if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Een huis kopen in Portugal: regels, kosten en tips

16 januari 2023

Je hebt een huis in Portugal op het oog, en bent serieus van plan om het huis te kopen. Welke regels gelden er bij de aankoop van een huis, wat zijn goede tips om te volgen tijdens het proces en welke extra kosten komen er bij kijken? In deze blog geeft Claudia geeft vanuit haar ervaring een opsomming van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf van een huis in Portugal. Tot slot deelt ze met ons hun prachtige huis die zij helaas in de verkoop hebben moeten zetten. Een pareltje, dus zeker even naar onderen scrollen als je nog op zoek bent!

Tips voor de aankoop van een huis in Portugal

Je hebt je droomhuis in Portugal gevonden, dan gaat het nu echt beginnen! Bereid je voor op veel papierwerk en geregel. Het één en ander gaat anders dan in Nederland, dus lees je van tevoren goed in. Dan weet je wat je te wachten staat. De blogs op deze website en boeken zoals deze kunnen je al vast veel duidelijkheiden geven!

Regel je het zelf of neem je iemand in de hand?

Persoonlijk zou ik iemand in de hand nemen die je helpt met het regelen van al het papierwerk. Er komt best wat bij kijken, helemaal als je de taal niet spreekt en de weg niet kent in Portugal. Het aanschaffen van een huis in Portugal gaat niet 1 op 1 op dezelfde manier als in Nederland. Je kunt beginnen met je inlezen, in bijvoorbeeld dit handige boek.

Daarnaast kan een makelaar je helpen, ook bij het onderhandelen over de prijs of als je een hypotheek nodig hebt. Een advocaat is ook een optie. Allereerst moet namelijk bekeken worden of er schulden zijn die gekoppeld zijn aan het huis. Stel dat de verkopende partij jaren de energierekeningen niet betaald heeft en jij koopt het huis, dan koop je dat inclusief de achterstallige energierekeningen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Iemand met bevoegdheid moet dat eerst voor je uitzoeken. Neem je een makelaar in de hand, dan zijn hier geen kosten aan verbonden als er een verkopende partij bij betrokken is met ook een makelaar. De verkopende partij is dan verantwoordelijk voor de kosten en zal de commissie delen met jouw makelaar. Extra tip: kies een makelaar die ervaring heeft met klanten uit het buitenland. Die kunnen je beter voorbereiden op het hele proces.

huis kopen in portugal hypotheek regels tips kosten

CPCV: Contrato promessa compra e venda

Het eerste wat geregeld moet worden is een voorlopig koopcontract, oftewel Contrato promessa compra e venda (CPCV). In dit koopcontract staan alle voorwaarden waar de verkopende partij en jij aan moeten voldoen. Vaak is hier ook een aanbetaling aan verbonden (15% tot 19% van de aanschafprijs). Ook kun je zelf clausules toevoegen. Het contract wordt opgesteld door een advocaat. Meer over dit contract lees je hier.

Let op! De CPCV wordt in het Portugees opgesteld, dus het is erg belangrijk dat je een goede vertaling krijgt, zodat je exact weet wat erin staat.

Een Hypotheek afsluiten in Portugal

Mocht je een hypotheek nodig hebben om je huis in Portugal aan te schaffen dan kan dat. Een makelaar kan diverse offertes voor je opvragen bij Portugese banken, waaruit je kunt kiezen. Maar je kunt dit natuurlijk ook zelf doen. Lees de offertes goed door en kijk niet alleen naar het laagste bedrag. Informeer bijvoorbeeld ook of er bankmedewerkers zijn die Engels spreken, of ze een fijne website hebben voor online bankieren (want dat zul je wellicht voornamelijk willen doen) en andere zaken die je belangrijk vindt. Maak dan een keuze.

Hou er rekening mee dat als je de Portugese nationaliteit niet hebt je ongeveer 30% zelf moet financieren (wel Portugese nationaliteit is ongeveer 10%). Helaas is een hypotheek via Nederland niet mogelijk, omdat er geen Nederlandse banken zijn op de particuliere markt in Portugal.

Verplichte verzekeringen bij een Portugese hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek in Portugal zijn twee verzekeringen verplicht: een levensverzekering en een huisverzekering. Bij de levensverzekering kun je aangeven of je 100% wilt laten uitkeren of minder. Dit kan ervoor zorgen dat jouw maandelijkse hypoteekkosten iets lager uitvallen. De huisverzekering dekt vooral zaken aan de buitenkant en structuur van het huis. Bijvoorbeeld bij brand of overstromingen. De inboedel moet je apart laten verzekeren.

huis kopen in portugal hypotheek regels tips kosten

Een hoop papierwerk

Voor het opvragen van offertes bij banken moet je diverse documenten inleveren. Denk aan salarisstroken en bankafschriften van de laatste drie maanden, identiteitsbewijzen, een werkgeversverklaring, financieel jaaroverzicht, etc. De meeste banken accepteren deze documenten in het Engels, maar soms is een Portugese vertaling nodig. Dan heb je een beëdigde vertaler nodig.

huis kopen in portugal hypotheek regels tips kosten

Kosten waar je rekening mee moet houden

Voordat je de sleutels van je huis hebt, ben je ook wat kosten verder. Ten eerste betaal je de bank een bedrag om alles op te starten (openen bankrekening en hypotheek). Voor de hypotheek moet een waardebepaling plaatsvinden en daar betaal je ongeveer 300 euro voor. Heb je een advocaat, dan heb je met advocaatkosten te maken. Tenslotte betaal je op de dag van de escritura, dat is het overdrachtsmoment, de IMT en Selo. Dit zijn flinke bedragen die wettelijk zijn vastgelegd. De IMT is een soort overdrachtsbelasting, de berekening vindt plaats via een prijstabel. De Selo is een zegelbelasting en een percentage van de aankomsom. Uiteraard moet de notaris ook betaald worden.

Kosten waar je daarna rekening mee moet houden, is vooral de IMI. Dit is een onroerendgoedbelasting dat jaarlijks betaald moet worden. De hoogte hiervan verschilt per gemeente.

Meer over een huis kopen in Portugal?

Zonnepanelen plaatsen (exclusieve korting)

Heb jij een huis of ga je een huis kopen in Portugal en wil je graag een steentje bijdragen aan de groene energie in Portugal én voor een groot gedeelte zelfvoorzienend zijn en flink besparen op energiekosten? De mensen bij Voltaicos weten hier alles van! Naast hun succesvol Nederlands energiebedrijf waarin ze zich focussen op duurzaamheid binnen Nederland, houden ze zich sinds kort onder de naam Voltaicos bezig met het verduurzamen van zowel particulieren als bedrijven in Portugal. Zo hebben zij diverse producten zoals zonnepanelen, batterijen, laadpalen, warmtepompen, en airco’s. Zonnepanelen zijn in Portugal over het algemeen na 4/5 jaar terugverdiend.

Mocht je interesse hebben in het plaatsen van zonnepanelen voor je Portugese woning, dan heb je geluk dat je deze blog leest :). Ik mag namelijk aan al mijn lezers 10% korting geven op jouw bestelling bij Voltaicos. Wil je gebruik maken van de korting, dan kan dat via een mailtje naar mij (info@saudalicious.com) (klikken op de link en verzenden is voldoende). Ik zal dan regelen dat de korting wordt verrekend!

Meer blogs over emigreren naar Portugal

Boekentips die helpen bij een huis kopen in Portugal

huis kopen in portugal hypotheek regels tips kosten

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

4 Reacties

 1. Annemijn

  Hi Claudia en Robbert,

  Wat heftig en verdrietig om te lezen dat jullie droom op deze manier is geëindigd. Ontzettend veel sterkte gewenst! Hopelijk houdt de verkoper zich aan de gemaakte afspraken zodat jullie je kunnen focussen op jullie tijd samen!

  Ik heb met veel plezier je blogs gelezen, ook in dit geval (natuurlijk tot het gedeelte waarom jullie het huis niet meer gaan kopen). Wij zitten er over na te denken om een huis te kopen (helaas is jullie huis iets te ver weg en waarschijnlijk ook wat boven ons budget) dus het is fijn om zo even op een rijtje te hebben waar we allemaal aan moeten denken, dank daarvoor.

  Nogmaals veel sterkte en het allerbeste gewenst!

  Heel veel sterkte gewenst!

  Antwoord
  • Claudia

   Dat is lief, dank je wel! En veel succes en plezier in jullie zoektocht naar een mooie huis in Portugal. Liefs van ons!

   Antwoord
 2. Muriel Langie

  We wensen jullie veel moed en doorzettingsvermogen om te genieten van kleine geluksmomentjes tijdens de behandeling . We hopen dat verkoop van jullie huis vlot kan verlopen zodat jullie volop kunnen focussen op jullie tijd samen ❤️

  Antwoord
  • Claudia

   Dank je wel! Dat hopen wij ook, dat we dit snel achter ons kunnen laten en tijd besteden aan wat er echt toe doet. Tijd is zo ontzettend kostbaar. Liefs van ons!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. 10 Essentiële Stappen bij Verhuizen naar Portugal - Saudalicious - […] Zoek geschikte huisvesting, of je nu van plan bent te huren of kopen. […]
 2. Emigreren naar Portugal: De voor- en nadelen - Saudalicious - […] Omdat mijn moeder Portugees is, en ik daarom al vaak in dit land ben geweest is het voor ons…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur