if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Schone energie in Portugal: van rode pannendaken naar zwarte zonnepanelen

19 mrt, 2022

Portugal, het land van de vele zonne-uren, het bergachtige binnenland en winderige kustlijnen. Je zou zeggen: ideaal voor het toepassen van schone energie in de vorm van zonnepanelen, windmolens en waterkracht. Maar waarom zien we in Portugal dan zo weinig zonnepanelen op die typische rode pannendaken? Pieter vertelt in deze blog hoe het staat met de schone en duurzame energie in Portugal. Wat zijn de natuurlijke bronnen die het meest worden ingezet en hoe gaat Portugal zich in de toekomst nog ontwikkelen binnen de groene energie?

Portugal en duurzame energie

Portugal scoort hoog in Europa als het gaat om opwekken van duurzame energie. Zon, wind en water zijn volop aanwezig en worden gebruikt. En van al die natuurlijke bronnen zou je denken dat zonne-energie in een land als Portugal het grootste aandeel heeft. Maar dat is niet het geval, in 2020 leverde de zon nog geen drie procent van de totale energie-opbrengst.

Welke natuurlijke bronnen scoren dan wel hoog in Portugal?

Dat zijn waterkracht en windkracht met beide rond de 25 procent. Portugal heeft ongeveer honderd waterkrachtcentrales, die samen zorgen voor bijna 28 procent van de totale hoeveelheid elektriciteit die in Portugal uit duurzame bronnen wordt geproduceerd.

De Alto Lindoso-dam in het uiterste noorden van Portugal is de grootste waterkrachtcentrale van het land. De bouw van deze dam (1983-1992) leidde tot veel onrust, omdat het stuwmeer dat door de dam ontstond ervoor zorgde dat vijf dorpjes onder water kwamen te staan en de bewoners gedwongen moesten verhuizen. Eén van die dorpjes, Aceredo, werd in februari 2021 even landelijk nieuws: na een lange periode van droogte verscheen een deel van het dorp weer aan de oppervlakte van het stuwmeer.

Een andere natuurbron die zorgt voor een groot deel van de energie in Portugal is wind. In 2020 was windenergie verantwoordelijk voor 24 procent van de elektriciteitsproductie. De meeste windparken bevinden zich in het noorden van Portugal, waarbij het windmolenpark Alto Minho (aan de kust in de regio Viana do Castelo) één van de grootste is met 120 turbines. Toen dit park in 2008 werd geopend, was het het grootste windmolenpark op land in Europa.

Een interessante combinatie van zonne-, wind- en water-energie is Pumped-storage hydro-elektriciteit, wat ook in Portugal wordt toegepast. Daarbij wordt gebruik gemaakt van twee reservoirs van water op verschillende niveaus. Door middel van zonne- en wind-energie wordt het water overdag omhoog gepompt, waarna het ’s nachts door turbines weer naar beneden wordt geleid en er op die manier energie wordt opgewekt.

Hoe zit het met zonne-energie in Portugal?

Ja, hoe zit het dan met dat lage percentage aan zonne-energie in een land met zoveel zonne-uren? Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat het systeem met zonnepanelen nog altijd een grote investering vraagt, die niet zo snel terugverdient kan worden. Ook in andere landen met veel zonne-uren zie je dat het aandeel zonne-energie nog altijd laag is ten opzichte van bijvoorbeeld wind- en waterkracht.

Toch zijn er in Portugal ook op dit gebied ontwikkelingen gaande, bijvoorbeeld in het stuwmeer van Alqueva in de regio Alentejo. Daar ontwikkelt EDP (de grootste energieleverancier van Portugal) een enorm zonnepark met 12 duizend drijvende zonnepanelen.

De toekomst van Portugese duurzame energiebronnen

En als het aan de Portugese overheid ligt, is dit nog maar het begin. Het is de bedoeling dat Portugal in 2050 voor de hele energievoorziening (dus 100 procent!) gebruik maakt van duurzame energiebronnen. Daarbij zal het opwekken van zonne-energie grote prioriteit krijgen.

Zo werd in oktober 2021 een van de grootste zonne-energiecentrales in Europa geopend in Alcoutim in de Algarve. De centrale omvat ongeveer 320 hectare met ruim 600 duizend zonnepanelen, die genoeg energie opwekken om 200 duizend huizen van stroom te voorzien.

Maar ook op kleinere schaal werkt de Portugese overheid aan het bevorderen van zonne-energie, bijvoorbeeld door het geven van subsidie aan inwoners die zonnepanelen willen plaatsen. Het Portugese straatbeeld zal dus de komende decennia veranderen: geen rode pannendaken meer op de huizen, maar zonnepanelen!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Pieter

Pieter

Pieter is samen met zijn vrouw Jeanette eigenaar van Quinta dos Pernobes, een kleinschalige turismo rural vlakbij Óbidos in de streek Costa de Prata. Hij is tekstschrijver en fotograaf. Voor Saudalicious schrijft Pieter blogs met tips en leuke weetjes over Portugal. In deze blog stelt Pieter zich aan ons voor. Meer lezen over Quinta dos Pernobes en de avonturen van Pieter en Jeannette in Portugal? Neem dan een kijke op hun eigen website.
Ga naar alle blogs van Pieter

 • Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

  Saudalicious steunen?

  Geniet je van de content van Saudalicious via Social Media en de blog? Wil je iets bijdragen aan het platform Saudalicious zodat ik gratis content over Portugal, eten en gezondheid kan blijven maken? Dat vind ik super lief! Je kunt via deze link gemakkelijk een zelf te kiezen bedrag doneren. Alle kleine beetjes helpen :). Oh, en let me know, zodat ik je kan bedanken!

  Korting met code SAUDALICIOUS bij:

  Voor Portugal én Nederland

  • Prozis: code SAUDALICIOUS voor allerlei gezondheid en sport gerelateerde producten (NL en Portugal)
  • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
  • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
  • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
  • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar vragen via een berichtje naar mij op social media! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

  Alleen voor Nederland:

  • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
  • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
  • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
  • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
  • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
  • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)
  • Testa Omega-3: SAUDALICIOUS voor -10% op duurzame en visvrije omgea-3 supplementen

  Alleen voor Portugal:

  • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt! 
  • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

  Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

2 Reacties

 1. Marcel

  Dank voor dit artikel. Ik zou wel meer willen weten over de regelgeving in Portugal mbt zonnepanelen. Het is lastig om alle regels goed te doorgronden.

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Hoi Marcel,

   Pieter heeft dit artikel met veel plezier geschreven, maar is geen deskundige op het gebied van zonne-energie, en ik ook niet :). We kunnen je hierbij dus helaas niet verder helpen.
   Succes met je zoektocht!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur