if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Bergen of zee? Waar het liefst wonen in de algarve?

14 apr, 2021

Isabelle woont in de Algarve, de Zuidelijkste provincie van Portugal. Een prachtig stukje Portugal wat bekend staat om haar adembenemende kust, bedekt met de mooiste stranden en rotspartijen. Maar vergeet vooral ook het binnenland niet, met zijn gezellige dorpjes, heerlijke geur van eucalyptus en bergen – of heuvels. Isabelle kan niet kiezen waar ze het allerliefste zou wonen en deelt haar hersenspinsels met ons in deze blog.

Dit ben ik in diepe overpeinzing of ik nu liefst aan de zee woon of toch meer in het bergachtige binnenland.

Ik legde ooit mijn dilemma voor aan iemand die dit deed denken aan een oude reclamespot. Die ging ongeveer zo: “Bergen of zee? Bergen, want ik heb mijn Veet niet mee.” Van een paar behaarde benen zou ik die beslissing nu niet laten afhangen. Maar van wat dan wel? Want ik blijf twijfelen! Daarom dacht ik mijn gedachten hieromtrent eens even samen met u door te nemen. Wie weet kom ik wel tot een heuse doorbraak.

Het Ierse spreekwoord Poor men take to the sea; the rich to the mountains gaat in ieder geval niet op. Net als zowat overal ter wereld (denk ik) zijn de vierkante meters dichter bij de zee ook hier over het algemeen duurder dan die meer inwaarts. Uiteraard heb je in beide regio’s nog gradaties. Maar echt goedkoop kan je het vastgoed in de Algarve nauwelijks nog noemen. Zelfs niet in de prachtige Monchique waar brand geregeld een paar tientallen hectares en ook enkele huizen mee verslindt.

Wilt u echt nog een superkoop doen, zoekt u het toch beter niet hier in de Algarve maar trekt u best het echte, diepe binnenland in, een pak meer noordelijk ook.

In de omgeving van Castelo Branco bijvoorbeeld kocht een vriendin van mij een stukje grond van 1,5 hectare met een ruïne in goede staat en toegang tot een fris en helder riviertje voor een goeie 10 000 euro. Ik heb eens iets gelijkaardigs bezocht hier in de buurt van Loulé en daar vroegen ze 75 000 euro voor. Weliswaar mét toegang tot elektriciteit en waterleiding en ook niet in de meest goedkope regio’s (ik had het over gradaties), maar toch.

De budgettaire redenen hebben we dus zo’n beetje gehad. Maar wat zegt het gevoel?

In mijn “research” voor dit bericht vond ik tussen “111 inspiring mountain quotes and hiking sayings” op internet de volgende tip: Go where you feel most alive.

Ok, daar kan ik misschien wat mee.

De Zee van Algarve…

Wat ik geweldig vind aan de zee is eigenlijk het strand. Dat blote-voeten-op-het-zachte-zand is gewoon zo fijn! Ik loop er ook het liefst op (ik bedoel hardlopen voor de Nederlanders onder ons en joggen voor de Belgische lezers). Sportschoenen aan de kant en gewoon gaan! Zelfs van dat mulle zand krijg ik geen genoeg. Behalve kuitspieren dan.

Maar het strand is ook zo behaaglijk om er gewoon op te liggen. Het draagt je zo helemaal. Echt niets zo ontspannend vind ik dan je neervleien op een warm zandtapijt met de zon op je gezicht en zo’n lekkere zeebries langs je lijf.

…of toch de bergen van Algarve?

Wat ik dan weer zo geweldig vind aan de bergen…

Nu ja, bergen in de Algarve moet ik misschien toch eerst even nuanceren want een vriend van mij die ik hier vorig jaar op bezoek had en vertelde “we gaan dan naar de bergen” vond dat uiteindelijk best een teleurstellende ervaring. Feiten dus graag. Het hoogste punt van de Algarve is de Foia in de Serra de Monchique en is 902 meter hoog. Bij deze, moet ik het dan voortaan misschien meer over heuvels hebben?

Maar dus, wat ik zo geweldig vind aan de bergen…

Daar heb je bomen! En beekjes! En dat ruikt daar zo lekker (eucalyptusbomen). En het is daar zo stil. En die dorpjes zijn daar zo mooi. En gezellig. Somehow heb ik in de bergen toch meer dat verbonden-met-de-natuur-gevoel.

Moet ik dus echt kiezen tussen aarde of water ga ik toch voor grond dan. Aards. Planten verpotten, kruiden kweken, harken en takken zagen, medronhos van de bomen plukken 🙂 . Maar in de bergen is het klimaat dan weer minder goed (minder stabiel, niet zo zonnig, meer regen) en ik ben eigenlijk ook altijd blij als ik uit die kronkelige bospaden weer in de wijdsheid van de kust kom en weer een heuse horizon zie.

Toch geen echte doorbraak…

Toch geen echte doorbraak dus eigenlijk. Op dat vlak zal ik wellicht nooit veranderen.

In the end ben ik gewoon van dit type:

“I want to live by the ocean but also in the forest but also in the mountains but also in a big city but also in the countryside – you feel me…” (pinterest).

Voorlopig zit ik dus best goed eigenlijk (in mijn appartement op de derde verdieping, in de lucht). Met de zee en het strand op een paar kilometer achter mij kijk ik vanop mijn balkon op dat mooie binnenland met bomen en bergen (heuvels) en beekjes.

Moest ik trouwens toch in dat ruige binnenland willen gaan wonen, zou ik ook mijn autovrije bestaan moeten opgeven vrees ik. Maar daar gaat mijn volgende blog dan weer over.

Waar zou jij voor kiezen?

Waar zou jij voor gaan, als je zou verhuizen naar Portugal en mocht kiezen tussen de zee of de bergen van het prachtige Algarve in Portugal?

Até à próxima!

Booking.com

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Isabelle

Isabelle

Isabelle is Belgische, woont sinds kort in Vilamoura (Algarve) en werkt online als copywriter. Ze houdt van Portugal en is dagelijks bezig met een bewuste leefstijl wat betreft duurzaamheid en gezondheid. Het bloggen voor Saudalicious is een creatieve uitlaatklep voor Isabelle. Ze staat te popelen haar ervaringen en liefde voor Portugal met jullie te kunnen delen.

In deze blog stelt Isabelle zich voor!

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Bestel met kortingscode SAUDALICIOUS bij:
Piece of Joy (gezonde, vegan taartjes)
Mister Nata (pastel de nata uit Lissabon)
Iron roots (Mijn favo duurzame sportkleding)
Vitaily (Mijn favo supplementen met duurzaam randje)

1 Reactie

  1. Leona

    Het zet mij aan het mijmeren..na jaarlijks 20 jaar heerlijk Algarve en binnenland,beland aan de costa da prata,waar we meestal verblijven,ontdekking iedere dag,prachtige natuur,soms woeste oceaan,maar minder warme,gouden gloed van de Algarve,guur soms in de winter.Dus..toch de zee en het achterland van de Algarve?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This