if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Lagoa de Óbidos: een parel voor natuurliefhebbers én actieve watersporters

8 dec, 2021

Bij een rondreis door Portugal bezoeken veel mensen Óbidos, ongeveer een uur boven Lissabon. Logisch: dit historische vestingstadje heeft veel charme, leuke winkeltjes en lekkere restaurants. Maar de reiziger die Óbidos na één of twee dagen weer verlaat, mist toch een kans: een bezoek aan de Lagoa de Óbidos. Deze lagune biedt namelijk van alles: heerlijke stranden, prachtige natuur en veel mogelijkheden om lekker actief te zijn!

Waarom is Lagoa de Óbidos een uniek natuurgebied?

een ideale uitvalsbasis voor strandgangers

De Lagoa de Óbidos is een grote binnenzee, die met een nauwe doorgang in contact staat met de Atlantische Oceaan. Vlakbij deze doorgang vind je mooie brede stranden in Foz de Arelho en Bom Sucesso. Daarover schreef ik al eerder in het artikel ‘een rustig dagje strand in Portugal, kan dat nog? Zeker!’

Een Geweldige plek voor vogelspotters

De Lagoa de Óbidos is in ieder geval de grootste zoutwater lagune van Portugal. En door de combinatie van het zoute water uit de oceaan en diverse zoetwaterbronnen landinwaarts, heeft zich in de loop der tijd een unieke ecologische omgeving gevormd, waar veel vogelsoorten hun plek hebben gevonden. Er zijn diverse schuilhutten en uitzichttorens voor de liefhebbers en spotters van watervogels. Wat dacht je van de flamingo? Zeker, deze prachtige watervogel vind je in de zomer en herfst aan de oevers van de lagune!

Uitdagingen voor wandelaars en fietsers

De afgelopen jaren is er veel gebeurd om het gebied rond de lagune beter toegankelijk te maken, zonder het ecologische evenwicht te verstoren. Zo is er aan de zuidkant van de lagune een natuurlijk grindpad aangelegd, dat via houten bruggetjes prachtige vergezichten biedt over de lagune en de oceaan. Hier kan je heerlijk wandelen langs de waterkant, waarbij je niet alleen van de natuur geniet, maar ook een paar restaurantjes tegenkomt voor een kopje koffie of een lunch.

Voor de échte fanatieke wandelaar is er de mogelijkheid om een tocht helemaal rond de lagune te maken van ongeveer 30 kilometer. Bij dit rondje kom je wel één uitdaging tegen: waar de lagune in verbinding staat met de oceaan moet je een stukje zwemmen of (als het eb is) waden door het ondiepe water. Een unieke ervaring!

Het natuurlijke grindpad is ook toegankelijk voor fietsers, dus ook zij kunnen hun hart ophalen. Want vind je een wandeling van 30 kilometer rond de lagune een te grote uitdaging? Pak dan de fiets! Een groot deel van het rondje is prima te doen over goede wegen. En voor de tocht over de lagune is een bootje te regelen, dat je met fiets naar de overkant brengt!

Een paradijs voor watersporters

Genoeg uitdagingen dus voor wandelaars en fietsers, maar de lagune is uiteraard ook een paradijs voor watersporters. Aan de noordkant van de lagune (bij Nadadouro) is een zeilschool, waar onder meer surfplanken en sup-planken te huur zijn en waar je een begeleide trip over de lagune kunt boeken.

En niet te vergeten: onder watersporters staat de Lagoa de Óbidos bekend als de beste kitesurfspot van Portugal! Zowel beginners als gevorderden kunnen hier terecht, omdat de omstandigheden ideaal zijn. De lagune is voor het grootste deel ondiep, zodat het oefenen met de kite zonder plank makkelijker is. Daarnaast is de wind (een belangrijke factor bij kitesurfen!) vaak optimaal: ’s ochtends wat rustiger voor de beginners, ’s middags lekker fel voor de gevorderden. Niet verwonderlijk dus dat je aan het strand van Bom Sucesso (aan de zuidkant van de lagune) het hele jaar door kitesurfers uit heel Europa kunt ontmoeten!

En het mooie van Lagoa de Óbidos: al deze activiteiten en hun beoefenaars (de strandgangers, de vogelspotters, de wandelaars, de fietsers, de watersporters) zitten elkaar niet in de weg. Ieder heeft zijn eigen plek en geniet zo van deze unieke parel aan de Portugese westkust!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Pieter

Pieter

Pieter is samen met zijn vrouw Jeanette eigenaar van Quinta dos Pernobes, een kleinschalige turismo rural vlakbij Óbidos in de streek Costa de Prata. Hij is tekstschrijver en fotograaf. Voor Saudalicious schrijft Pieter blogs met tips en leuke weetjes over Portugal. In deze blog stelt Pieter zich aan ons voor. Meer lezen over Quinta dos Pernobes en de avonturen van Pieter en Jeannette in Portugal? Neem dan een kijke op hun eigen website.
Ga naar alle blogs van Pieter

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Emigreren naar Portugal: De voor- en nadelen - Saudalicious - […] Lagoa de Óbidos […]
 2. Altos e baixos #43 | december '23 - Saudalicious - […] De derde dag begon iets minder lekker, ik voelde me ziek, Dennis was ook niet topfit en mijn moeder…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur