if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Portugese Koffie: Een bakje bestellen in Portugal

4 augustus 2021

Koffie bestellen in Portugal is niet altijd even makkelijk. Hoe verschilt Portugese koffie van wat wij in Nederland gewend zijn? En hoe krijg je het perfecte kopje?

“Um café se faz favor!”: Hoe bestel je Portugese koffie?

De koffiecultuur is belangrijk in Portugal, zoveel is duidelijk. Elk dorpje, hoe klein ook, heeft altijd wel een café of “pastelaria” waar de locals samentroepen om een lekker bakje koffie te drinken – samen met een pastel de nata (roomgebakje).

De échte Portugese pastel de nata uit Lissabon op jouw Nederlandse deurmat? Bestel bij Mister Nata en krijg 10% korting met kortingscode ‘SAUDALICIOUS’.

koffie pastel de nata portugal

Maar hier krijg je geen “gewone” kop koffie zoals we dat in Nederland kennen. In plaats daarvan krijg je wanneer je een “koffie” bestelt, automatisch een espresso. Deze wordt geserveerd in een mini kopje – weliswaar sneller leeg, maar wel meer pit en heel wat smaak!

Hoe dat drankje dan heet, kan sterk variëren afhankelijk van de regio. De naam “bica” (voor een espresso) raakt misschien wel een beetje in onbruik, omdat dat “boers” is en bij het platteland hoort. Chique mensen noemen het tegenwoordig gewoon “um café”, of “um cimbalino” als je je in Porto of omgeving bevindt. Toch is ook dat een “bica” of “café”.

Kun je het nog volgen? Nou, het is niet altijd makkelijk om de benamingen van Portugese koffie te begrijpen. Wat moet je bestellen als je een niet al te sterke “gewone” koffie wilt? Of als je graag een cappuccino of latte drinkt? Ik zocht het voor je uit!

Zwarte koffie: Hoe sterk kun jij aan?

Um café – ook bekend als bica of cimbalino (Porto)

Dé meest populaire koffie in Portugal. Dit is in feite een espresso, dat wil zeggen: donker, chocolade-achtig en sterk. Wordt geserveerd in een klein kopje.

Leuk weetje: bica staat voor “beba isto com açucar”, ofwel “drink dit met suiker”, omdat het soms best bitter kan zijn. Maar als de espresso op de juiste manier gezet wordt met een goede machine en uitstekend gebrande koffiebonen, zou de smaak helemaal in balans moeten zijn.

Um café cheio – ook bekend als uma bica cheia

Letterlijk “een volle koffie”, waarbij het kopje volledig gevuld wordt. Het principe is hetzelfde als bij de hierboven beschreven espresso, maar de gemalen koffie wordt langer bekogeld met meer water, zodat het kleine kopje helemaal vol zit. Daardoor wordt het drankje iets milder.

Tip! Vraag een “pau de canela” bij je koffie voor een lekkere kaneelsmaak.

Um café curto – ook bekend als Italiana

Omgekeerd kan het ook: dezelfde espresso gezet met minder water, waardoor je een nóg sterker aroma krijgt. Te vergelijken met een ristretto en alleen voor durfallen!

Café duplo – ook bekend als bica dupla

Een dubbele espresso. In tegenstelling tot bij een “cheio’, wordt hier niet gewoon meer water gebruikt om een espresso te zetten, maar krijg je twee keer een espresso in je kopje. Een double shot dus.

Carioca

Een slappe espresso, voor wie net iets minder puch wil. Dit is eigenlijk een koffie gemaakt met gemalen koffiebonen die al eens gebruikt zijn. Dus na het zetten van een bica gebruikt men hetzelfde koffiedik nog eens voor je carioca.

Abatanado

De perfecte keuze voor wie op zoek is naar “gewone” koffie in Portugal, omdat dit drankje het dichtst bij filterkoffie komt. Maar toch is het er geen. Het gaat hier om een espresso (soms ook een dubbele) die aangelengd wordt met heet water. Wat wij een Americano noemen dus.

Descafeinado

Je kunt het waarschijnlijk al raden: decaf koffie. Als je gewoon een “descafeinado” vraagt, krijg je een cafeïnevrije espresso, maar je kunt dit woord voor elke andere koffie zetten om een drankje zonder cafeïnekick te bestellen.

Ben je trouwens benieuwd hoeveel cafeïne er in je drankje zit? Bekijk dan zeker de cafeïnetest van Coffeeness eens. Een kleine “bica” levert zo’n 68 mg van het goedje in enkele slokjes.

Ook in een decaf zit trouwens wat cafeïne. Wil je liever helemaal geen cafëine? Bijvoorbeeld voor ’s avonds na het eten of op de bank? Dan is dit warme drankje dat lijkt op een chocolade cappuccino misschien iets voor jou!

Koffiedrankjes met melk: Een druppeltje, de helft of ⅔?

Pingado

Dit is een espresso (café/bica) met een klein scheutje melk om de sterke smaak van de koffie te breken. Het gaat maar om een klein druppeltje, dat toch een verschil maakt voor wie niet houdt van de overheersende, scherpe indrukken van een espresso.

Abatanado pingado

In plaats van een espresso als basis, wordt nu een abatanado koffie aangevuld met een klein beetje melk. Wie gewoon is om filterkoffie met een scheutje melk te drinken, zal hier gelukkig van worden.

Garoto – ook bekend als pingo (in het noorden)

Het gaat om een espresso (café/bica) met een klein beetje opgeschuimde melk. Het woord “garoto” betekent letterlijk “jongen”, omdat dit drankje ideaal zou zijn om jonge kinderen kennis te laten maken met koffie – dat heb ik enkel van horen zeggen!

Meia de leite

“Meia” betekent “de helft” in het Portugees, dus deze drank heeft de helft koffie, de helft melk. Klaar. Je kunt ook naar “uma meia de leite escura” vragen voor een extra shot espresso en iets meer pit.

Galão

Een shot espresso met ⅔ melk erbij. Dit wordt geserveerd in een groot glas en is vergelijkbaar met een latte of café au lait. Net zoals bij een meia de leite, kun je een “galão escuro” bestellen voor een extra shotje espresso. Een latte met extra veel melk heet dan weer “galão clarinho”.

Al deze koffiespecialiteiten met melk kun je ook krijgen met plantaardige melk. Al is dat niet overal in Portugal even gemakkelijk. Drink je geen dierlijke melk? Vraag dan naar “(espuma de) leite vegetal”. Krijg je hierop een vragende blik? Dan kan het helpen om wat voorbeelden van je favoriete plantaardige melk te noemen; “leite de amêndoa” (amandelmelk), “leite de soja” (sojamelk) of “leite de aveia” (havermelk) bijvoorbeeld.

Cappuccino? Dat wordt lastig…

Nee hoor, ik was de cappuccino niet vergeten, maar deze koffie met melk heeft toch een extra woordje uitleg nodig. Want dit drankje is niet altijd evident in Portugal.

Als je om een cappuccino vraagt, krijg je vaak niet wat je zou verwachten. Dat kan koffie uit een zakje zijn, of eerder een meia de leite met nog wat extra chocolade er bovenop. De beste tip die ik kan geven is: bestel een “meia de leite direta” i.p.v. een cappuccino. Dan ben je alvast zeker dat je een koffie uit een espressomachine krijgt (en geen oploskoffie). Wil je ook effectief opgeschuimde melk in je drankje? Vraag dan naar een “meia de leite direta com espuma de leite” – een hele mond vol.

Koffie met ijs

Café com gelo

Echt letterlijk “koffie met ijs” en het dichtste wat je zult vinden bij “iced coffee”. Vaak krijg je een espresso (café/bica) en een glas ijs apart. Giet de espresso over het ijs et voila, café com gelo.

Mazagran

Een sterke koffie (espresso) die geserveerd wordt met ijsblokjes en citroen. Soms zit er ook munt of rum bij. Heerlijk op een hete, zomerse dag. Deze heerlijke Iced latte is geïnspireerd door deze koffie-citroen combi!

Koffiecultuur in Portugal

Je kunt heel erg lekkere koffie drinken in Portugal, maar buiten de steden komen ze vaak niet verder dan hun vertrouwde “bica” of “café”. Alle moderne drankjes (Americano, Flat White, Latte Macchiato) kennen ze gewoonweg niet. En veganisten die geen koemelk willen, kunnen het best moeilijk hebben om sojamelk of amandelmelk in hun koffie te krijgen. In steden als Porto en Lissabon ligt dat natuurlijk anders en vind je de meest uiteenlopende koffiezaakjes en tentjes.

Naast koffie, drinken Portugezen ook graag alcohol – vinho, aguardente, medronho (rum van de vruchten van de aardbeiboom), licor, brandy… En deze worden ook wel eens in de koffie gegoten. Of in een apart glas erbij geserveerd.

Zelf proberen is de boodschap! Ga naar een leuk café, neem plaats tussen de locals en bestel een lekkere koffie (met of zonder melk). Je kunt bij elk bezoek een nieuw drankje uitkiezen en ondertussen profiteren van de unieke sfeer en een vriendelijke babbel. Een echte aanrader!

Portugal nog beter leren kennen?

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Mijn Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

  • Prozis: code SAUDALICIOUS voor allerlei gezondheid en sport gerelateerde producten (NL en Portugal)
  • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
  • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
  • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
  • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar vragen via een berichtje naar mij op social media! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

  • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
  • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
  • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
  • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
  • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
  • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)
  • Testa Omega-3: SAUDALICIOUS voor -10% op duurzame en visvrije omgea-3 supplementen

Alleen voor Portugal:

  • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt! 
  • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Stedentrip Évora Portugal: Bezienswaardigheden en tips - Saudalicious - […] wat jammer is, is dat je al snel veel te veel eet omdat álles lekker is. Ze hebben ook…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur