if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Santa Rainha Isabel: Sobre Isabel por Isabelle

14 okt, 2021

Wandelen met paarden in Portugal, typisch Portugese vruchten en vandaag zelfs een prachtig stukje Portugese geschiedenis; Isabelle is van alle Portugese markten thuis. In dit artikel neemt ze ons mee naar de 13e eeuw. Ze vertelt over de Portugese heilig verklaarde en bijzonder gulle koningin Isabel (Santa Rainha Isabel) en laat ons hierna zien hoe wij hiervan kunnen leren. Lees je mee?

Era uma vez…

Tot zover mijn Portugese kennis. Door die vier maanden in België ben ik de kleine vocabulaire die ik hier en daar én in de les toch wel had opgepikt (dacht ik), zowat compleet kwijt. Ik moest laatst zelfs beginnen met sábadodomingo segunda-feira etc om zo iets over vrijdag te kunnen meedelen: sexta-feira dus.

Dat gezegd zijnde…it’s good te be back! De zon, de zee, de geur van sardines op de barbecue.

Maar in deze blog ga ik het niet over eten hebben – of misschien toch…

In deze blog wil ik heel graag het prachtige verhaal vertellen van Rainha Isabel – Santa Rainha Isabel – Rainha de Portugal of Isabel de Aragão, ook wel Elisabeth Van Aragón. Ja, en zelfs al deze namen dekken de lading niet van deze hoogst heilige Excellentie.

Heilige Santa Rainha Isabel

DUS: era uma vez…er was eens…

…een Spaanse prinses die in 1271 in Zaragoza geboren werd en een iets of wat uitgestippeld leven tegemoet ging. Want toen ze tien was, werd ze gelijk uitgehuwelijkt aan Dionysius, koning van Portugal, ook wel Dinis I genaamd (heet jouw vriend niet Dennis Sabine – is ie ook zo’n prins – knipoog?). Gelukkig ging het huwelijk pas in voege toen Isabel 17 werd (Dinis was toen 26).

De zeer religieuze Isabel schikte zich echter bijzonder wel in haar leven als koningin en wijdde zich, naast een toch wel actieve rol in de Portugese politiek, voornamelijk aan de armen en zieken. Ze was geheel geen doetje want het verhaal gaat dat ze in 1323 een veldslag wist te verhinderen tussen haar man en diens zoon Alfons door zich tussen hun twee legers in op een muilezel te positioneren. Om die reden wordt ze ook wel eens “the peacemaker” genoemd. Ik citeer hieropvolgend even een relevante uitspraak van een andere prominente koninging, namelijk Elisabeth the 1st – Queen of England die zei: “Men fight wars – women win them.”

Toen Dinis in 1325 overleed, trok Rainha Isabel zich terug in het Clarissenklooster in Coimbra, waar ze zich verder inzette voor de onfortuinlijken, onderdak bood aan pelgrims en arme kinderen onderwees. Een weldoenster van formaat met andere woorden.

Om die reden werd ze in 1625 dan ook heilig verklaard.

Van brood naar rozen

Maar waarvoor Rainha Santa Isabel vooral bekend is geworden, is dit:

In de 13e eeuw was, ondanks de inspanningen van koning Dinis, de bevolking van Portugal redelijk arm. Om die reden deelde koningin Isabel vaak brood uit dat ze onder haar jas meesmokkelde aan de ingang van hun kasteel (de eigenlijke plaats waar het uiteindelijke mirakel plaatsvond – wordt tot op heden echter betwist). Koning Dinis kreeg hier lucht van en vond dit geenszins praktijken voor een koningin dus besloot de zaak eens even zelf te onderzoeken.

Op een dag hield de koning zijn koningin staande en vroeg haar wat ze onder haar mantel droeg. “Rozen mijn Heer!” moet ze toen hebben geantwoord. “Rozen? In het midden van de winter?” Dinis was niet happy en vroeg de koningin hem te tonen wat ze verborg.

En zo geschiedde: wanneer Rainha Isabel haar mantel opende, was het brood in een dikke bos rozen (winterrozen) veranderd.

Prachtig, toch?

Haar hart leeft voort in Portugal

Santa Rainha Isabel stierf in het kasteel van Estremoz in 1336.

Maar haar hart leeft tot op heden voort hier in Portugal. Want ik heb me dit jaar aangesloten als vrijwilliger bij REFOOD. REFOOD is een organisatie die in 2010 werd opgericht en voedsel ophaalt en verzamelt van restaurants, supermarkten, bakkers, particulieren etcetera en weer herverdeelt onder mensen die het niet breed hebben – geheel niet rondkomen zeg maar (de laatste jaren is dit aantal trouwens enorm toegenomen).

Het is een enorm actieve en dynamische organisatie die op 100% (enthousiaste) vrijwilligers draait en geregeld steun ontvangt van al dan niet lokale en andere verenigingen. Het is enorm leuk om hier deel van uit te maken want het loopt er ook vol expats rond dus ideaal om te connecten met locals maar ook met andere buitenlanders zoals ik.

Prachtig, toch?

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Isabelle

Isabelle

Isabelle is Belgische, woont sinds kort in Vilamoura (Algarve) en werkt online als copywriter. Ze houdt van Portugal en is dagelijks bezig met een bewuste leefstijl wat betreft duurzaamheid en gezondheid. Het bloggen voor Saudalicious is een creatieve uitlaatklep voor Isabelle. Ze staat te popelen haar ervaringen en liefde voor Portugal met jullie te kunnen delen. In deze blog stelt Isabelle zich voor!
Ga naar alle blogs van Isabelle

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

1 Reactie

 1. Gerard J. Bos

  Opnieuw een leuk verhaal. Die veldslag is rond Guimeraes nog altijd gespreksonderwerp en aanleiding voor een feestje. Ik meende overigens dat Isabel ook is opgesloten geweest in het kasteel van Povao de Lanhoso: ja, door haar zoon. Dat was natuurlijk minder leuk. Allemaal bij ons om de hoek!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur