if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Wat je (niet) moet eten voor het slapen

29 april 2020

Heb je moeite met in slaap vallen, word je vaak wakker of voel je je juist niet uitgerust? Hier is vaak een hoop aan te doen! Eén van deze dingen is je eetpatroon aanpassen om je slaap te verbeteren. Maar wat kan je nou het beste wel of juist niet eten of drinken vlak voordat je gaat slapen? tot slot vind je een recept voor cafeïne vrije drankje met carobe!

->>Niet meer moe wakker worden? 10+ tips!<<-

->>Moeite met in slaap vallen? 10 tips tegen slapeloze nachten<<-

Wat je het beste kunt drinken of eten voor het slapen gaan 

We weten allemaal wel dat het niet goed is om tot vlak voor je naar bed gaat te blijven staren naar je laptop of TV of nog een rondje te gaan hardlopen. Maar over wat je het beste wel of niet kunt eten of drinken voor het slapengaan, wordt weinig gesproken. 

Tryptofaan

Zo kan het bijvoorbeeld helpen om voeding te eten waar het aminozuur tryptofaan in zit.. Tryptofaan komt voor in bepaald eiwitrijk voedsel, zoals melk, kaas en gevogelte. Maar gelukkig ook in plantaardige voeding zoals haver, pruimen, brood, zonnebloempitten, amandelen en linzen. Krijg je hier voldoende van binnen, kan je lichaam in combinatie met voldoende zonlicht gemakkelijker melatonine aanmaken, waardoor het gemakkelijker is om in slaap te komen.

Inspiratie nodig?

Probeer bijvoorbeeld deze avocado met linzen, bananenbrood met zonnebloempitten, deze gezonde amandeltaart, of deze lekkere spreads op bijvoorbeeld notenbrood.

Wat eet of drink je dan ‘s avonds voor het slapen gaan?

Wat je het beste ‘s avonds voor het slapengaan kunt eten als je slaapproblemen ervaart? Nou, niets. In ieder geval niet twee tot drie uur vlak voor het slapen gaan. Hierdoor kan je lichaam tot rust komen en je lichaamstemperatuur dalen. Het beste is om voldoende gegeten te hebben vóór deze tijd. Heb je toch nog trek ‘s avonds? Zorg dan dat je niet met een compleet lege maag naar bed gaat. Eet dan iets kleins dat rijk is aan zetmeel. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, peulvruchten en granen. Bijvoorbeeld een lekker bonen soepje of deze gezonde speculaas cookie dough van kikkererwten. Of juist iets dat veel tryptofaan bevat, maar weinig eiwitten. Zoals dadels of banaan. Het blijft lastig om het écht goed te doen. Juist omdat bijvoorbeeld bonen ook weer een opgeblazen gevoel kunnen geven wat weer niet bevorderlijk is… Natuurlijk kun je dit prima voor het avondeten eten, dit is over het algemeen een aantal uur voor je nachtrust. 

En welke voedingsmiddelen en ingrediënten kan je beter vermijden voor een goede nachtrust?

Wat je in ieder geval maar beter kunt vermijden in de avond voor het slapen gaan? Eiwitten, vetten en geraffineerde suikers. Deze houden je lichaam erg bezig of zorgen voor een energiepiek. Iets wat dus haaks staat op het veelvoorkomend advies vanuit de fitnessindustrie, waarbij ze juist aanraden een extra portie eiwitten te eten voor het slapengaan. Beide kan natuurlijk waar zijn, het is maar net wat jij op het moment belangrijker vindt of meer ondersteuning voor kan gebruiken (zie ook de disclaimer gevolgd op deze alinea). Verder is het verstandig om alcohol te vermijden en – een inkoppertje misschien – cafeïne

Supplementen voor een betere nachtrust

Geen voeding, maar wel in de lijn; slaap bevorderende supplementen. Denk aan tryptofaan, valeriaan, melatonine en magnesium. Zelf slik ik hiervan alleen magnesium, omdat ik denk dat je met goede voeding en leefstijl al veel opvangt. Sinds kort gebruik ik vitaily van drs. Richard de Leth (te bestellen met korting van 7,50 voor jou als Saudalicious-lezer met kortingscode SAUDALICIOUS). In dit dagzakje zit standaard magnesium, en daarnaast alles wat we nodig hebben. Dus geen gedoe meer met los bestellen.

Disclaimer; Ik ben geen arts of voedingsdeskundige. Deze informatie is verkregen van verschillende bronnen waaronder www.slaapmakend.nl, www.nwso.nl en verkregen informatie uit een gecertificeerd cursus over slaap (RINOGroep). De aanbevelingen gelden voor gemiddelden en zal daarmee niet voor iedereen hetzelfde effect teweeg brengen. Daarbij is met dit advies enkel rekening gehouden met een optimale slaap en zijn andere fitheids- of gezondheidsoverwegingen buiten beschouwing gelaten. Voor individuele adviezen en vragen kun je het beste contact opnemen met een arts of deskundige.

Cafeïne

Naast ons een energie boost geven – of eigenlijk juist daardóór – kan het stofje cafeïne dus ook onze slaap verstoren. Dit effect is over algemeen groter bij mensen die al slecht slapen en heeft, naast dat het ervoor zorgt dat we moeilijker in slaap komen, ook invloed op onze slaapkwaliteit. Dit laatste wil zeggen dat het het positieve effect van je slaap op je herstel kan verminderen. Zelfs zónder dat we dit door hebben. Wist je trouwens dat thee (m.u.v. kruidenthee), chocolade en cola ook cafeïne bevatten? 

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Heb jij dit caffeïne vrij drankje met chicorei en carobe geprobeerd? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vond! Laat het me weten door te delen op Facebook of Instagram en @saudalicious te taggen in de posts.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Altos e Baixos #9 | Mijn Ups en Downs van April | Saudalicious - […] Met de decaf maakte ik al dit lekkere sleep-proof receptje!  […]
 2. Mijn ochtendroutine + tips | Saudalicious - […] Wat je (niet) moet eten voor het slapen + lekker decaf recept […]
 3. Gezonde chocopasta maken zonder suiker (vegan) | Saudalicious - […] (decaf) koffie met carobe (ideaal voor in de avond, want er zit geen cafeïne in) […]
 4. Kortingcodes voor fijne producten en diensten | Saudalicious - […] verpakt in gerecycled papier door mensen met afstand van de arbeidsmarkt. Mooi hé? Ideaal om een kopje carobe koffie…
 5. Niet meer moe wakker worden? 10+ tips! - Saudalicious - […] Ga niet met honger naar bed, beperk cafeïne, nicotine en suiker minimaal 4 uur voor het slapen gaan en…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur