if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Portugal’s Crazy Cactaceae

1 jul, 2022

Isabelle komt ui België, maar woont sinds een tijdje hoofdzakelijk in de Algarve. Ze is dol op Portugal, en vooral op de natuur in het land. In deze blog vertelt ze je meer over haar fascinatie voor de cactussen die ze hier in Portugal regelmatig tegen het lijf loopt.

Lees hier alle blogs van Isabelle

Een van de dingen die ik zo fantastisch vind aan het zuiden van Portugal, zijn de exotische planten hier. De palmbomen, de papegaai planten, de wilde rozemarijn, de cistusrozen, de prachtige agave maar vooral ook die crazy cactussen (cactaceae)! Je komt ze overal tegen, aan het strand, in het bos, langs de weg, in het veld en de echte beauties vind je in de tuincentra.

Ik weet eigenlijk niet goed waarom ze me zo fascineren.

Het is één ding nogal verbaasd te zijn van het feit dat na twee maanden verhuur van mijn appartement (in het hoogst van de zomer) het iets té wishful thinking was dat al mijn dierbare kamer- en terrasplanten nog zouden leven, maar dus die cactussen wél. Anderzijds maken ze ook steeds zoveel indruk op mij als ik ze en masse, in groep ergens in het wild zie. Het lijken wel een soort silent killers dan…

Cactussen zijn erg robuust en ze verspreiden zich ook erg makkelijk.

Zo was ik eens op bezoek bij een vriendin van mij die off grid leeft in de buurt van Castelo Branco (noorden van Portugal) en ik kwam op haar land een stuk cactus tegen en ik dacht ‘o wat een mooi en natuurlijk ornament om bloemen in te leggen ofzo’. Dus ik nam dat stuk cactus mee haar tiny house in en legde het als decorstuk op tafel.

Maar toen ze dat later op de dag zag, riep ze me toch even op het (groene) matje. Want ik had blijkbaar geen wilde (en geniale) vondst gedaan, maar zij had dat stuk cactus daar expliciet op de grond gelegd in de hoop en veronderstelling dat deze daar wortel zou schieten en zou beginnen groeien. Want zo makkelijk gaat dat blijkbaar met dit soort cactussen. Je legt ze gewoon ergens neer en hup daar gaan ze.

Wat ik dus zelf ook wel eens wilde uittesten en een tijdje terug zo’n soortgelijk stuk wilde cactus in een pot heb gezet en ja hoor…

Op de foto hieronder zie je het resultaat – met op één maand tijd ongeveer al zo’n extra stuk dat er is aan gegroeid. En het lijkt misschien niet zo maar van deze vind ik nóg stekels terug in mijn tuinhandschoenen. Pijnlijke stekels overigens. Zo van die kleine, blonde, haast onzichtbare.

Wil je trouwens zelf graag zo’n mooie cactus en ook gelijk een mooie pot erbij, dan heb ik één adres: KIKI KERAMICO – je kan haar terugvinden op Facebook. Van Kiki kocht ik onder andere een moon cactus. Dat is een soort symbiotische parasiet die ze op een andere cactus enten. Ik citeer even:

‘They are a colorful group of succulents that lack the necessary chlorophyll to produce plant sugars through photosynthesis. For this reason, the plants are grafted onto a species that produces plentiful chlorophyll upon which the moon cactus can sustain itself for several years.

Normaal gezien ben ik wel héél selectief met me op te geven voor een nieuwsbrief maar op deze cacti newsletter heb ik me dan toch maar geabonneerd (zie onderaan deze site).

Want de liefde is echt groot.

En die liefde deelt ook een nieuwe vriendin van mij, Eva – die eveneens off grid in het noorden van Portugal woont – en onwaarschijnlijk mooie collages en digitale prints drukt, maakt en samenstelt. Ze stond trouwens in de nieuwe Intuïtie editie van Happinez in mei en je kan haar werk volgen op Instagram onder studioriri of kijk ook zeker eens op haar website: http://www.studioriri.com/.

Met een van haar prints wil ik deze blog dan ook graag in schoonheid eindigen. And don’t forget:

“In a world full of flowers, be a cactus.”

Kul Bhushan Negi

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Isabelle

Isabelle

Isabelle is Belgische, woont sinds kort in Vilamoura (Algarve) en werkt online als copywriter. Ze houdt van Portugal en is dagelijks bezig met een bewuste leefstijl wat betreft duurzaamheid en gezondheid. Het bloggen voor Saudalicious is een creatieve uitlaatklep voor Isabelle. Ze staat te popelen haar ervaringen en liefde voor Portugal met jullie te kunnen delen. In deze blog stelt Isabelle zich voor!
Ga naar alle blogs van Isabelle

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)
 • Testa Omega-3: SAUDALICIOUS voor -10% op duurzame en visvrije omgea-3 supplementen

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur