Isabelle woont hoofdzakelijk in Algarve, zonder auto. Hoe ze dat doet? Naast het gebruik van het openbaar vervoer, waar ze in haar vorige blog al over schreef, gebruikt zij eigenlijk vooral haar fiets. In deze blog vertelt zij hoe ze dit ervaart en ze geeft de fietsliefhebber in Portugal nog wat leuke tips mee!
In mijn vorige blog schreef ik voornamelijk over mijn ervaring met de bus en de trein hier. Maar de fiets is bij uitstek wel hét vervoersmiddel dat ik hier gebruik. Als ook gewoon de benenwagen uiteraard (mijn God dat woord…).
Het fiets straatbeeld van Portugal
Tot verbazing van velen verhuisde ik ook mijn klassieke, tweedehands Oxford fiets helemaal hierheen. Die fiets is redelijk oud en kent geen vitessen (meer). Maar hij heeft twee wielen en hij rijdt. Wat meer heb je van een fiets te verlangen?
Iemand sprak me hier trouwens eens aan over hoe mooi en vintage ze mijn fiets vond. Wat je hier namelijk aan fietsen in het straatbeeld ziet, is redelijk standaard eigenlijk – van de Decathlon – of heeft alleszins dikke banden. Het mountainbikemodel is hier hot zeg maar en de Oxford stadsfiets eerder vintage dus.
Alles ging goed met mij en mijn fiets tot ik op een dag platte band reed. Om de een of andere reden (ik wandel graag met een bepaald doel) ben ik toen naar de verst gelegen fietsenmaker gestapt om daar aan te komen en te horen dat ze aan dat type band niet konden geraken.
Gelukkig ontdekte ik een fietshandel iets dichter in de buurt die er in no time een nieuwe band opzette – weliswaar met zo’n ander soort ventiel. Dat is namelijk ook iets wat ik heb opgemerkt intussen, de meeste banden hier hebben een ander soort ventiel (dan bij ons). Maar nu beschrijf ik het allemaal wel heel dramatisch eigenlijk.
Er zijn hier gewoon genoeg fietshandels en fietsenmakers (zoals bij ons) en je hebt waarschijnlijk alleen een andere pomp aan te schaffen want ze gebruiken hier doorgaans dus een ander soort ventiel.
Portugese fietsinfrastructuur
Hoewel ik ooit op LinkedIn in een statistiek Portugal op de derde plaats zag staan in landen met de hoogste fietsproductie, haalt Portugal qua fietsinfrastructuur vast niet diezelfde derde plaats. Maar een inhaalbeweging is op dat vlak volop bezig en eerlijk gezegd is het fietspad in mijn buurt een van de breedste die ik tot nog toe gezien heb.
Maar de fietspaden hier (in Vilamoura) zijn jammer genoeg niet representatief voor de rest van de Algarve en zodra je uit deze vakantie slash resort bubbel stapt (fietst) komt het best vaak voor dat je je op de rijweg dient te begeven waar je toch een tikkeltje voorzichtig moet zijn voor voorbijrijdende auto’s. Maar geen paniek, het verkeer hier is in het algemeen nogal calma. Een ander fenomeen dat ik al ben tegengekomen op enkele plaatsen is hoe ergens enthousiast aan vernieuwende fietsinfrastructuur is gewerkt om dan toch plots (nogal bruusk) over te gaan in die oude, hoe zal ik het noemen, non-infrastructuur. But hey, Rome wasn’t built in a day.
ECOVIA fietstoer
Om het fietsen hier in de streek toch wat te promoten, is er een toer de Algarve opgesteld die je met de fiets kan doen. Deze route heet de ECOVIA en je vindt er hier alvast meer informatie over https://www.visitportugal.com/pt-pt/content/ecovia-do-litoral. Ik heb er eens een stukje van gedaan en op dat traject was er geen duidelijke bewegwijzering (dus je hebt specifiek toch een soort kaart, map of app nodig denk ik) en hoewel de moeite mag je ook niet verwachten dat je alleen maar langs idyllische sinaasappelboomgaarden komt en op lieflijke Portugese paadjes.
Het aanbod aan fietsen op de tweedehandsmarkt is trouwens relatief klein, heb ik de indruk en daarom ook redelijk prijzig (vind ik). Net als de auto’s hier op de tweedehandsmarkt blijkbaar.
Maar ik fiets er hier stevig en graag op los en heb intussen ook het plezier van een nieuwe, moderne fiets (dankbaar verjaardagscadeau). En toegegeven, die vitessen zijn welgekomen want het is hier best klimmen af en toe (en vals plat). En die dikkere banden doen ook echt goed dienst op de zand- en steenachtige wegen waar ik geregeld over vlam.
Dus mijn Oxford staat nu op stal. Maar op die tweedehandsmarkt komt hij zeker niet terecht.
Até a próxima queridos ciclistas!
Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!
Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!
Top!