if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Busje komt (niet) zo: Leven zonder auto in Algarve, Portugal

5 apr, 2022

Isabelle woont in het zuiden van Portugal en doet alles het liefst zonder auto. In Nederland en België is het openbaar vervoer goed geregeld, maar hoe zit dat in Portugal? Isabelle deelt in deze blog hoe het voor haar is om in de Algarve te leven zonder auto. Neem jij wel eens het openbaar vervoer in Portugal?

Dit onderwerp stond al van in het begin in de lijst onderwerpen om over te bloggen maar het heeft ongeveer tot nu geduurd om met alle alternatieve vervoerswijzen kennis te maken en enige ervaring op te doen.

Maar vooraleer ik de Portugese mobiliteit induik, moet ik misschien even mijn persoonlijke relatie met “de auto” tout cours schetsen. Eerst en vooral: ik heb een rijbewijs – net als mijn diploma Lerarenopleiding meer gehaald vanuit het kan-wel-eens-van-pas-komen idee dan dit wil ik echt.

Ik vond rijden van in het begin al zo’n beetje een gedoe, stresserend zeg maar. Auto’s slurpen niet alleen naft, kosten geld maar vreten ook mijn energie. Als ik een rit autorijd, heb ik nadien (bij wijze van spreken) het gevoel alsof ik een straaljager heb bestuurd. En dan moet je zo’n ding ook nog verzekeren en ermee naar de garage gaan.

In de psychologie zouden ze het misschien ontwijkgedrag noemen en dat is inderdaad precies wat ik tot nu toe heb gedaan: mijn leven zo ingericht dat ik het best kon redden zonder een stalen ros voor de deur.

Het openbaar vervoer in Portugal vergt geduld

Maar toegegeven – in Portugal vraagt het leven zonder auto misschien toch net iets meer geduld nog dan het leven zonder auto in België. Hoewel is ook hier een uitgebreid bussen netwerk en rijdt een wel twee wagon lange trein (treintje dus) van Faro naar Lagos of van Faro naar Vila Real de Santo António (grens met Spanje). Voor de rest zijn er net als overal taxi’s te bestellen en uiteraard behoort ook Uber tot de opties hier.

Wat bedoel ik met geduld?

Wel, om een voorbeeld te geven kwam ik eens op een zondag vanuit het buitenland op de luchthaven toe en wilde ik perse – bij wijze van research – met het openbaar vervoer bij mijn moeder in Portimão (70 km van luchthaven Faro) geraken.

Maar dat ga ik de volgende keer toch anders aanpakken.

Om het even met een tijdsframe te verduidelijken: ik landde ongeveer rond half twee ’s middags – kon de bus op om vier uur in Faro centrum – kwam een dikke drie uur later toe en heb toen halverwege de laatste 5 km die me nog restte toch maar een taxi staande gehouden.

Wat wel een voordeel is; het openbaar vervoer is hier echt nog goedkoop te noemen en je wordt niet de bus of trein uitgebliksemd als je je ticketje gewoon (zoals vroeger) bij de chauffeur of conducteur wil kopen – op het moment zelf. Maar het kan ook gewoon op voorhand aan het loket, via het internet of zelfs met de app.

Budgettair vriendelijk: check maar check best dus ook de tijdstabellen even op voorhand want verwacht niet dat er elke 15 minuten – elk half uur of zelfs elk uur een bus naar je bestemming vertrekt (dat leerde ik wanneer ik terugkwam van een workshop wol spinnen in Loulé – een stadje op zo’n 15 km van mijn woonplaats en ik nog 1:50h moest wachten op de volgende bus).

Met langere busritten naar Lissabon of steden als Sevilla in Spanje heb ik overigens alleen maar goede ervaringen en zijn dus absoluut aan te raden!

Dan van de trein en de bus naar…de fiets.

Maar ik heb het gevoel dat ik daar misschien een geheel aparte blog over moet opzetten. Ik heb ook het gevoel dat we er met de auto ‘al lang waren geweest’ bij wijze van spreken – haha.

Maar het openbaar vervoer is voor mij altijd een beetje reizen en couleur locale opsnuiven. Zit je plots tussen een bende scholieren en kijk je eindeloos door het raam naar uitgestrekte appelsienenvelden…

Romantisch dus en een beetje nostalgisch ook ja – “in een klein stationnetje…’s morgens in de vroegte…stonden zeven wagentjes…”

…maar vergeet het als je ergens meer in het binnenland wil geraken op een iets of wat specifiek of afgelegen adres.

Nuttige websites:

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Isabelle

Isabelle

Isabelle is Belgische, woont sinds kort in Vilamoura (Algarve) en werkt online als copywriter. Ze houdt van Portugal en is dagelijks bezig met een bewuste leefstijl wat betreft duurzaamheid en gezondheid. Het bloggen voor Saudalicious is een creatieve uitlaatklep voor Isabelle. Ze staat te popelen haar ervaringen en liefde voor Portugal met jullie te kunnen delen. In deze blog stelt Isabelle zich voor!
Ga naar alle blogs van Isabelle

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur