if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Arte Local in Algarve Portugal

15 dec, 2021

Vandaag deelt Isabelle een nieuwe blog, dit keer voor de kunstliefhebbers onder ons. Een blog over Arte Local, lokale kunst in Algarve. Want naast de grote, bekende musea die ook in Portugal te vinden zijn, heeft Isabelle gedurende haar tijd in Algarve, Portugal kennis gemaakt met een aantal parels op het gebied van kunst. Lezen én kijken jullie mee?

Sinds ik uit het grijze België ben vertrokken begin 2019 en het licht hier in het zuiden mij niet lichtjes maar héél erg uit de spreekwoordelijke sluimer heeft gehaald, zijn daarmee ook ál mijn zinnen opengezet – is mijn eigen creativiteit ontwaakt maar heb ik plots ook meer oog gekregen voor kunst (en kunstenaars).

Op de roadtrip van België naar hier bezocht ik voor het eerst het Guggenheim Museum in Bilbao – maar dat is uiteraard niet relevant voor een blog over Portugal. Ik had op de weg naar hier beter het Museu Calouste Gulbenkian in Lissabon bezocht want dat was zelfs volgens mijn moeder (meer een zeilavonturier dan een cultuurdier) zéér de moeite.

Maar! Al die grote en bekende musea even terzijde.

Let’s get local.

Want de Algarve heeft zijn eigen parels op dat vlak en men hoeft niet ver te zoeken per se – zelfs in het straatbeeld zie je vaak al de mooiste muurschilderingen. Gratis en voor niks.

kennismaken met Kunst in Algarve

Lirgaleria de Arte – Lagoa

Gratis en voor niks stap je ook een geweldig leuke galerij binnen in Lagoa: Lirgaleria de Arte of ook wel LiR genaamd als in Lady in Red. Alleen al de locatie is echt de moeite waard want eens was deze galerij een heuse wijnbrouwerij (je ziet nog veel restanten en er zit ook nog een klein winkeltje waar je wijn kan kopen).

De galerij is een bezienswaardigheid op zich – de kunst is nog betaalbaar én je kan achteraf nog wat blijven hangen met een theetje of een ander hip drankje. Heel centraal pal langs de N125 – hier ook wel bekend als dé ader van de Algarve – met een breed en wisselend maar ook lokaal aanbod van kunstenaars.

Ontmoeting met Rúben Gonçalves in Quarteira

Dan van lokaal naar héél lokaal want van het een komt het ander en aan netwerking is hier in de Algarve geen tekort. Vorige keer vertelde ik het verhaal over REFOOD en de voedsel vrijwilligers. Wel – daar kwam ik Joana tegen die Rúben Gonçalves kent – een jonge kunstenaar die vlakbij mij hier in Quarteira woont.

Ik bij hem (en zijn moeder) dus op de koffie en o wat werd ik hartelijk onthaald op een zonnige middag ergens begin van de lente dit jaar. Hij toonde me zijn werken en ik verbaasde me hoe één van zijn schilderijen me als het ware meetrok – een andere wereld in. De diepte van die kleuren en structuur hadden echt iets magnetisch – mesmerizing. Op foto kan je dat eigenlijk niet zien. Kunst moet je echt in real life zien en beleven. Dat is mijn idee althans.

Ik heb nog altijd een fijn contact met Rúben en volg hem als trouwe fan op Instagram: ruben.r.goncalves. Binnenkort gaan we samen naar de Lady in Red Gallery en zijn kunst daar voorstellen. Want hij zoekt nieuwe expositie opportuniteiten…!

Kunstwandeling in Barão de São João

In mijn enthousiasme over Rúben zou ik bijna vergeten dat ik laatst zelf een supertoffe kunstwandeling heb gemaakt in Barão de São João – georganiseerd door Anne van der Zee van de NCA – Nederlandse Club Algarve. Barão de São João is op zich een beetje een kunstdorp – kunsthub zeg maar en dat is zowel in als rond het dorp goed te zien. Er zit trouwens ook een gezellig en lekker vegan restaurantje A Tribo (Instagram: atribo.restaurant).

Kunstwerk van Deodato Ignácio Santos.

Een kunstige teaser…

Ter afronding wil ik graag besluiten met een trigger, een teaser of hoe zeggen ze dat? Want ik zei het al dat ook míjn creativiteit is ontloken (ontspoord ;)?) en helemaal naar boven is gekomen in een cursus Vedic Art die ik dit jaar tijdens de zomer in België volgde.

Intussen heb ik met mijn Vedic Art teacher Kristin (Instagram: kristinmaesschalck) een pact gesloten en gaan we dat volgend jaar maart gewoon hier in een prachtig huis in de Monchique organiseren.

Zal ik aan Sabine vragen of ik de uitnodiging hiervoor binnenkort ook op Saudalicious mag posten dan?

Até à próxima!

Isabelle

Isabelle

Isabelle is Belgische, woont sinds kort in Vilamoura (Algarve) en werkt online als copywriter. Ze houdt van Portugal en is dagelijks bezig met een bewuste leefstijl wat betreft duurzaamheid en gezondheid. Het bloggen voor Saudalicious is een creatieve uitlaatklep voor Isabelle. Ze staat te popelen haar ervaringen en liefde voor Portugal met jullie te kunnen delen. In deze blog stelt Isabelle zich voor!
Ga naar alle blogs van Isabelle

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur