if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Oost-Algarve binnenland: wandelen en hiken in de natuur

8 jul, 2021

Lekker bewegen in de natuur is gezond en genieten. Na de Ria Formosa langs de kust en de rivierroute Rio Guadiana neemt Astrid je nu mee uit wandelen in het binnenland van de Oost-Algarve. Langs slaperige dorpjes, fruit- en olijfboomgaarden en de heuvels op met de mooiste uitkijkpunten. Ga je mee?

Wandelen en hiken in het binnenland van Oost-Algarve

In het achterland van de Algarve heb je de lange afstandsroute Via Algarviana (GR13) van 300 km. Net als de Ecovia do Litoral loopt deze route helemaal van het westen van de Algarve tot aan de Spaanse grens. Veel gemeentes in de Algarve hebben ook kortere wandelroutes uitgezet in de omgeving. Dat zijn de Pequana Rotas (PR). Daar gaan we deze keer in het binnenland wandelen.

De wandelingen volg je via de wegwijzerbordjes, bijvoorbeeld PR1 Cerro da Cabeça. Naast deze borden heb je ook paaltjes met gele en rode pijlen. Regelmatig zie je deze kleuren ook op muren, elektriciteitskabels of andere dingen langs de weg om de richting aan te geven. Het is niet altijd even duidelijk aangegeven, dus kijk bij splitsingen vooral langs de weg of je één van deze wegwijzers kunt ontdekken.

PR1 Cerro da Cabeça

Vandaag wandelen we in een glooiend landschap met een klim tot 200 meter naar de Cerro da Cabeça.

Beginpunt: Moncarapacho

Eindpunt: Moncarapacho

Afstand: 11 km

Deze route start en eindigt in het dorpje Moncarapacho dat zo’n 6 km van de kust ligt. Dit kleine, slaperige dorpje is typisch Portugees met smalle straatjes, traditionele huizen en een knus dorpspleintje met terrasjes. De wandelroute begint op het pleintje bij de kerk. Mooi moment om eerst een kopje koffie te doen op één van de terrassen of juist de wandeling hier af te sluiten met een lunch of drankje.

We lopen vanaf het pleintje via de Rua dos Cortes Reias het centrum uit. Je gaat langs de bakker Clamy II op de hoek en steekt de weg over richting Monterosa olive oil.

Ben je een olijfolie-fan? Ga dan zeker even buurten bij Monterosa olive oil. Deze ambachtelijke producent maakt olijfolie van topkwaliteit. Ze plukken de olijven met de hand in de herfst en brengen ze gelijk naar de pers die dateert uit de Romeinse tijd. Daar worden ze vermalen tot pasta in een granieten stenen molen. De olie wordt vervolgens met de modernste apparatuur verwerkt tot olijfolie.
Dit jaar wonnen ze wederom prijzen bij internationale competities voor beste olijfolie.

Wij lopen langs Monterosa het wandelpad op en volgen de bordjes PR1 Cerro da Cabeça, de paaltjes of kleuren op de muur. Je loopt tijdens deze wandeling op verschillende soorten paden. Ik noem het maar rustieke paden 😉 Zandpaden, romeinse, rotspaden met grote en kleine rode stenen met zand en hier en daar op calçada’s aangelegd door eigenaren van de huizen en boerderijen aan de weg. Goede wandelschoenen zijn een must en uitkijken waar je loopt ook, zeg ik uit ervaring ;).

Dit gebied tussen kust en gebergte heet de Barrocal. Dit prachtige glooiende landschap heeft een ondergrond van kalk en is zeer vruchtbaar. Om je heen zie je oude quinta’s (boerderijen), boomgaarden met amandelen, vijgen, alfarrobba’s en olijven. Er groeit en bloeit nog veel meer zoals de kurk- en steeneik of de heerlijk geurende rozemarijn, thijm en lavendel.

Langzaam begin je wat meer te stijgen. Bij het volgende bordje gaat we rechtsaf richting Cerro da Cabeça, Miradouro. Het is dan nog zo’n 3,5 km naar het uitzichtpunt.

We gaan verder de hoogte in. Het uitzicht om ons heen wordt weidser en grootser. In de verte zien we het uitkijkpunt op de cerro: daar gaan we heen. Daar moeten we nog wel wat voor doen.

Het landschap wordt nu wat ruiger met meer rotsen en heuvels. Het laatste stuk is het flink de trappen op klimmen naar het hoogste punt. De beloning volgt met een indrukwekkend uitzicht.

Even uithijgen en genieten van het gevarieerde landschap rondom. De bergen verder het achterland in, de slaperige dorpjes, het glooiende landschap om ons heen en de kustlijn. Wat een geweldig cadeautje is dit uitkijkpunt.

We vervolgen ons pad en lopen helemaal om de Cerro da Cabeça heen. Dan komen we weer een beetje in bewoond gebied bij de boomgaarden, mooie traditionele huizen en boerderijen. De route gaat nu via kronkelende wandelpaadjes terug richting het dorpje Moncarapacho. We komen aan de andere kant van Monterosa uit. Daar steken we de weg over richting het dorpspleintje en komen we aan het einde van de route.

Tijd voor een lekker drankje of hapje op het terras bij Da Ana of O Tropical
Ons favoriete restaurant in Moncarapacho zit een paar straatjes verderop: Restaurante António.

Een andere langere wandeling vanuit Moncarapacho is de PR2 Cerro de São Miguel van 16,5 km. Deels loop je een stukje dezelfde route van de PR1 totdat je meer afbuigt naar het westen richting São Miguel. Hier klim je nog een stuk hoger tot 411 meter. Met ook hier een fantastisch uitzicht.

Smaakt deze wandeling in het binnenland van Oost-Algarve naar meer?

There’s plenty more where that came from 😉 In de Algarve vind je een schat aan mooie en gevarieerde wandelroutes in de natuur. Op de wandelwebsite Wandelen in de Algarve vind je er veel in de Oost-Algarve. Visit Algarve heeft in het Engels de wandelgidsen Algarve’s walking trail en Algarve tours and trails.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Astrid

Astrid

Astrid en haar vriend Serge bouwen samen een kleinschalig vakantieresort in Fuseta, Oost-Algarve met de toepasselijke naam: “Celebra a Vida”. Nu werkt ze nog in de online communicatie & marketing, straks in hun nieuwe resort. Op  Saudalicious blogt zij vooral over de leukste plekjes en to-do’s in het zuiden van Portugal. In deze blog stelt zij zich voor. Op hun eigen blogsite lees je meer over hun weg naar Oost-Algarve en het leven daar.
Ga naar alle blogs van Astrid

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Saudalicious steunen?

Geniet je van de content van Saudalicious via Social Media en de blog? Wil je iets bijdragen aan het platform Saudalicious zodat ik gratis content over Portugal, eten en gezondheid kan blijven maken? Dat vind ik super lief! Je kunt via deze link gemakkelijk een zelf te kiezen bedrag doneren. Alle kleine beetjes helpen :). Oh, en let me know, zodat ik je kan bedanken!

Korting met code SAUDALICIOUS bij:

 • De lekkerste vegan en suikervrije taartjes: SAUDALICIOUS voor -10% op alles van Sharp Sharp (NL)
 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Duurzame voorgesorteerde supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen van Vitaily (Europa)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pasteis de nata uit Lissabon: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood van Oerchef: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • 100% Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • EMB Test bij Food Your Thought: SAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest. Morfologisch slaat op de organen en weefsels van een organisme. Het lab analyseert enerzijds het bloed op microscopisch niveau. Anderzijds analyseren we op energetisch niveau. (NL)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar vragen via een berichtje naar mij op social media! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur