if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Lekker warm winters drankje met carobe voor ‘savonds

17 november 2021

Vandaag deel ik een recept voor een lekker warm winters drankje. Een ideaal drankje om te maken voor het slapen gaan. Er zit namelijk geen cafeïne of suiker in, maar smaakt naar een heerlijke chocolade achtige cappuccino. Dat klinkt goed toch?

Warme winterse drankjes

Nu de dagen steeds korter worden en de avonden kouder, is er toch eigenlijk niets lekkerder dan met een dekentje op de bank te kruipen met je favo warm winters drankje in je hand? Ik hou ervan op koudere dagen mezelf te trakteren op een lekkere mok warme (plantaardige) melk en ook een beetje te experimenteren met smaken. Denk bijvoorbeeld aan een chai of golden milk… Zo ben ik ook gek op cappuccino, die ik vaak nog een upgrade geef met lekkere specerijen, waaronder cacao. Maar voor ’s avonds vind ik koffie dan weer een minder goed idee… Cafeïne is één van die dingen wat je beter niet kunt eten of drinken voor het slapen gaan. Wist je dat er ook cafeïne zit in cacao trouwens?

Koffie in de avond

Koffie, een drankje dat bijna iedereen in eerste instantie moet “leren” drinken, maar waar veel van ons uiteindelijk van zeggen niet meer zonder te kunnen. En in sommige gevallen gaat dit dan meer om de cafeïne dan de koffie zelf. Nu ben ik van mening dat je het beste zo min mogelijk afhankelijk kan zijn van iets of iemand, maar dat is weer een ander verhaal. Ondanks dat veel mensen een kopje koffie drinken om wakker te worden of als booster voor het sporten, wordt koffie ook nog veel als afsluiter van het eten of gewoon lekker in de avond op de bank gedronken. Ook in Portugal is het een gewoonte om een “bica” te nemen na het eten, wat ze ook vaak erg laat op de avond doen, trouwens. Ik deed dit ook, tot een aantal jaar geleden. Sinds die tijd drink ik als ik koffie bestel in Portugal in ieder geval cafeïne vrije koffie in de avond. Net zo lekker, als je goede hebt! En toch zit ook daar nog steeds een beetje cafeïne in, ondanks dat de naam dat niet zou doen vermoeden. En dat warme drankje in de avond, die verving ik dus voor een bewustere kop.

Cafeïne vrije alternatieven voor koffie

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer cafeïnevrije alternatieven voor koffie. Als koffieliefhebber kan ik eerlijk zeggen; dit is niet hetzelfde als koffie, maar ik vind dit vooral een uitkomst voor mijn warme drankjes waarin ik koffie gebruikte. Zo fijn dat ik zelfs nooit meer dit soort drankjes maak met normale koffie. Mijn favoriete koffie ‘vervanger’ is de chickorei van chikko not-coffee. Ik maakte met koffie dus vaak een lekkere chocolade-achtige cappuccino.

warm winters drankje met carobe

cafeïne vrij alternatief voor chocolade

Die chocolade verving ik ook voor een ander ingrediënt, wat typisch Portugees is; namelijk carobe poeder. Dit chocolade/karamel achtige poedertje is in iedere supermarkt in Portugal verkrijgbaar, maar helaas niet in Nederland. Gelukkig kun je dit gezonde chocolade alternatief wel online bestellen bij de online drogist. Het is het fijngemalen omhulsel van de vrucht van de johannesbroodboom. Deze vrucht noemen ze in Portugal ‘alfarroba’. Dit goedje wordt hier veel gebruikt in zoete recepten zoals koekjes en taart. En eerlijk gezegd is de cafeïne niet eens de hoofdreden dat ik carobe poeder in plaats van cacao gebruik. Carobe poeder maakt koffie romiger, is zoeter dan cacao en gewoonweg super lekker! Carobe is van zichzelf al een klein beetje zoet, maar ik vind het net iets lekkerder als het drankje een tikkeltje zoeter is. Ik gebruik dan liever geen suiker, maar stevia. Mijn favoriet is de vloeibare stevia drops van Body&Fit.

recept WARM WINTERS DRANKJE met carobe

Na wat experimenteren met de cafeïnevrije ingrediënten, heb ik ondertussen mijn lievelingscombinatie ontdekt, die ook nog eens hélemaal avond-proof is. En ik deel ‘m al te graag met jou. Lekker van genieten dus! 

Voor één kop heb je nodig

Bereiding:

 1. Schep de poeders (kaneel, carobe en evt. chocorei) in een glas of koffiemok.
 2. Giet hier overheen een klein beetje heet water, net genoeg om de poeders tot een pasta zonder klontjes te roeren.
 3. Gebruik je ‘koffie’cups? Giet dan nu je espresso bij de dikke pasta en roer even door.
 4. Schuim ondertussen je melk op met de steviadruppels erin en giet dit er al roerend overheen.

Bom apetite (eetsmakelijk) & bons sonhos (sweet dreams!)

Meer recepten met het bijzondere poedertje carobe:

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Korting met code SAUDALICIOUS bij:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar via een berichtje naar mij op social media! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

Saudalicious steunen?

Geniet je van de content van Saudalicious via Social Media en de blog? Wil je iets bijdragen aan het platform Saudalicious zodat ik gratis content over Portugal, eten en gezondheid kan blijven maken? Dat vind ik super lief! Je kunt via deze link gemakkelijk een zelf te kiezen bedrag doneren. Alle kleine beetjes helpen :). Oh, en let me know, zodat ik je kan bedanken!

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  korting vitaily
  koffie pastel de nata portugal

  Over mij

  Olá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

  Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

  Mijn favoriete Portugese kookboek

  Lees hier mijn review of koop direct via onderstaande knop:

  Een boek vol geweldige plaatjes, verhalen en de lekkerste recepten. Van authentiek tot hedendaags.
  Het enthousiasme en de liefde van Nuno Mendes voor deze stad en de Portugese gastronomie spat van dit boek af.

  Meer kook inspiratie

  KokenKoken