Ken je carobe al? Dit alternatief voor cacao wordt steeds vaker gebruikt om lekkere repen van te maken. Wat is carobe precies en waar kun je het allemaal voor inzetten in de keuken? Annemiek vertelt het ons.
Johanesbroodboom Peulen
Carobe is een poeder dat is gemaakt van de peulen van de johannesbroodboom. Het is een bruin poeder met een smaak die aan cacao doet denken, maar dan zoet.
Carobe is iets anders dan johannesbroodpitmeel, dat wordt gemaakt van de zaden in de peulen. Het is smaakloos en licht van kleur.
De johannesbroodboom vind je in Portugal in de Algarve. De peulen, die in de herfst bruin en knapperig worden, kun je zó als lekkernij eten. Deze smaken immers lekker zoet.
Je kunt de peulen ook drogen, roosteren en fijnhakken om er een nibs van te maken. Vermalen tot poeder kun je ze verwerken in tal van gerechten. Bijvoorbeeld als natuurlijke zoet- en smaakmaker of in cafeïnevrije drankjes.
Natuurlijke zoetstof en smaakmaker
Door de natuurlijke suikers en de cacaoachtige smaak kun je carobe goed gebruiken als natuurlijke zoetstof en smaakmaker in zoete gerechten. Bijvoorbeeld in bananenwafels en mango pannenkoekjes.
Of wat dacht je van worteltaart met carobe frosting? Ook bananenbrood is een heerlijke lekkernij waarin je carobe als zoetstof en smaakmaker kunt inzetten.
Alternatief voor cacao
Door de cacaoachtige smaak van carobe is het een goed alternatief voor cacao. Je kunt er dan ook prima chocopasta zonder suiker mee maken.
Ook doet het poeder het goed in havermoutontbijtjes, zoals deze romige chocolade havermout. Door de vele vezels geeft carobe je lange tijd een verzadigd gevoel.
Carobe is eveneens heerlijk in smoothies die je een snufje chocoladesmaak wil meegeven. Probeer bijvoorbeeld dit recept van zoete aardappel smoothie eens.
Carobe bevat geen oxalaten en levert twee keer zoveel calcium als cacao. Dat maakt het interessant voor iedereen die meer calcium wil binnenkrijgen. Cacao bevat wel oxalaten, die het vermogen van je lichaam om calcium op te nemen verminderen.
Ook ijzer vind je in behoorlijke hoeveelheden in carobe. Dat maakt het interessant voor veganisten en anderen die op hun ijzerinname moeten letten. Omdat carobe plantaardig is, bevat het een ijzervorm die ons lichaam minder gemakkelijk kan opnemen.
Als je carobe combineert met vitamine C, dan verbetert de ijzeropname. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld aardbeien of zwarte bessen gebruiken. Deze vruchten bevatten veel vitamine C.
Nog een voordeel van carobe is dat het geen tyramine bevat. Cacao bevat deze stof wel. Om die reden wordt cacao afgeraden voor mensen die gevoelig zijn voor migraine. Het stofje kan namelijk migraine uitlokken. Ook hier is carobe dus een goed alternatief.
Cafeïnevrije dranken
Carobe kun je gebruiken om cafeïnevrije drankjes mee te maken. Het voordeel is dat je deze voor het slapen kunt drinken. Ook cafeïnegevoelige mensen die op zoek zijn naar een vervanger voor koffie of chocolademelk, zijn bij carobe aan het goede adres.
Hier vind je een lekker recept voor een warm winters drankje, dat bovendien bol staat van het weerstandmineraal koper. Dat vind je namelijk in ruime hoeveelheden in carobe. Koper begeleidt ook het mineraal ijzer door je lichaam, wat carobe extra interessant maakt in de winter. IJzer is immers ook een weerstandsmineraal.
Dit zijn nog een aantal manieren om carobe te gebruiken:
- Strooi carobe over de yoghurt
- Gebruik carobe voor het maken van gezonde toetjes
- Voeg carobe toe aan je favoriete brooddeeg
- Maak eens carobepudding
- Vervang snoeprepen door caroberepen
- Gebruik carobe om zelfgemaakte chocola te maken
- Maak truffels van carobe
Wat betekent dit voor jou?
De mogelijkheden om carobe te gebruiken zijn eindeloos en bovendien is carobe gezond door de goede hoeveelheid mineralen en vezels. Haal het dus vooral in huis om te gebruiken als natuurlijke zoetstof en smaakmaker.
Alleen als je aan het afvallen bent, kun je het beste niet te veel carobe gebruiken. Je krijgt hiermee namelijk veel natuurlijke suikers binnen, die je afslankproces in de weg kunnen staan. Gebruik je het als natuurlijke zoetmiddel, in plaats van andere onnatuurlijke suikers, kan het het afvalproces juist weer ondersteunen. Probeer het eens uit!
Carobe kopen
In Portugal vind je carobe ‘gewoon’ in de supermarkt, vaak bij de bakspullen of in de ‘gezonde’ hoek. In Nederland is deze gezonde poeder minder populair, maar gelukkig wel gemakkelijk online te bestellen. Ga bij voorkeur voor een biologische variant. De carobe poeder van Mattisson HealthStyle of deze van Holyflavours zijn bijvoorbeeld hele goede!
Geschreven door Annemiek, Healthblogger
Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!
Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!
0 reacties