if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Vegetarisch eten in Portugal, kan dat?

27 jan, 2021

Ik was laatst in de plaatselijke Portugese boekhandel op zoek naar een kookboek van Ottolengi, de beroemde kok van originele groentegerechten. De verkoopster kende hem niet en vond in de computer welgeteld één boek van hem. Je zou kunnen zeggen: logisch, Portugal is immers het land van vlees en vis. Maar toch is dat niet helemaal waar!

Portugal, het land van vlees en vis, wordt steeds meer vegetarisch

Wie in Portugal een traditioneel restaurant bezoekt, wordt meestal voor de volgende keuze gesteld: vlees of vis of nog meer vlees of vis. En als je geluk hebt, staat er ergens op pagina 4 van de menukaart nog een salade of een omelet. Heb je daarom als vegetariër of veganist in Portugal niets te zoeken? Zeker wel! Want er komen steeds meer initiatieven voor vegetarische en vegan opties!

Het vegetarisme is in Portugal namelijk bezig aan een aardige opmars. Je vindt steeds meer alternatieven voor vlees in de supermarkten, zoals ook biologische producten makkelijker te vinden zijn. Zo was ik laatst in de net vernieuwde supermarkt bij ons in de buurt. Na de verbouwing was een heel gangpad ingeruimd voor biologische en vegetarische producten!

En ook restaurants hebben de groeiende doelgroep van vegetariërs en veganisten ontdekt en bieden prima opties. In Caldas da Rainha (een middelgrote stad bij ons in de regio) opende bijvoorbeeld in november 2020 het eerste vegetarisch restaurant haar deuren. En ook andere (moderne) restaurants hebben steeds meer keuze op de kaart voor gasten die geen vlees of vis willen eten.

Maar, heeft nog een lange weg te gaan…

Oké, er is nog een lange weg te gaan. Neem nou Happy Cow, de handige app met een overzicht van alle vegetarische en veganistische restaurants in de regio waar je op dat moment bent. Daarin staan op dit moment 1569 Portugese restaurants vermeld. Dat lijkt aardig wat, maar is nog niets vergeleken buurland Spanje (4331). Vergeleken met Nederland (2640) doet Portugal het dan weer redelijk goed.

En dat geeft een mooi beeld van het vegetarisme in Portugal: goed op weg, maar nog een aardig lange weg te gaan. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor Portugal …

Nog even over mijn zoektocht naar een vegetarisch kookboek: op mijn vraag aan de verkoopster naar alternatieven voor Ottolengi, wees ze me op een hele rij (!) vegetarische kookboeken in het Portugees. Ik ging naar huis met een boek van Gabriela Oliveira: Cozinha Vegetariana à Portuguesa, de vegetarische Portugese keuken. Bijna 200 bladzijden met traditionele Portugese recepten, maar dan vegetarisch. Let’s cook!


Zin gekregen om vegetarisch Portugees te koken?

Terwijl Portugal zijn vegetarische opmars maakt, kun jij als vegetariër, flexitariër of gewoon algemeen eet- en kookliefhebber je hart ophalen op dit platform. De website staat vol met lekkere vegetarische recepten. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij deze 10 lekkere vegetarische Portugese hapjes of deze 10 lekkere en simpele vegetarische Portugese hoofdgerechten.

Vegetarisch uit eten in Portugal?

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel over vegetarisch eten in Portugal leuk of nuttig? Deel het met je vrienden via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

*Dit artikel bevat afilliate links 

Pieter

Pieter

Pieter is samen met zijn vrouw Jeanette eigenaar van Quinta dos Pernobes, een kleinschalige turismo rural vlakbij Óbidos in de streek Costa de Prata. Hij is tekstschrijver en fotograaf. Voor Saudalicious schrijft Pieter blogs met tips en leuke weetjes over Portugal. In deze blog stelt Pieter zich aan ons voor. Meer lezen over Quinta dos Pernobes en de avonturen van Pieter en Jeannette in Portugal? Neem dan een kijke op hun eigen website.
Ga naar alle blogs van Pieter

 • Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

  Saudalicious steunen?

  Geniet je van de content van Saudalicious via Social Media en de blog? Wil je iets bijdragen aan het platform Saudalicious zodat ik gratis content over Portugal, eten en gezondheid kan blijven maken? Dat vind ik super lief! Je kunt via deze link gemakkelijk een zelf te kiezen bedrag doneren. Alle kleine beetjes helpen :). Oh, en let me know, zodat ik je kan bedanken!

  Korting met code SAUDALICIOUS bij:

  Voor Portugal én Nederland

  • Prozis: code SAUDALICIOUS voor allerlei gezondheid en sport gerelateerde producten (NL en Portugal)
  • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
  • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
  • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
  • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar vragen via een berichtje naar mij op social media! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

  Alleen voor Nederland:

  • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
  • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
  • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
  • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
  • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
  • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)
  • Testa Omega-3: SAUDALICIOUS voor -10% op duurzame en visvrije omgea-3 supplementen

  Alleen voor Portugal:

  • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt! 
  • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

  Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

2 Reacties

 1. Karlijn

  Fijn dat ze zo goed op weg zijn! Ik ben benieuwd naar de recepten uit het kookboek 🙂

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Absoluut! Ja ik ben ook erg benieuwd naar dat Portugese kookboek 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa

Meer inspiratie in je mailbox?

Portugal autohuur