zo van deze unieke parel aan de Portugese westkust!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Pieter

Pieter

Pieter is samen met zijn vrouw Jeanette eigenaar van Quinta dos Pernobes, een kleinschalige turismo rural vlakbij Óbidos in de streek Costa de Prata. Hij is tekstschrijver en fotograaf. Voor Saudalicious schrijft Pieter blogs met tips en leuke weetjes over Portugal. In deze blog stelt Pieter zich aan ons voor. Meer lezen over Quinta dos Pernobes en de avonturen van Pieter en Jeannette in Portugal? Neem dan een kijke op hun eigen website.
Ga naar alle blogs van Pieter

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Korting met code SAUDALICIOUS bij:

 • Iron roots-10% op mijn favo duurzame sportkleding (Wereldwijd)
 • Vitaily– €7,50 op kwalitatieve, duurzame supplementen (Europa)
 • Common & Sense-15% op mijn favo duurzaam Nederlands kledingmerk (NL)
 • Koro-5% op mijn favo food webshop waar ik een groot deel van mijn houdbare boodschappen koop (PT & NL)
 • Olie van Olivia: -10% Lekkerste eerlijke olijfolies (NL)
 • Botanical Beauty-10% op 100% natuurlijke skincare (NL)
 • Aard’g€5,- korting op suikervrije kombucha en waterkefir! (NL + BE)
 • Mister Nata: -10% op Pastel de nata uit Lissabon (NL)

  Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun je het platform Saudalicious, omdat wij dan een kleine commissie ontvangen. Kost jou niets extra’s!

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over Sabine

  saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

  Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

  Volg Saudalicious op social media

  Meer inspiratie in je mailbox?

  Portugal autohuur

  Pin It on Pinterest

  Share This