if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Mysterieuze vruchten en ludieke legumes uit Portugal

17 feb, 2021

Ooit gehoord van alfarroba? En weet je wat een chuchu is? In deze blog bespreekt Isabelle deze en andere mysterieuze Portugese vruchten en ludieke legumes die je zomaar tijdens je trip door Portugal kunt tegenkomen.

Zei ik nu vorige keer niet dat ik het meer over Sauda dan Dalicious zou hebben? Heb ik het gelijk in mijn eerste blog over fruit en groenten! Dat karakteriseert me wel een beetje, ik kan echt draaien met de wind. Is that good or bad?

Wat het ook is, de Portugese groenten en het fruit hier smaken alleszins delicioso! En dan ga ik in dit bericht niet eens beschrijven hoe sappig die appelsienen zijn, hoe zoet de citroenen, hoe knapperig de appels en hoe knisperend de peren.

In de plaats wil ik u enkele vreemde vruchten en groenten voorstellen die wij in Nederland of België niet zo kennen. Immers, wat zet de zinnen meer open dan de smaak van een onbekend gewas?

1. Alfarobba

Kent u wel zegt u? Als johannesbroodpitmeel of carobepoeder veronderstel ik dan. Maar hebt u het al eens zo aan de takken van de bomen zien hangen in een doorsnee straat?

Helemaal verbijsterd was ik toen iemand zei dat je dat ook gewoon zo kan eten. Nu ja, eten is veel gezegd. Je kan zo’n peul in twee breken en er dan wat op kauwen zoals je doet met een zoethoutstok (doet iemand dat nog?). Het zit blijkbaar vol vezels en antioxidanten en smaakt best lekker, beetje zoet.

Carobe wordt hier ook wel het “donkere goud” genoemd. In de Algarve en de Alentejo wordt de johannesbroodboom volop gekweekt waardoor Portugal bij de top drie grootste exportlanden van alfarobba behoort. Lees er in dit artikel meer over.

Nog een leuk (Wikipedia) weetje is dat de zaden vroeger gebruikt werden als gewichtjes bij precisiemetingen van bijvoorbeeld diamanten omdat het gewicht van de zaden vrijwel constant is, namelijk 0,2 gram. Het woord karaat zou ook afgeleid zijn van het Griekse keration, wat vrucht van de johannesbroodboom betekent.

mysterieuze Portugese vruchten en legumes

Recepten met carobepoeder

Zin gekregen in, of benieuwd geworden naar dit “donkere goud”? Gelukkig is de poedervariant van de alfarroba ook in Nederland en België te verkrijgen (Bijvoorbeeld via superfoodstore of de online drogist) en kun je er veel lekkers van maken:

2. De maracuja & de pitaja

Kent u wel zegt u weer? Die kleine paarse passievrucht vast ja maar zo’n grote gele als ik hier heb gegeten? Wat niet perse een reden hoeft te zijn om op slag te emigreren overigens want ik vond het op zich maar een zuur ding eigenlijk.

In tegenstelling tot het zeemzoete en haast romantische verhaal hoe de pitaja hier geteeld en gekweekt wordt. De pita mag u dan bekend zijn van bij de Turk om de hoek (hier niet zo’n hype btw), de pitaja is dat vast niet. Tenzij de naam drakenfruit u wel iets zegt?

Ik heb deze cactusvrucht zelf nog niet gegeten en heb het verhaal dat ik u ga vertellen uit betrouwbare doch ook niet uit eerste bron (ik zou een slecht journalist zijn). Maar alles voor de romantiek toch?

Hier gaan we:

“ Era uma vez…

Er was eens een Portugese boer die in de buurt van Silves woonde en ’s nachts geregeld uit zijn bed kwam om naar zijn veld te gaan. Wat hij daar deed, was wel heel bijzonder. Hij scheen met zijn pillicht diep in de bloem van zijn cactusplanten en wreef het stuifmeel zachtjes tegen de stampers aan. De bloemen van drakenfruit konden immers enkel ’s nachts bevrucht worden door vlinders of vleermuizen. Of wijze boeren met nog een hart voor de ware boerenstiel.”

maracuja mysterieuze Portugese vruchten en legumes

3. Grelos

Maak kennis met de explosieve en zeer grillige grelos de nabo, ook wel nabiças oftewel raapstelen. Explosief in omvang en uitsluitend te bedwingen met een strak stuk touw in een plastic zak. Grillig in bladrand, van vloeiend tot kartelig. De eerste keer wist ik niet goed wat ik vasthad. Ik twijfelde zelfs of het misschien wel zuring was. Maar het waren dus de typisch Portugese grelos.

In ieder geval prachtig om zien, zo groen met gele bloemetjes en vast (sowieso) heel gezond. Wordt hier vaak als een soort spinazie op het einde in de soepen gedaan, maar ze doen ook prima hun werk in een frisse zomerse raapstelen salade.

raapstelen mysterieuze Portugese vruchten en legumes

4. Chuchu?

U vergist zich niet, het onderwerp is nog steeds groenten en niet plots honden geworden (veel asielen hier trouwens). Deze groente heet nu eenmaal echt chuchu! Chouchou en français. Hoe charmant ook van naam, in gebruik meer praktisch van aard. Het ziet er ook niet echt bijster elegant of exotisch uit. Eerder als een verfrommelde, bleke peer, kei hard vanbuiten, wit vanbinnen.

Wat je ermee kan? Niet veel blijkbaar. Wel weer goed om in de soep te draaien, geeft extra binding.

Mijn blog eindigt hier maar door die chuchu ben ik plots geïnspireerd u meer van die snoezige Portugese woorden te verklappen. Misschien een thema voor de toekomst want mijn volgende bericht zal over iets héél anders gaan…

Toch nog dit zoethoudertje om mee af te sluiten:

Pareço um chupa-chupa num filme a preto e branco.

I’m like a lollipop in a black and white movie.

Ik begrijp niet zozeer letterlijk wat het betekent maar ik voel het wel aan. En dat is zo’n beetje van dat Portugese saudade.

Meer leuke Portugese gezegdes die iets met eten te maken hebben vind je trouwens hier!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel over mysterieuze Portugese vruchten en groenten leuk? Deel het met je vrienden via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

*Dit artikel bevat afilliate links 

Isabelle

Isabelle

Isabelle is Belgische, woont sinds kort in Vilamoura (Algarve) en werkt online als copywriter. Ze houdt van Portugal en is dagelijks bezig met een bewuste leefstijl wat betreft duurzaamheid en gezondheid. Het bloggen voor Saudalicious is een creatieve uitlaatklep voor Isabelle. Ze staat te popelen haar ervaringen en liefde voor Portugal met jullie te kunnen delen. In deze blog stelt Isabelle zich voor!
Ga naar alle blogs van Isabelle

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

2 Reacties

 1. Richard

  Nou, je doet de chuchu geen recht aan. We gebruiken de chayote (is de Spaanse naam hier, in Nicaragua) gekookt maar erg lekker wordt het als roerbak groente reepjes in sojasaus met bv kip. Groente is overigens origineel uit Amerika, overgewaaid naar Europa in de grote Colombiaanse migratie.

  Antwoord
 2. N. de Jong

  Chuchu past prima in plakjes of reepjes in de pastasaus, in lucifertjes in de nassi of roerbak.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur