if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Huisvesting in Portugal: net even anders!

16 nov, 2023

Of je nu tijdelijk of permanent in Portugal wilt wonen, het vinden van jouw ideale woning is een avontuur op zich. Waar zoek je naar huur- of koopwoningen, waar dien je rekening mee te houden en wat is er zo anders dan in Nederland? Dorothea deelt in deze blog alles wat je hierover moet weten.

-> Lees hier 10 essentiële stappen bij verhuizen naar Portugal

Waar zoek je naar vastgoed in Portugal?

In tegenstelling tot Nederland, waar je even op Funda rondsnuffelt, is het aanbod koopwoningen hier in Portugal versnipperd onder verschillende lokale makelaars. Deze houden de kaarten graag tegen de borst. Toch doen een aantal websites een dappere poging om het vastgoedaanbod in Portugal iets toegankelijker te maken:

 1. Idealista: Een van de grootste vastgoedwebsites in Portugal. Je vindt er zowel huur- als koopwoningen.
 2. OLX: Een online marktplaats met onder andere een breed scala aan onroerend goed, waaronder huurwoningen.
 3. Casa Sapo: Gespecialiseerd in Portugees onroerend goed, zowel te huur als te koop.
 4. Imovirtual: Biedt een uitgebreide lijst van onroerend goed in heel Portugal, inclusief huurwoningen.
 5. Airbnb: Niet alleen voor vakantiewoningen, maar kan ook opties bieden voor een langer verblijf.

Deze websites kunnen je helpen bij het vinden van een woning in verschillende regio’s en steden in Portugal, passend bij jouw voorkeuren.

Het is net even anders!

Heb je je keuze voor een huis gemaakt? Dan begint het echte werk. Het kopen of huren van een huis in Portugal wijkt op bepaalde punten af van Nederlandse normen. Enkele opmerkelijke verschillen zijn:

 • Vastgoedwetten en regelgeving: De wetten over vastgoedtransacties, huurcontracten en eigendomsrechten verschillen van die in Nederland. Belangrijk om dit te kennen.
 • Huurovereenkomsten: Huurcontracten kunnen afwijken van Nederlandse standaarden wat betreft rechten en plichten, duur, huurprijzen en opzegtermijnen.
 • Makelaars en juridische hulp: Het is gebruikelijk een makelaar of advocaat in te schakelen, vooral als je de taal niet vloeiend spreekt.
 • Financiën en belastingen: Hypotheekverstrekking en belastingregels kunnen variëren, dus goed begrip is essentieel. Lees meer over kosten en hypotheek in deze blog.
 • Vastgoedmarkt en prijzen: De markt kan per regio verschillen, dus het is slim om lokale marktomstandigheden te begrijpen.

Het is raadzaam om gedegen onderzoek te doen, mogelijkerwijs met behulp van lokale experts zoals gespecialiseerde bureaus, makelaars en juristen, om vertrouwd te raken met de specifieke verschillen en eisen die van toepassing zijn bij vastgoedtransacties in Portugal.

Eerst huren?

Huren in Portugal biedt flexibiliteit en de mogelijkheid om de omgeving te verkennen voordat je je definitief vestigt. Je kunt op zoek gaan naar huurwoningen via vastgoedsites (zie boven), lokale advertenties, een oproepje doen op social media zoals op facebook, of een rondje maken bij lokale cafés, wat soms verrassend goede opties oplevert.

Hieronder enkele tips en overwegingen:

Hoe werkt huren in Portugal?

Om een huurhuis te vinden, kun je op zoek gaan naar beschikbare opties via verschillende platforms, zoals vastgoedwebsites, lokale advertenties of via een makelaar. Het huurproces vereist vaak het overleggen van persoonlijke documenten, zoals identificatie, bewijs van inkomen en soms referenties.

Huurprijzen en contracten

De huurprijzen kunnen variëren afhankelijk van de locatie en het type woning. Vergelijkbare met het kopen van een huis, is het belangrijk om het huurcontract zorgvuldig door te nemen en de verplichtingen en rechten van zowel huurder als verhuurder goed te begrijpen. Een contract opgesteld in het Portugees? Laat het vertalen in het Engels of Nederlands.

Waar te zoeken naar huurhuizen?

Online vastgoedplatforms, lokale makelaars en ook oproepen op social media zijn vaak de beste bronnen om huurhuizen te vinden. Of een rondje maken bij lokale cafés, wat soms verrassend goede opties oplevert. Via via is vaak de beste manier om aan een leuk huurhuis te komen, dus investeer in je lokale netwerk on- en offline.

Rekening houden met extra kosten

Naast de maandelijkse huurprijs kunnen er aanvullende kosten zijn, zoals gemeenschappelijke uitgaven, kosten voor nutsvoorzieningen, internet en eventuele bemiddelingskosten van makelaars.

Bezichtigingen en onderhandelingen

Als je een huurwoning overweegt, is het raadzaam om verschillende woningen te bezichtigen voordat je een beslissing neemt. Onderhandel indien nodig over de huurvoorwaarden voordat je een overeenkomst aangaat.

Of toch meteen kopen?

Het kopen van een huis in Portugal is een boeiende ervaring. De vastgoedmarkt biedt een divers aanbod. Maar wees voorbereid op verschillende wetten en regels. Lokale makelaars kunnen helpen, maar vergeet niet dat ze vooral in dienst van de verkoper staan. Zowel huren als kopen in Portugal vereist wat onderzoek en voorbereiding, en lokale expertise kan hierbij van onschatbare waarde zijn! Je kunt beginnen met je inlezen, in bijvoorbeeld dit handige boek.

Vastgoedmarkt in Portugal

De vastgoedmarkt in Portugal biedt een gevarieerd aanbod van eigendommen, van appartementen in bruisende steden tot rustieke boerderijen in landelijke gebieden. Prijzen variëren sterk, afhankelijk van de locatie en het type eigendom.

Wet- en regelgeving

Het is essentieel om vertrouwd te raken met de wet- en regelgeving met betrekking tot vastgoedaankopen in Portugal. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe het proces werkt, inclusief belastingen, juridische procedures en lokale voorschriften.

Lees ook: Emigreren naar Portugal: De voor- en nadelen

Financiële overwegingen

Voordat je een woning koopt, is het belangrijk om je financiële situatie te overwegen. Naast de kosten van het onroerend goed zelf, dien je ook rekening te houden met belastingen, notariskosten en eventuele financieringsmogelijkheden.

Zoek professionele hulp

Het kan verstandig zijn om een lokale makelaar of juridisch adviseur in de arm te nemen om je te begeleiden door het koopproces. Een expert met kennis van de markt kan helpen bij onderhandelingen, vertalingen en het afhandelen van de administratieve rompslomp.

Tip: in Portugal kennen ze in principe alleen een verkoopmakelaar, een aankoopmakelaar inschakelen is niet “de gewoonte”. Weet hierop attent dat de makelaar die jou te woord staat die van de verkoper is en door de verkoper wordt betaald. Zorg dat je iemand – makelaar of jurist – aan jouw kant krijgt die jouw belangen behartigt. Niet alleen het papierwerk maar ook andere zaken voor je kan checken en behartigen.

Onderzoek en bezichtigingen

Neem de tijd om verschillende eigendommen te bekijken en onderzoek te doen naar de omgeving. Het is belangrijk om de locatie en regio te ervaren en te begrijpen of het aan jouw wensen en behoeften voldoet.

de beste plek om te wonen portugal waar een huis

Bovenal geniet van het aankoop avontuur, want het is ook gewoon leuk om mooie plekjes te bewonderen, de mensen te spreken en hun verhalen over het huis en de omgeving aan te horen.

Dorothea

Dorothea

Dorothea is een ontdekkingsreiziger van twee werelden. Ze vervult de rol van
projectmanager voor Natuurbegraafplaatsen in Nederland en is ook mede-eigenaar van
Suasduas.com, een onderneming die opereert vanuit zowel Nederland als Portugal. Hier
werken ze samen om mensen praktisch en empathisch te begeleiden bij succesvol emigreren
naar het hart van Portugal. En niet te vergeten; ze heeft zelf ook een knusse “Casa” in Centraal Portugal op de berg,
omringd door schaapjes. Plus een verhuurhuis.
Benieuwd geworden? Duik in hun wereld via: www.suasduas.com!

Ga naar alle blogs van Dorothea

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. 10 Essentiële Stappen bij Verhuizen naar Portugal - Saudalicious - […] Voor een uitgebreide uitleg van deze stap, bekijk deze blog: “Huisvesting in Portugal: net even anders!“ […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur