if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Arte Local in Algarve Portugal

15 dec, 2021

Vandaag deelt Isabelle een nieuwe blog, dit keer voor de kunstliefhebbers onder ons. Een blog over Arte Local, lokale kunst in Algarve. Want naast de grote, bekende musea die ook in Portugal te vinden zijn, heeft Isabelle gedurende haar tijd in Algarve, Portugal kennis gemaakt met een aantal parels op het gebied van kunst. Lezen én kijken jullie mee?

Sinds ik uit het grijze België ben vertrokken begin 2019 en het licht hier in het zuiden mij niet lichtjes maar héél erg uit de spreekwoordelijke sluimer heeft gehaald, zijn daarmee ook ál mijn zinnen opengezet – is mijn eigen creativiteit ontwaakt maar heb ik plots ook meer oog gekregen voor kunst (en kunstenaars).

Op de roadtrip van België naar hier bezocht ik voor het eerst het Guggenheim Museum in Bilbao – maar dat is uiteraard niet relevant voor een blog over Portugal. Ik had op de weg naar hier beter het Museu Calouste Gulbenkian in Lissabon bezocht want dat was zelfs volgens mijn moeder (meer een zeilavonturier dan een cultuurdier) zéér de moeite.

Maar! Al die grote en bekende musea even terzijde.

Let’s get local.

Want de Algarve heeft zijn eigen parels op dat vlak en men hoeft niet ver te zoeken per se – zelfs in het straatbeeld zie je vaak al de mooiste muurschilderingen. Gratis en voor niks.

kennismaken met Kunst in Algarve

Lirgaleria de Arte – Lagoa

Gratis en voor niks stap je ook een geweldig leuke galerij binnen in Lagoa: Lirgaleria de Arte of ook wel LiR genaamd als in Lady in Red. Alleen al de locatie is echt de moeite waard want eens was deze galerij een heuse wijnbrouwerij (je ziet nog veel restanten en er zit ook nog een klein winkeltje waar je wijn kan kopen).

De galerij is een bezienswaardigheid op zich – de kunst is nog betaalbaar én je kan achteraf nog wat blijven hangen met een theetje of een ander hip drankje. Heel centraal pal langs de N125 – hier ook wel bekend als dé ader van de Algarve – met een breed en wisselend maar ook lokaal aanbod van kunstenaars.

Ontmoeting met Rúben Gonçalves in Quarteira

Dan van lokaal naar héél lokaal want van het een komt het ander en aan netwerking is hier in de Algarve geen tekort. Vorige keer vertelde ik het verhaal over REFOOD en de voedsel vrijwilligers. Wel – daar kwam ik Joana tegen die Rúben Gonçalves kent – een jonge kunstenaar die vlakbij mij hier in Quarteira woont.

Ik bij hem (en zijn moeder) dus op de koffie en o wat werd ik hartelijk onthaald op een zonnige middag ergens begin van de lente dit jaar. Hij toonde me zijn werken en ik verbaasde me hoe één van zijn schilderijen me als het ware meetrok – een andere wereld in. De diepte van die kleuren en structuur hadden echt iets magnetisch – mesmerizing. Op foto kan je dat eigenlijk niet zien. Kunst moet je echt in real life zien en beleven. Dat is mijn idee althans.

Ik heb nog altijd een fijn contact met Rúben en volg hem als trouwe fan op Instagram: ruben.r.goncalves. Binnenkort gaan we samen naar de Lady in Red Gallery en zijn kunst daar voorstellen. Want hij zoekt nieuwe expositie opportuniteiten…!

Kunstwandeling in Barão de São João

In mijn enthousiasme over Rúben zou ik bijna vergeten dat ik laatst zelf een supertoffe kunstwandeling heb gemaakt in Barão de São João – georganiseerd door Anne van der Zee van de NCA – Nederlandse Club Algarve. Barão de São João is op zich een beetje een kunstdorp – kunsthub zeg maar en dat is zowel in als rond het dorp goed te zien. Er zit trouwens ook een gezellig en lekker vegan restaurantje A Tribo (Instagram: atribo.restaurant).

Kunstwerk van Deodato Ignácio Santos.

Een kunstige teaser…

Ter afronding wil ik graag besluiten met een trigger, een teaser of hoe zeggen ze dat? Want ik zei het al dat ook míjn creativiteit is ontloken (ontspoord ;)?) en helemaal naar boven is gekomen in een cursus Vedic Art die ik dit jaar tijdens de zomer in België volgde.

Intussen heb ik met mijn Vedic Art teacher Kristin (Instagram: kristinmaesschalck) een pact gesloten en gaan we dat volgend jaar maart gewoon hier in een prachtig huis in de Monchique organiseren.

Zal ik aan Sabine vragen of ik de uitnodiging hiervoor binnenkort ook op Saudalicious mag posten dan?

Até à próxima!

Isabelle

Isabelle

Isabelle is Belgische, woont sinds kort in Vilamoura (Algarve) en werkt online als copywriter. Ze houdt van Portugal en is dagelijks bezig met een bewuste leefstijl wat betreft duurzaamheid en gezondheid. Het bloggen voor Saudalicious is een creatieve uitlaatklep voor Isabelle. Ze staat te popelen haar ervaringen en liefde voor Portugal met jullie te kunnen delen. In deze blog stelt Isabelle zich voor!
Ga naar alle blogs van Isabelle

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Korting met code SAUDALICIOUS bij:

 • Iron roots-10% op mijn favo duurzame sportkleding (Wereldwijd)
 • Vitaily– €7,50 op kwalitatieve, duurzame supplementen (Europa)
 • Common & Sense-15% op mijn favo duurzaam Nederlands kledingmerk (NL)
 • Koro-5% op mijn favo food webshop waar ik een groot deel van mijn houdbare boodschappen koop (PT & NL)
 • Olie van Olivia: -10% Lekkerste eerlijke olijfolies (NL)
 • Botanical Beauty-10% op 100% natuurlijke skincare (NL)
 • Aard’g€5,- korting op suikervrije kombucha en waterkefir! (NL + BE)
 • Mister Nata: -10% op Pastel de nata uit Lissabon (NL)

  Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun je het platform Saudalicious, omdat wij dan een kleine commissie ontvangen. Kost jou niets extra’s!

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over Sabine

  saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

  Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

  Volg Saudalicious op social media

  Meer inspiratie in je mailbox?

  Portugal autohuur

  Pin It on Pinterest

  Share This