if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Rio Guadiana: wandelen en hiken in de natuur

4 mei, 2021

Bewegen in de natuur is goed voor lichaam, geest en humeur. En je geniet ook nog eens enorm van de prachtige natuur. De vorige keer nam ik jullie mee naar de kust de Ria Formosa in. Vandaag gaan we richting de grens tussen Portugal en Spanje voor de Grande Rota do Guadiana. En groots en mooi is deze unieke rivierroute langs de Rio Guadiana zeker.

Grand Rota do Rio Guadiana (GR15)

In het uiterste oosten van de Algarve tussen Portugal en Spanje ligt de rivier de Rio Guadiana. Deze grote rivier staat centraal in de Grande Rota do Guadiana (GR15). Wat in 2015 begon als een 65 kilometer lange wandel- en hikeroute tussen Vila Real de Santo Antínio en Alcoutím is in 2019 verder uitgebreid tot een enorme route van 165 km helemaal tot Mértola in de Alentejo.

Het gevarieerde en mooie natuurlandschap, de rijke historie van de rivier en dorpjes, de flora en fauna, de zuivere lucht en het bewegen in de natuur bij elkaar maakt het zo bijzonder. De route gaat door vier provincies, Vila Real de Santo António, Castro Marim, Alcoutim en Mértola.

Je wandelt van de zee tot de bergen, de kust tot het binnenland, de prachtigste uitzichten over de rivier en de lieve dorpjes langs de route. Met aan de overkant Spanje.

Wandelen en hiken langs de Rio Guadiana

De route bestaat uit verschillende sectoren tussen de 11 en 47 kilometer. Je kunt bij elke sector starten of eindigen. Net waar je wilt en hoe lang je wilt lopen. Je kunt één wandeling maken of er een meerdaagse wandeltrip van maken inclusief overnachtingen onderweg. Of je doet een deel van de sector. Het kan allemaal. Langs de route staat met borden de GR15 aangegeven. Naast deze borden kom je ook bewegwijzering tegen met witte, gele en rode pijlen.

Sectoren en informatie

 • Sector 1 Vila Real de Santo António – Junqueira – 13,1 km
 • Sector 2 Junqueira – Odeleite – 17,6 km
 • Sector 3 Odeleite – Álamo – 14,9 km
 • Sector 4 Álamo – Alcoutim – 21,5 km
 • Sector 5 Alcoutim – Mesquita – 11,4 km
 • Sector 6 Mesquita – Pomarão – Mina de São Domingos – Mértola – 47 km
 • Sector 7 Mesquita – Mértola – 27 km
 • GR 114 Pomarão – Sanlucar – 19 km

De Grande Rota do Rio Guadiana staat ook in een verbinding met de Ecovia do Litoral in Vila Real de Santo António en de Via Algarviana (GR13) in Alcoutim.

In de speciale wandelgids vind je per sector uitgebreide informatie over de routes. Wat het niveau is, hoeveel je de hoogte ingaat, maar ook welke bezienswaardigheden en uitzichtpunten je allemaal op de route tegenkomt. Of tips om te eten en te overnachten. Op Guadiana trails vind je deze handige info ook allemaal.

Sector 4. Van Álamo naar Alcoutim

Ik neem je nu mee naar sector 4 in de Grande Rota do Rio Guadiana. Met zo’n grote route valt er de komende tijd nog genoeg te ontdekken bij de andere sectoren 😉

Beginpunt: Álamo

Eindpunt: Alcoutim

Afstand: 21,5 km

Het beginpunt van deze route is in Álamo, maar ik ben iets verderop begonnen in het vissersdorpje Guerreiros do Rio met mooi uitzicht op de rivier. Hier heb je een pier en daarnaast een klein tentje waar je wat kunt drinken langs de waterkant. Museu do Rio vind je aan de overkant van de straat met de geschiedenis van de Rio Guadiana en replica’s van traditionele vissersboten.

In Laranjeiras heb je net als het vorige dorpje langs de rivier een pier met daarbij een tentje en terras. Helaas was het restaurant Cantarinha do Guadiana nog gesloten, maar ze staan bekend om hun wildgerechten en visgerechten van de rivier. Als je doorloopt dan kom je langs archeologische overblijfselen van 3 tijdperken: Romeins, Visigot en Islamitisch.

Hierna ga je flink klimmen, maar de beloning krijg je zeker bij het uitkijkpunt Pontal do Guadiana. De rivier, de heuvels en bergen, de bootjes en stilte: wat een prachtig gezicht. Tijd om hier even een stop te maken en te genieten van al het moois.

De route gaat door langs de rivier en daarna omhoog richting het dorpje Marmeleiro. En dan loop je verder door naar de Alcoutim dam via een bos met veel pijnbomen. Hier gaat de weg tussen de heuvels naar beneden en dan kom je ineens terecht bij Praia Fluvial do Pego Fundo, een rivierstrandje met beachclub. Een heel leuk plekje om wat te eten en te drinken en even bij te komen van de wandeling.

Je kunt ook verder lopen naar het centrum van het charmante dorpje Alcoutim. Even wandelen door de smalle straatjes, naar het kasteel lopen en dan een mooi plekje vinden aan de waterkant of het pleintje voor een hapje of een drankje. Want dit is het eindpunt van de route.

Ik hoop dat je hebt genoten van deze tour in de Rio Guadiana. En het op je to-do-lijstje komt als je in deze prachtige omgeving van de Algarve en Alentejo bent.

Booking.com

Meer wandelroutes in de Oost-Algarve?

Kathleen en Nicole van B&B Cas al Cubo hebben al jaren de wandelwebsite Wandelen in de Algarve vol met mooie wandelingen in de hele Oost-Algarve.

Portugal ontdekken

Onder de categorie ‘Portugal->ontdekken‘ vind je meer verhalen en foto’s van het prachtige Portugal. Houd je van wandelen in de natuur? Dan zijn ook het park Peneda-Gêres en de trail bij Fisgas de Ermelo in Parque Natural do Alvão zéker iets voor jou!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Astrid

Astrid

Astrid en haar vriend Serge bouwen samen een kleinschalig vakantieresort in Fuseta, Oost-Algarve met de toepasselijke naam: “Celebra a Vida”. Nu werkt ze nog in de online communicatie & marketing, straks in hun nieuwe resort. Op  Saudalicious blogt zij vooral over de leukste plekjes en to-do’s in het zuiden van Portugal. In deze blog stelt zij zich voor. Op hun eigen blogsite lees je meer over hun weg naar Oost-Algarve en het leven daar.
Ga naar alle blogs van Astrid

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Korting met code SAUDALICIOUS bij:

  • Iron roots-10% op mijn favo duurzame sportkleding (Wereldwijd)
  • Vitaily– €7,50 op kwalitatieve, duurzame supplementen (Europa)
  • Common & Sense-15% op mijn favo duurzaam Nederlands kledingmerk (NL)
  • Koro-5% op mijn favo food webshop waar ik een groot deel van mijn houdbare boodschappen koop (PT & NL)
  • Olie van Olivia: -10% Lekkerste eerlijke olijfolies (NL)
  • Botanical Beauty-10% op 100% natuurlijke skincare (NL)
  • Aard’g€5,- korting op suikervrije kombucha en waterkefir! (NL + BE)
  • Mister Nata: -10% op Pastel de nata uit Lissabon (NL)

   Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun je het platform Saudalicious, omdat wij dan een kleine commissie ontvangen. Kost jou niets extra’s!

   0 reacties

   Een reactie versturen

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Over Sabine

   saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

   Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

   Meer inspiratie in je mailbox?

   Portugal autohuur