if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Tips voor de keuze van een huis in Portugal

9 nov, 2022

Je weet in welke omgeving of misschien zelfs de exacte locatie waar je een huis in Portugal wilt kopen. Dat is stap 1! Nu wordt het tijd voor de keuze van het huis zelf. Claudia heeft dit proces pas doorlopen en weet dat er een aantal dingen zijn waar je rekening mee moet houden bij de keuze van een huis of appartement in Portugal. Hieronder geeft zij ons een opsomming. Zijn er meer? Laat het als reactie achter en je helpt mee lezers een nog betere keuze te maken.

–> Lees alle blogs van Claudia

Verwarming

Een huis in Nederland zonder verwarming, dat komt praktisch niet voor. Radiatoren of vloerverwarming is zo’n beetje de standaard hier, maar niet in Portugal. De meeste huizen hebben geen verwarming. Nu heb je die de meeste maanden in Portugal niet echt nodig, helemaal als je in het zonnige zuiden zit, maar ook Portugal kent koude avonden en nachten. Hou hier dus rekening mee. Wat je steeds meer ziet zijn airco’s die ook verwarmen. Dat zorgt ervoor dat een kamer snel warm wordt, maar wij zijn dit soort type verwarming niet gewend en het heeft ook nadelen. Wil je een heel huis of appartement verwarmen dan heb je praktisch in alle vertrekken zo’n apparaat (of warmtepanelen, deze zie je ook steeds vaker) nodig. Daarnaast zorgt het ook voor hogere energiekosten als je geen zonnepanelen hebt.

Vocht

De meeste huizen zijn niet geïsoleerd zoals wij in Nederland gewend zijn. Naast het ontbreken van verwarming zorgt dit voor vocht in huizen in de koude maanden. Hierdoor voelen de huizen nog kouder aan. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik bij mij opa en oma met winterjas aan, aan tafel zat te eten. Als het huis dan ook nog eens voor een groot deel in de schaduw ligt (jaja Portugal kent in de koude maanden best veel zonnige dagen), helpt dat ook niet mee. Dus let goed op vochtplekken of schimmel op muren en plafonds, en kies een huis op een zonnige plek. Een luchtontvochtiger is ook geen overbodige luxe. Gelukkig worden er inmiddels veel nieuwe huizen in Portugal gebouwd, die al veel beter geïsoleerd zijn dan oudere huizen.

Gehorigheid

Veel appartementen zijn gehorig. Zelfs bij nieuwe appartementen kun je meeluisteren met gesprekken van buren of horen welk tv-programma ze aan het kijken zijn. Ben je hier gevoelig voor, hou hier dan rekening mee. Het geluidsvolume van een Portugees gezin is gemiddeld wat harder dan die van een Nederlands gezin 😉.

Waf waf

Steeds meer Portugese gezinnen hebben een hond, maar in Portugal gaan ze anders met deze viervoeters om dan in Nederland. De meest honden gaan bijvoorbeeld niet op training, wat er mede voor zorgt dat veel honden om alles blaffen. Dit kan soms uren achterelkaar zijn of de bewoners nu thuis zijn (ik verdenk de Portugezen van een ander type gehoor haha) of niet. Midden in de nacht is ook niet uitzonderlijk en als er meer honden in de wijk wonen, word je dagelijks getrakteerd op een symfonie van geblaf. Uiteraard kun je mensen hierop aanspreken. Maar wat ik vaak lees en ook weet, is dat er niet echt iets aan gedaan wordt, omdat ze er zelf geen last van hebben (vandaar mijn verdenkingen van een ander type gehoor hihi). Dus weet je in welke omgeving of wijk je een huis wil kopen, en stoor je je aan voortdurend geblaf, check dan op verschillende momenten hoe het qua geblaf is in de omgeving.

Openbaar vervoer

In de grote steden is openbaar vervoer prima geregeld en kun je overal komen. Maar daarbuiten of in meer afgelegen gebieden of het platteland is dat niet het geval. Het is mogelijk dat er amper bushaltes zijn of dat een bus 1 keer in de 2 uur langsrijdt of zelfs minder vaak. Dus als je niet te afhankelijk wil zijn van een auto is dit wel iets om te checken. In Portugal maken de meeste mensen gebruik van een auto. Een gezin heeft er vaak zelfs twee. Weetje: in Portugal waren er in 2020 meer dan 7 miljoen auto’s.

Klushuis

In Portugal staan diverse type huizen te koop. Nieuwe moderne appartementen, mooie oude statige appartementen, quintas, moderne villa’s, huizen in projectfase…en ga zo maar door. Kies je voor een klushuis check dan goed wat je er wel/niet aan mag verbouwen. Hier kunnen vergunningen voor nodig zijn en deze processen duren vaak erg lang. Besteed je een deel of alles van het kluswerk uit, zorg dan voor een goede aannemer die zijn afspraken nakomt. Anders kan het een eeuwigheid duren voordat het af is. Dit geldt ook voor huizen die je koopt in een project. Informeer heel goed of het een betrouwbaar bedrijf is met ervaring en goede naam. Het is ook geen verspilde moeite om te achterhalen of alle vergunningen er zijn en het project daadwerkelijk gebouwd mag worden. Je moet bij een project altijd een aanbetaling doen en je bent niet de eerst die zijn geld kwijt is, omdat het bouwbedrijf failliet gaat of omdat de bouw door het ontbreken van vergunningen stilgelegd wordt.

En hoe is het met ons huis?

Als het goed is, wordt deze week de woonvergunning afgegeven en worden de laatste dingen afgerond, waaronder een bijgebouw. De bouw hiervan is al gestart. Nog 1 maand… zeggen ze. Maar inmiddels hebben we genoeg ervaring om te weten dat het minimaal het dubbele gaat zijn. Elke update levert telkens weer frustratie op, omdat bepaalde dingen niet conform afspraak gedaan worden of het zoveelste weer verzet wordt. Inmiddels hebben we geleerd voldoende geduld te hebben en dagdromen we over de jaren dat we straks van ons huis gaan genieten.

Meer over verhuizen naar Portugal

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Claudia

Claudia

Claudia en haar man Robbert zijn op dit moment druk bezig met de aanschaf van een huis in Portugal. Nu ze bijna drie jaar vanuit huis werken, willen ze in de toekomst vaker vanuit Portugal gaan werken. Dat is twee jaar geleden heel goed bevallen en smaakte naar meer. Op Saudalicious deelt Claudia haar ervaringen en wat bij de aanschaf van een huis komt kijken. Ook deelt ze tips van leuke plekjes en must do’s in Portugal. In deze blog stelt zij zich voor.
Ga naar alle blogs van Claudia

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Emigreren naar Portugal: De voor- en nadelen - Saudalicious - […] bijvoorbeeld weer anders. Zij schreef over haar zoektocht naar de perfecte plek in Portugal, tips over waar op te…
 2. Een huis kopen in Portugal: regels, kosten en tips - Saudalicious - […] Tips voor de keuze van een huis in Portugal […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur