if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

8x waarom ik van de Portugese horeca houd

29 juni 2022

Ok, toegegeven; ook toen ik nog in Nederland woonde was ik dol op de horeca. Lekker buiten de deur eten. Uit lunchen, uit dineren, koffietjes drinken, cakes en taartjes eten en een terrasje pakken. Maar tijdens de vakantie in Portugal genoot ik hier nog extra van. Nu ik in Portugal woon, moet ik me dus wel een beetje inhouden om niet iedere dag iets lekkers buiten de deur te nuttigen :). Waarom ik zo van de Portugese horeca houd? Ik geef je 8 redenen.

1. De veelzijdige Portugese keuken

In vergelijking met Nederland valt het op dat veruit de meeste restaurants een echte lokale Portugese keuken hebben. Soms authentiek, soms met een moderne twist, soms een vega twist, maar vaak met Portugese ingrediënten, kruiden en smaken. Ik heb het dan wel over de minder toeristische gebieden, buiten de grote steden van Algarve en Lissabon en Porto om (alhoewel het daar ook geldt in mindere mate). Lekker saai, zou je misschien denken, maar niets is minder waar. De Portugese keuken is namelijk ontzettend veelzijdig! Tenminste, als je geen vega(n) bent. Dat moet ik er wel eerlijk bij zeggen :). De menukaarten zijn vaak erg uitgebreid, met meerdere vlees- en visgerechten en soms een kleine lijst van vega gerechten. Dit laatste zie ik gelukkig steeds meer in het binnenland, waar ik woon!

Ook al worden er veel dezelfde ingrediënten gebruikt, de bereiding en toevoegingen maken de gerechten toch steeds weer anders. Zo heeft ieder restaurant wel één of meerdere bacalhau gerechten op de menukaart staan, maar aangezien er veel verschillende recepten met deze bijzondere vis uit Noorwegen zijn, zie je vaak een andere variant op de kaart staan. Veel voorkomende zijn bijvoorbeeld bacalhau à Brás, bacalhau com natas, bacalhau a Lagareiro, Bacalhau com broa, Bacalhau com grão, etc. Daarnaast heeft iedere regio bepaalde specifieke gerechten die echt typisch van daar zijn of juist gerechten die ze net een andere twist geven, zoals met de gaspacho. Tijdens een trip door het land is het dus hartstikke leuk om steeds weer te proeven wat de trots van de regio is. Nog meer variatie dus! Een paar voorbeelden: worteltjes van de Algarve, broodsoep uit de Alentejo, Francesinha uit Porto, torricados uit de Ribatejo en Posta à Mirandesa van Trás-os-Montes.

portugees vispotje caldeirada de peixe

2. De Portugese Pastelaria’s

De pastelaria’s mochten niet ontbreken in een rijtje met waarom ik houd van de Portugese horeca. Een apart stukje typisch Portugese horeca. Want waarmee in Nederland vergelijk je dit? Een bakkertje met service aan tafel misschien. Alhoewel we die hier in Portugal ook hebben. Rijd een willekeurig straatje in en je vindt er een pastelaria. Wij drinken hier graag koffie. En alhoewel ze eigenlijk overal in Portugal goede koffie uit zo’n authentieke horeca koffiemachine serveren, is dit toch wel dé plek om er eentje te drinken met een Portugees gebakje die voor je uitgestald staan in een vitrine. En gesproken over die gebakjes… dat kunnen die Portugezen wel! Er is vaak zoveel lekkers, dat het ons meestal niet lukt om het alleen bij een koffietje te houden – ondanks het voornemen dat we heel soms hebben. Iedereen kent natuurlijk de beroemde pastel de nata. Maar er is zóveel meer! Bijvoorbeeld salame de chocolate, amandelkoekjes, queijadas, amandeltaartjes en oneindig meer lekkers! Ook hierbij zie je dat iedere regio, soms zelf ieder dorp, zijn eigen specialiteiten heeft. Dus wij blijven proeven en proeven!

Wat minder duidelijk en voor de hand liggend is, is dat je er vaak ook heerlijk kunt lunchen. De meeste pastelaria’s hebben dagelijks minimaal een prato do dia; oftewel een ‘daghap’. Vaak is dit simpel maar erg goed (warm) eten voor een heel goede prijs. Ook tosti’s, broodjes en snacks kun je hier krijgen. Pastelaria’s vind je niet alleen in de straten, maar ook bij bouwmarkten, in supermarkten, winkelcentra, etc. Want zeg nou zelf; boodschappen doen zonder een gezellig praatje, drankje en hapje is ook maar saai, toch? 😉

portugese koffiecultuur

3. Portugese koffie

En over die Portugese koffie gesproken… Zelden drink ik geen lekkere koffie buiten de deur. Goede koffie is hier werkelijk op iedere hoek van de straat te vinden. Natuurlijk in ieder café en pastelaria (waar er dus al heel veel van zijn), maar zelfs bij een tankstation hebben ze een goede koffiemachine staan waar ze de lekkerste bica’s mee zetten. Vooral als je houdt van een goede, sterke espresso kun je je lekker uitleven in Portugal. In Nederland bestel ik, als ik niet voor de cappuccino ga, vaak een ‘gewone’ koffie, wat dan dus een lungo is, maar in Portugal ga ik meestal toch voor de espresso, ook wel bica genoemd. Misschien is het de manier van zetten, de bonen, of doet ook de sfeer eromheen heel veel. Hoe dan ook; ik hou van Portugese koffie :).

De koffiecultuur die hier in Portugal heerst is bijzonder! Thuis hebben wij een simpele koffiemachine voor cups, maar je zult begrijpen dat we deze een stuk minder vaak gebruiken dan in Nederland. Niet alleen omdat deze machine niet kan tippen aan zo’n goede espresso machine zoals in de horeca, maar vooral omdat wij zo genieten van alles eromheen! In het weekend lunchen de Portugezen graag uitgebreid. Het is erg gebruikelijk om het eten af te sluiten met een koffie. Ze laten de boel in de keuken even voor wat het is, en gaan met het hele gezin naar het plaatselijke café om daar een koffie te drinken en te socializen. Ook op zondagochtend is het vaak erg druk in ons dorpscafé. De meesten nemen hier slechts enkele minuten voor, maar overslaan doen ze het niet snel!

4. Lokale trots

Ik vind het geweldig als ik merk dat restaurant eigenaren en het personeel écht trots zijn op wat ze te bieden hebben. Dit is iets wat je in Portugal veel tegenkomt. Nu zijn Portugezen over het algemeen wel wat chauvinistischer dan de gemiddelde Nederlander, maar als het om eten en kookkunsten gaat, is dit toch wel next level. Bovengemiddeld vaak wordt al op de menukaart genoemd waar de producten vandaan komen en wat er huisgemaakt is. Zo zijn worden er vaak gerechten gemaakt met groente, fruit en kruiden uit eigen moestuin, kaas van de kaasboer op de hoek en vlees uit de eigen wei. Ook bij de ‘simpelere’ restaurants merk ik vaak dat de eigenaren (die dan vaak ook de bereiding of bediening zelf doen) het geweldig vinden om je alles te vertellen oven hun producten. Voor mij maakt dat het eten extra speciaal, en zelfs lekkerder :).

5. Prijs kwaliteit verhouding

De prijzen in de horeca zijn soms echt verbazingwekkend laag in Portugal. Een goede espresso is vaak tussen de €0,60 en €1,00 en een hoofdgerecht in een gemiddeld niet-toeristisch, lokaal, goed restaurant wisselt zo tussen de €6 en €18 euro. Het hangt natuurlijk erg af van waar je bent; binnenland, kust, grote steden, kleine dorpjes, toeristisch, authentiek, etc., maar over het algemeen kun je in Portugal twee keer uiteten voor de prijs van één etentje in Nederland. En eigenlijk kom je achteraf ook nooit voor verrassingen te staan want ook drankjes zijn niet duur. Houd er trouwens wel rekening mee dat het couvert (olijven, brood etc.) wat vooraf soms ongevraagd op tafel wordt gezet nog wel in rekening wordt gebracht. Dit is een Portugese gewoonte, vooral zodat je snel wat te eten hebt terwijl je kiest wat je gaat eten :). Het allergoedkoopst eet je bij pastelaria’s of ‘snackbars’. Dat laatste is trouwens geen snackbar zoals wij die kennen, maar een soort simpel restaurant met eenvoudige, maar vaak goede(!) gerechten.

Om je een idee te geven (wel een echt erg goedkoop voorbeeld): Wij lunchen iedere woensdag bij ons favoriete pastelaria na een training op de atletiekbaan. Een soepje, drankje, hoofdgerecht, toetje en koffie voor twee personen kost dan zo’n €27 euro. Uit lunchen is sowieso veel gebruikelijker voor de Portugezen. Zij hebben dan ook een uur tot anderhalf uur lunchpauze waarin het heel gebruikelijk is om buiten de deur te eten. Hier speelt de horeca op in met speciale zeer goed betaalbare, snelle, lunch-menuutjes.

Maar ook chique eten is een stuk goedkoper hier in Portugal. Natuurlijk betaal je dan gelijk een stuk meer, maar in verhouding met de Nederlandse prijzen valt dit erg mee. Als je graag bij een sterrenrestaurant eet, ben je dus op het juiste adres in Portugal; lekker, bijzonder én relatief betaalbaar.

6. Voorafjes om te delen

Het voorgerecht in Portugal is vaak anders opgezet dan in Nederland. Dit zijn gerechtjes die je kunt kiezen na het couvert en vóór het hoofdgerecht. Het is hier meestal gebruikelijk om deze gerechten met de tafel te delen. Het zijn geen voorgerechten zoals wij die kennen (op de soepen na), maar vaak een soort tapas stijl. Denk aan gebakken champignons, gekruide worteltjes, bacalhau pasteitjes, pataniscas of bijvoorbeeld pica pau. Vooral als je met wat meer bent is dit de ideale manier om veel te proeven en te proberen.

7. Toetjes!

Degene waarvan je wist dat die zou komen :). Sobremesas! Toetjes! Oh, wat kunnen die Portugezen goede toetjes maken! De meeste restaurants hebben heel veel keus. Ik vraag altijd welke huisgemaakt (caseiro) zijn, dan weet je direct dat je goed zit. Veel voorkomende toetjes zijn arroz doce (Portugese rijstpap), bolo de bolacha (taart gemaakt van maria koekjes en room), mousse de chocolate (chocolade mousse), maçã assada (gebakken appel) en veel veel meer. Vaak zijn er ook lepelbare toetjes uit een glaasje in verschillende smaken.

Net als bij de pastelaria’s kijken de zoete heerlijkheden je al aan vanuit de vitrine. Ik vind het heel fijn dat je vaak al kunt zien hoe de toetjes eruit zien. Dat maakt het kiezen een stuk makkelijk (of moeilijk, want vaak ziet het er allemaal lekker uit:)). Het allerleukste is wanneer de ober met een schaal of dienblad vol toetjes aan de tafel komt. Dit gebeurt regelmatig en vaak alleen als ze écht heel trots zijn op hun dessert. Extra reden om er eentje (of meerdere om te delen) te kiezen dus!

8. Portugese flexibiliteit en creativiteit

Wat ons erg opvalt wanneer wij uit eten gaan in Portugal is de flexibiliteit van de medewerkers. Er wordt eigenlijk altijd begripvol en inventief gereageerd op bepaalde verzoeken zoals producten die niet op de kaart staan, volgordes van gerechten of combinaties die niet gebruikelijk zijn. Ik heb daar soms namelijk nog wel een handje van :). Bijvoorbeeld omdat de authentieke Portugese restaurants vaak kiezen voor salade als groente, en ik dat erg jammer vind, vraag ik er geregeld een schaal gebakken groenten bij (wat niet op het menu staat). Hier wordt niet raar van op gekeken en vaak krijg ik zelfs de keuzes uit groentes en de bereiding. Laatst vroeg ik om een toevoeging van kikkererwten bij de groente-curry, wat ook geen probleem was.

Wat wij ook graag doen is gerechten delen. We vragen dan om eerst het ene gerecht te serveren, en pas als deze op is, het andere gerecht. Hierbij worden we zelfs regelmatig verrast met twee erg mooi opgemaakte borden met de helft van de ingrediënten per persoon. Dit laatste gebeurt trouwens ook als we slechts één hoofdgerecht met z’n twee bestellen, als we niet zo veel trek hebben (of als we weten hoe ontzettend groot de porties zijn – nog een voordeel trouwens.

Extra voordeel?

Oja, extra voordeel (?) voor de sportliefhebbers; meestal hoef je geen voetbal wedstrijd te missen als je uit eten gaat of een drankje gaat doen in Portugal. De kans is namelijk groot dat er minimaal één TV aanwezig is waar ze voetbal (en als dat er niet op is, een andere sport) op uitzenden 😉 Goede manier om die sportliefhebber toch over te halen om met je mee te gaan, alhoewel dat misschien een tikkeltje ongezellig kan worden. Wij hebben samen wel eens een hele wedstrijd van het EK in een restaurant bekeken; dát is dan weer wel een hele leuke belevenis.

Ach en zo kan ik nog wel even doorgaan… Er zijn natuurlijk ook gewoontes en kenmerken van de Portugese horeca die mij wat minder liggen. Wellicht een idee voor een volgende blog 😉

Wat is jouw ervaring?

Ben jij al eens in Portugal geweest? Ik ben heel benieuwd wat jij het leukste vindt van lekker buiten de deur eten en drinken in dit prachtige land. Deel het met ons in de reacties onder dit artikel.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur