Je hebt een huis in Portugal op het oog, en bent serieus van plan om het huis te kopen. Welke regels gelden er bij de aankoop van een huis, wat zijn goede tips om te volgen tijdens het proces en welke extra kosten komen er bij kijken? In deze blog geeft Claudia geeft vanuit haar ervaring een opsomming van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf van een huis in Portugal. Tot slot deelt ze met ons hun prachtige huis die zij helaas in de verkoop hebben moeten zetten. Een pareltje, dus zeker even naar onderen scrollen als je nog op zoek bent!
Tips voor de aankoop van een huis in Portugal
Je hebt je droomhuis in Portugal gevonden, dan gaat het nu echt beginnen! Bereid je voor op veel papierwerk en geregel. Het één en ander gaat anders dan in Nederland, dus lees je van tevoren goed in. Dan weet je wat je te wachten staat. De blogs op deze website en boeken zoals deze kunnen je al vast veel duidelijkheiden geven!
Regel je het zelf of neem je iemand in de hand?
Persoonlijk zou ik iemand in de hand nemen die je helpt met het regelen van al het papierwerk. Er komt best wat bij kijken, helemaal als je de taal niet spreekt en de weg niet kent in Portugal. Het aanschaffen van een huis in Portugal gaat niet 1 op 1 op dezelfde manier als in Nederland. Je kunt beginnen met je inlezen, in bijvoorbeeld dit handige boek.
Daarnaast kan een makelaar je helpen, ook bij het onderhandelen over de prijs of als je een hypotheek nodig hebt. Een advocaat is ook een optie. Allereerst moet namelijk bekeken worden of er schulden zijn die gekoppeld zijn aan het huis. Stel dat de verkopende partij jaren de energierekeningen niet betaald heeft en jij koopt het huis, dan koop je dat inclusief de achterstallige energierekeningen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Iemand met bevoegdheid moet dat eerst voor je uitzoeken. Neem je een makelaar in de hand, dan zijn hier geen kosten aan verbonden als er een verkopende partij bij betrokken is met ook een makelaar. De verkopende partij is dan verantwoordelijk voor de kosten en zal de commissie delen met jouw makelaar. Extra tip: kies een makelaar die ervaring heeft met klanten uit het buitenland. Die kunnen je beter voorbereiden op het hele proces.
CPCV: Contrato promessa compra e venda
Het eerste wat geregeld moet worden is een voorlopig koopcontract, oftewel Contrato promessa compra e venda (CPCV). In dit koopcontract staan alle voorwaarden waar de verkopende partij en jij aan moeten voldoen. Vaak is hier ook een aanbetaling aan verbonden (15% tot 19% van de aanschafprijs). Ook kun je zelf clausules toevoegen. Het contract wordt opgesteld door een advocaat. Meer over dit contract lees je hier.
Let op! De CPCV wordt in het Portugees opgesteld, dus het is erg belangrijk dat je een goede vertaling krijgt, zodat je exact weet wat erin staat.
Een Hypotheek afsluiten in Portugal
Mocht je een hypotheek nodig hebben om je huis in Portugal aan te schaffen dan kan dat. Een makelaar kan diverse offertes voor je opvragen bij Portugese banken, waaruit je kunt kiezen. Maar je kunt dit natuurlijk ook zelf doen. Lees de offertes goed door en kijk niet alleen naar het laagste bedrag. Informeer bijvoorbeeld ook of er bankmedewerkers zijn die Engels spreken, of ze een fijne website hebben voor online bankieren (want dat zul je wellicht voornamelijk willen doen) en andere zaken die je belangrijk vindt. Maak dan een keuze.
Hou er rekening mee dat als je de Portugese nationaliteit niet hebt je ongeveer 30% zelf moet financieren (wel Portugese nationaliteit is ongeveer 10%). Helaas is een hypotheek via Nederland niet mogelijk, omdat er geen Nederlandse banken zijn op de particuliere markt in Portugal.
Verplichte verzekeringen bij een Portugese hypotheek
Bij het afsluiten van een hypotheek in Portugal zijn twee verzekeringen verplicht: een levensverzekering en een huisverzekering. Bij de levensverzekering kun je aangeven of je 100% wilt laten uitkeren of minder. Dit kan ervoor zorgen dat jouw maandelijkse hypoteekkosten iets lager uitvallen. De huisverzekering dekt vooral zaken aan de buitenkant en structuur van het huis. Bijvoorbeeld bij brand of overstromingen. De inboedel moet je apart laten verzekeren.
Een hoop papierwerk
Voor het opvragen van offertes bij banken moet je diverse documenten inleveren. Denk aan salarisstroken en bankafschriften van de laatste drie maanden, identiteitsbewijzen, een werkgeversverklaring, financieel jaaroverzicht, etc. De meeste banken accepteren deze documenten in het Engels, maar soms is een Portugese vertaling nodig. Dan heb je een beëdigde vertaler nodig.
Kosten waar je rekening mee moet houden
Voordat je de sleutels van je huis hebt, ben je ook wat kosten verder. Ten eerste betaal je de bank een bedrag om alles op te starten (openen bankrekening en hypotheek). Voor de hypotheek moet een waardebepaling plaatsvinden en daar betaal je ongeveer 300 euro voor. Heb je een advocaat, dan heb je met advocaatkosten te maken. Tenslotte betaal je op de dag van de escritura, dat is het overdrachtsmoment, de IMT en Selo. Dit zijn flinke bedragen die wettelijk zijn vastgelegd. De IMT is een soort overdrachtsbelasting, de berekening vindt plaats via een prijstabel. De Selo is een zegelbelasting en een percentage van de aankomsom. Uiteraard moet de notaris ook betaald worden.
Kosten waar je daarna rekening mee moet houden, is vooral de IMI. Dit is een onroerendgoedbelasting dat jaarlijks betaald moet worden. De hoogte hiervan verschilt per gemeente.
Meer over een huis kopen in Portugal?
Meer blogs over emigreren naar Portugal
- Tien essentiële stappen bij Verhuizen naar Portugal
- Tips voor de keuze van een huis in Portugal
- De voor en nadelen van emigreren naar Portugal
Boekentips die helpen bij een huis kopen in Portugal
- Wonen en Kopen in Portugal – Juridische, fiscale, financiële aspecten bij vestiging en/of aankoop van onroerend goed in Portugal (laatste editie)
- Een Portugese droom – Een huis, een uitdaging, een nieuw bestaan
- Succesvol emigreren – handboek voor de moderne emigrant
- Portugal, Stukje bij beetje – wetenswaardigheden en tips vanuit een van de mooiste landen van Europa in hapklare brokken
- Portugal! Portugal! Portugal! – Een tijdreis van noord naar zuid
Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!
Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!
Hi Claudia en Robbert,
Wat heftig en verdrietig om te lezen dat jullie droom op deze manier is geëindigd. Ontzettend veel sterkte gewenst! Hopelijk houdt de verkoper zich aan de gemaakte afspraken zodat jullie je kunnen focussen op jullie tijd samen!
Ik heb met veel plezier je blogs gelezen, ook in dit geval (natuurlijk tot het gedeelte waarom jullie het huis niet meer gaan kopen). Wij zitten er over na te denken om een huis te kopen (helaas is jullie huis iets te ver weg en waarschijnlijk ook wat boven ons budget) dus het is fijn om zo even op een rijtje te hebben waar we allemaal aan moeten denken, dank daarvoor.
Nogmaals veel sterkte en het allerbeste gewenst!
Heel veel sterkte gewenst!
Dat is lief, dank je wel! En veel succes en plezier in jullie zoektocht naar een mooie huis in Portugal. Liefs van ons!
We wensen jullie veel moed en doorzettingsvermogen om te genieten van kleine geluksmomentjes tijdens de behandeling . We hopen dat verkoop van jullie huis vlot kan verlopen zodat jullie volop kunnen focussen op jullie tijd samen ❤️
Dank je wel! Dat hopen wij ook, dat we dit snel achter ons kunnen laten en tijd besteden aan wat er echt toe doet. Tijd is zo ontzettend kostbaar. Liefs van ons!