if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Busje komt (niet) zo: Leven zonder auto in Algarve, Portugal

5 apr, 2022

Isabelle woont in het zuiden van Portugal en doet alles het liefst zonder auto. In Nederland en België is het openbaar vervoer goed geregeld, maar hoe zit dat in Portugal? Isabelle deelt in deze blog hoe het voor haar is om in de Algarve te leven zonder auto. Neem jij wel eens het openbaar vervoer in Portugal?

Dit onderwerp stond al van in het begin in de lijst onderwerpen om over te bloggen maar het heeft ongeveer tot nu geduurd om met alle alternatieve vervoerswijzen kennis te maken en enige ervaring op te doen.

Maar vooraleer ik de Portugese mobiliteit induik, moet ik misschien even mijn persoonlijke relatie met “de auto” tout cours schetsen. Eerst en vooral: ik heb een rijbewijs – net als mijn diploma Lerarenopleiding meer gehaald vanuit het kan-wel-eens-van-pas-komen idee dan dit wil ik echt.

Ik vond rijden van in het begin al zo’n beetje een gedoe, stresserend zeg maar. Auto’s slurpen niet alleen naft, kosten geld maar vreten ook mijn energie. Als ik een rit autorijd, heb ik nadien (bij wijze van spreken) het gevoel alsof ik een straaljager heb bestuurd. En dan moet je zo’n ding ook nog verzekeren en ermee naar de garage gaan.

In de psychologie zouden ze het misschien ontwijkgedrag noemen en dat is inderdaad precies wat ik tot nu toe heb gedaan: mijn leven zo ingericht dat ik het best kon redden zonder een stalen ros voor de deur.

Het openbaar vervoer in Portugal vergt geduld

Maar toegegeven – in Portugal vraagt het leven zonder auto misschien toch net iets meer geduld nog dan het leven zonder auto in België. Hoewel is ook hier een uitgebreid bussen netwerk en rijdt een wel twee wagon lange trein (treintje dus) van Faro naar Lagos of van Faro naar Vila Real de Santo António (grens met Spanje). Voor de rest zijn er net als overal taxi’s te bestellen en uiteraard behoort ook Uber tot de opties hier.

Wat bedoel ik met geduld?

Wel, om een voorbeeld te geven kwam ik eens op een zondag vanuit het buitenland op de luchthaven toe en wilde ik perse – bij wijze van research – met het openbaar vervoer bij mijn moeder in Portimão (70 km van luchthaven Faro) geraken.

Maar dat ga ik de volgende keer toch anders aanpakken.

Om het even met een tijdsframe te verduidelijken: ik landde ongeveer rond half twee ’s middags – kon de bus op om vier uur in Faro centrum – kwam een dikke drie uur later toe en heb toen halverwege de laatste 5 km die me nog restte toch maar een taxi staande gehouden.

Wat wel een voordeel is; het openbaar vervoer is hier echt nog goedkoop te noemen en je wordt niet de bus of trein uitgebliksemd als je je ticketje gewoon (zoals vroeger) bij de chauffeur of conducteur wil kopen – op het moment zelf. Maar het kan ook gewoon op voorhand aan het loket, via het internet of zelfs met de app.

Budgettair vriendelijk: check maar check best dus ook de tijdstabellen even op voorhand want verwacht niet dat er elke 15 minuten – elk half uur of zelfs elk uur een bus naar je bestemming vertrekt (dat leerde ik wanneer ik terugkwam van een workshop wol spinnen in Loulé – een stadje op zo’n 15 km van mijn woonplaats en ik nog 1:50h moest wachten op de volgende bus).

Met langere busritten naar Lissabon of steden als Sevilla in Spanje heb ik overigens alleen maar goede ervaringen en zijn dus absoluut aan te raden!

Dan van de trein en de bus naar…de fiets.

Maar ik heb het gevoel dat ik daar misschien een geheel aparte blog over moet opzetten. Ik heb ook het gevoel dat we er met de auto ‘al lang waren geweest’ bij wijze van spreken – haha.

Maar het openbaar vervoer is voor mij altijd een beetje reizen en couleur locale opsnuiven. Zit je plots tussen een bende scholieren en kijk je eindeloos door het raam naar uitgestrekte appelsienenvelden…

Romantisch dus en een beetje nostalgisch ook ja – “in een klein stationnetje…’s morgens in de vroegte…stonden zeven wagentjes…”

…maar vergeet het als je ergens meer in het binnenland wil geraken op een iets of wat specifiek of afgelegen adres.

Nuttige websites:

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Isabelle

Isabelle

Isabelle is Belgische, woont sinds kort in Vilamoura (Algarve) en werkt online als copywriter. Ze houdt van Portugal en is dagelijks bezig met een bewuste leefstijl wat betreft duurzaamheid en gezondheid. Het bloggen voor Saudalicious is een creatieve uitlaatklep voor Isabelle. Ze staat te popelen haar ervaringen en liefde voor Portugal met jullie te kunnen delen. In deze blog stelt Isabelle zich voor!
Ga naar alle blogs van Isabelle

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Korting met code SAUDALICIOUS bij:

 • Iron roots-10% op mijn favo duurzame sportkleding (Wereldwijd)
 • Vitaily– €7,50 op kwalitatieve, duurzame supplementen (Europa)
 • Common & Sense-15% op mijn favo duurzaam Nederlands kledingmerk (NL)
 • Koro-5% op mijn favo food webshop waar ik een groot deel van mijn houdbare boodschappen koop (PT & NL)
 • Olie van Olivia: -10% Lekkerste eerlijke olijfolies (NL)
 • Botanical Beauty-10% op 100% natuurlijke skincare (NL)
 • Aard’g€5,- korting op suikervrije kombucha en waterkefir! (NL + BE)
 • Mister Nata: -10% op Pastel de nata uit Lissabon (NL)

  Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun je het platform Saudalicious, omdat wij dan een kleine commissie ontvangen. Kost jou niets extra’s!

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over Sabine

  saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

  Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

  Volg Saudalicious op social media

  Meer inspiratie in je mailbox?

  Portugal autohuur

  Pin It on Pinterest

  Share This