if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Kennismaken met gastblogger: Isabelle

10 februari 2021

2021 begint onder andere met drie hele leuke samenwerkingen met gastbloggers. Zij zullen vanuit hun eigen oogpunt leuke, interessante en verrassende content gaan delen, met name op het gebied van lifestyle en Portugal. Maak kennis met gastblogger Isabelle, wie gevallen is voor de Portugese saudade en zich laat inspireren door de bezieling, emotie, natuur en geschiedenis van het land. Zij gaat jullie de komende maanden vermaken met een paar blogs over het leven in het mooie Portugal. Tijd om jullie eerst even voor te stellen aan Isabelle en haar heerlijke schrijfstijl!

Wie ben je, waar kom je vandaan en waar woon je nu? 

Eu chamo-me Isabelle. Een naam waarmee je hier in Portugal makkelijk integreert. Want dat viel nogal snel op, iedereen heeft hier wel een zéér klassieke naam. Filipe, Maria, João, Ana. Wat blijkt? Portugese ouders mogen hun pasgeborene enkel een officieel goedgekeurde (Portugese) naam geven. Waarmee ik gelijk ook al een beetje antwoord geef op de vraag van Sabine Wat vind je minder leuk aan Portugal? (Als buitenlander hoef je je van deze regel gelukkig niets aan te trekken.)

Dan volgen nu al die leuke dingen om te vertellen over mezelf en Portugal! Want o waar zal ik beginnen?

Ik ben 37, Belgische, opgegroeid in de Kempen, heb filosofie gestudeerd in Brussel en heb tot mijn vertrek naar Portugal in Mechelen gewoond. Qua beroep, omgeving, levensstijl en -visie heb ik in België echter nooit helemaal mijn draai kunnen vinden. Na mijn studies heb ik ook een tijdje op een eiland in Zweden gewoond waar een leven dichter bij de natuur met barre winters en mooie zomers mij meer aansprak dan een rijhuis ergens op een grijze steenweg. Toch werd het dat laatste.

Gelukkig zit het leven vol verrassende wendingen en begint je ziel zich op een onverwacht moment acuut te roeren, beland je in een rollercoaster en woon je plots in Portugal. Zo ging het wel zo’n beetje.

Eind 2018 verkocht ik dus mijn huis en na een roadtrip van enkele maanden kocht ik zonder veel nadenken in mei 2019 een appartement in Vilamoura. Ik had op twee weken tijd de sleutel.

Waarmee en met wie vul je je tijd het allerliefste? 

Ik houd van een actief en go-with-the-flow leven. Dus een nagenoeg lege agenda volledig afgestemd op mijn innerlijk kompas. Vrijheid is voor mij een van de belangrijkste dingen.

Mijn dag begin ik echter standaard met yoga en een toertje wandelen of joggen buiten. Ben ik niet out op het strand of in de zee (of op een paard) breng ik voor de rest mijn tijd het liefst creatief thuis door met koken, schrijven, lezen, dansen, muziek, interieur of meer yoga- en stretchoefeningen.

Ik ben een enig kind dus altijd al een beetje een solotripper geweest. Waarmee ik niet bedoel antisociaal, integendeel. Ik houd heel erg van nieuwe mensen leren kennen, zeker uit andere landen (de Algarve is btw echt een hub van expats). Maar ik ben graag op mezelf en zal dus nooit lang in gezelschap vertoeven. Hoe leuk ook, het vermoeit me nu eenmaal.

gastblogger isabelle

Wat betekent een “bewuste leefstijl” voor jou en (in) hoe(verre) uit zich dat in jouw leven? 

Hoewel ik niet zo van grote ideologieën of labels houd, mag je mij zeker onder “bewuste leefstijl” neerzetten want bewuste keuzes maken, heb ik wel steeds gedaan. Om nu te gaan opsommen wat ik allemaal ecologisch verantwoord doe (en wat niet), vind ik ook wat pedant. Laat ons zeggen dat ik wel zo iemand ben die zijn badwater laat staan om er de rest van de dag het toilet mee door te spoelen.

Wat is je relatie met Portugal? 

Het enthousiasme van mijn moeder heeft er voornamelijk voor gezorgd dat ik hier beland ben want het is zij die haar hart hier vier jaar geleden compleet verloor…

Wanneer, waar en hoe was je eerste kennismaking met Portugal? 

…en dat van mij ging plots ook sneller slaan wanneer ik voor de eerste keer voet op de tarmac van Faro zette. Want de geur van Portugal zet al je zinnen plots weer open. De geur van bloemen, eucalyptus of die fantastische oceaan.

Wat vind je het leukste aan Portugal? 

Ik heb het me afgevraagd wat het nu juist is waarom ik me hier zo snel thuis voelde. Alsof ik in een handschoen ben gegleden die gelijk perfect paste.

Wat mij zo aanspreekt, is die combinatie van oud en nieuw, traditie en modern comfort. Oude boeren die langs de weg staan met hun kratten appelsienen of heerlijke rozemarijnhoning, zigeuners die soms nog over de weg rollen met kar en paard maar tegelijk vlotte, digitale administratie van banken en overheidsinstellingen, NIF-nummers en fiscale aangiftes, een IKEA, grote supermarkten (ben ik geen fan van trouwens).

Maar vooral is dit land nog bezield, doordrongen van emotie, natuur en geschiedenis. Saudade dus. Iets wat ik in België niet zo ervaar.

De hulpvaardigheid en vriendelijkheid van de Portugezen, de lekkere koffietjes, de kleurige fruit- en groentemarkten en die zalige zeelucht maakten dat ik mij hier heel welkom en sinds lange tijd écht goed voelde. Want ik had psychisch best wel een palmares opgebouwd in België en gedurende jaren behoorlijk geworsteld met mezelf (en het leven).

Ik voelde mij dus steeds beter in mijn vel en wat nog vreemder was, ik genoot zo(ooo) van die zon. Waar ik vroeger kickte op koude en winters in Zweden, bloeide ik nu terug helemaal open op het strand in de hete zon. Ik een zonneklopper? Een beachbabe?

Het is meer dan dat. Dit land straalt rust uit en een zekere vrede. Alles voelt lichter hier. Letterlijk door de zon maar vooral door de mentaliteit, denk ik. Minder gehaast. Minder verkeer. Minder druk. Calma. Veilig. Agradável.

Wat vind je minder leuk aan Portugal? 

Het water uit de kraan. In de Algarve zit er nogal veel chloor bij.

Wat is je favoriete plek in Portugal en waarom? 

De enorme diversiteit van het landschap en een onverwacht prachtig, historisch erfgoed maakt een favoriete plek kiezen moeilijk. Maar misschien is het dorpje Castelo de Vide (hoewel niet in de Algarve maar meer centraal binnenland) toch stiekem een van mijn favoriete plaatsjes geworden. Maar ook de zonsondergang in de bergen van Arouca en de savanneachtige Alentejo hebben mij buitengewoon bekoord.

In mijn eigen omgeving zijn gewoon alle stranden zó mooi, het stadje Loulé, de mysterieuze Monchique, Burgau.

Wat is je favoriete Portugese gerecht? 

Noem mij gerust een foodie en gelukkig is Portugal ook op culinair vlak een land naar mijn hart. Want hoewel minder verfijnd dan die ultieme cuccina italiana, ik eet nu eenmaal liever bonen dan pasta. En een land dat goed vast brood kan bakken en zout doet in zijn boter (iets dat ze in Zweden ook doen btw), weet wat lekker is. Om nog maar te zwijgen van die overheerlijke doces (gebakjes) op elke hoek van de straat waar ik sinds enkele maanden voorgoed afscheid van heb moeten nemen. Want ik ben als vegetariër gekomen maar intussen tot veganist (vegana) geëvolueerd.

Dus al die lekkere schapenkazen uit de Serra da Estrela, al die smeuïge pasteis de nata en heerlijke queijada’s wil ik u absoluut aanbevelen maar laat ik voortaan aan mij voorbijgaan. Echter genoeg alternatieven te vinden op dat vlak!

Doe mij maar gewoon een caldo verde, een groentesoep op basis van een typisch Portugese groene kool die je in elk restaurant of eethuis hier kan bestellen. Want zeg nu zelf, wat heeft een mens eigenlijk meer nodig dan een stevig dampende soep met een lekker stuk brood?

Wat is het gekste Portugese gerecht dat je ooit hebt gegeten? 

Wel, dat moet toch die verschrikkelijk vreemd uitziende eendenmossel zijn, oftewel percebes. Een delicatesse uit de zee waarvoor enkel een moedige held zich langs de rotsen durft te wagen om deze te plukken.

Wat wil jij de lezers van Saudalicious graag laten zien en vertellen en waarom? 

Ik wil heel graag wat meer over die bezieling delen die ik hier ervaar. Want voor mij is Portugal echt een trigger geweest in een heuse persoonlijke transformatie. Dus iets meer Sauda dan Dalicious (knipoog). Maar zeker ook gekoppeld aan concrete ervaringen en mooie locaties!

Waar kunnen mensen meer over jou vinden?

Aan het begin van mijn vertrek was ik een website begonnen met wat indrukken en vertelsels rond mijn avontuur maar intussen heb ik deze weer afgesloten (de spam in mijn mailbox was gewoon ook niet meer te houden).

Ik post wel regelmatig foto’s van Portugal op mijn Instagram account @llellabell dus daar kan je zeker eens een kijkje nemen.

Ook op de site www.youcap.be, het fantastische HR-bureau waar ik online voor werk kan je mij terugvinden en zien hoe ik me helemaal uitleef in copywriting.

BENIEUWD NAAR DE CONTENT DIE Isabelle VOOR JULLIE GAAT MAKEN?

Volgende week zal het eerste blog van Isabelle online komen. Ze zal meer vertellen over het leven in Portugal, wat voor moois er te beleven, doen en te ontdekken valt. Kun je niet wachten? In de tussentijd kun jij alvast wat inspiratie opdoen met de andere Portugal-blogs op de website.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

3 Reacties

 1. Gerard J. Bos

  Leuk, Isabelle. Ik ben benieuwd naar je bijdragen. Veel succes!

  Antwoord
 2. Els

  Wat leuk geschreven, vlot maar tevens interessant en ook zo herkenbaar! Dat gevoel van daar thuis horen ken ik ook…..al woon ik in het centrum en ruiken we de zeelucht niet masr wel dennen en eucalyptus…….
  Je beschrijft het juist Isabel (zo schrijft men jouw naam nu eenmaal in Portugal….😏) de sfeer, de geur, de warmte van het land en het geduld, de gastvrij- en gulheid, de aandacht van due lieve mensen die alle tijd voor je nemen, de idd zalige koffietjes mét zo’n heerlijke pastel de nata, dat pure èchte eten waar ze zó trots op zijn, geweldige vriendschappen, mensen die jou in je waarde laten….. Niet betuttelen, niet veroordelen!……! Ik kan zo nog wel even doorgaan…..deze mentaliteit vind je vlg mij nergens in Europa. Ik mis Portugal zó zeer vanuit mijn huis in Nederland. Andersom heb ik dat nooit! Dat zegt genoeg, toch? Ik wil graag meer van je lezen…..zeker nu ik “vast” zit in Nederland…..

  Antwoord
 3. Elly pintens

  Leuk, wij zijn ook vorig jaar september in Portugal komen wonen en voel mij hier ook echt thuis, zoals je zegt rustig, heerlijk mooie natuur en de zee😍😍😍💞✨

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur