if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Ria Formosa: wandelen, hardlopen en fietsen in de natuur

10 mrt, 2021

Bewegen in de natuur is goed voor lichaam, geest en humeur. Met meer frisse lucht krijg je meer zuurstof binnen. Het stimuleert je zintuigen. In de zon maak je vitamine D aan én je geniet van de natuur. Dat kan op veel plekken. Maar ik neem jullie vandaag mee de prachtige natuur in van Oost-Algarve met mijn favoriete routes in het bijzondere natuurpark Ria Formosa.

Natuurgebied Ria Formosa

Ik heb het geluk dat ik binnenkort woon in de Oost-Algarve. Een heerlijk gebied met traditionele dorpjes, lange stranden, eilanden langs de kust en een prachtige natuur. En dan schijnt de zon er ook nog eens heel vaak. Lucky me toch?

Eén van die pareltjes in dit gebied is de Ria Formosa, een natuurpark van zo’n 60 km langs de kust tussen Faro en Cacela Velha. Deze lange lagune is een wirwar van moerassen, zoutpannen, zandbanken, kanalen, witte stranden en duinen. Daarachter liggen de eilanden met lange zandstranden. Een heel gevarieerd uiterlijk dus en het beeld is nooit hetzelfde door het verschil in eb en vloed en de seizoenen.

Het bijzondere ecosysteem trekt ook heel veel verschillende vogels aan. Zo zie je vaak de flamingo’s, ooievaar, zilverreiger, lepelaar, de zwarte hals fuut en de strandloper. Het park is belangrijk als overwintergebied van vogels uit Europa en een tussenstop voor trekvogels die tussen Europa en Afrika reizen. Het is ook een broedgebied voor veel en zeldzame vogels. De purperkoet, het symbool van het natuurgebied, broedt alleen in de Ria Formosa.

Schaal- en schelpdieren en andere vissoorten leven ook veelvuldig in dit gebied. Vissers gaan er dagelijks op uit met hun emmertjes de lagune in of met vissersboten de zee op. Er staan oesterbanken net voorbij de lagune in de ondiepe wateren. De vruchtbare bodem van de Ria Formosa maakt deze oesters heerlijk vol en vlezig.

Wandelen, hardlopen en fietsen in de Ria Formosa

In dit beschermde natuurgebied heb je talloze mogelijkheden om lekker actief te zijn én te genieten van de mooie omgeving. Of dat nu tijdens het hardlopen, wandelen, fietsen of een work-out is: het kan allemaal. Overal zijn paden aangelegd: langs de lagune, tussen de kanalen, zoutpannen of op en naar de eilanden. Verharde wegen en zandpaden wisselen elkaar af met houten bruggen dwars door de lagune met overal weer kleine wandelpaadjes om te ontdekken.

De Ecovia do Litoral loopt dwars door de Ria Formosa. Deze kustroute loopt van Sagres in het westen van de Algarve helemaal tot Vila Real de Santo Antonio aan de Spaanse grens. Langs de route staat met borden aangegeven in welke gemeente je bent en wat er in de buurt is. Naast deze borden kom je op de route ook houten paaltjes met gele en rode pijlen tegen en blauwe bordjes met een fiets erop.

Je kunt in elke plaats op elk punt starten of eindigen. Net waar je bent en naartoe wilt. Ik neem je mee naar een paar van mijn favoriete routes in de Ria Formosa. En het mooie is: er zijn er nog veel meer. Dus als je in Oost-Algarve bent, ga dan zeker de Ria Formosa verkennen.

Twee kustroutes in de Ria Formosa

1. Van Fuseta naar Olhão

Aan de westkant van het vissersdorpje Fuseta loop of fiets je zo de lagune in richting de vissershaven Olhão. Tussen de kanalen, zoutpannen en de lagune liggen smalle zandpaadjes waar je dwars door de natuur loopt. Aan deze kant loop ik het liefste. Met links de lagune, daarachter de oceaan en rechts de zoutpannen en kanalen vol met allerlei vogels. Een prachtig gezicht als je met vloed de lagune langzamerhand ziet onderlopen.

Aan de andere kant loopt het officiële en bredere fiets- en looppad. Iets makkelijker voor een fietstocht of hardlooprondje. Het is net weer een andere ervaring met het uitzicht rechts op de heuvels. Hier komt ook een paar keer per dag het kusttreintje voorbij. Op deze route zie je daarom meerdere kleine treinstationnetjes die niet meer in gebruik zijn.

Routes, afstanden en mogelijkheden

Beginpunt Fuseta-West

Van Fuseta naar Olhão is +/- 11 km
Een leuke fietstocht. Dit jaar zijn er extra houten bruggen gebouwd, zodat je helemaal langs de kust in de Ria Formosa kunt doorrijden naar Olhão. Drink of lunch wat in het bruisende Olhão en fiets weer terug.  

 • Van Fuseta naar Praia dos Cavacos is +/- 4km
  Een rondje wandelen of hardlopen? Loop naar het mooie baaitje Cavacos en maak daar een stop om even te genieten of te picknicken op het strand.
 • Rondje Fuseta Bias do Sul is +/- 5 km
  Ga vanaf het beginpunt het eerste pad links en loop via smalle zandpaadjes door de lagune en kanalen. Als je niet meer verder door kunt lopen, buig je af naar rechts en pak je de eerste rechts om weer terug te lopen via het officiële fiets- en looppad naar het beginpunt.

2. Fuseta -> Tavira

Start je aan de andere kant van Fuseta dan verandert de omgeving. Je loopt of fietst eerst nog wel door zoutpannen en kanalen met het dorpje op de achtergrond. Maar als je verder richting Arroteia en Pinheiro gaat dan komt de binnenzee tussen de eilanden meer op de voorgrond.

Je komt vissershuisjes en kleine vissershaventjes tegen die elke dag in gebruik zijn. En aan de linkerkant vang je een glimp op van het binnenland met landerijen en olijf- en citrusboomgaarden. Een deel van deze route gaat ook een klein stukje landinwaarts om daarna weer terug te buigen naar de kust.

Routes, afstanden en mogelijkheden

Beginpunt Fuseta-Oost

 • Van Fuseta naar Arroteia – Pinheiro +/- 5km
  Een prachtig gevarieerde wandeling. Onderweg zijn er meerdere picknickplaatsen om een meegebracht lunchpakketje op te eten en een paar leuke restaurantjes waar je kunt lunchen.
 • Van Fuseta naar Santa Luzia +/- 11 km
  Op de fiets vervolg je de vorige route vanaf Pinheiro verder door Luz de Tavira richting Santa Luzia, een lief vissersdorpje vlakbij Tavira. Langs de boulevard heb je de lekkere vistentjes voor het uitkiezen.

Eilandroutes in de Ria Formosa

Op de eilanden langs de kust heb je kilometerslange witte stranden waar je uren kunt wandelen. En wie houdt er niet van een stevige strandwandeling? De eilanden in de Ria Formosa kun je een beetje vergelijken met ons waddengebied. Je krijgt hier ook het echte eilandgevoel, een klein paradijsje.

Armona, Culatra en Farol zijn bewoond. Hier kun je bijvoorbeeld ook een vakantiehuisje huren. De andere eilanden zijn onbewoond, ongerept en bestaan alleen uit strand en duinen. Je kunt met een ferrybootje naar deze eilanden en op een paar plekken via een loopbrug.

1. Ilha da Fuseta -> Ilha da Armona

Beginpunt Fuseta haven

Pak de ferry vanaf de haven in 5 minuten naar Ilha da Fuseta. Op het strand loop je naar het westen richting Armona. Een prachtig uitgestrekt lang zandstrand waar je bijna niemand tegenkomt. In Armona loop je het kleine dorpje in en daar vind je genoeg tentjes om te lunchen of wat te drinken. Je kunt daarna weer teruglopen naar Ilha da Fuseta. Maar je kunt ook de ferry van Armona naar Olhão nemen. Daar de boel eens verkennen en dan de trein instappen naar Fuseta. Zo maak je er een leuk dagtripje van.

Afstand: +/- 5km heenweg

2. Praia do Barril -> Ilha da Tavira

Beginpunt Pedras d’El Rei Santa Luzia

Loop vanaf Pedras d’El Rei via de brug en het pad door de lagune naar Praia do Barril. Dat is een wandeling van ongeveer 1,5 km voordat je op Praia do Barril komt. Dit is een bijzonder mooi plekje met een historie in de tonijnvisserij. De traditionele huizen met strandrestaurants waren vroeger huizen voor vissers met gezinnen in het tonijnseizoen. De vele ankers die je op het strand ziet, werden gebruikt om de netten mee vast te zetten.

Ga voorbij de ankers en loop verder richting het oosten. Ook hier geniet je van de mooie, lege stranden en het geluid van de zee. Na zo’n 5 km ben je gearriveerd op Ilha da Tavira. Hier heb je net als op Barril goede restaurants om je buikje rond te eten met verser dan verse vis.

Op de terugweg zijn er meerdere mogelijkheden. In het seizoen stopt er een ferry op Terra Estreita, zo’n 2,5 km van Ilha da Tavira, met als eindbestemming het dorpje Santa Luzia. Vanaf daar is het nog een kleine wandeling naar het beginpunt. Of je loopt dezelfde weg terug naar Barril.

Afstand: +/- 6,5 km heenweg

Ik hoop dat je hebt genoten van de virtuele tour in de Ria Formosa. En dat je net als ik dit speciale plekje in het echt kan bewonderen tijdens het wandelen, hardlopen of fietsen. Doen hoor!

Meer wandelinspiratie?

Onder de categorie ‘Portugal->ontdekken‘ vind je meer verhalen en foto’s van het prachtige Portugal. Houd je van wandelen in de natuur? Dan zijn ook het park Peneda-Gêres, het gebied rondom de Rio Guadiana en de trail bij Fisgas de Ermelo in Parque Natural do Alvão zéker iets voor jou!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of nuttig? Deel het met je vrienden via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Astrid

Astrid

Astrid en haar vriend Serge bouwen samen een kleinschalig vakantieresort in Fuseta, Oost-Algarve met de toepasselijke naam: “Celebra a Vida”. Nu werkt ze nog in de online communicatie & marketing, straks in hun nieuwe resort. Op  Saudalicious blogt zij vooral over de leukste plekjes en to-do’s in het zuiden van Portugal. In deze blog stelt zij zich voor. Op hun eigen blogsite lees je meer over hun weg naar Oost-Algarve en het leven daar.
Ga naar alle blogs van Astrid

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

4 Reacties

 1. Sylvia Revius

  Wat een prachtig uit gebreide uit een zetting van het gebied. Zal proberen er eens heen te gaan wist niet dat daar verharde wandelwegen waren zijner door u al meerdere gebieden beschreven. Zo ja waar kan ik die vinden. Hartelijk groet sylvia revius – Plas

  Antwoord
 2. Michiel

  Een kanttekening bij het fietstraject Olhao-Fuzeta van de Ecovia Litoral. In april/mei 2022 sta je voor een afgesloten brug, en zie maar eens het riviertje over te steken. Platte stenen in het water zijn uitdagend. Pas op dat je niet valt… Een dame met e-bike moest door twee sterke mannen geholpen worden. Een hele til! Veel fietsers zeggen: ‘Dit traject overslaan.’
  Waarom het zo lang duurt voor een en ander opgeknapt is? Portugese bureaucratie.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur