if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Een huis kopen in Portugal: regels, kosten en tips

16 januari 2023

Je hebt een huis in Portugal op het oog, en bent serieus van plan om het huis te kopen. Welke regels gelden er bij de aankoop van een huis, wat zijn goede tips om te volgen tijdens het proces en welke extra kosten komen er bij kijken? In deze blog geeft Claudia geeft vanuit haar ervaring een opsomming van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf van een huis in Portugal. Tot slot deelt ze met ons hun prachtige huis die zij helaas in de verkoop hebben moeten zetten. Een pareltje, dus zeker even naar onderen scrollen als je nog op zoek bent!

Tips voor de aankoop van een huis in Portugal

Je hebt je droomhuis in Portugal gevonden, dan gaat het nu echt beginnen! Bereid je voor op veel papierwerk en geregel. Het één en ander gaat anders dan in Nederland, dus lees je van tevoren goed in. Dan weet je wat je te wachten staat. In deze blog lees je een opsomming van zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

Regel je het zelf of neem je iemand in de hand?

Persoonlijk zou ik iemand in de hand nemen die je helpt met het regelen van al het papierwerk. Er komt best wat bij kijken, helemaal als je de taal niet spreekt en de weg niet kent in Portugal. Het aanschaffen van een huis in Portugal gaat niet 1 op 1 op dezelfde manier als in Nederland.
Een makelaar kan je bijvoorbeeld helpen, ook bij het onderhandelen over de prijs of als je een hypotheek nodig hebt. Een advocaat is ook een optie. Allereerst moet namelijk bekeken worden of er schulden zijn die gekoppeld zijn aan het huis. Stel dat de verkopende partij jaren de energierekeningen niet betaald heeft en jij koopt het huis, dan koop je dat inclusief de achterstallige energierekeningen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Iemand met bevoegdheid moet dat eerst voor je uitzoeken. Neem je een makelaar in de hand, dan zijn hier geen kosten aan verbonden als er een verkopende partij bij betrokken is met ook een makelaar. De verkopende partij is dan verantwoordelijk voor de kosten en zal de commissie delen met jouw makelaar. Extra tip: kies een makelaar die ervaring heeft met klanten uit het buitenland. Die kunnen je beter voorbereiden op het hele proces.

CPCV: Contrato promessa compra e venda

Het eerste wat geregeld moet worden is een voorlopig koopcontract, oftewel Contrato promessa compra e venda (CPCV). In dit koopcontract staan alle voorwaarden waar de verkopende partij en jij aan moeten voldoen. Vaak is hier ook een aanbetaling aan verbonden (15% tot 19% van de aanschafprijs). Ook kun je zelf clausules toevoegen. Het contract wordt opgesteld door een advocaat. Meer over dit contract lees je hier.

Let op! De CPCV wordt in het Portugees opgesteld, dus het is erg belangrijk dat je een goede vertaling krijgt, zodat je exact weet wat erin staat.

Hypotheek

Mocht je een hypotheek nodig hebben om je huis in Portugal aan te schaffen dan kan dat. Een makelaar kan diverse offertes voor je opvragen bij Portugese banken, waaruit je kunt kiezen. Maar je kunt dit natuurlijk ook zelf doen. Lees de offertes goed door en kijk niet alleen naar het laagste bedrag. Informeer bijvoorbeeld ook of er bankmedewerkers zijn die Engels spreken, of ze een fijne website hebben voor online bankieren (want dat zul je wellicht voornamelijk willen doen) en andere zaken die je belangrijk vindt. Maak dan een keuze.

Hou er rekening mee dat als je de Portugese nationaliteit niet hebt je ongeveer 30% zelf moet financieren (wel Portugese nationaliteit is ongeveer 10%). Helaas is een hypotheek via Nederland niet mogelijk, omdat er geen Nederlandse banken zijn op de particuliere markt in Portugal.

Verplichte verzekeringen bij een Portugese hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek in Portugal zijn twee verzekeringen verplicht: een levensverzekering en een huisverzekering. Bij de levensverzekering kun je aangeven of je 100% wilt laten uitkeren of minder. Dit kan ervoor zorgen dat jouw maandelijkse hypoteekkosten iets lager uitvallen. De huisverzekering dekt vooral zaken aan de buitenkant en structuur van het huis. Bijvoorbeeld bij brand of overstromingen. De inboedel moet je apart laten verzekeren.

Een hoop papierwerk

Voor het opvragen van offertes bij banken moet je diverse documenten inleveren. Denk aan salarisstroken en bankafschriften van de laatste drie maanden, identiteitsbewijzen, een werkgeversverklaring, financieel jaaroverzicht, etc. De meeste banken accepteren deze documenten in het Engels, maar soms is een Portugese vertaling nodig. Dan heb je een beëdigde vertaler nodig.

Kosten waar je rekening mee moet houden

Voordat je de sleutels van je huis hebt, ben je ook wat kosten verder. Ten eerste betaal je de bank een bedrag om alles op te starten (openen bankrekening en hypotheek). Voor de hypotheek moet een waardebepaling plaatsvinden en daar betaal je ongeveer 300 euro voor. Heb je een advocaat, dan heb je met advocaatkosten te maken. Tenslotte betaal je op de dag van de escritura, dat is het overdrachtsmoment, de IMT en Selo. Dit zijn flinke bedragen die wettelijk zijn vastgelegd. De IMT is een soort overdrachtsbelasting, de berekening vindt plaats via een prijstabel. De Selo is een zegelbelasting en een percentage van de aankomsom. Uiteraard moet de notaris ook betaald worden.

Kosten waar je daarna rekening mee moet houden, is vooral de IMI. Dit is een onroerendgoedbelasting dat jaarlijks betaald moet worden. De hoogte hiervan verschilt per gemeente.

BOEKENTIPS

Onze Portugese droom die in duigen is gevallen

Een huis in Portugal, onze droom, is niet meer. En hiermee stopt ook het bloggen voor mij. Een maand geleden hebben wij te horen gekregen dat Robbert ongeneselijk ziek is. Door de vele vertragingen die er steeds waren, is de hypotheekofferte niet meer geldig en een nieuwe hypotheek krijgen wij nu niet meer. Daarnaast zullen we de komende tijd vaak in het ziekenhuis zijn, dat we niet van een huis in Portugal kunnen genieten. Het huis hebben wij opgeven en staat inmiddels te koop. Gelukkig hadden we in het CPCV opgenomen dat in dit soort gevallen wij onze aanbetaling terugkrijgen. Hopelijk houdt de verkoper zich hieraan en blijft juridisch getouwtrek ons bespaard. Mocht je interesse hebben in het huis, laat het hieronder weten. Ik heb veel foto’s, video’s en kan je in contact met onze Engelssprekende makelaar brengen. Helaas staan op de website van de verkopende partij alleen maar tekeningen, daarom hieronder een paar foto’s en de belangrijkste details.

Voor iedereen met een droom: “Tijd is kostbaar, dus besteed jouw tijd goed en aan positieve dingen zoals het realiseren van jouw dromen. Streef ze na… niemand heeft je namelijk morgen beloofd”

Liefs,
Claudia & Robbert

Het huis dat te koop staat

Het huis staat in Santo Antonio da Charneca, een rustige woonwijk 25 minuten van Lissabon af, met openbaar vervoer en winkels binnen 500 meter. Dit gebied aan de andere kant van de rivier de Tejo is erg in ontwikkeling. Er zijn veel ontwikkelingsplannen voor dit gebied en Setubal, wat er niet ver vandaan ligt.

Het huis met drie slaapkamers, twee complete badkamers, toilet en washok, is in moderne stijl vrijstaand gebouwd op een perceel van 750 m2 met een oppervlakte van 210 m2, alles op 1 verdieping (met toestemming om er nog 1 verdieping van 200 m2 op te bouwen). Het huis is goed geïsoleerd, heeft energieklasse A, dubbele ramen met thermische onderbreking, elektrische jaloezieën en zonnepanelen voor warm water. Overal ligt een mooie lichte vloer. De woonkamer heeft een grote ramen/schuifdeurenpartij, een open keuken dat compleet ingericht is met o.a. een kookeiland en een gedeelte dat kan worden gebruikt als kantoor of speelhoek. Alle slaapkamers hebben inbouwkasten en airco/verwarming. De tuin, die vrijwel de hele dag zon heeft, heeft een privé zwembad met automatisch zout en ph-systeem, een barbecue, een buitendouche en verschillende plekken/terrassen om in de zon of schaduw te zitten. Het bijgebouw in de tuin van ongeveer 23 m2 heeft een badkamer en airco/verwarming waardoor het gebruikt kan worden als logeerkamer, kantoor- of sportruimte.

De woonkamer en open keuken

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Saudalicious steunen?

Geniet je van de content van Saudalicious via Social Media en de blog? Wil je iets bijdragen aan het platform Saudalicious zodat ik gratis content over Portugal, eten en gezondheid kan blijven maken? Dat vind ik super lief! Je kunt via deze link via je bankaccount of Paypal een zelf te kiezen bedrag doneren. Alle kleine beetjes helpen :). Oh, en let me know, zodat ik je kan bedanken!

Korting met code SAUDALICIOUS bij:

 • Iron roots: -10% op mijn favo duurzame sportkleding (Wereldwijd)
 • Vitaily: – €7,50 op kwalitatieve, duurzame supplementen (Europa)
 • Common & Sense: -15% op mijn favo duurzaam Nederlands kledingmerk (NL)
 • Koro: -5% op mijn favo food webshop waar ik een groot deel van mijn houdbare boodschappen koop (PT & NL)
 • Olie van Olivia: -10% Lekkerste eerlijke olijfolies (NL)
 • Botanical Beauty: -10% op 100% natuurlijke skincare (NL)
 • Aard’g: €5,- korting op suikervrije kombucha en waterkefir! (NL + BE)
 • Mister Nata: -10% op Pastel de nata uit Lissabon (NL)

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

4 Reacties

 1. Annemijn

  Hi Claudia en Robbert,

  Wat heftig en verdrietig om te lezen dat jullie droom op deze manier is geëindigd. Ontzettend veel sterkte gewenst! Hopelijk houdt de verkoper zich aan de gemaakte afspraken zodat jullie je kunnen focussen op jullie tijd samen!

  Ik heb met veel plezier je blogs gelezen, ook in dit geval (natuurlijk tot het gedeelte waarom jullie het huis niet meer gaan kopen). Wij zitten er over na te denken om een huis te kopen (helaas is jullie huis iets te ver weg en waarschijnlijk ook wat boven ons budget) dus het is fijn om zo even op een rijtje te hebben waar we allemaal aan moeten denken, dank daarvoor.

  Nogmaals veel sterkte en het allerbeste gewenst!

  Heel veel sterkte gewenst!

  Antwoord
  • Claudia

   Dat is lief, dank je wel! En veel succes en plezier in jullie zoektocht naar een mooie huis in Portugal. Liefs van ons!

   Antwoord
 2. Muriel Langie

  We wensen jullie veel moed en doorzettingsvermogen om te genieten van kleine geluksmomentjes tijdens de behandeling . We hopen dat verkoop van jullie huis vlot kan verlopen zodat jullie volop kunnen focussen op jullie tijd samen ❤️

  Antwoord
  • Claudia

   Dank je wel! Dat hopen wij ook, dat we dit snel achter ons kunnen laten en tijd besteden aan wat er echt toe doet. Tijd is zo ontzettend kostbaar. Liefs van ons!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Meer inspiratie in je mailbox?

Portugal autohuur