if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Rio Guadiana: wandelen en hiken in de natuur

4 mei, 2021

Bewegen in de natuur is goed voor lichaam, geest en humeur. En je geniet ook nog eens enorm van de prachtige natuur. De vorige keer nam ik jullie mee naar de kust de Ria Formosa in. Vandaag gaan we richting de grens tussen Portugal en Spanje voor de Grande Rota do Guadiana. En groots en mooi is deze unieke rivierroute langs de Rio Guadiana zeker.

Grand Rota do Rio Guadiana (GR15)

In het uiterste oosten van de Algarve tussen Portugal en Spanje ligt de rivier de Rio Guadiana. Deze grote rivier staat centraal in de Grande Rota do Guadiana (GR15). Wat in 2015 begon als een 65 kilometer lange wandel- en hikeroute tussen Vila Real de Santo Antínio en Alcoutím is in 2019 verder uitgebreid tot een enorme route van 165 km helemaal tot Mértola in de Alentejo.

Het gevarieerde en mooie natuurlandschap, de rijke historie van de rivier en dorpjes, de flora en fauna, de zuivere lucht en het bewegen in de natuur bij elkaar maakt het zo bijzonder. De route gaat door vier provincies, Vila Real de Santo António, Castro Marim, Alcoutim en Mértola.

Je wandelt van de zee tot de bergen, de kust tot het binnenland, de prachtigste uitzichten over de rivier en de lieve dorpjes langs de route. Met aan de overkant Spanje.

Wandelen en hiken langs de Rio Guadiana

De route bestaat uit verschillende sectoren tussen de 11 en 47 kilometer. Je kunt bij elke sector starten of eindigen. Net waar je wilt en hoe lang je wilt lopen. Je kunt één wandeling maken of er een meerdaagse wandeltrip van maken inclusief overnachtingen onderweg. Of je doet een deel van de sector. Het kan allemaal. Langs de route staat met borden de GR15 aangegeven. Naast deze borden kom je ook bewegwijzering tegen met witte, gele en rode pijlen.

Sectoren en informatie

 • Sector 1 Vila Real de Santo António – Junqueira – 13,1 km
 • Sector 2 Junqueira – Odeleite – 17,6 km
 • Sector 3 Odeleite – Álamo – 14,9 km
 • Sector 4 Álamo – Alcoutim – 21,5 km
 • Sector 5 Alcoutim – Mesquita – 11,4 km
 • Sector 6 Mesquita – Pomarão – Mina de São Domingos – Mértola – 47 km
 • Sector 7 Mesquita – Mértola – 27 km
 • GR 114 Pomarão – Sanlucar – 19 km

De Grande Rota do Rio Guadiana staat ook in een verbinding met de Ecovia do Litoral in Vila Real de Santo António en de Via Algarviana (GR13) in Alcoutim.

In de speciale wandelgids vind je per sector uitgebreide informatie over de routes. Wat het niveau is, hoeveel je de hoogte ingaat, maar ook welke bezienswaardigheden en uitzichtpunten je allemaal op de route tegenkomt. Of tips om te eten en te overnachten. Op Guadiana trails vind je deze handige info ook allemaal.

Sector 4. Van Álamo naar Alcoutim

Ik neem je nu mee naar sector 4 in de Grande Rota do Rio Guadiana. Met zo’n grote route valt er de komende tijd nog genoeg te ontdekken bij de andere sectoren 😉

Beginpunt: Álamo

Eindpunt: Alcoutim

Afstand: 21,5 km

Het beginpunt van deze route is in Álamo, maar ik ben iets verderop begonnen in het vissersdorpje Guerreiros do Rio met mooi uitzicht op de rivier. Hier heb je een pier en daarnaast een klein tentje waar je wat kunt drinken langs de waterkant. Museu do Rio vind je aan de overkant van de straat met de geschiedenis van de Rio Guadiana en replica’s van traditionele vissersboten.

In Laranjeiras heb je net als het vorige dorpje langs de rivier een pier met daarbij een tentje en terras. Helaas was het restaurant Cantarinha do Guadiana nog gesloten, maar ze staan bekend om hun wildgerechten en visgerechten van de rivier. Als je doorloopt dan kom je langs archeologische overblijfselen van 3 tijdperken: Romeins, Visigot en Islamitisch.

Hierna ga je flink klimmen, maar de beloning krijg je zeker bij het uitkijkpunt Pontal do Guadiana. De rivier, de heuvels en bergen, de bootjes en stilte: wat een prachtig gezicht. Tijd om hier even een stop te maken en te genieten van al het moois.

De route gaat door langs de rivier en daarna omhoog richting het dorpje Marmeleiro. En dan loop je verder door naar de Alcoutim dam via een bos met veel pijnbomen. Hier gaat de weg tussen de heuvels naar beneden en dan kom je ineens terecht bij Praia Fluvial do Pego Fundo, een rivierstrandje met beachclub. Een heel leuk plekje om wat te eten en te drinken en even bij te komen van de wandeling.

Je kunt ook verder lopen naar het centrum van het charmante dorpje Alcoutim. Even wandelen door de smalle straatjes, naar het kasteel lopen en dan een mooi plekje vinden aan de waterkant of het pleintje voor een hapje of een drankje. Want dit is het eindpunt van de route.

Ik hoop dat je hebt genoten van deze tour in de Rio Guadiana. En het op je to-do-lijstje komt als je in deze prachtige omgeving van de Algarve en Alentejo bent.

Booking.com

Meer wandelroutes in de Oost-Algarve?

Kathleen en Nicole van B&B Cas al Cubo hebben al jaren de wandelwebsite Wandelen in de Algarve vol met mooie wandelingen in de hele Oost-Algarve.

Portugal ontdekken

Onder de categorie ‘Portugal->ontdekken‘ vind je meer verhalen en foto’s van het prachtige Portugal. Houd je van wandelen in de natuur? Dan zijn ook het park Peneda-Gêres en de trail bij Fisgas de Ermelo in Parque Natural do Alvão zéker iets voor jou!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Astrid

Astrid

Astrid en haar vriend Serge bouwen samen een kleinschalig vakantieresort in Fuseta, Oost-Algarve met de toepasselijke naam: “Celebra a Vida”. Nu werkt ze nog in de online communicatie & marketing, straks in hun nieuwe resort. Op  Saudalicious blogt zij vooral over de leukste plekjes en to-do’s in het zuiden van Portugal. In deze blog stelt zij zich voor. Op hun eigen blogsite lees je meer over hun weg naar Oost-Algarve en het leven daar.
Ga naar alle blogs van Astrid

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Emigreren naar Portugal: De voor- en nadelen - Saudalicious - […] Wandelen en hiken bij de Rio Guadiana (Algarve) […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur