if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Wat je (niet) moet eten voor het slapen + lekker decaf recept

29 april 2020

Heb je moeite met in slaap vallen, word je vaak wakker of voel je je juist niet uitgerust? Hier is vaak een hoop aan te doen! Eén van deze dingen is je eetpatroon aanpassen om je slaap te verbeteren. Maar wat kan je nou het beste wel of juist niet eten of drinken vlak voordat je gaat slapen? tot slot vind je een recept voor cafeïne vrije drankje met carobe!

->>Niet meer moe wakker worden? 10+ tips!<<-

->>Moeite met in slaap vallen? 10 tips tegen slapeloze nachten<<-

Wat je het beste kunt drinken of eten voor het slapen gaan 

We weten allemaal wel dat het niet goed is om tot vlak voor je naar bed gaat te blijven staren naar je laptop of TV of nog een rondje te gaan hardlopen. Maar over wat je het beste wel of niet kunt eten of drinken voor het slapengaan, wordt weinig gesproken. 

Tryptofaan

Zo kan het bijvoorbeeld helpen om voeding te eten waar het aminozuur tryptofaan in zit.. Tryptofaan komt voor in bepaald eiwitrijk voedsel, zoals melk, kaas en gevogelte. Maar gelukkig ook in plantaardige voeding zoals haver, pruimen, brood, zonnebloempitten, amandelen en linzen. Krijg je hier voldoende van binnen, kan je lichaam in combinatie met voldoende zonlicht gemakkelijker melatonine aanmaken, waardoor het gemakkelijker is om in slaap te komen.

Inspiratie nodig?

Probeer bijvoorbeeld deze avocado met linzen, bananenbrood met zonnebloempitten, deze gezonde amandeltaart, of deze lekkere spreads op bijvoorbeeld notenbrood.

Wat eet of drink je dan ‘s avonds voor het slapen gaan?

Wat je het beste ‘s avonds voor het slapengaan kunt eten als je slaapproblemen ervaart? Nou, niets. In ieder geval niet twee tot drie uur vlak voor het slapen gaan. Hierdoor kan je lichaam tot rust komen en je lichaamstemperatuur dalen. Het beste is om voldoende gegeten te hebben vóór deze tijd. Heb je toch nog trek ‘s avonds? Zorg dan dat je niet met een compleet lege maag naar bed gaat. Eet dan iets kleins dat rijk is aan zetmeel. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, peulvruchten en granen. Bijvoorbeeld een lekker bonen soepje of deze gezonde speculaas cookie dough van kikkererwten. Of juist iets dat veel tryptofaan bevat, maar weinig eiwitten. Zoals dadels of banaan. Het blijft lastig om het écht goed te doen. Juist omdat bijvoorbeeld bonen ook weer een opgeblazen gevoel kunnen geven wat weer niet bevorderlijk is… Natuurlijk kun je dit prima voor het avondeten eten, dit is over het algemeen een aantal uur voor je nachtrust. 

En welke voedingsmiddelen en ingrediënten kan je beter vermijden voor een goede nachtrust?

Wat je in ieder geval maar beter kunt vermijden in de avond voor het slapen gaan? Eiwitten, vetten en geraffineerde suikers. Deze houden je lichaam erg bezig of zorgen voor een energiepiek. Iets wat dus haaks staat op het veelvoorkomend advies vanuit de fitnessindustrie, waarbij ze juist aanraden een extra portie eiwitten te eten voor het slapengaan. Beide kan natuurlijk waar zijn, het is maar net wat jij op het moment belangrijker vindt of meer ondersteuning voor kan gebruiken (zie ook de disclaimer gevolgd op deze alinea). Verder is het verstandig om alcohol te vermijden en – een inkoppertje misschien – cafeïne

Supplementen voor een betere nachtrust

Geen voeding, maar wel in de lijn; slaap bevorderende supplementen. Denk aan tryptofaan, valeriaan, melatonine en magnesium. Zelf slik ik hiervan alleen magnesium, omdat ik denk dat je met goede voeding en leefstijl al veel opvangt. Sinds kort gebruik ik vitaily van drs. Richard de Leth (te bestellen met korting van 7,50 voor jou als Saudalicious-lezer met korting Saudalicious). In dit dagzakje zit standaard magnesium, en daarnaast alles wat we nodig hebben. Dus geen gedoe meer met los bestellen.

Disclaimer; Ik ben geen arts of voedingsdeskundige. Deze informatie is verkregen van verschillende bronnen waaronder www.slaapmakend.nl, www.nwso.nl en verkregen informatie uit een gecertificeerd cursus over slaap (RINOGroep). De aanbevelingen gelden voor gemiddelden en zal daarmee niet voor iedereen hetzelfde effect teweeg brengen. Daarbij is met dit advies enkel rekening gehouden met een optimale slaap en zijn andere fitheids- of gezondheidsoverwegingen buiten beschouwing gelaten. Voor individuele adviezen en vragen kun je het beste contact opnemen met een arts of deskundige.

Cafeïne

Naast ons een energie boost geven – of eigenlijk juist daardóór – kan het stofje cafeïne dus ook onze slaap verstoren. Dit effect is over algemeen groter bij mensen die al slecht slapen en heeft, naast dat het ervoor zorgt dat we moeilijker in slaap komen, ook invloed op onze slaapkwaliteit. Dit laatste wil zeggen dat het het positieve effect van je slaap op je herstel kan wel verminderen. Zelfs zónder dat we dit door hebben. Wist je trouwens dat thee (m.u.v. kruidenthee), chocolade en cola ook cafeïne bevatten? 

Koffie

Koffie, een drankje dat bijna iedereen in eerste instantie moet “leren” drinken, maar waar veel van ons uiteindelijk van zeggen niet meer zonder te kunnen. En in sommige gevallen gaat dit dan meer om de cafeïne dan de koffie zelf. Nu ben ik van mening dat je het beste zo min mogelijk afhankelijk kan zijn van iets of iemand, maar dat is weer een ander verhaal. Ondanks dat veel mensen een kopje koffie drinken om wakker te worden of als booster voor het sporten, wordt koffie ook nog veel als afsluiter van het eten of gewoon lekker in de avond op de bank gedronken. Ook in Portugal is het een gewoonte om een “bica” te nemen na het eten, wat ze ook vaak erg laat op de avond doen, trouwens. Ik deed dit ook, tot een aantal jaar geleden. Sinds die tijd drink ik op vakantie in ieder geval cafeïne vrije koffie in de avond. Net zo lekker, als je goede hebt! En toch zit ook daar nog een aardige dosis cafeïne in, ondanks dat de naam dat niet zou doen vermoeden.

Bewust kopje not-coffee

Tja, dan maar helemaal geen koffie drinken? Daar moest ik wel even aan wennen… Maar gelukkig kwam ik kort daarna een nieuw product tegen. Chikko not-coffee. Een alternatief voor koffie wat wel heel erg doet denken aan koffie. Dit is een poedertje, gemaakt van geroosterde cichorei, dat je aanmaakt met heet water. Het resultaat is een heerlijk kopje not-coffee ;). Het heeft net als koffie een diepe, iets bittere smaak, maar ik vind het zelf iets zoeter. Het smaakt natuurlijk niet hetzelfde maar het geeft wel hetzelfde idee en ik vind het oprecht heel erg lekker. Ik drink het vaak met een vleugje kaneel. Maar soms heb ik ook gewoon zin in een iets luxere variant. Ik maakte met koffie vaak een lekkere chocolade-achtige cappuccino. Hieronder deel ik het recept met je, maar dan helemaal avond-proof en ideaal om te drinken voor het slapen gaan dus!

Recept caffeïne vrije koffie met carobe voor het slapengaan

Ik hou van de smaakcombinatie koffie en chocolade, maar als je goed hebt gelezen is net als koffie, ook cacao/chocolade geen goed idee om in de avond te drinken. En eerlijk gezegd is dat niet eens de reden dat ik carobe poeder in plaats van cacao gebruik. Carobe poeder maakt koffie romiger, is zoeter dan cacao en gewoonweg super lekker! Ondertussen heb ik mijn lievelingscombinatie ontdekt, die ook nog eens hélemaal avond-proof is. Lekker van genieten dus! 

Ingrediënten

Bereiding:

 1. Schep de kaneel, kardemom, chocorei en carobe poeder in een koffiemok.
 2. Giet hier overheen wat heet water, net genoeg om de poeders tot een pasta zonder klontjes te roeren.
 3. Schuim ondertussen je melk op met de steviadruppels erin en giet deze tot slot in de warme carobe chocorei. 

Bom apetite (eetsmakelijk) & bons sonhos (sweet dreams!)

Meer recepten met het bijzondere poedertje carobe:

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Heb jij dit caffeïne vrij drankje met chicorei en carobe geprobeerd? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vond! Laat het me weten door te delen op Facebook of Instagram en @saudalicious te taggen in de posts.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Bestel met kortingscode SAUDALICIOUS bij:
Piece of Joy (gezonde, vegan taartjes)
Mister Nata (pastel de nata uit Lissabon)
Iron roots (Mijn favo duurzame sportkleding)
Vitaily (Mijn favo supplementen met duurzaam randje)

  0 reacties

  Trackbacks/Pingbacks

  1. Altos e Baixos #9 | Mijn Ups en Downs van April | Saudalicious - […] Met de decaf maakte ik al dit lekkere sleep-proof receptje!  […]
  2. Mijn ochtendroutine + tips | Saudalicious - […] Wat je (niet) moet eten voor het slapen + lekker decaf recept […]
  3. Gezonde chocopasta maken zonder suiker (vegan) | Saudalicious - […] (decaf) koffie met carobe (ideaal voor in de avond, want er zit geen cafeïne in) […]
  4. Kortingcodes voor fijne producten en diensten | Saudalicious - […] verpakt in gerecycled papier door mensen met afstand van de arbeidsmarkt. Mooi hé? Ideaal om een kopje carobe koffie…

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Pin It on Pinterest

  Share This