if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Verhuizen naar Portugal: wat je zeker wel én niet moet doen

25 mei, 2021

Pieter en zijn vrouw hebben onlangs – net als wij – de stap gezet om te verhuizen naar Portugal. Ze gaan een geweldig nieuw avontuur tegemoet in dit prachtige land. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Pieter vertelt ons over een paar hobbels die hij en zijn partner hebben genoten alvorens zij de daadwerkelijke stap hebben gezet om daadwerkelijk in Portugal te gaan wonen.

Tips bij het Verhuizen naar Portugal

Stel: je hebt een fantastisch vakantie in Portugal achter de rug en in je enthousiasme denk je “zou het wat zijn om daar te gaan wonen?” Een mooie gedachte! Het heerlijke klimaat, de vriendelijke mensen, het afwisselende landschap: allemaal redenen om de grote stap te wagen om te verhuizen naar Portugal. Maar emigreren doe je natuurlijk niet zomaar. In dit artikel zet ik in het kort een paar do’s en dont’s op papier. Doe er je voordeel mee!

Ervaar de Portugese winter

Allereerst moet je je natuurlijk afvragen of je enthousiasme misschien wordt beïnvloed door de vakantiestemming. Want tja, tijdens een vakantie is alles natuurlijk lekkerder, leuker en mooier. Daarom tip 1: ga een keer in de winter terug naar Portugal. Dan kan je ervaren hoe het is als het weer een keer tegenzit of als die leuke terrasjes bijna leeg zijn. Wij zijn een keer in maart terug naar Portugal gegaan om dit te ervaren. En ondanks de regenbuien (want het is heus niet altijd mooi weer in Portugal) hadden we toch weer dat gevoel: ja, hier voelen we ons thuis!

Dan ben je weer thuis, heb je alle voors en tegens afgewogen en vervolgens besloten om naar Portugal te verhuizen. Gefeliciteerd met deze grote en mooie stap! Uit eigen ervaring kan ik zeggen: daar zal je zeker geen spijt van krijgen! Maar voor het zover is, moet je eerst natuurlijk alle praktische zaken regelen, waaronder de verhuizing zelf.

verhuizen naar Portugal huizenjacht

Ontspullen maar!

Bij iedere verhuizing is het een belangrijke kwestie: wat nemen we mee en van welke spullen nemen we afscheid? Dat geldt zeker als je naar het buitenland verhuist, want iedere kubieke meter teveel kost extra. Dus de volgende tip bij verhuizing naar Portugal: ontspullen! Vraag jezelf af wat je mee wilt nemen. Moeten al die cd’s, dvd’s en boeken echt mee nu alles tegenwoordig digitaal beschikbaar is? En die spullen in die dozen die sinds de vorige verhuizing nog op zolder staan, moeten die echt nog een keer mee verhuizen? Waarschijnlijk weet je het antwoord al …

Toch kan het aantal spullen dat je overhoudt alsnog tot misverstanden leiden. Want toen bij ons het verhuisbedrijf ’s ochtends op de dag van de verhuizing binnenstapte en alle dozen en meubels bekeek, trok één van de verhuizers een bedenkelijk gezicht. “Mm, ik weet niet of dit in onze verhuiswagen gaat passen.” Aan het eind van de dag bleek dat hij het goed had gezien: hoewel de verhuizers perfect werk hadden geleverd, was er in de verhuisauto geen ruimte meer voor onze fietsen. Dus: schat goed in hoeveel spullen je meeneemt naar Portugal. Less is more!

en wat te doen met je auto?

Een ander dilemma: de auto, verhuist die ook mee? Aan de ene kant zijn auto’s in Portugal relatief duur, dus kan het handig zijn om je auto mee te nemen. Aan de andere kant: het invoerproces kan ingewikkeld zijn, zeker als je net in Portugal woont en de taal nog niet goed beheerst. Voor ons was de keuze simpel: onze grote hond kon niet per vliegtuig worden vervoerd, dus was het logisch om zelf met onze auto en twee honden naar Portugal te rijden. Voor het invoerproces van de auto hebben we vervolgens in Portugal een professional ingeschakeld en dat ging prima.

Dit zijn zomaar een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat verhuizen naar Portugal. En onze fietsen die niet mee konden in de verhuiswagen? Uiteindelijk hebben we van vrienden een fietsendrager geleend en hebben we ze zelf mee kunnen nemen. Twee mensen, twee honden en twee fietsen in de auto op weg naar een nieuw avontuur in Portugal!

Zou jij naar Portugal willen verhuizen?

Zou jij in Portugal willen wonen? Dan heb je misschien iets aan dit boek over wonen en kopen in Portugal.

En zo ja, waar zou je dan het liefste wonen? Ga je eerder voor bergen, of zee? De Algarve, de Zilverkust, of misschien wel het Noorden of midden van Portugal? Er is zoveel moois te zien! Vertel je ons over jouw droom woonplaats in Portugal in de reacties onder dit bericht?

Geen plannen om te verhuizen, maar wel ‘saudades de Portugal’? In dit artikel lees je wat tips om dit gemis te verzachten.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Pieter

Pieter

Pieter is samen met zijn vrouw Jeanette eigenaar van Quinta dos Pernobes, een kleinschalige turismo rural vlakbij Óbidos in de streek Costa de Prata. Hij is tekstschrijver en fotograaf. Voor Saudalicious schrijft Pieter blogs met tips en leuke weetjes over Portugal. In deze blog stelt Pieter zich aan ons voor. Meer lezen over Quinta dos Pernobes en de avonturen van Pieter en Jeannette in Portugal? Neem dan een kijke op hun eigen website.
Ga naar alle blogs van Pieter

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

3 Reacties

 1. Gudi Wendrich

  Ik woon sinds 2003 in Mirandela, noord-oost Portugal. Mijn man is portugees en mijn kinderen zijn hier geboren. Ik voel me totaal thuis tussen de bergjes en het groen. In de Winter kan het tamelijk koud zijn en in de zomer vreselijk heet. We leven vooral van de olijventeelt en wijnbouw. Elke dag geniet ik van de uitzichten en de rust.

  Antwoord
 2. samia

  fijn dat jullie zich thuis voelen. Ook ik heb de plannen om te verhuizen na Portugal, enigste hinder die er nog is….hoe is het met de artsen, ziekenhuizen en de algemene verzorging als je ziek bent/ VERGLIJKBAAR MET NEDERLAND EN IS HET MAKKELIJK EEN HUURHUIS TE VINDEN EN WAAR MOET IK ZOEKEN? Ik zou zo graag hier weg willen, mss kunt u mij de een of ander tip voor woningzoekende geven, hoe wordt je opgenomen van de mensen da, ik weet wel dat ze heel vriendelijk zijn, ik wens jullie een fine tijd in Portugel
  groetjes

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Hoi Samia,
   Dankjewel! Leuke plannen! Ik weet niet precies hoe dat in elkaar zit. Het werkt hier anders dan in Nederland. De algemene kosten zijn lager, maar als je iets nodig hebt betaal je veel meer dan wij in NL. Als je een buffer hebt, is het niet iets om je veel zorgen om te maken, en zo niet, dan is het goed om dit goed uit te zoeken van te voren inderdaad.
   Ik ken natuurlijk jouw situatie niet. Als je al wat mensen in Portugal kent, kun je hen het beste vertellen over je plannen en via via aan je contacten komen. Dat is de allerbeste en betrouwbaarste manier in mijn ogen. Wat betreft worden opgenomen in de gemeenschap… Portugezen zijn over het algemeen heel open en vriendelijk, echter ook heel afwachtend. Neem dus vooral zelf initatief in contact en je zul merken dat je nooit ergens alleen voor staat!
   Veel succes!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Emigreren naar Portugal: De voor- en nadelen - Saudalicious - […] zijn in juni 2021 verhuisd naar Centraal Portugal, het geboortedorp van mijn moeder. Een beetje het ‘platteland’ […]
 2. Schone energie in Portugal: van rode pannendaken naar zwarte zonnepanelen - Saudalicious - […] Verhuizen naar Portugal: wat je zeker wel én niet moet doen […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur